Séta a volt Magyar Királyi Kúria épületében

Épületünk csak vezetéssel látogatható, azonban földszinti kiállításunk szeptember 16-án, szombaton 10-16 óra között egyénileg is.
Telefon: 
+36 1 301-2020

A Magyar Néprajzi Múzeumnak és a Politikatörténeti Intézetnek helyt adó épület eredetileg az Igazságügyi Palotának épült 1893 augusztusa és 1896 májusa között Hauszmann Alajos tervei alapján. A palota központi részét képező nagycsarnok köré teljesen szimmetrikusan komponált két szárny déli emeleti helyiségei a Magyar Királyi Kúriának, míg az északi termei a Budapesti Királyi Ítélőtáblának adtak otthont. A Politikatörténeti Intézet a déli szárnyban működik: szeptember 16-án az itt található, korábban ítélethirdetésre használt, díszes III. emeleti tanácstermet és a II. emeleti könyvtári olvasótermet, a könyvtár és a levéltár gyűjteményeit tekinthetik meg az épület látogatói.

A földszinten kiállítás látogatható:

ELLENSÉGKÉP ÉS PROPAGANDA AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN.
Nem szeretjük az idegent és nem szeretjük a köztünk élő idegeneket sem. Nő a drágaság, kevesek feltűnően gazdagodnak, meg kell védenünk a határainkat. Harcban állunk a világgal, de van egy nagy és erős szövetségesük. 1915-öt írunk. Vagy 1917-et. Az I. világháborús kiállítás a Tisza-kormányhoz hű, és ekkor már erősen dotált Borsszem Jankó karikatúrán keresztül beszél egy olyan korról, amikor a sajtót ugyan a cenzúra fenyegette, de a politika inkább csak tiltott, mint szervezte, hogy miről is legyen szó a lapokban (legfeljebb azt, ami a harctérről szólt). A propaganda viszont ömlött így is – nemcsak a lapokból, hanem a plakátokról, képeslapokról, háborús kiállításokról, és némi üzleti haszon reményében meglovagolta a söripartól a játékgyártásig, aki csak tehette. Kiállításunkban a korszak meghatározó élclapjának karikatúráin keresztül elevenednek meg a külső és belső ellenségképek, meg- és kiismerhetők az ellenségképzés évszázados módszerei és panelei. Szeretettel várunk mindenkit, aki érdeklődik az első világháború vagy a karikatúrák iránt.

Korábban ítélethirdetésre szolgáló, díszes tanácstermünk
Restaurált festés a folyosón
Könyvtárunk olvasóterme
Vezető neve: 
Feitl István főtanácsadó
Találkozó helyszíne
1054
Budapest
Alkotmány u. 2.
Kapcsolódó helyszín: 
Séta indulási ideje: 
2017.09.16., szombat - 11:00
2017.09.16., szombat - 14:00
Séta időtartama: 
60 perc