Séta a Fővám téren és környékén

A séta megtelt, további regisztrációkat nem tudunk fogadni. A séták során kép és hangfelvételek készülnek, melyeket a szervezők az esemény népszerűsítésére felhasználnak! A programok változtatásának jogát fenntartjuk!
Telefon: 
+36 1 488-2075

Sétánkon a Központi Vásárcsarnokot, majd a Budapesti Corvinus Egyetem campusát tekintjük meg. Végül felkeressük a közelben épült Meininger Hotelt.
Pecz Samu neogótikus, tégla falú, a Zsolnay- gyár színes épületkerámiával fedett háromhajós, acélszerkezetes „katedrálisa”, az I. számú Központi Vásárcsarnok (1897) és Ybl Miklós tervezte, a Dunára néző neoreneszánsz palota (1873), a pesti központi Vámház székhelye - a historizmus szép példái. Koruk legkorszerűbb, logisztikailag tökéletesen átgondolt épületei, intézményei voltak. Alagútrendszerrel, vasúti vágányokkal kapcsolódtak a rakparthoz, a Budapest Dunaparti Teherpályaudvarról érkező áruk fogadásához. A folyamatos áruforgalom, a főváros élelmiszerellátásának a biztosítására a Fővám palota közelében közraktárakat (1881) és az Elevátorházat (1883) építették. Az áruk kiemelésére, mozgatására, kirakodására, osztályozására, elosztására, raktározására szolgáltak.
E logisztika több elemét ma is látjuk, ha a Szabadság hídtól a Lágymányosi híd felé végigpásztázzuk a Duna-partot. A Budapesti Corvinus Egyetem campusát (E, S, C tömbjét) alkotják: a Fővám palota (E), a Sóház (S) tömbje, mely egykor a közraktárak pénzforgalmát ellenőrizte, finanszírozta. Az Egyetemi Könyvtár és Levéltár, Történeti Kutatókönyvtár (C) a partvonaltól kicsit beljebb egy modern épületben talált otthonra. A Duna-part vonalában a megmaradt közraktárakra épült Bálna- kereskedelmi, kulturális és szórakoztató központ látható. Az Elevátorház helyén park terül el, a távolabbi teherpályaudvar sincs már, a helyén a Nemzeti Színház, a Művészetek Palotája áll.

Vezető neve: 
Kubesch Mária idegenvezető
Találkozó helyszíne
1056
Budapest
Fővám tér 6.
V. Fővám tér és a Váci utca sarkán (Anna kávézónál)
Séta indulási ideje: 
2019.09.21., szombat - 10:15
Séta időtartama: 
cca 2 óra