A Király utca vonzásában (Tanuló vezetés)

Előzetes regisztráció szükséges a bevasarloutca.hu honlapon. Az alkalmazott kihangosító készülék (VOX) használati díja: 450 Ft/fő, amit a helyszínen a készülék átvételekor kell megtéríteni a Tour Guide System munkatársa számára. A séták során kép és hangfelvételek készülnek, melyeket a szervezők az esemény népszerűsítésére felhasználnak! A programok változtatásának jogát fenntartjuk!
Telefon: 
+36 1 488-2075

Sétánkon Terézváros első plébániatemplomát látogatjuk meg. Ezután a Kiskörútig sétálunk a Király utcán, amely az Andrássy út kiépítéséig Terézváros főutcája volt, a Városligetbe vezetett ki, élénk kereskedelmi tevékenységet folytató üzletekkel, sok apró bolttal, iparos műhellyel, átjáróval, és sok szép klasszicista, romantikus lakóépülettel, bérházzal, a vallási élet tereivel. Környezetében alakult ki Pest történelmi zsidónegyede – több éve világörökségi védőzóna.
A ma Terézvároshoz és Erzsébetvároshoz tartozó utcán sétálunk. Híres építészek (Kasselik, Hild, Pollack, Czigler, Alpár, Fodor Gyula …) és építtetők házai (a Pekáry-, Jálics-, a „Jó Pásztor”-, Szelényi-ház, Gozsdu- udvar, Gömöry-, Prandtner- ház, Három Rózsa ház, Anker-palota) mentén haladva felidézzük a Király utca – a pesti zsidónegyed - történetét az Orczy-háztól, a kezdetektől a vészterhes időkön át napjainkig.
Sétánkon mesélünk arról is, hol mulattak egykor a pesti polgárok és a koronás fők. Hol várták vendégeiket a Fekete, Kék és Vörös Macska mulatók, a zengerájok, orfeumok, kocsmák, sörházak, kávéházak, tisztes és kétes hírű fogadók, fényírdák és mozik, a Király Színház. A Két szerecsen (Paulay Ede) utcával együtt a Király utca elválaszthatatlan része volt Pest mulatónegyedének.

Vezető neve: 
Béla Adrienn, Blazinovits Boglárka és Fias József Dávid, a SZÁMALK-Szalézi Szakgimnázium hallgatói
Találkozó helyszíne
1065
Budapest
Pethő Sándor u. 2.
a Terézvárosi Avilai Szent Teréz templom főbejárata előtt (Király utca és Nagymező utca találkozása)
Séta indulási ideje: 
2019.09.21., szombat - 10:30
Séta időtartama: 
cca 2,5 óra