Hűlt helyek - Középkori zsidó emlékek nyomában a Várban és a Vár alatt

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, telefonszámot is kérünk (vis maior esetén segíti a gyors tájékoztatást). Regisztráció: varseta@szembenezes.hu, információ: +3630 670 2091.
Telefon: 
+36309316210

Van kedved kalandozni a középkorban? (Tudod, hogy csöppet sem volt sötét korszak?)
Belesnél a budai Vár kockakövei alá, hogy fölfedezd a IV. Béla által mintegy 800 éve alapított, soknemzetiségű királyi várost, a részleteiben alig több mint egy évtizede ismert középkori zsidó városnegyedeket, benne a stratégiai fontosságú városkapuban állt, Mátyás-templommal egyidős első zsinagógát, vagy a több mint 300 éve föld alá került másodikat, a vitatott státusú imaházat, rituális fürdőt stb.?
Kíváncsi vagy rá, hogyan alakult ki a település, milyen volt a középkori budavári élet?
Szeretnéd látni a láthatatlant is?
Ha igen, gyere velünk!
A Budapesti Történeti Múzeum és a Szembenézés Alapítvány sétáján tudós vezetéssel, jó hangulatban és jó társaságban kerülnek terítékre a tények. A régi Zsidó utcától az új Zsidó utcáig tartó utunkon a legkorszerűbb ismeretekkel szolgálunk - elmondunk és megmutatunk a korból mindent, amit lehet, amit pedig nem, azt fotók, illusztrációk segítségével segítünk felfedezni, az út végén pedig egy kiállításon összegezzük a látottakat.
Előtted is föltárulnak a középkor titkai, néhány idegenvezetőnél vagy várban lakónál is többet tudhatsz majd a soknemzetiségű királyi városról, föld alá zárt, jeltelen történelmi-kulturális örökségünkről.
Érdemes hamar jelentkezni, mert nem tudunk túl sok embert fogadni. Ugyanis az is fontos nekünk, hogy békés polgári programon, jó hangulatban lehessünk együtt. Hogy mindenki minden információhoz kényelmesen hozzáférjen és választ kapjon a kérdéseire is.
Ha nem jó az időpont vagy betelt a csoport, jelentkezz hírlevelünkre (http://www.szembenezes.hu/index.php?nav=registration), hogy elsők között, a nyilvános meghirdetést megelőzően értesítsünk az új lehetőségekről. Ha szeretnéd, veled egyeztetett időpontban, akár az általad szervezett csoporttal is útnak indulunk.

vitatott státusú szír imaház
a középkori zsidó jelenlétre utaló egyetlen emlék
a Mátyás templom előtt
Vezető neve: 
Takács Ágoston régész-történész
Találkozó helyszíne
1014
Budapest
a regisztrálókat e-mailben tájékoztatjuk
Séta indulási ideje: 
2019.09.22., vasárnap - 10:30
Séta időtartama: 
2-2,5 óra