Séta a Bécsi út két oldalán - Újlak és Óbuda városrészekben és az Óbudai Promenádon

A séta megtelt, további regisztrációkat nem tudunk fogadni. A séták során kép és hangfelvételek készülnek, melyeket a szervezők az esemény népszerűsítésére felhasználnak! A programok változtatásának jogát fenntartjuk!
Telefon: 
+36 1 488-2075

Sétánkat a történelmi Újlakot (Neustift) és Óbudát határként elválasztó Nagyszombat utcától kezdjük, az Óbudai Árpád Gimnázium (1940, Hidasi –Papp) elől. Ez az épület valósult meg a tervből, amely az ún. Királyhegy halma alól kibontott Aquincumi katonai amfiteátrum (1938–1941) környezetét kívánta rendezni.
Sétánkat a Bécsi úton folytatjuk, mely a középkorban Óbuda majd Buda Esztergom felé vezető főútvonala volt. Az ókori római főúttal szinte azonos nyomvonalon halad. Az ókori népek ittlétéről tanúskodnak a térségben feltárt római, és az egyetemi építkezések során napvilágra került II-V. századi kelta-eraviscus temetők tárgyi emlékei.
A Bécsi út környezetében feküdtek a kiscelli agyagbázisra épülő téglagyárak, melyeket 1944-ben gyűjtőtáborként használtak. Sétánkon - emléktáblák híján - azokra emlékezünk, akiket innen deportáltak a haláltáborokba.
Az Óbudai Egyetem Bécsi úti campusán megtekintjük a Kandó Kálmán (1869-1931) tervezte mozdonyt és felidézzük a Villamosmérnöki Kar névadójának a munkásságát.
Majd a Városi házakat tekintjük meg. Ezután az Óbudai Promenádon (2016) sétálunk, ahol egy kis időre belépünk a Csodák palotájába: a tudomány és játék birodalmába. A sétány végén - a Kolosy téri piacnál a Bécsi út és a Szépvölgyi út összefutásánál - megtekintjük a gazdag múltú Újlaki Sarlós Boldogasszony plébániatemplomot és a körmeneti kápolnát.

Vezető neve: 
Antal János idegenvezető
Találkozó helyszíne
1034
Budapest
Nagyszombat utca 19.
az Óbudai Árpád Gimnázium előtt
Séta indulási ideje: 
2019.09.22., vasárnap - 10:30
Séta időtartama: 
cca 2,5 óra