Séta a Váci utca északi szakaszán

Előzetes regisztráció szükséges a bevasarloutca.hu honlapon. Az alkalmazott kihangosító készülék (VOX) használati díja: 450 Ft/fő, amit a helyszínen a készülék átvételekor kell megtéríteni a Tour Guide System munkatársa számára. A séták során kép és hangfelvételek készülnek, melyeket a szervezők az esemény népszerűsítésére felhasználnak! A programok változtatásának jogát fenntartjuk!
Telefon: 
+36 1 488-2075

Az Erzsébet híd építése jelentősen átalakította a régi Pest városszerkezetét. Ketté bontotta az észak-déli irányban a városkapuk felé haladó fő utcáját, a sok nevet megélt Váci utcát.
Sétánkon a Petőfi Sándor utcából indulunk és haladunk a Haris Bazáron át a Piarista rendház tömbjét megkerülve Pest történelmi magjáig, a Contra Aquincumra épült Belvárosi plébánia templomig. Innen a Piarista közt elhagyva a Váci utcán sétálunk a Vörösmarty térig.
Először a Parisi udvar Hotel tereit tekintjük meg a Schmahl Henrik tervezte Belvárosi Takarékpénztár (1913) épületében. Ezután a Petőfi Sándor utca két házát (3., 5.sz.) említjük meg: a Trattner-Károlyi házat, amely nyomdájáról volt híres, és itt működött a Magyar Tudós Társaság. A Katona József színházzal szemben, a Hermész-háznál köszöntjük a Nagy Bálint építész vezette FUGA Budapesti Építészeti Központot, mely 2009 óta rangos építészeti kiállításokat és zenei, irodalmi, képzőművészeti rendezvényeknek ad helyet.
Sétánk további részében felidézzük a mindenkori divatot, közízlést formáló Váci utca híres házait, lakóit, vendégeit, kereskedéseit, a társasági élet találkozóhelyeit, a színjátszást, a kávéházak, kávémérések, a postakocsik, delizsánszok korát, az automobil megjelenése előtti és azt követő világot…. Megfigyeljük a szemet vonzó kirakatok fölött emelkedő bérházakat, palotákat, melyeket rangos megrendelőiknek neves építészeink terveztek, s idővel átformáltak korunk építészei.
Közben megtekintjük a sétálóutca gondosan megtervezett kirakatportáljait is, és korunk árukínálatát.

Vezető neve: 
Kerepesi Mária idegenvezető
Találkozó helyszíne
1052
Budapest
Petőfi Sándor u. 2-4.
a Parisi udvar Hotel bejárata előtt
Séta indulási ideje: 
2019.09.21., szombat - 11:00
Séta időtartama: 
cca 2 óra