Művészet a természetben - a Nagyharsányi Szoborpark

Telefon: 
+36 30 377-3388

A szoborpark története 1967-ig nyúlik vissza. Ekkor tartották fiatal pécsi művészek kezdeményezésére a Szársomlyó egykori kőfejtőjében az első kőszobrász szimpoziont. A következő évben a művészek a közeli Gyimóthy-villában állandó nyári alkotótelepet létesítettek. Az alapítólevélben foglaltak értelmében az alkotótelepen készült művekből minden művésznek át kell adnia egy-egy alkotást a szimpozion közgyűjteményének. Ez adta a szabadtéri szoborpark alapját. A kezdeti években hazai pályakezdő művészeket hívtak meg, később külföldi szobrászok is bekapcsolódtak az alkotó munkába. Az alkotói műhely kitűnő helyszínné vált a kortárs képzőművészek számára a kapcsolatépítésre, tudásuk fejlesztésére. A műtárgyegyüttes 2009-ben műemléki védettséget kapott.
Az alkotó művészek között olyan neves mestereket találunk, mint Bocz Gyula, Bencsik István, Kígyós Sándor, illetve Wladislaw Tumkiewicz (Lengyelország), Vittorio di Muzo (Olaszország), Pierre Székely (Franciaország/Magyarország).
A környékből származó kőből a lehető legtágabb műteremben, a szabad ég alatt készült művek szinte életre kelnek a szoborparkban, a felhagyott kőbánya igazi otthonává vált a műalkotásoknak. A szobrok többsége nonfiguratív: magányos tömbök, csavart oszlopok, furcsa bálványok, óriások játékszereire emlékeztető kövek. Némelyik a látogatóktól kapott nevet, ilyen például a Villányi Vénusz, a Kolumbusz tojása, vagy az Emlék.
A szobrok hátterét észak és nyugat felől a felhagyott kőbánya felső jura kori mészkőrétegekből álló meredek fala adja, dél felől a végtelenbe nyúló Dráva-menti táj terül el.
A szoborparkot 2012 tavasza óta a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működteti. Bejáratánál a szoborparkról, a Szársomlyó Természetvédelmi Területről és a látogatási lehetőségekről ad tájékoztatást az információs tábla.
Sétánk során a régmúlt alkotómunkáiról, a szimpozionok jelentőségéről, szerepéről, valamint a szobrok szimbolikájáról hallhatunk érdekességeket.

Dimitru Serban - A víz útja II.
Pavel Simes - Minden erőszak emlékére - 1980
Bencsik István - Kolumbusz tojása - 1971-72
Vezető neve: 
Komlós Attila
Találkozó helyszíne
7822
Nagyharsány
Szoborpark
A szoborpark bejájrata
Séta indulási ideje: 
2018.09.15., szombat - 14:00
Séta időtartama: 
1 óra