Vezetés a Budavári Mikvében

A sétán való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, a kon@varkertbazar.hu email címen. A csoport maximális létszáma 30 fő.
Telefon: 
+36 1 225 0310

Látogasson el a Budai Vár nyugati pincerendszerében feltárt rituális zsidó fürdőbe. A feltárt pincerendszer egyik legrégebbi része a mindössze 2-3 négyzetméteres helyiség, a mikve, melynek feltárása azért is jelentős, mert annak létezése igazolta azt a tényt, hogy a Képes Krónikában említett zsinagóga egykor valóban létezett.
A budavári palota környezetének az utóbbi évtizedek legnagyobb szabású középkori városi ásatása 2000-ben fejeződött be. A királyi palota északi falától a Dísz tér déli oldaláig terjedő településrész szinte minden egyes eleme teljesen átalakult a középkortól napjainkig eltelt időszakban.A pincéket viszonylagos épségben sikerült feltárni és felújítani, majdnem valamennyi boltív, ha anyagában nem is, ívében eredeti: az ívekből megmaradt legalább annyi, hogy abból újjá tudták építeni a hiányzó részeket.
A rituális zsidó fürdőt kézzel vájták a kőzetbe, a sekély fürdőrészt rétegvíz táplálja. Előírás szerint a mikvének természetes víznek kellett lennie. Ebben ma újra teljesen tiszta és természetes eredetű a víz, és szinte teljesen épen maradt fenn.
Feltárásakor találtak a belső, ma már fallal elzárt részen, középkori bőrcipőket, hordódongát. A Képes Krónikában megírt zsinagóga a XIII. században közvetlenül a mai Fehérvári kapu mellett állt. Ezt a feltárás és dokumentálás után visszatemették, mivel napjainkban a Honvéd Főparancsnokság előtti utcaszakasz húzódik fölötte.

Vezetés a Budavári Mikvében
Találkozó helyszíne
1014
Budapest
Palota út 1.
a vaskapunál, a Korona Cukrászdával szemben
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 14:00
2016.09.18., vasárnap - 14:00
Séta időtartama: 
60 perc
Központi témák: 
REFORMÁCIÓ EMLÉKÉV