Séták

A szűrési feltételeknek az alábbi találatok felelnek meg:

***** Az Óbudai Társaskör épületét bemutató séta - Budapest - BUDAPEST, III.

Az Óbudai Társaskör épületét bemutató séta

Előzetes regisztrációhoz kötött: informacio@obudaitarsaskor.hu vagy +36-30/250-0288
Telefon: 
+36 1 250-0288

Ismét bemutatjuk az Óbudai Társaskör idén 200 éves épületét. Múltja, mint Óbudáé, a római korig nyúlik vissza. Ezen a középkorban is lakott helyen a 19. században a Koronához és az Oroszlánhoz címzett fogadó és kávéház állt. A sok évtizedes használat és a funkcióváltások a felismerhetetlenségig átalakították, ám az 1980-as években Korompay Katalin építész értő szemmel és szívvel tárta fel és rekonstruálta, vagyis újrateremtette az épületet. Korompay Katalin ezért a munkájáért Ybl-díjban részesült.
Korompay Katalin építész, urbanista
Családi indíttatása: dédnagyapja Schulek Frigyes (1841-1919) műépítész, a Halászbástya és a Mátyás-templom tervezője, nagyapja Krompecher Ödön (1870-1926) rákkutató
1971 BME, építész
1971-92 Városépítési Tudományos és Tervező Intézet (VÁTI) Műemléki Iroda: műemlékek helyreállítása, történeti városmagok kutatása és tervezése Budapesten, Sopronban, Kecskeméten, Kőszegen, Tokajban, Hollókőn
1992-2001 Budapest Főpolgármesteri Hivatal, Főépítészi Iroda: Budapest város-rehabilitációs program
2001-től a Budapest Világörökségéért Alapítvány főépítésze

Vezető neve: 
Korompay Katalin építész, urbanista
Találkozó helyszíne
1036
Budapest
Kiskorona utca 7.
Óbudai Társaskör
Séta indulási ideje: 
2018.09.16., vasárnap - 11:00

***** Lipótváros - Hold utca és környéke - Budapest - BUDAPEST, V.

Lipótváros - Hold utca és környéke

A templom a második emeleten van!
Telefon: 
+36 1 329-6272

A Hold utca és környékének megtekintése. Beszélünk a Szabadság tér kialakulásáról a hírhedt katonai épület, az Újépület lebontása után, majd a Nagy Ignác utcában felkeressük a Pecz Samu tervezte unitárius templomot. A Batthyány örökmécsesnél megemlékezünk az első felelős magyar miniszterelnökről, és betérünk néhány szép épület udvarába is: Hold utca 1., 3-5., 27., Hercegprimás u. 19., Bank u. 3., Báthory u. 7., 8., Aulich u. 3., 8., Nagy Ignác u. 14., 16., ahol megemlékezünk az épületek jeles építészeiről, építőiről.

MNM Hold utcai sarok
Walkó  ház
Unitárius Templom - tervezte Petz Samu
Vezető neve: 
dr. Horváth Péterné
Találkozó helyszíne
1054
Budapest
Hold utca 1.
EMMI, Sportért Felelős Államtitkárság épülete
Séta indulási ideje: 
2018.09.15., szombat - 10:00
Séta időtartama: 
3 óra

***** Belső-Ferencváros épített öröksége - Budapest - BUDAPEST, IX.

Belső-Ferencváros épített öröksége

Telefon: 
+36 209136717

Belső-Ferencváros kialakulása az 1730-as évekre tehető. A 18. század első felében már tucatnyi lakóház állt a mai Vámház körút – Üllői út – Ferenc körút és Közraktár utca által határolt területen. A városiasodás, polgárosodás terén a 19. század második felétől élenjáró negyed olyan középületekkel büszkélkedhet, mint az Iparművészeti Múzeum, a Bakáts téri katolikus templom, a Kálvin téri református templom, vagy Corvinus Egyetem Fővám téri palotája. A területen megépült lakóházak az elmúlt mintegy két évszázad összes fontosabb építészeti korszakát reprezentálják. A séta Belső-Ferencváros épített örökségének keresztmetszetét adja.

Az egykori Fővámpalota, ma Corvinus Egyetem főépülete - Ybl Miklós
Kinizsi utca 22. egykori bérház- Ifj. Francsek Imre
Unitárius templom és egykori bérház főbejárata
Vezető neve: 
Gönczi Ambrus
Találkozó helyszíne
1093
Budapest
Fővám tér 8.
Corvinus Egyetem Duna felőli főbejárata
Séta indulási ideje: 
2018.09.15., szombat - 10:00
Séta időtartama: 
150 perc

Sas-hegyi Látogatóközpont (Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület) Tájtörténeti túra a Sas-hegyen - Budapest - BUDAPEST, XI.

Tájtörténeti túra a Sas-hegyen

Telefon: 
+36 30 408-4370 (munkaidőben)

A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület tanösvényén vezetett túra során az egyedülálló természeti értékek bemutatása mellett történeti kitekintést is hallhatnak látogatóink.
Az akadálymentesített úton megközelíthető kilátóból Budapest egyedi panorámáját tekintjük meg, egy-egy kiemelkedően jól látható műemlék épületről sok érdekességet gyűjtünk össze erre a napra!

Találkozó helyszíne
1112
Budapest
Tájék u. 26.
Séta indulási ideje: 
2018.09.15., szombat - 11:00
2018.09.15., szombat - 14:00
Séta időtartama: 
1,5 óra

Kárász Községi Faluház Kárászi Körséta Program - Kárász - BARANYA

Kárászi Körséta Program

Telefon: 
+36 72 671 304

Körsétánk a Faluháztól indul majd oda is tér vissza. Kárász épített környezetét illetve szellemi és kulturális értékeit mutatja be.
A séta során megismerhetjük Kárász történtét, Mezei Ottó fazekasmester műhelyét, népművészeti gyűjteményeket látogatunk meg (népviseleti kiállítás, sváb-szoba), útba ejtjük Szent Erzsébet tiszteletére épült templomunkat, a török idők emlékét őrző kutat, a Borbély múzeumot, a Gombászházat, a kárászi vízimalmot, a Kühnel család emlékét őrző kápolnát és a temetőt, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a falura. Betekintünk a Hermann Ottó könyvtárba, ahol a Falukrónika íródik, az Istállómúzeumba és a Pajtaszínházba, megnézzük a Péterfay József emlékének szentelt erdészeti emlékhelyet. A Faluház udvarában álló Pajtában megtekinthető a Kútásó Múzeum, valamint a feliratos téglagyűjtemény egy része.

Vezető neve: 
Pap Judit Elza
Találkozó helyszíne
7333
Kárász
Fürdő utca 10.
Kapcsolódó helyszín: 
Séta indulási ideje: 
2018.09.15., szombat - 14:00
2018.09.16., vasárnap - 14:00

***** Művészet a természetben - a Nagyharsányi Szoborpark - Nagyharsány - BARANYA

Művészet a természetben - a Nagyharsányi Szoborpark

Telefon: 
+36 30 377-3388

A szoborpark története 1967-ig nyúlik vissza. Ekkor tartották fiatal pécsi művészek kezdeményezésére a Szársomlyó egykori kőfejtőjében az első kőszobrász szimpoziont. A következő évben a művészek a közeli Gyimóthy-villában állandó nyári alkotótelepet létesítettek. Az alapítólevélben foglaltak értelmében az alkotótelepen készült művekből minden művésznek át kell adnia egy-egy alkotást a szimpozion közgyűjteményének. Ez adta a szabadtéri szoborpark alapját. A kezdeti években hazai pályakezdő művészeket hívtak meg, később külföldi szobrászok is bekapcsolódtak az alkotó munkába. Az alkotói műhely kitűnő helyszínné vált a kortárs képzőművészek számára a kapcsolatépítésre, tudásuk fejlesztésére. A műtárgyegyüttes 2009-ben műemléki védettséget kapott.
Az alkotó művészek között olyan neves mestereket találunk, mint Bocz Gyula, Bencsik István, Kígyós Sándor, illetve Wladislaw Tumkiewicz (Lengyelország), Vittorio di Muzo (Olaszország), Pierre Székely (Franciaország/Magyarország).
A környékből származó kőből a lehető legtágabb műteremben, a szabad ég alatt készült művek szinte életre kelnek a szoborparkban, a felhagyott kőbánya igazi otthonává vált a műalkotásoknak. A szobrok többsége nonfiguratív: magányos tömbök, csavart oszlopok, furcsa bálványok, óriások játékszereire emlékeztető kövek. Némelyik a látogatóktól kapott nevet, ilyen például a Villányi Vénusz, a Kolumbusz tojása, vagy az Emlék.
A szobrok hátterét észak és nyugat felől a felhagyott kőbánya felső jura kori mészkőrétegekből álló meredek fala adja, dél felől a végtelenbe nyúló Dráva-menti táj terül el.
A szoborparkot 2012 tavasza óta a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működteti. Bejáratánál a szoborparkról, a Szársomlyó Természetvédelmi Területről és a látogatási lehetőségekről ad tájékoztatást az információs tábla.
Sétánk során a régmúlt alkotómunkáiról, a szimpozionok jelentőségéről, szerepéről, valamint a szobrok szimbolikájáról hallhatunk érdekességeket.

Dimitru Serban - A víz útja II.
Pavel Simes - Minden erőszak emlékére - 1980
Bencsik István - Kolumbusz tojása - 1971-72
Vezető neve: 
Komlós Attila
Találkozó helyszíne
7822
Nagyharsány
Szoborpark
A szoborpark bejájrata
Séta indulási ideje: 
2018.09.15., szombat - 14:00
Séta időtartama: 
1 óra

***** Séta utcai ruhában a középkorban - Agostyán - KOMÁROM-ESZTERGOM

Séta utcai ruhában a középkorban

Telefon: 
+36 30 663-4651 (munkaidőben)

Túránk során izgalmas időutazást teszünk egy régészeti feltárás során előkerült középkori középnemesi birtokközpontban, amelyet annak idején Mátyás király altárnokmestere is jegyzett. Ezt követően lehetőség nyílik néhány, a birtok területén talált épület hiteles másolatának megtekintésére. Jelesül egy Árpád-kori épülő rotundát és egy XV. századi fogadót is bemutatunk. A fogadóban megtapasztalhatjuk a régi korok úton lévő embereinek, zarándokainak ellátását korabeli étkekkel, italokkal.
Az agostyáni ökofalu, valamint környékének természeti és kulturális értékeinek bemutatásával a program pontosan illeszkedik az idei Mátyás király-emlékév rendezvényeinek sorába is, bőséges európai kitekintéssel. Diplomáciai gazdaságtörténeti és katonapolitikai vonatkozásai napjainkban is aktuálisak.

Vezető neve: 
Czumpf Attila
Találkozó helyszíne
2835
Agostyán
Séta indulási ideje: 
2018.09.15., szombat - 10:00
Séta időtartama: 
4 óra

***** Értéktár túra a Kuckó hegyre - Páty - PEST

Értéktár túra a Kuckó hegyre

Telefon: 
36 30 201-1252

Értéktár túra a Mézeshegyi erdőn keresztül, a volt Várady-tanya romjait érintve a Kuckó hegyi magaslatig, ahonnan visszatérünk Pátyra.
A kiemelkedés alakzata térképen évszázadok óta jelezve van. Régészetileg nincs megerősítve, de akár egy kelta kori erődítmény vagy földvár maradványa is lehet.

Találkozó helyszíne
2071
Páty
Erdőalja u
Az utca végén, az erdei kapunál
Séta indulási ideje: 
2018.09.15., szombat - 09:00
Séta időtartama: 
kb. 4 óra

***** Szőlőhegyek öröksége - Séta a Bari-hegyen - Hollád - SOMOGY

Szőlőhegyek öröksége - Séta a Bari-hegyen

Az útvonal néhány nagyobb emelkedőt is magában foglal! A sétához hosszúnadrág és kényelmes cipő fokozottan ajánlott.
Telefon: 
+36304628057

A napjainkban Hollád községhez tartozó Bari-hegy középkori eredetű szőlőhegy, a Marcali-hát egykor egyik legfontosabb a Festetics-uradalomhoz tartozó termőterülete volt. A 20. század történelmi viharai nyomán, különösen az elmúlt 30-40 évben az egykor gazdag szőlőhegyi kultúra rohamos pusztulásnak indult. Ha csak részleteiben is, de a táj még ma is őrzi múltját és hagyományait. A Bari-hegy emlékein keresztül bemutatható a délnyugat-dunántúli szőlőhegyek néprajzi öröksége: a népi építészet hagyományai, tárgyi kultúrája, tájhasználati sajátosságai, szakrális környezete és egykori szőlő- és gyümölcstermesztési gyakorlata. Az elmúlt évtized kutatómunkájának köszönhetően a múlt és a jelenhez vezető folyamatok a teljes történeti háttér ismertetésével mutathatók be, amelyek a téma iránt érdeklődő laikusok és szakemberek számára is szolgáltathatnak új információkat.
A séta több egymásba fűzött helyszínen keresztül mutatja be az egykori gazdag szőlőhegyi kultúra máig fennmaradt hagyományait és a történelmi hátteret: szőlőhegyi tájhasználat - fejezetek, gyepük és határjelek; gyümölcskultúra és fajtamegőrzés; szőlőhegyi népi építészet - pincelátogatás; szakrális örökség - Szent Donát kápolna és útszéli keresztek.
A séta az ún. Kámán körtúra útvonalán halad, amely nagyobb részén nem különöse megerőltető,de néhány nagyobb emelkedőt is magában foglal, kérjük ezt mindenki vegye figyelembe.

Vezető neve: 
Dr. Kabai Gergely
Találkozó helyszíne
8731
Hollád
Hollád község temetőjének parkolója
Séta indulási ideje: 
2018.09.15., szombat - 14:00
Séta időtartama: 
3 óra

***** A pincétől a padlásig - épületvezetés a Festetics-kastélyban - Keszthely - ZALA

A pincétől a padlásig - épületvezetés a Festetics-kastélyban

Előzetes regisztráció szükséges a gondnoksag@festeticskastely.hu e-mail címen. A séta a Helikon Kastély kiállítótereit nem érinti!
Telefon: 
+36 83 311-591

Megnyílnak a Festetics-kastély rejtett terei, miközben megelevenedik a főúri otthon építéstörténete a 18. század közepétől a 19. század végéig. Megtudjuk, mi történt az épülettel a második világháború alatt és azt követően. Kiderül többek között, hogy melyek a kastély legrégebbi téglái, mire szolgált az angolakna, és hogyan lehet felfüggeszteni egy mázsás súlyú csillárt? Építészeknek, mérnököknek, műszaki érdeklődésűeknek különösen ajánljuk!
A séta a Helikon Kastély kiállítótereit nem érinti. A kiállítások csak belépődíj váltásával látogathatók.

A keszthelyi Festetics-kastély
A Festetics-kastély parkja
Vezető neve: 
Pécsi Attila műszaki menedzser
Találkozó helyszíne
8360
Keszthely
Kastély u. 1.
a szökőkút a Festetics-kastély előkertjében
Séta indulási ideje: 
2018.09.15., szombat - 16:00
2018.09.16., vasárnap - 16:00
Séta időtartama: 
kb. 2 óra