A Falk Miksa utca és galériái

Előzetes regisztráció szükséges a bevasarloutca.hu honlapon. Az alkalmazott kihangosító készülék (VOX) használati díja: 450 Ft/fő, amit a helyszínen a készülék átvételekor kell megtéríteni a Tour Guide System munkatársa számára. A séták során kép és hangfelvételek készülnek, melyeket a szervezők az esemény népszerűsítésére felhasználnak! A programok változtatásának jogát fenntartjuk!
Telefon: 
+36 1 488-2075

Az utcát a reformkorban Feldunasornak hívták. 1910-ben Falk Miksa (1828-1908) nevét vette fel, aki a magyar újságírás jeles alakja volt, és Erzsébet királynét tanította magyar nyelvre. A Kádár-korszakban a Szent István körúttól a Kossuth Lajos térig tartó utcaszakaszt Néphadsereg utcának hívták, a rendszerváltás óta ismét Falk Miksa nevét viseli.
A reformkorban az utca térségében épült Gróf Széchenyi István gróf kezdeményezésére a Hengermalom és az Öntöde, ami az épülő Lánchidat is kiszolgálta, és ahol 1848-ban fegyvert is gyártottak. 1839-41 között a közeli Honvéd utcába települt a Valero Selyemgyár, melynek szép klasszicista épülettömbjét Hild József tervezte. A szabadságharc bukása után kaszárnya, katonai raktár.
Az 1900-as évek legelején a környéket felparcellázták. A telkeket gazdag polgárok, építési vállalkozók (Grünwald és Schiffer Miksa Palatinus Építő Rt.-je, a Magyar Általános Kőszénbánya Rt. stb.), vásárolták meg, és a kor jeles építészeivel (Málnai, Révész, Kollár, Ágoston, Komor-Jakab építészpáros, a Román fivérek, Fodor Gyula, Vidor Emil) historikus, premodern, szecessziós stílusban bérházakat emeltek.
Sétánkon megismerkedünk az utcával, amely három évtizede a régiségkereskedők, galériások rangos negyede a Lipótvárosban. A budapesti műkereskedelem központja, amely évente bemutatkozik a Falk Art Fórumon, aukciókat, művészeti előadásokat tart az értő, érdeklődő közönségnek. Sétánk során megfigyeljük a galériáknak otthont adó bérházak homlokzati díszeit, és megtekintünk több galériát, régiségkereskedést.

Vezető neve: 
Róka Zsuzsanna idegenvezető
Találkozó helyszíne
1055
Budapest
Szent István krt. 3
Szent István krt. – Falk Miksa utca sarok (Columbo szobor)
Séta indulási ideje: 
2019.09.21., szombat - 10:30
Séta időtartama: 
cca 2 óra