Séta a Mikszáth téren és környékén

A séta MEGTELT, további regisztrációkat sajnos nem tudunk fogadni!
Telefon: 
+36 1 488-2075

A Rákos-árok a Margit-sziget alsó harmadától indult, a Jókai, Csengery utca felé tartott, és a Rákóczi tér irányában a Boráros térnél csatlakozott a Dunához. A mai Gutenberg téren keresztezte a Téglaégető utat (az Országúttól vezetett ez a mai Rákóczi térre, ahol Pest első téglavetője, égető kemencéje állt). Átszelte Belső-Józsefváros területét. Pest város esővízét vezette el, szennyvízcsatornaként szolgált. Az 1838-as árvíz után, mely elmosta a terület földszintes vályogházait, az árkot feltöltik. A vonalán kialakított Mária utca és az Országút közötti negyedben kizárólag kőházat építenek, József nádor és a Szépítő Bizottmány területrendezési, városfejlesztési terve szerint.
A Nemzeti Színház (1837), a Nemzeti Múzeum (1847) után ebben a részben épül fel a Képviselőház (1865). Itt telepedik meg több egyházi rend. Ide költözik az arisztokrácia.
Ferenc József rendelkezésére itt emelik az Országos Rabbiképző Intézetet és Tanítóképzőt (1877). Később felépül a Kir. József Műegyetem (1882), majd a Mária utca vonalán a Szentkirályi- Baross utca- Üllői út négyzetében állapodik meg az Orvoskar önálló klinikai tömbje.
Kultúrtörténeti sétánk során a Gutenberg térről a Horánszky utcán át a Mikszáth térig megnézzük, hogyan alakult napjainkra a Mágnásfertálybeli paloták, oktatási-, vallási intézmények környezete, mi lett a Krúdy utca, a Mikszáth tér egykori kisiparos műhelyei, kereskedései helyén, mitől népszerű – nem csak az egyetemisták körében – ez a térség.

Vezető neve: 
Péter Szilvia idegenvezető
Találkozó helyszíne
1088
Budapest
Gutenberg tér 2.
a játszótérnél
Séta indulási ideje: 
2016.09.18., vasárnap - 11:15
Séta időtartama: 
2,5 óra
Központi témák: 
REFORMÁCIÓ EMLÉKÉV
TERMÉSZET ÉS ÖRÖKSÉG
OMF MEGALAKÍTÁSA