Szőlőhegyek öröksége - Séta a Bari-hegyen

Az útvonal néhány nagyobb emelkedőt is magában foglal! A sétához hosszúnadrág és kényelmes cipő fokozottan ajánlott.
Telefon: 
+36304628057

A napjainkban Hollád községhez tartozó Bari-hegy középkori eredetű szőlőhegy, a Marcali-hát egykor egyik legfontosabb a Festetics-uradalomhoz tartozó termőterülete volt. A 20. század történelmi viharai nyomán, különösen az elmúlt 30-40 évben az egykor gazdag szőlőhegyi kultúra rohamos pusztulásnak indult. Ha csak részleteiben is, de a táj még ma is őrzi múltját és hagyományait. A Bari-hegy emlékein keresztül bemutatható a délnyugat-dunántúli szőlőhegyek néprajzi öröksége: a népi építészet hagyományai, tárgyi kultúrája, tájhasználati sajátosságai, szakrális környezete és egykori szőlő- és gyümölcstermesztési gyakorlata. Az elmúlt évtized kutatómunkájának köszönhetően a múlt és a jelenhez vezető folyamatok a teljes történeti háttér ismertetésével mutathatók be, amelyek a téma iránt érdeklődő laikusok és szakemberek számára is szolgáltathatnak új információkat.
A séta több egymásba fűzött helyszínen keresztül mutatja be az egykori gazdag szőlőhegyi kultúra máig fennmaradt hagyományait és a történelmi hátteret: szőlőhegyi tájhasználat - fejezetek, gyepük és határjelek; gyümölcskultúra és fajtamegőrzés; szőlőhegyi népi építészet - pincelátogatás; szakrális örökség - Szent Donát kápolna és útszéli keresztek.
A séta az ún. Kámán körtúra útvonalán halad, amely nagyobb részén nem különöse megerőltető,de néhány nagyobb emelkedőt is magában foglal, kérjük ezt mindenki vegye figyelembe.

Vezető neve: 
Dr. Kabai Gergely
Találkozó helyszíne
8731
Hollád
Hollád község temetőjének parkolója
Séta indulási ideje: 
2018.09.15., szombat - 14:00
Séta időtartama: 
3 óra