Napjainkban már az életünk részévé vált a klimatizált környezet. Arról viszont nem szabad megfeledkezni, hogy a klíma beltéri egységében a meleg és a nedvesség kitűnő helyet biztosít a baktériumok számára. Ez a zárt rendszer kifejetetten kedvez a baktériumok, kórokozók, és gombák számára a légkondicionáló által befújt levegővel. Ezt belélegezve megbetegedéshez vezethet.

Azok a gombák, és baktériumok, melyek megtelepednek a légkondicionáló rendszerében, a levegőbe jutva okozzák a betegséget. Ezt onnan is észrevehetjük, hogy a berendezésből kellemetlen szagú levegő árad ki. Ezért is fontos a speciális klímafertőtlenítés, aminek végeztével egészségesen és tiszta levegőt lélegezve élvezhetjük klímaberendezésünket.

A rendszeres klíma karbantartás a garancia fenntartásához is köthető, amit a garancialevélen is nyilván kell tartani. Ha nem végezzük el rendeltetésszerűen az évi karbantartást, a garanciánk megszűnhet.

Mi történik, ha nem tisztítjuk megfelelőlen a klímánkat?

A hőcserélők lemezei között lévő szennyeződés csökkenti a hatásfokot, aminek köszönhetően a készülék egyre nehezebben képes a megfelelő hőmérséklet biztosítására. Így bizonyára sokkal több áramot fog fogyasztani, és a készülék élettartamát is megrövidítheti.

A rendszeresen karbantartott készülékek sokkal kevesebb áramot fogyasztanak, valamint növelik a légkondicionálónk élettartamát is. A split klímák karbantartását érdemes évente 2szer érdemes elvégeztetni.

A klímatisztítás folyamata

A folyamat a beltéri egység tisztításával kezdődik, melynek hőcserélőjét egy fertőtlenítő folyadékkal fújnak le. A készülék bekapcsolása után a lecsapódó pára belemossa cseppvíz elvezető csőbe a fertőtlenítő folyadékot.

Ezek után következik a kondenzvíz vezeték ellenőrzése, és szükség szerinti tisztítása, majd a hűtőközeg szivárgás vizsgálata és utántöltése. Ha ezek megvoltak, következik a kifújt hőmérséklet ellenőrzése, majd az elektromos egységek átvizsgálása. Már csak a klímakészülék légszűrőinek tisztítása és fertőtlenítése maradt, majd hitelesítjük a klímakészülék karbantartási jegyzőkönyvét is.

A légkondicionáló tisztításához érdemes szakembert hívni, hiszen nekik megvan az a tapasztalata és jártassága a klímatisztítás területén, amelynek hiányában egy laikust akár baleset is érhető. Ha kérdése van, keressen fel minket bizalommal!