Séták

A szűrési feltételeknek az alábbi találatok felelnek meg:

***** A magyar szellem kincsei nyomában - Budapest - BUDAPEST, I.

A magyar szellem kincsei nyomában

A sétán való részvétel regisztrációhoz kötött: erika.sajti@hipo.gov.hu e-mail címen, szeptember 1-jétől. A sétán az elsőként regisztráló 30 fő vehet részt. A találkozó pontos címét és időpontját a sikeresen regisztrálók e-mailben kapják meg!
Telefon: 
+ 36 20 950-4835

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a Hivatal 120 éves fennállásának alkalmából vasárnap délelőtt sétát rendez a Budai Várban. A séta során a résztvevők megismerkedhetnek a Bartók Béla valamint a Cseh Tamás munkásságát őrző archívumokkal, a Telefónia Múzeum kincseivel, és a leghíresebb budai cukrászda termékeinek szellemitulajdon-védelmi vonatkozásaival is.

Vezető neve: 
Gács János és Legeza Dénes
Találkozó helyszíne
1014
Budapest
Bécsi kapu tér
Séta időtartama: 
Kb. 3,5 óra

Országos Széchényi Könyvtár Metamorfózis és szimbiózis - Budapest - BUDAPEST, I.

Metamorfózis és szimbiózis

Kérjük, hogy részvételi szándékukat legkésőbb 2016. szeptember 16-ig jelezzék felénk az alábbi elérhetőségeken: Mág Katalin mag.katalin@oszk.hu vagy a +36 1 224–3745 telefonon hétfőtől csütörtökig 9–16 óra között, pénteken 9–13 óra között.
Telefon: 
+36 1 224-3745

A Királyi Palota krisztinavárosi szárnya a második világégés után, több évtizedig tartó átalakítás során, az Országos Széchényi Könyvtár új otthonává vált. A könyvtár 1985-ben nyitotta meg kapuit az új épületben, melynek belső terei a mai napig magukon hordozzák a szocreál szigorúan funkcionalista stílusjegyeit.
Nemzeti könyvtárunk újabb megújulás előtt áll, amely egyúttal jelenlegi épületének teljes átalakítását is jelenti. Az átalakítás során az épület részben visszakaphatja eredeti belső tereit. Komoly kihívást jelent ugyanakkor a két funkció egymásba illesztése. Vajon működhet-e korszerű, 21. századi könyvtár helyreállított történelmi környezetben?
A Kulturális Örökség Napjainak keretében, 2016. szeptember 17-én, a látogatók vezetett séták során megismerhetik az épület izgalmas történetét, felfedezhetik olyan részeit is, amelyek őriznek még egy-egy kis darabot az eredeti királyi palotából, s emellett betekinthetnek a könyvtár működésébe, láthatják a nyilvánosságtól elzárt munkaterületeket is.
A Nemzeti Könyvtár a magyar írott kulturális örökség őrzője. Alapfeladata a papíralapú és elektronikus információhordozók feltárása, szolgáltatása és hosszútávú megőrzése. A közelmúltban, a Miniszterelnöki Hivatal támogatásával befejeződött egy nagyszabású állományvédelmi munka. Az épülettörténeti séta során látogatóink megtekinthetik az újonnan restaurált díszmű köteteket, valamint vetítettképes összeállítást láthatnak az állományvédelmi munka folyamatáról.
Az épület V. szintjén kiállítás látható a "rajzoló fejedelem" Zichy Mihály által illusztrált díszalbumokból. A tárlat különlegessége II. Sándor cár koronázási albuma, amelyet 1856-ban kis példányszámban adtak ki Párizsban.
Látogatóink ugyancsak az épülettörténeti séta során tekinthetik meg neves hungarika-gyűjtőnk, Todoreszku Gyula születésének 150-ik évfordulójára rendezett kamarakiállításunkat. A kiállításon a gyűjtő által beszerzett könyvritkaságok mellett igazi kötéstörténeti kuriózumok is láthatók.

Az OSZK VII. emelete, középen a Shakespeare-ház, Kossuth Lajos könyvtárából
Az OSZK VI. emeletén a volt Hunyadi terem, előtérben restaurált kötetek
Atlasz-szobor a főbejáratnál
Vezető neve: 
Hegedüs Krisztina, Herendi László, Héder Imre, Elbe István
Találkozó helyszíne
1014
Budapest
Szent György tér 4-5-6.
Kapcsolódó helyszín: 
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 10:00
2016.09.17., szombat - 11:00
2016.09.17., szombat - 12:00
2016.09.17., szombat - 13:00
2016.09.17., szombat - 14:00
2016.09.17., szombat - 15:00
2016.09.17., szombat - 16:00
2016.09.17., szombat - 17:00
2016.09.17., szombat - 18:00
Séta időtartama: 
2 óra

Várkert Bazár A Sissi legenda - Tematikus séta a Várkert Bazárban - Budapest - BUDAPEST, I.

A Sissi legenda - Tematikus séta a Várkert Bazárban

A sétán való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, a kon@varkertbazar.hu email címen. A csoport maximális létszáma 25 fő.
Telefon: 
+36 1 225 0310

Erzsébet királynét milliók rajongása övezte már a 19. századi Magyarországon is. De vajon mi igaz az őt övező legendákból? Korának elvárásai ellen lázadó szabad szellem volt, vagy egy szeszélyes, labilis idegzetű asszony? A Hosszúlépés sétán utánajárunk, milyen volt a királyné ellentmondásoktól és intrikáktól sem mentes élete.
A Várkert Bazár és a Hosszúlépés. Járunk? közös szervezésében.

A Sissi legenda
Találkozó helyszíne
1013
Budapest
Ybl Miklós tér 5.
Kapcsolódó helyszín: 
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 16:00
Séta időtartama: 
90 perc
Központi témák: 
FORSTER ÉVFORDULÓ/MŰEMLÉKVÉDELEM

***** Hűlt helyek - múltfaggató séták a Várban és a Vár alatt, középkori zsidó városnegyedek nyomában - Budapest - BUDAPEST, I.

Hűlt helyek - múltfaggató séták a Várban és a Vár alatt, középkori zsidó városnegyedek nyomában

A sétán való részvétel regisztrációhoz kötött. Jelentkezés: http://www.szembenezes.hu/setak/kozepkori-zsido-emlekek-nyomaban/ A telefonszám megadásával segít, hogy vis maior esetén gyorsan értesíthessük. Ha kerekesszékkel jön és segítséget kér, kérjük jelezze a regisztrációnál. A mozgáskorlátozottaknak sajnos nem minden helyszínre lehet bejutni.

Tudja-e, hogy a Budai Várban már 800 évvel ezelőtt éltek zsidók? És azt, hogy a stratégiai fontosságú várkapuban álló zsinagógájuk egyidős a mai Mátyás templomként ismert Budavári Plébániatemplommal? Ha nem a válasza és érdeklik az európai viszonylatban is kiemelkedő jelentőségű kincsek, fedezze fel velünk a láthatatlanságra kárhoztatott helyeket! Nézzen be a Budai Vár kockakövei alá, hogy láthassa a legújabb régészeti feltárások eredményét!
A feltárások egyik vezetője, Végh András szakértő tanítványai megmutatják önnek a helyeket, elmesélik történetüket, és fotók, illusztrációk segítségével elővarázsolják a középkori Budavárat - széles történelmi-kultúrtörténeti összefüggésben, tények és legendák tükrében elevenedik meg a középkori élet és környezet.
A Budapesti Történeti Múzeum és a Szembenézés Alapítvány beszélgetős, kényelmes, apróbb pihenőkre is lehetőséget adó, múltfaggató sétája állásfoglalás is: azt szeretnénk, ha láthatóvá válna közös történelmi-kulturális örökségünk, hogy segítse a múlt megismerését és feldolgozását.
A részvétel regisztrációhoz kötött, hogy mindenki minden hallani- és látnivalóhoz kényelmesen hozzáférjen.
Aki lemarad, szívesen látjuk későbbi sétáinkon. A hírlevelünkre regisztrálókat a nyilvános megjelenést megelőzően értesítjük a következő programokról.

a séta saját páholyából hallgatják a résztvevők a programvezetőt, Végh András középkorkutató történész-régészt
kerekesszékkel nem mindenhová lehet bejutni, de még így is megéri...
középkori sírkövek között
Vezető neve: 
Somogyi Miklós történész, orientalista és Szemere Kinga művészettörténész
Találkozó helyszíne
1014
Budapest
Szent György tér
Szent György tér, Görgey szobor (Korona cukrászda fölött a várfalnál)
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 10:30
2016.09.18., vasárnap - 10:30
2016.09.18., vasárnap - 15:30
Séta időtartama: 
kb. 1,5 óra
Központi témák: 
FORSTER ÉVFORDULÓ/MŰEMLÉKVÉDELEM
ÖRÖKSÉG ÉS KÖZÖSSÉG
EGYÉB ÉVFORDULÓ

***** Vezetés a Budavári Mikvében - Budapest - BUDAPEST, I.

Vezetés a Budavári Mikvében

A sétán való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, a kon@varkertbazar.hu email címen. A csoport maximális létszáma 30 fő.
Telefon: 
+36 1 225 0310

Látogasson el a Budai Vár nyugati pincerendszerében feltárt rituális zsidó fürdőbe. A feltárt pincerendszer egyik legrégebbi része a mindössze 2-3 négyzetméteres helyiség, a mikve, melynek feltárása azért is jelentős, mert annak létezése igazolta azt a tényt, hogy a Képes Krónikában említett zsinagóga egykor valóban létezett.
A budavári palota környezetének az utóbbi évtizedek legnagyobb szabású középkori városi ásatása 2000-ben fejeződött be. A királyi palota északi falától a Dísz tér déli oldaláig terjedő településrész szinte minden egyes eleme teljesen átalakult a középkortól napjainkig eltelt időszakban.A pincéket viszonylagos épségben sikerült feltárni és felújítani, majdnem valamennyi boltív, ha anyagában nem is, ívében eredeti: az ívekből megmaradt legalább annyi, hogy abból újjá tudták építeni a hiányzó részeket.
A rituális zsidó fürdőt kézzel vájták a kőzetbe, a sekély fürdőrészt rétegvíz táplálja. Előírás szerint a mikvének természetes víznek kellett lennie. Ebben ma újra teljesen tiszta és természetes eredetű a víz, és szinte teljesen épen maradt fenn.
Feltárásakor találtak a belső, ma már fallal elzárt részen, középkori bőrcipőket, hordódongát. A Képes Krónikában megírt zsinagóga a XIII. században közvetlenül a mai Fehérvári kapu mellett állt. Ezt a feltárás és dokumentálás után visszatemették, mivel napjainkban a Honvéd Főparancsnokság előtti utcaszakasz húzódik fölötte.

Vezetés a Budavári Mikvében
Találkozó helyszíne
1014
Budapest
Palota út 1.
a vaskapunál, a Korona Cukrászdával szemben
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 14:00
2016.09.18., vasárnap - 14:00
Séta időtartama: 
60 perc
Központi témák: 
FORSTER ÉVFORDULÓ/MŰEMLÉKVÉDELEM

Várkert Bazár Poptörténeti Séta az Ifiparkban - Budapest - BUDAPEST, I.

Poptörténeti Séta az Ifiparkban

A sétán való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, a kon@varkertbazar.hu email címen. A csoport maximális létszáma 25 fő.
Telefon: 
+36 1 225 0310

A ma már világörökségi státuszt élvező, Ybl Miklós tervei alapján épült Várkert Bazár neoreneszánsz stílusú komplexumában működött ugyanis 1961 és 1984 között egy nemzedék találkozóhelye, a Budai Ifjúsági Park. Az Ifiparkban mindenki fellépett, aki a hazai pop- és rockzenében számított, s bár szocialista erkölcs szerint léphették csak a twistet az ifjak, a koncertek alatt szerelmek is számolatlanul szövődtek.
Együttműködő partner: Cseh Tamás Program.

Poptörténeti Séta az Ifiparkban
Találkozó helyszíne
1013
Budapest
Ybl Miklós tér 5.
Gloriett
Kapcsolódó helyszín: 
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 15:00
2016.09.18., vasárnap - 15:00
Séta időtartama: 
90 perc
Központi témák: 
ÖRÖKSÉG ÉS KÖZÖSSÉG

***** Lipótmező és környéke rejtőzködő kincsei - Budapest - BUDAPEST, II.

Lipótmező és környéke rejtőzködő kincsei

Kényelmes túra vagy sportcipő és időjárásnak megfelelő öltözet ajánlott.
Telefon: 
+36 20 514-7518

Az Apáthy-szikla - Vaskapu-hegy - Kondor utca - Vadaskert - Hűvösvölgy útvonalon tervezett hely-, kultúrtörténeti, botanikai és gyógynövény ismereti sétánk során megismerkedünk az Apáthy-szikla és környéke helytörténetével, a környék régészeti és épített örökségeivel, a közelben élt neves emberek életével, az emberiség életét végigkísérő cédrus kultúrtörténetével, a középkori Nyék község emlékeivel és Mátyás királyunk kalandjaival, Hűvösvölgy "hűvösségével". Közben gyönyörködünk az őszi táj szépségében, valamint ismerkedünk a botanikai, geológiai kincsekkel is. Gyógynövény Baráti Társaságunk nagy szeretettel vár minden kedves érdeklődőt!

Apáthy-szikla
Vezető neve: 
Tolnai János és Dr. Boldizsár Imre
Találkozó helyszíne
1025
Budapest
Törökvész utca 145. (Nagybányai út sarok)
A Batthyány térről induló 11-es busz Nagybányai úti végállomásánál
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 09:00
2016.09.18., vasárnap - 09:00
Séta időtartama: 
4-5 óra
Központi témák: 
ÖRÖKSÉG ÉS KÖZÖSSÉG

Óbudai Társaskör Az Óbudai Társaskör épületét bemutató séta Korompay Katalin Ybl-díjas építész vezetésével - Budapest - BUDAPEST, III.

Az Óbudai Társaskör épületét bemutató séta Korompay Katalin Ybl-díjas építész vezetésével

Telefon: 
+36 1 250-0288

Ismét bemutatásra kerül az Óbudai Társaskör épülete, melynek múltja, mint Óbudáé, a római korig nyúlik vissza. Ezen a középkorban is lakott helyen a 19. században a Koronához és az Oroszlánhoz címzett fogadó és kávéház állt. A sok évtizedes használat és a funkcióváltások a felismerhetetlenségig átalakították, ám az 1980-as években Korompay Katalin építész értő szemmel és szívvel tárta fel és rekonstruálta, vagyis újjáteremtette az épületet. Korompay Katalin ezért a munkájáért Ybl-díjban részesült.
Korompay Katalin építész, urbanista
Családi indíttatása: dédnagyapja Schulek Frigyes (1841-1919) műépítész, a Halászbástya és a Mátyás-templom tervezője, nagyapja Krompecher Ödön (1870-1926) rákkutató
1971. BME, építész
1971-92 Városépítési Tudományos és Tervező Intézet (VÁTI) Műemléki Iroda: műemlékek helyreállítása, történeti városmagok kutatása és tervezése Budapesten, Sopronban, Kecskeméten, Kőszegen, Tokajban, Hollókőn.
1992-2001 Budapest Főpolgármesteri Hivatal, Főépítészi Iroda: Budapest város-rehabilitációs program.
2001-től a Budapest Világörökségéért Alapítvány főépítésze.

Vezető neve: 
Korompay Katalin
Találkozó helyszíne
1036
Budapest
Kiskorona utca 7.
Kapcsolódó helyszín: 
Séta indulási ideje: 
2016.09.18., vasárnap - 11:00
Séta időtartama: 
2 óra

***** Mit rejt a ház? – a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum épületét bemutató séta - Budapest - BUDAPEST, III.

Mit rejt a ház? – a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum épületét bemutató séta

Regisztráció szükséges!
Telefon: 
+36 1 375-6249

A Korona tér 1. szám alatti épületegyüttes mozgalmas évszázadokat élt meg. Lakott itt fűszer-csemege árus, vendéglős, elítélt bűnözőből lett Mikulás, híres író és sokan mások. Ha kíváncsi a zegzugos épület rejtett meséire, ne hagyja ki vezetésünket!
Regisztráció szükséges a kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy az 1/375-62-49-es telefonszámon, szeptember 16-án, 12 óráig, vagy a férőhelyek beteltéig.

Vezető neve: 
Varga Orsolya
Találkozó helyszíne
1036
Budapest
Korona tér 1.
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 16:00
2016.09.17., szombat - 17:00
Séta időtartama: 
max. 60 perc

Aquincumi Múzeum Séta a Fürdő Múzeumban - Budapest - BUDAPEST, III.

Séta a Fürdő Múzeumban

Telefon: 
+36 1 250-1650

A séta során bejárják a vezető régész segítségével a Fürdő Múzeum területét. A fürdőn kívül szó esik Schönvisner István munkájáról, aki az 1700-as évek végén feltárta az egyik helyiséget és azonosította, mint római kori fürdőépületet.

Fürdő Múzeum
Vezető neve: 
Budai Balogh Tibor
Találkozó helyszíne
1035
Budapest
Flórián téri aluljáró
Fürdő Múzeum bejárata
Kapcsolódó helyszín: 
Séta indulási ideje: 
2016.09.18., vasárnap - 14:00
Séta időtartama: 
1 óra
Központi témák: 
FORSTER ÉVFORDULÓ/MŰEMLÉKVÉDELEM
ÖRÖKSÉG ÉS KÖZÖSSÉG

Aquincumi Múzeum Óbuda római rejtélyei – A polgárváros titkai - Budapest - BUDAPEST, III.

Óbuda római rejtélyei – A polgárváros titkai

Telefon: 
+36 1 250-1650

Az Aquincumi Múzeum egyik régésze kalauzolja az érdeklődőket az egykori polgárváros területén. A séta során nem a már megszokott ma is megtekinthető romokról lesz szó, hanem a rejtőzködő, máig nem látható épületek kerülnek előtérbe. Dr. Láng Orsolya, az Aquincumi Múzeum régésze mutatja be a múzeum területén kívül és belül elhelyezkedő, de mindmáig rejtőzködő római emlékeket.
A séta útvonala: Graphisoft Park (sorompó) – Záhony – Sujtás – Keled utca - Szentendrei út – Amfiteátrum – Romkert (északi bejárat felől)
A program regisztráció köteles! Regisztrálni az aquincum@aquincum.hu-n lehet.

Séta a Gázgyár területén
Vezető neve: 
Dr. Láng Orsolya igazgató, régész
Találkozó helyszíne
1031
Budapest
Záhony u. 7.
Graphisoft Park bejárat (sorompó)
Kapcsolódó helyszín: 
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 14:00
Séta időtartama: 
Kb. 2 óra
Központi témák: 
FORSTER ÉVFORDULÓ/MŰEMLÉKVÉDELEM
ÖRÖKSÉG ÉS KÖZÖSSÉG

***** "Az emlékké nemesedett múlt…" - zsidó emlékek Óbudán - Óbudai Múzeum - Budapest - BUDAPEST, III.

"Az emlékké nemesedett múlt…" - zsidó emlékek Óbudán - Óbudai Múzeum

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött: a 061 250 10 20 telefonszámon vagy a bartok.linda@obudaimuzeum.hu email címen.
Telefon: 
+36 1 250 10 20

Az óbudai zsidó közösség története a középkorban kezdődött, majd a törökök kiűzése után, a 17. században a Zichy uradalom területére visszatelepülő lakosok között nagyon hamar megjelentek az izraeliták is. A szabad királyi városokban nem telepedhettek le, Óbuda viszont befogadta őket. A 18. század utolsó harmadára Óbuda lett a korbeli Magyarország egyik legnépesebb zsidó közössége. Sétánk során felidézzük azokat az eseményeket, felkeressük azokat a helyszíneket, bemutatjuk azokat az egykori intézményeket, amelyek Óbuda zsidó közösségét alakították, meghatározták. Kiderül, ki volt Óbuda első zsidó lakosa, hogy hány zsinagógája volt az évszázadok alatt az óbudai zsidóságnak, és megtudhatjuk, mi is az a mikve.

Óbudai Múzeum - Történeti séta
Vezető neve: 
Felbermann Judit
Találkozó helyszíne
1033
Budapest
Fő tér 1.
Az Óbudai Múzeum recepció (bejárat a Szentlélek tér felől)
Séta indulási ideje: 
2016.09.18., vasárnap - 15:00
Séta időtartama: 
90-120 perc
Központi témák: 
FORSTER ÉVFORDULÓ/MŰEMLÉKVÉDELEM
ÖRÖKSÉG ÉS KÖZÖSSÉG
EGYÉB ÉVFORDULÓ

***** "Rejtett középkor" - régészeti séta Óbudán - Budapest - BUDAPEST, III.

"Rejtett középkor" - régészeti séta Óbudán

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött: a 061 250 10 20 telefonszámon vagy a bartok.linda@obudaimuzeum.hu email címen.
Telefon: 
+36 1 250 10 20

A középkori Óbuda – a budai Várhegyen álló új királyi központ elkészültéig „Buda” – kiemelkedő szerepet töltött be az ország életében. A 11-13. század során a mai Árpád-híd budai hídfőjének két oldalán helyezkedett el az egykori királyi székhely egyházi és világi központja.
Bár a történelem viharai elsodorták a kor díszes templomait, lakóházait, és magát a királyi, majd királynéi várat is, a séta során megpróbáljuk rekonstruálni a középkori várost.
Felkeressük a város egykori határán álló ferences kolostor és templom romjait, a Piast Erzsébet által támogatott klarisszák kolostorának maradványait, a középkori piacteret és Óbuda egyetlen, ma is álló középkori eredetű lakóházát. Továbbá - a Kulturális Örökség Napja alkalmából - lehetőség nyílik felkeresni két, ritkán látogatható emléket is. Az Óbudai Múzeum pincéjében a 14. századi, gótikus Szűz Mária templom alapfalainak részlete látható, a református templom és parókia pincéje pedig az egykori királyi, királynéi vár várkápolnájának emlékeit rejti.

Óbudai Múzeum - Történeti séta
Vezető neve: 
Dr. Mojzsis Dóra
Találkozó helyszíne
1033
Budapest
Fő tér 1.
Az Óbudai Múzeum recepció (bejárat a Szentlélek tér felől)
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 10:00
Séta időtartama: 
120 perc
Központi témák: 
FORSTER ÉVFORDULÓ/MŰEMLÉKVÉDELEM
ÖRÖKSÉG ÉS KÖZÖSSÉG

***** Újpesti templomok - Budapest - BUDAPEST, IV.

Újpesti templomok

Telefon: 
+36 1 370-0652

Az Egek Királynéja Katolikus Főplébánia templom, az Újpest Belsővárosi Református Templom és az Újpesti Zsinagóga megtekintése. Vezeti: Iványi János Podmaniczky- és Újpestért díjas építőmérnök.

Egek Királynéja Főplébánia Templom
Újpest Belsővárosi Református templom
Újpesti Zsinagóga
Vezető neve: 
Iványi János
Találkozó helyszíne
1042
Budapest
István tér 14.
Budapest Főváros IV. kerület Újpest Városháza
Séta indulási ideje: 
2016.09.18., vasárnap - 13:00
2016.09.18., vasárnap - 15:00
Séta időtartama: 
kb. másfél óra

Közép-európai Egyetem A Belső-Lipótváros klasszicista palotái a CEU épülettömbjében - Budapest - BUDAPEST, V.

A Belső-Lipótváros klasszicista palotái a CEU épülettömbjében

A CEU épületegyüttesében rendezett összes program a Nádor utca 9. főbejáratán át közelíthető meg (Nádor utca és Zrínyi utca sarok).
Telefon: 
+36 1 327 3024

A Belső-Lipótváros a 19. század első évtizedeitől nyert városias jelleget. A legkorábbi, ma is itt álló épületek nemesi családok városi palotái voltak, számos ezek közül a magyarországi klasszicizmus legkiválóbb építészeinek munkája. Ma a Közép-európai Egyetem főépülete a Nádor utca 9. alatti egykori Festetics-palota, amely Pollack Mihály munkája. Ezekben a hónapokban költözik be az egyetem a Hild József által tervezett, Nádor utca 13. alatti épületbe is. Az Október 6. utca 7. szám alatti egykori Marczibányi-palota ideiglenesen ad helyet az egyetem bizonyos egységeinek. A vezetett séta során a látogatók körülnézhetnek ebben a szintén Hild József által tervezett palotában is, amelynek a látogatók elől máskor elzárt, emeleti helyiségei néhány eredeti részletet - freskót, berendezést - is megőriztek.

Vezető neve: 
Nagy Klára
Találkozó helyszíne
1051
Budapest
Nádor utca 9., Október 6. utca 7.
Nádor utca 9.
Kapcsolódó helyszín: 
Séta indulási ideje: 
2016.09.18., vasárnap - 11:00
Séta időtartama: 
60 perc

Közép-európai Egyetem A Festetics-palota és bérház (Nádor u. 9-11) a 20. század viharaiban (1910-1993) - Budapest - BUDAPEST, V.

A Festetics-palota és bérház (Nádor u. 9-11) a 20. század viharaiban (1910-1993)

A CEU épületegyüttesében rendezett összes program a Nádor utca 9. főbejáratán át közelíthető meg (Nádor utca és Zrínyi utca sarok).
Telefon: 
+36 1 327 3024

A Nádor utca 9. számú műemléképület, amely ma a Közép-európai Egyetem belvárosi tömbjének központja, eredetileg a Festetics család városi palotájaként készült az 1820-30-as években. A Nádor utca 11. szecessziós bérházát is a család leszármazottai építtették, 1914-15-ben. A két épület sorsa a 19-20. századi magyar történelem jellemző tükre. A környék a 19. század második felében fellendülő gazdasági vállalkozások színtere lett. A Festetics család a kereskedelmi banknak adta bérbe az egyik épületet, a földszinten pedig üzlethelyiségeket létesítettek. A Nádor utca 11. bérlakásai a belvárosi intézmények dolgozóinak adtak otthont. 1945-ben államosították az épületeket. A volt Festetics palotába a Katonai Elhárítás költözött. Az emeleten irodákat, az alagsorban fogházat alakítottak ki. 1948-tól a szocialista Gazdasági Főtanács és az Országos Tervhivatal használta az épületet, a 60-as évek végétől pedig állami külkereskedelmi vállalatok vették birtokba. A séta során a látogatók megismerkedhetnek a két épület történetével, különös tekintettel az 1945-től az 1990-es évekig terjedő időszakra.

Vezető neve: 
Laszlovszky József
Találkozó helyszíne
1051
Budapest
Nádor utca 9-11.
Nádor utca 9.
Kapcsolódó helyszín: 
Séta indulási ideje: 
2016.09.18., vasárnap - 15:00
Séta időtartama: 
60 perc

Közép-európai Egyetem Neo-Classisist Palaces in the Building Complex of CEU - Budapest - BUDAPEST, V.

Neo-Classisist Palaces in the Building Complex of CEU

A CEU épületegyüttesében rendezett összes program a Nádor utca 9. főbejáratán át közelíthető meg (Nádor utca és Zrínyi utca sarok).
Telefon: 
+36 1 327 3024

Angol nyelvű vezetés
A Belső-Lipótváros a 19. század első évtizedeitől nyert városias jelleget. A legkorábbi, ma is itt álló épületek nemesi családok városi palotái voltak, számos ezek közül a magyarországi klasszicizmus legkiválóbb építészeinek munkája. Ma a Közép-európai Egyetem főépülete a Nádor utca 9. alatti egykori Festetics-palota, amely Pollack Mihály munkája. Ezekben a hónapokban költözik be az egyetem a Hild József által tervezett, Nádor utca 13. alatti épületbe is. Az Október 6. utca 7. szám alatti egykori Marczibányi-palota ideiglenesen ad helyet az egyetem bizonyos egységeinek. A vezetett séta során a látogatók körülnézhetnek ebben a szintén Hild József által tervezett palotában is, amelynek a látogatók elől máskor elzárt, emeleti helyiségei néhány eredeti részletet - freskót, berendezést - is megőriztek.

Vezető neve: 
Mérai Dóra
Találkozó helyszíne
1051
Budapest
Nádor utca 9., Október 6. utca 7.
Nádor utca 9.
Kapcsolódó helyszín: 
Séta indulási ideje: 
2016.09.18., vasárnap - 17:00
Séta időtartama: 
60 perc

ELTE Egyetemi Könyvtár Budapest építészete - Történelmi, művészettörténeti séta a könyvtár épületében - Budapest - BUDAPEST, V.

Budapest építészete - Történelmi, művészettörténeti séta a könyvtár épületében

Telefon: 
+36 1 411-6738

Történelmi és művészettörténeti barangolások az ELTE Egyetemi Könyvtárban.

Lépcsőház
Díszterem
Aula
Vezető neve: 
Ráday Mihály
Találkozó helyszíne
1053
Budapest
Ferenciek tere 6.
Kapcsolódó helyszín: 
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 15:00
Központi témák: 
FORSTER ÉVFORDULÓ/MŰEMLÉKVÉDELEM
ÖRÖKSÉG ÉS KÖZÖSSÉG

ELTE Egyetemi Könyvtár „A könyveknek is megvan a maguk sorsa” – Restaurálás - Budapest - BUDAPEST, V.

„A könyveknek is megvan a maguk sorsa” – Restaurálás

Telefon: 
+36 1 411-6738

A látogatócsoportok restaurátorunk segítségével bepillanthatnak a könyvkötészet és a restaurátori munka rejtelmeibe, elleshetik a kínai papíröntés technikájának fortélyait és megtekinthetik a restaurátorműhely különleges eszközeit.

Papíröntés
Vezető neve: 
Szalaváry Miklós
Találkozó helyszíne
1053
Budapest
Ferenciek tere 6.
Kapcsolódó helyszín: 
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 11:30
2016.09.17., szombat - 13:00
2016.09.17., szombat - 14:00
Séta időtartama: 
kb. 30 perc
Központi témák: 
ÖRÖKSÉG ÉS KÖZÖSSÉG

Országház Vörösterror az Országházban túra - Budapest - BUDAPEST, V.

Vörösterror az Országházban túra

A sétára regisztrálni kell: https://konseta.parlament.hu/web/regisztracio
Telefon: 
+36 1 441-4479

A vezetés időtartama alatt a látogatók megismerkedhetnek az 1919-es vörösterror egy évszázada elfeledett történetével és áldozataival. A rendhagyó, sokszor felkavaró és megrendítő országházi túra során megismerhetik, hogy a magyarországi Tanácsköztársaság diktatúrájának politikai rendőrsége hol helyezkedett el az Országházban, milyen módszerekkel és milyen elvek alapján működtek, illetve átélhetik a korszakban rettegett Lenin-fiúk országházi áldozatainak egyéni szenvedéstörténeteit is.

Vezető neve: 
B. Müller Tamás
Találkozó helyszíne
1055
Budapest
Kossuth Lajos tér 1-3.
I-es kapu
Kapcsolódó helyszín: 
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 10:00
2016.09.17., szombat - 14:00
Séta időtartama: 
90 perc

***** A Falk Miksa utca - Budapest - BUDAPEST, V.

A Falk Miksa utca

A séta regisztrációhoz kötött: info@bevasarloutca.hu, szeptember 15-ig. A séta teljes ideje alatt kép- és hangfelvételek készülnek, melyeket a szervezők a rendezvény népszerűsítésével kapcsolatosan a későbbiekben nyilvánosságra hozhatnak. A program változtatásának jogát fenntartjuk!
Telefon: 
+36 1 488-2075

A 100 éves utcát a reformkorban még Felduna sornak hívták. Mai nevét Falk Miksáról (1828-1908), a magyar újságírás jeles alakjáról kapta.
1839-41-ben Széchenyi István kezdeményezésére ezen a területen épült a Hengermalom és az Öntöde, ami az épülő Lánchidat is kiszolgálta, és ahol 1848-ban fegyvert is gyártottak. 1839-41 között a közeli Honvéd utcába települt a Valero Selyemgyár, melynek épülettömbjét (Honvéd 26-30.- Markó – Stollár – Falk utcák) Hild József tervezte.
Az 1900-as évek legelején a térséget parcellázták, a telkeket gazdag polgárok, építési vállalkozók (Grünwald és Schiffer Miksa Palatinus Építő Rt.-je, a Magyar Általános Kőszénbánya Rt. stb.), vásárolták meg, és a kor jeles építészeivel (Málnai, Révész, Kollár, Ágoston (Adler), Komor-Jakab, Román fivérek, Fodor Gyula, Vidor Emil) historikus, premodern, szecessziós stílusban bérházakat emeltek.
Sétánkon a Kossuth Lajos tér 13-15. sz. (Málnai Béla) - 5.sz. Palatinus-ház (1910, Vidor) - 10. sz., 13.sz. (Fodor, szecessziós) 18-20. sz. az Atlantica Tengerhajózási Rt. székháza (1911, Fodor Gyula)- 24-26 sz. bérház (1910 k, premodern, Román Miklós és Ernő) -32. sz. Bizományi Áruház (1900- Müller Lajos) – 21. sz. Nádor-udvar, Lipót (1908) majd 1941-től Luxor kávéház (1901, Weisz Izidor) útvonalra fűzve beszélünk az utca történetéről, a házak építtetőiről, építészeiről, az utca lakóiról, a vészterhes időkről, a Néphadsereg utcáról, arról, hogyan formálódott az utca arculata az 1980-as évek közepétől. Sétánk során betérünk egy-két galériába is.

Vezető neve: 
Bíró Gábor idegenvezető
Találkozó helyszíne
1055
Budapest
Falk Miksa utca 1.
Falk Miksa utca 1 és Kossuth Lajos tér sarka
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 09:45
Séta időtartama: 
2 óra
Központi témák: 
FORSTER ÉVFORDULÓ/MŰEMLÉKVÉDELEM
ÖRÖKSÉG ÉS KÖZÖSSÉG
EGYÉB ÉVFORDULÓ

***** Suttogó remények - 1956-os városi séta az Orczy Kultúrkert Egyesület szervezésében - Budapest - BUDAPEST, V.

Suttogó remények - 1956-os városi séta az Orczy Kultúrkert Egyesület szervezésében

A sétára előzetes jelentkezés szükséges a mienkahaz@gmail.com e-mail címen. A létszám korlátozott!

Suttogó remények - A jövő építése a “felszabadult” Magyarországon
A II. világháború végét követő, az országra nehezedő szovjethatalom alatti évek Magyarországáról szóló sétánkon a demokratikus vezetés reális esélyeiről esik szó. Az adott
állomások történéseit tágabb történelmi kontextusba helyezve mutatjuk be azt a folyamatot, ami 1948-hoz, a fordulat évéhez vezetett. Beszélünk a kommunista akciógárdákról, akik látványos robbantgatásaikkal hívták fel magukra a figyelmet, valamint Rákosi Mátyás színre lépéséről.
A séta az "1956-os Emlékbizottság" támogatásával és az „A magyar szabadság éve” elnevezésű programsorozat keretében valósul meg.

Vezető neve: 
Maczó Balázs
Találkozó helyszíne
1051
Budapest
Budapest V. kerület, Eötvös tér
Budapest V. kerület, Eötvös tér, a Duna Korzó elején az Eötvös szobornál
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 10:00
Séta időtartama: 
2 óra
Központi témák: 
1956-OS FORRADALOM ÉVFORDULÓJA

Történelmi Városfal Bemutatóhely Pest középkori városfala mentén - Budapest - BUDAPEST, V.

Pest középkori városfala mentén

Telefon: 
+36 20 418 6062

A Budapest Pont szervezésében a Kulturális Örökség Napjai keretében bemutatjuk Pest középkori városfalának történetét, az egykori és mai városra gyakorolt hatását, illetve megtekintünk több ma is látható falrészletet.

Vezető neve: 
Zádor Judit
Találkozó helyszíne
1053
Budapest
Királyi Pál utca 13/b
Kapcsolódó helyszín: 
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 11:00
Séta időtartama: 
60 perc
Központi témák: 
FORSTER ÉVFORDULÓ/MŰEMLÉKVÉDELEM
ÖRÖKSÉG ÉS KÖZÖSSÉG

***** Séta a Váci utca déli részén - Budapest - BUDAPEST, V.

Séta a Váci utca déli részén

A séta regisztrációhoz kötött: info@bevasarloutca.hu, szeptember 15-ig. A séta teljes ideje alatt kép- és hangfelvételek készülnek, melyeket a szervezők a rendezvény népszerűsítésével kapcsolatosan a későbbiekben nyilvánosságra hozhatnak. A programok változtatásának jogát fenntartjuk!
Telefon: 
+36 1 488-2075

A Váci utca – egykor Főutca, Nagy utca – már a középkorban is fontos szerepet töltött be Pest életében. A városfalon belül, a déli rondellától a Váci kapuig haladt. Megőrizte eredeti nyomvonalát. A XVII. században - I. Lipót császárról - Lipót utcára keresztelték. A Váci kapu lebontását (1789) követően a Váci nevet kapta a mai Erzsébet híd vonaláig, majd a XIX. század elején a Déli végéig. Építéstörténete és a pesti kereskedelemben betöltött szerepe miatt i, Pest egyik leggazdagabb, emlékekkel teli utcája.
Sétánk a közelmúltban sétálóutcává alakított déli részen halad, ami a pesti polgárság körében szinte nem is a klasszikus „Váci utcát” jelenti. Érdekességekben azonban ez a rész is bővelkedik. Megismerhetjük az „Új Városháza” legszebb belső részleteit, a szerb betelepülők épületeit, az eredeti Pálos rendi Szt. Mihály templomot, az „Angol kisasszonyok”tömbjét.
Felfedezünk néhány új „funkciót” régi épületek helyén, épületekben vagy afelett, és rácsodálkozhatunk néhány új üzletre, amelyek fiatalos lendületet adnak a patinás környezetnek.

Vezető neve: 
Kacskovics Fruzsina építészmérnök, idegenvezető
Találkozó helyszíne
1056
Budapest
Váci utca 85
Váci utca és Fővám tér sarok
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 10:45
Séta időtartama: 
2 óra
Központi témák: 
FORSTER ÉVFORDULÓ/MŰEMLÉKVÉDELEM
ÖRÖKSÉG ÉS KÖZÖSSÉG
EGYÉB ÉVFORDULÓ

Országház Kibővített Országház séta - Budapest - BUDAPEST, V.

Kibővített Országház séta

A séta előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztráció itt: https://konseta.parlament.hu/web/regisztracio
Telefon: 
+36 1 441-4479

A Kulturális Örökség Napjainak 2016-os rendezvényén a látogatók különleges épületvezetés keretében megnézhetik az országház díszlépcsőházát, kupolacsarnokát, alsóházi társalgóját és üléstermét, a Vadásztermet, valamint betekintést nyerhetnek a Munkácsy-terembe is. Mindkét napon 9:00–18:00-ig óránként indulnak sétáink.

Vezető neve: 
A Parlament idegenvezetői
Találkozó helyszíne
1055
Budapest
Kossuth Lajos tér 1-3.
XII-es kapu
Kapcsolódó helyszín: 
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 09:00
2016.09.17., szombat - 10:00
2016.09.17., szombat - 11:00
2016.09.17., szombat - 12:00
2016.09.17., szombat - 13:00
2016.09.17., szombat - 14:00
2016.09.17., szombat - 15:00
2016.09.17., szombat - 16:00
2016.09.17., szombat - 17:00
2016.09.17., szombat - 18:00
2016.09.18., vasárnap - 09:00
2016.09.18., vasárnap - 10:00
2016.09.18., vasárnap - 11:00
2016.09.18., vasárnap - 12:00
2016.09.18., vasárnap - 13:00
2016.09.18., vasárnap - 14:00
2016.09.18., vasárnap - 15:00
2016.09.18., vasárnap - 16:00
2016.09.18., vasárnap - 17:00
2016.09.18., vasárnap - 18:00
Séta időtartama: 
75 perc
Központi témák: 
ÖRÖKSÉG ÉS KÖZÖSSÉG

Országház Kibővített Országház-séta gyerekeknek - Budapest - BUDAPEST, V.

Kibővített Országház-séta gyerekeknek

A sétán csak előzetes regisztrációval lehet részt venni, regisztrálni itt lehet: https://konseta.parlament.hu/web/regisztracio
Telefon: 
+36 1 441-4479

A Kulturális Örökség Napjainak idei rendezvényén a gyerekek egy játékos, interaktív épületvezetés keretében nézhetik meg az Országház díszlépcsőházát, kupolacsarnokát, alsóházi társalgóját és üléstermét, valamint betekintést nyerhetnek a Vadászterembe is. A gyerekvezetéssel párhuzamosan a felnőtt kísérők számára egy különleges Házlátogatással is készülünk. A kb. 90 perces programot főként a 6-14 éves korosztálynak ajánljuk.

Vezető neve: 
Andrási Réka
Találkozó helyszíne
1055
Budapest
Kossuth Lajos tér 1-3.
XII-es kapu
Kapcsolódó helyszín: 
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 09:30
2016.09.17., szombat - 11:45
2016.09.17., szombat - 14:30
2016.09.18., vasárnap - 09:30
2016.09.18., vasárnap - 11:45
2016.09.18., vasárnap - 14:30
Séta időtartama: 
90 perc
Központi témák: 
ÖRÖKSÉG ÉS KÖZÖSSÉG

Országház Kupolatúra az Országházban - Budapest - BUDAPEST, V.

Kupolatúra az Országházban

A sétára csak előzetes regisztrációval lehet jelentkezni, itt: https://konseta.parlament.hu/web/regisztracio A sétára csak 18 év feletti vendégek regisztrálhatnak, saját felelősségre. Erős tériszonnyal rendelkezőknek, illetve a fizikai terhelést nehezen viselő személyeknek nem ajánljuk a sétát. A túra során zárt csigalépcsőn is áthaladunk, ezért klausztrofóbiás látogatóknak sem javasoljuk a részvételt. Felhívjuk a kedves látogatók figyelmét arra, hogy a kupolasétára megfelelő öltözetben érkezzenek (kényelmes cipő, nadrág)!
Telefon: 
+36 1 441-4479

A kupolatúra résztvevői belülről megtekinthetik az Országház kupoláját, és lépcsőn felmehetnek a lanternába is, ahol jó idő esetén gyönyörködhetnek a kilátásban. A másfél órás sétát az Országgyűlés Hivatala Építészeti Osztályának dolgozói vezetik. A kupolatúrán naponta négy alkalommal 8-8 előre regisztrált látogató vehet részt. A séta kb. 90 perces.

Vezető neve: 
A Műszaki Igazgatóság munkatársai
Találkozó helyszíne
1055
Budapest
Kossuth Lajos tér 1-3.
I-es kapu
Kapcsolódó helyszín: 
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 09:00
2016.09.17., szombat - 11:00
2016.09.17., szombat - 13:00
2016.09.17., szombat - 15:00
2016.09.18., vasárnap - 09:00
2016.09.18., vasárnap - 11:00
2016.09.18., vasárnap - 13:00
2016.09.18., vasárnap - 15:00
Séta időtartama: 
90 perc
Központi témák: 
FORSTER ÉVFORDULÓ/MŰEMLÉKVÉDELEM

Országház Séta az Országház alagsorában - Budapest - BUDAPEST, V.

Séta az Országház alagsorában

A sétán csak előzetes regisztrációval lehet részt venni, regisztrálni itt lehet: https://konseta.parlament.hu/web/regisztracio
Telefon: 
+36 1 441-4479

Alagsori sétánkat épületgépész vagy építész vendégeinknek ajánljuk. Az alagsorba látogatók megtekinthetik a szellőzőfolyosókat, a fűtő- és hűtőberendezéseket, a jégaknákat, a keverőtereket is. A sétát az Országház szakértő munkatársai vezetik, mindkét nap két-két alkalommal.

Vezető neve: 
A Műszaki Igazgatóság munkatársai
Találkozó helyszíne
1055
Budapest
Kossuth Lajos tér 1-3.
I-es kapu
Kapcsolódó helyszín: 
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 10:30
2016.09.17., szombat - 12:30
2016.09.18., vasárnap - 10:30
2016.09.18., vasárnap - 12:30
Séta időtartama: 
75 perc
Központi témák: 
FORSTER ÉVFORDULÓ/MŰEMLÉKVÉDELEM

Országház Séta a Kossuth téren - Budapest - BUDAPEST, V.

Séta a Kossuth téren

A sétán csak előzetes regisztrációval lehet részt venni, regisztrálni itt lehet: https://konseta.parlament.hu/web/regisztracio
Telefon: 
+36 1 441-4479

A Kossuth tér történelme iránt érdeklődő látogatóink idegenvezető kíséretében térsétán vehetnek részt, mely az Országház épületének környezetét mutatja be. A Kossuth tér az utóbbi évszázadban számtalanszor átalakult, és számos jelentős eseménynek adott helyet. A sétán kiderülhet majd, hogy a tér mely pontja volt kedvelt randevúhely, megismerhetjük a szoborállítások háttértörténeteit, és megtudhatjuk, hogy mit rejtenek a környező épületek. A programra jelentkezők érdekességeket hallhatnak és láthatnak többek között az Amerikai ház, az egykori Igazságügyi Palota, a MÁK Palota, a Földművelésügyi Minisztérium valamint a Wellisch-ház épületeinek történetéből. A térséta csak jó idő esetén kerül megrendezésre, a túra kb. 90 perces.

Vezető neve: 
A Parlament idegenvezetői
Találkozó helyszíne
1055
Budapest
Kossuth Lajos tér 1-3.
I-es kapu
Kapcsolódó helyszín: 
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 10:00
2016.09.17., szombat - 12:00
2016.09.17., szombat - 14:00
2016.09.18., vasárnap - 10:00
2016.09.18., vasárnap - 12:00
2016.09.18., vasárnap - 14:00
Séta időtartama: 
90 perc
Központi témák: 
FORSTER ÉVFORDULÓ/MŰEMLÉKVÉDELEM
ÖRÖKSÉG ÉS KÖZÖSSÉG
1956-OS FORRADALOM ÉVFORDULÓJA
I. VILÁGHÁBORÚ ÉVFORDULÓJA

Országház Séta az Országgyűlési Könyvtárban - Budapest - BUDAPEST, V.

Séta az Országgyűlési Könyvtárban

A vezetéses sétán csak előzetes regisztrációval lehet részt venni, regisztrálni itt lehet: https://konseta.parlament.hu/web/regisztracio Az Országgyűlési Könyvtár egész nap regisztráció nélkül is látogatható!
Telefon: 
+36 1 441-4479

Az érdeklődők szakképzett könyvtárosok vezetésével tekinthetik meg a 2013-ban felújított Országgyűlési Könyvtárat. A résztvevők megcsodálhatják a kibővített és felújított olvasótermet, illetve beszélgethetnek szakértő munkatársainkkal. A séta mellett számos izgalmas program: totó és koncert várja a könyvtárba látogatókat. A 30 perces vezetések naponta négyszer kerülnek megrendezésre, egyszer angol nyelven is (14:00).

Vezető neve: 
Az Országgyűlési Múzeum munkatársai
Találkozó helyszíne
1055
Budapest
Kossuth Lajos tér 1-3.
I-es kapu
Kapcsolódó helyszín: 
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 11:00
2016.09.17., szombat - 13:00
2016.09.17., szombat - 14:00
2016.09.17., szombat - 15:00
2016.09.17., szombat - 16:00
2016.09.18., vasárnap - 11:00
2016.09.18., vasárnap - 13:00
2016.09.18., vasárnap - 14:00
2016.09.18., vasárnap - 15:00
Séta időtartama: 
30 perc
Központi témák: 
FORSTER ÉVFORDULÓ/MŰEMLÉKVÉDELEM
ÖRÖKSÉG ÉS KÖZÖSSÉG

Országház Séta az 1956-os emlékhelyen - Budapest - BUDAPEST, V.

Séta az 1956-os emlékhelyen

Az emlékhely egész nap díjmentesen látogatható, de a megjelölt időpont tárlatvezetései előzetes regisztrációhoz kötöttek, regisztrálni itt lehet: https://konseta.parlament.hu/web/regisztracio
Telefon: 
+36 1 441-4479

Az '56-os emlékévhez kapcsolódva naponta 2 tárlatvezetésre várunk minden érdeklődőt a Kossuth téren lévő 1956-os emlékhelyre. A 2014. október 25-én megnyílt 1956-os emlékhely és kiállítás egy olyan "időalagút", amely a forradalom egyik legtragikusabb napjára viszi vissza a látogatót. Kollégáink segítségével megismerhetik az 1956-os események előzményeit, bepillantást kaphatunk a Kossuth téren történtekbe, valamint az áldozatok és a hozzátartozóik szívbemarkoló sorsába.

Vezető neve: 
Légrády Eszter
Találkozó helyszíne
1055
Budapest
Kossuth Lajos tér 1-3.
Az Országház déli szellőzőalagútja bejáratánál
Kapcsolódó helyszín: 
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 10:30
2016.09.17., szombat - 12:30
2016.09.17., szombat - 14:30
2016.09.17., szombat - 16:30
2016.09.18., vasárnap - 10:30
2016.09.18., vasárnap - 12:30
2016.09.18., vasárnap - 14:30
2016.09.18., vasárnap - 16:30
Séta időtartama: 
45 perc
Központi témák: 
1956-OS FORRADALOM ÉVFORDULÓJA

***** Séta a Deák Ferenc utcában és környékén – Fashion Street, a Divat utcája - Budapest - BUDAPEST, V.

Séta a Deák Ferenc utcában és környékén – Fashion Street, a Divat utcája

A séta regisztrációhoz kötött: info@bevasarloutca.hu, szeptember 15-ig. A séta teljes ideje alatt kép- és hangfelvételek készülnek, melyeket a szervezők a rendezvény népszerűsítésével kapcsolatosan a későbbiekben nyilvánosságra hozhatnak. A programok változtatásának jogát fenntartjuk! Kihangosító készülék 400 Ft/fő áron bérelhető, a helyszínen, a készülék átvételekor térítve. Ha igénybe kívánja venni a szolgáltatást, a regisztráció során jelezze. A díjat - 100 vagy 200 forintos címletekben - előre készítse ki. A helyszínre csak annyi készüléket rendelünk, amennyire előre jelezték igényüket, továbbiakat nem tudunk biztosítani. A kihangosító berendezéseket a VOX Tours Budapest biztosítja.
Telefon: 
+36 1 488-2075

A Vigadó térről indulunk, mely a város határát képező északi nagyrondella és a hajóhíd környezetében alakult ki. Sétálunk az Óbudát, Budát Pesttel összekötő Hajóhíd felé vezető Kis híd (Türr István) és Nagy híd (Deák Ferenc) utcán. Megtekintjük az Aldunasor klasszicista bérházait, melyeket gazdag pesti polgárok, kereskedők építtettek Hild, Pollack és más építőmesterekkel. Átlépjük Pest egykori városkapuját, melyen kívül sokáig csak középületek álltak: Pest só- és gabonaraktára, sóhivatala és a Harmincad Hivatal.
Felidézzük Pest történetének jeles fejezeteit, a pesti színjátszás hőskorát, a kávéházak, szállodák híres vendéglátóit, vendégeit. Végül azt is megfigyeljük, hogyan bánnak a kereskedő város mai vállalkozói a rájuk hagyott örökséggel, milyen környezetet teremtenek vállalkozásukhoz.
A Redoute helyén Vigadó (1859, Feszl)- Apáczai Cs. J. u.: 11. MAHART-székház (1910) – 15. Wurm-ház a sóházak helyén (ifj.Zitterbarth, 1814, Pollack, 1822; Bank (Hauszmann, 1893), – az ex-Lloyd- palota (1830, Hild, Kereskedelmi Csarnok,Tőzsde, Nemzeti Kaszinó) , az ex- Diána fürdő (1823, Hild), és az Akadémia (1865) felé tartó Dorottya utca és 150 éves fényképészeti múltja – 2. Mária Dorottya emléktáblája, a „Magyar Királyhoz” szálló (Hofrichter, 1814-1918) – Futura Rt. székház (1938, Münnich)- 5- 7.: bank, Pénzügyminisztérium (1913, Alpár)- a Harmincad Hivatal (J.Tallher,1780) helyén a „Schneider Viereck” (Gottgeb, Hild, Fellner), a mai Gerbaud-palota tömbje: Lyka-Eisele-Kovács-ház és a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank (1840); a Privorszky kávéház 1861- Kugler Henrik cukrászdája 1870- Gerbeaud 1884-től ; Türr István , a ház híres lakója– Vörösmarty tér - 1896: a Millenniumi Földalatti vasút vá. – macedon-görög kereskedők házai: 2,4,5.6; 3.:Kasselik-ház (1911, Korb és Giergl) – a Német színház (1812, Aman, Pollack) helyén Haas-szőnyegáruház, bérház, 1971-2005-ig irodaház – Váci 1/ Deák F. u. 3–5.: Pest Hazai Első Takarék

Vezető neve: 
Kubesch Mária idegenvezető
Találkozó helyszíne
1051
Budapest
Vigadó tér 2.
a Vigadó előtt
Séta indulási ideje: 
2016.09.18., vasárnap - 10:15
Séta időtartama: 
cca. 2 óra
Központi témák: 
FORSTER ÉVFORDULÓ/MŰEMLÉKVÉDELEM
ÖRÖKSÉG ÉS KÖZÖSSÉG
EGYÉB ÉVFORDULÓ

Országház Séta az Országház kőtárában - Budapest - BUDAPEST, V.

Séta az Országház kőtárában

A vezetett sétákra szükséges az előzetes regisztráció itt: https://konseta.parlament.hu/web/regisztracio
Telefon: 
+36 1 441-4479

Az Országház faragott épületdíszítő köveit, szobrait és bádogdíszeit figyelhetik meg közelről mindazok, akik a parlament Lapidáriumába, azaz a kőtárába jelentkeznek sétára a Kulturális Örökség Napjain. A rövid vezetés során megfigyelhetik a szellőzőalagútba kialakított folyosó építészeti megoldásait, érdekességeket hallhatnak az Országház építéstörténetéről és a kor építészetéről, valamint testközelből megismerhetik azokat a részleteket, amelyek a tervező alaposságáról, gazdag fantáziájáról tesznek tanúbizonyságot.

Vezető neve: 
Dúzsi Éva, Kelecsényi Kristóf
Találkozó helyszíne
1055
Budapest
Kossuth Lajos tér 1-3.
Az Országház északi szellőzőalagútja bejáratánál
Kapcsolódó helyszín: 
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 11:30
2016.09.17., szombat - 13:30
2016.09.17., szombat - 16:30
2016.09.18., vasárnap - 09:30
2016.09.18., vasárnap - 11:30
2016.09.18., vasárnap - 13:30
Séta időtartama: 
45 perc
Központi témák: 
FORSTER ÉVFORDULÓ/MŰEMLÉKVÉDELEM

Országház Séta az Országház falfestményei között - különös tekintettel Dudits Andor munkásságára - Budapest - BUDAPEST, V.

Séta az Országház falfestményei között - különös tekintettel Dudits Andor munkásságára

A séta előzetes regisztrációhoz kötött, regisztráció: https://konseta.parlament.hu/web/regisztracio
Telefon: 
+36 1 441-4479

Az Országház iparművészeti szempontból igazi kincsesbánya, így idei különleges vezetésünkön – az ezer arcú műemlékek, műemlékvédelem emlékévhez kapcsolódva – falfestészeti sétán vehetnek részt az érdeklődők. Speciális sétánkon tüzetesebb vizsgálat alá vehetjük az Országház falfestményeit, valamint megismerkedhetünk a 150 éve született Dudits Andor munkásságával és írásaival. A másfél órás sétát szakértő munkatársunk vezetésében élvezhetik.

Vezető neve: 
Reisz T. Csaba
Találkozó helyszíne
1055
Budapest
Kossuth Lajos tér 1-3.
I-es kapu
Kapcsolódó helyszín: 
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 13:30
2016.09.17., szombat - 15:30
2016.09.18., vasárnap - 13:30
2016.09.18., vasárnap - 15:30
Séta időtartama: 
90 perc
Központi témák: 
FORSTER ÉVFORDULÓ/MŰEMLÉKVÉDELEM

***** Séta a Váci utca északi szakaszán - Budapest - BUDAPEST, V.

Séta a Váci utca északi szakaszán

A séta megtelt, sajnos további regisztrációkat nem tudunk fogadni!
Telefon: 
+36 1 488-2075

A római erőd helyén Pest plébániatemploma, új altemploma – Városház tér (Eskü téri hídépítés-városrendezés) – Piarista köz – Váci u.34. Klotild Palota (1899, Korb- Giergl), Buddha-Bar H. – Piarista utca: 1717 óta Piarista Gimnázium és Sapientia HTF (1913-17, Hültl) – 2. Péterffy-palota (Kriszt-ház), Százéves étterem (1831) – 4. Vasudvar,1870; Millennium Center (1997, Finta) – 6. La Prima Fashion Hotel, 2011 – 28. Keglevich-ház; Simonyi fényírdája; Lyka-ház (1879, Steindl) – Váci u.26. „Ypsilanti ” Monaszterly singes-rőfös boltja – Váci utca 25. Szapáry-palota (1895, Czigler) – 23. ex Csók Galéria – Haris-köz: Haris-bazár 1877-1910 (Haris Gergely, Feszty A.) – Váci u. 21-19. Kappel-ház: Kisfaludy és Vörösmarty emléke; Kedves Presszó és Cziffra György; Zászlós irodaház (1985, Finta, Csirmáz) – 20. Nádor Szálló, 1835; Taverna, Mercure Bp.CC – 18. lakó- és üzletház, 1910, Kosztelicz-drogéria (1928) – 17. lakóház ( 1910, Korb- Griegl) Rónai fényképész – 16. Hermész-kút; Fontana – 14. lakó- és üzletház, Kőrössy, 1913, Magyar Korona (1782-1911) és a pesti görögök – Váci u.13./Régiposta u.15. Schorndorfer-órás háza (1806), Schreivogel első pesti„szépmesterségi” és könyvkereskedése, Alter és Kiss divatház – 13. „A régi postaházhoz” (1937, Kovács M.) – 4. Rondella, a pesti magyar színjátszás – Váci u.12. Harkányi-ház (1911, Alpár, Maróti); Giergl Henrik (1827-71) üvegműves mester üzlete; a Fekete Kutyához-Saxlehner posztókereskedése – 11. Thonet-telkek: b) Lähne lakó- és üzletház (Révész-Kollár,1912) Stühmer/Ferda Manyi divatszalonja; a) Thonet-ház,Lechner – 10. Walthier-ház és Semmelweis; Hartleben-könyvkereskedés (1804), Cserépfalvi kiadó – 9. Pesti Színház, a „Hét választófejedelemhez”/Nákó-ház (Hild,1840): Liszt első pesti koncertje (1823); Philanthia (1909, Kőrössy, Márk-festmények) – 7. Anna Café (Háen,1922) – Váci u. 5. /Türr u. Vastuskós ház – 6./Szt. Kristóf tér 1791, patika és a szent szobra (Birly-ház), Masped ház (1962) – 4. Bene-ház

Vezető neve: 
Aradi Péter idegenvezető
Találkozó helyszíne
1056
Budapest
Március 15 tér
a Belvárosi plébániatemplom előtt
Séta indulási ideje: 
2016.09.18., vasárnap - 12:45
Séta időtartama: 
2,5 óra
Központi témák: 
FORSTER ÉVFORDULÓ/MŰEMLÉKVÉDELEM
ÖRÖKSÉG ÉS KÖZÖSSÉG
EGYÉB ÉVFORDULÓ

Közép-európai Egyetem The Historical Buildings of 9 and 11 Nador Street in the Communist Era - Budapest - BUDAPEST, V.

The Historical Buildings of 9 and 11 Nador Street in the Communist Era

A CEU épületegyüttesében rendezett összes program a Nádor utca 9. főbejáratán át közelíthető meg (Nádor utca és Zrínyi utca sarok).
Telefon: 
+36 1 327 3024

A séta angol nyelvű.
A Nádor utca 9. számú műemléképület, amely ma a Közép-európai Egyetem belvárosi tömbjének központja, eredetileg a Festetics család városi palotájaként készült az 1820-30-as években. A Nádor utca 11. szecessziós bérházát is a család leszármazottai építtették, 1914-15-ben. A két épület sorsa a 19-20. századi magyar történelem jellemző tükre. A környék a 19. század második felében fellendülő gazdasági vállalkozások színtere lett. A Festetics család a kereskedelmi banknak adta bérbe az egyik épületet, a földszinten pedig üzlethelyiségeket létesítettek. A Nádor utca 11. bérlakásai a belvárosi intézmények dolgozóinak adtak otthont. 1945-ben államosították az épületeket. A volt Festetics palotába a Katonai Elhárítás költözött. Az emeleten irodákat, az alagsorban fogházat alakítottak ki. 1948-tól a szocialista Gazdasági Főtanács és az Országos Tervhivatal használta az épületet, a 60-as évek végétől pedig állami külkereskedelmi vállalatok vették birtokba. A séta során a látogatók megismerkedhetnek a két épület történetével, különös tekintettel az 1945-től az 1990-es évekig terjedő időszakra.

Vezető neve: 
Mihaela Groza
Találkozó helyszíne
1051
Budapest
Nádor utca 9-11.
Nádor utca 9.
Kapcsolódó helyszín: 
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 14:00
Séta időtartama: 
60 perc

Közép-európai Egyetem 21. századi építészet a belvárosban. A KEE új épületei - Budapest - BUDAPEST, V.

21. századi építészet a belvárosban. A KEE új épületei

A CEU épületegyüttesében rendezett összes program a Nádor utca 9. főbejáratán át közelíthető meg (Nádor utca és Zrínyi utca sarok).
Telefon: 
+36 1 327 3024

A CEU belvárosi épületegyüttese ebben az évben egészült ki a Nádor utca 15. alatti új épülettel, amelyet a díjnyertes ír O'Donnel - Tuomey építésziroda tervezett. A Nádor utca 13. alatt álló, eredetileg Hild József által tervezett klasszicista palota felújítása jelenleg zajlik. A tervezők számára izgamas kihívást jelentett, hogy egy műemléki épületeket is magába foglaló tömbbe kellett modern, az egyetemi funkcióknak megfelelő épületet alkotniuk, illetve megoldást találniuk a már sokszor átépített Hild-épület befoglalására úgy, hogy a még megmaradt műemléki értékeket megőrizzék és kiemeljék. A séta végigvezet az egyetem teljes tömbjén: a Nádor utca 9. szám alatti klasszicista Festetics-palotából indul, a Nádor utca 11. szecessziós bérházában folytatódik, majd egyedülálló alkalmat kínál, hogy a látogatók bepillantsanak a Nádor utca 13. felújítási munkáiba és az elsők közt nézzenek körül a Nádor utca 15. alatt álló új épületben.

Vezető neve: 
Laszlovszky József
Találkozó helyszíne
1051
Budapest
Nádor utca 9-15.
Nádor utca 9.
Kapcsolódó helyszín: 
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 18:00
Séta időtartama: 
60 perc

Közép-európai Egyetem Festetics Kristóf bérháza a századelő magyar építészetének tükrében - Budapet - BUDAPEST, V.

Festetics Kristóf bérháza a századelő magyar építészetének tükrében

A CEU épületegyüttesében rendezett összes program a Nádor utca 9. főbejáratán át közelíthető meg (Nádor utca és Zrínyi utca sarok).
Telefon: 
+36 1 327 3024

A Nádor utca 11. szám alatt található, 1914-15-ben felépített lakóház Jánszky Béla és Szivessy Tibor tervei alapján készült a Festetics család részére. Az épület homlokzatán található, Moiret Ödön által készített domborművek az első világháború borzalmaira emlékeztetnek. Az épület 1997-ben került a Közép-európai Egyetem tulajdonába, és 2006-ban állították helyre a homlokzatot. A program egy rövid előadással kezdődik, majd vezetett sétával folytatódik a Nádor u. 11. épületben.

Vezető neve: 
Sidó Zsuzsanna
Találkozó helyszíne
1051
Budapet
Nádor utca 11.
Nádor utca 9.
Kapcsolódó helyszín: 
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 10:00
Séta időtartama: 
60 perc
Központi témák: 
I. VILÁGHÁBORÚ ÉVFORDULÓJA

Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum Örökség és közösség a Munkácsy utcában - Budapest - BUDAPEST, VI.

Örökség és közösség a Munkácsy utcában

Telefon: 
+36 1 472-6342

Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum - Epreskert kívülről körbejárva - Sonnenberg-ház - Gábor Fiúnevelő Intézet épülete - Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum

Vezető neve: 
Dvorszky Anikó művészettörténész
Találkozó helyszíne
1063
Budapest
Munkácsy Mihály u. 19/B
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 15:00
Séta időtartama: 
1 óra
Központi témák: 
ÖRÖKSÉG ÉS KÖZÖSSÉG

***** Dűlőútból Terézváros főutcája- a Király utca és környéke - Budapest - BUDAPEST, VI.

Dűlőútból Terézváros főutcája- a Király utca és környéke

A séta regisztrációhoz kötött: info@bevasarloutca.hu, szeptember 15-ig. A séta teljes ideje alatt kép- és hangfelvételek készülnek, melyeket a szervezők a rendezvény népszerűsítésével kapcsolatosan a későbbiekben nyilvánosságra hozhatnak. A programok változtatásának jogát fenntartjuk! Kihangosító készülék 400 Ft/fő áron bérelhető, a helyszínen, a készülék átvételekor térítve. Ha igénybe kívánja venni a szolgáltatást, a regisztráció során jelezze. A díjat - 100 vagy 200 forintos címletekben - előre készítse ki. A helyszínre csak annyi készüléket rendelünk, amennyire előre jelezték igényüket, továbbiakat nem tudunk biztosítani. A kihangosító berendezéseket a VOX Tours Budapest biztosítja.
Telefon: 
+36 1 488-2075

A török kiűzése után Pest polgárai zöldség- és gyümölcs termesztésére hasznosítják a városfalakon túli területet. 1777-ben Pest Felső-külvárosát (a mai Rákóczi úttól északra eső részt) Mária Terézia látogatásának emlékére Theresienstadt-nak nevezi el a pesti magistrátus, és plébániát alakít ki a területén. A majorságok közé először egy kis fakápolna épül, majd 1801-ben Kasselik Fidél tervei alapján felhúzzák a templom falait, a belsőt Pollack Mihály tervezi, toronysisakját Ybl Miklós.
E városfalon kívüli területen idővel zsidó kereskedők jelennek meg. Óbudáról, a Zichyek birtokáról járnak át a hajóhídon a pesti vásárokra, majd kialakítják a saját piacukat. Gabonát, szarvasmarhát-, baromfit, bőrt és textilt adnak-vesznek. Mivel ingatlant 1840-ig nem vásárolhatnak a városban, bérlőként az Orczy-házban élnek. E ház körzetében, a Városliget felé vezető dűlőút mentén nyitnak üzletet, kereskednek, szervezik vallási közösségüket. A dűlőút idővel Terézváros főutcája lesz, két oldalán sok apró bolttal, iparos műhellyel, átjáróval, fogadóval, kávéházzal, mulatóval, sok szép klasszicista, romantikus lakóépülettel.
Sétánkon megtekintjük a Terézvárosi plébániatemplomot (belülről).
A híres építészek és építők házai mentén - 47. Pekáry- ház (1848, Brein)- 35–37. és Kis Diófa utca 18. 1892, bérház egykori lakói – 13. - Király u. 27. Ungerleider Mór kávéháza, mozgóképek (1891) - 26. Jálics-ház (1840, Hild József) – 20-21. „Jó Pásztor”-ház (1833, Pollack M.) – 15. Szelényi-ház (1852, Pollack Á.) - 13. (Dob utca 16.): Gozsdu- udvar (1913, Czigler) Gozsdu Manó (1802-1870) és alapítványa – Holló utca 8. “Králik-ház” – Román ortodox kápolna- 4. (1835, Hild) Zsidó Fiúárvaház, lakói: Goldziher filológus, Kohn rabbi – Káldi Gyula u.6. bérház és ortodox imaház(1868 Lohr) Lindenbaum Lőwy óbudai textilgyáros – Király u. 12. Gömöry-ház (1813, Pollack M.) – 11. Prandtner-ház (1812, Pollack M.) — 9. Három Rózsa ház (1810, Brein ) – 8-10. Central Passage – 6. Anker-palota.

Vezető neve: 
Rózsa András idegenvezető
Találkozó helyszíne
1061
Budapest
Pethő Sándor utca 2.
Király utca - Nagymező utca sarka a Terézvárosi Avilai Szent Teréz templom főbejárata előtt
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 10:30
Séta időtartama: 
2,5 óra
Központi témák: 
FORSTER ÉVFORDULÓ/MŰEMLÉKVÉDELEM
ÖRÖKSÉG ÉS KÖZÖSSÉG
EGYÉB ÉVFORDULÓ

***** Séta a Liszt Ferenc és a Jókai téren - Budapest - BUDAPEST, VI.

Séta a Liszt Ferenc és a Jókai téren

A séta regisztrációhoz kötött: info@bevasarloutca.hu, szeptember 15-ig. A séta teljes ideje alatt kép- és hangfelvételek készülnek, melyeket a szervezők a rendezvény népszerűsítésével kapcsolatosan a későbbiekben nyilvánosságra hozhatnak. A programok változtatásának jogát fenntartjuk! Kihangosító készülék 400 Ft/fő áron bérelhető, a helyszínen, a készülék átvételekor térítve. Ha igénybe kívánja venni a szolgáltatást, a regisztráció során jelezze. A díjat - 100 vagy 200 forintos címletekben - előre készítse ki. A helyszínre csak annyi készüléket rendelünk, amennyire előre jelezték igényüket, továbbiakat nem tudunk biztosítani. A kihangosító berencezéseket a VOX Tours Budapest biztosítja.
Telefon: 
+36 1 488-2075

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (kívülről) - a Gyár és Király utca sarki Vakok Intézete helyén - (1907, Korb,Griegl; iparosmunkák: dr. Zielinski Szilárd mérnök korai vasbeton szerkezete, Róth Miksa üvegmozaikjai, a Zsolnay kerámiagyár eozinmázas csempéi és díszei) – a Liszt Ferenc tér emléktáblás házai, lakói (Vázsonyi János, Lakner Artúr, Vidor Emil,Szép Ernő…), egykori és mai szobrai, kávézói, éttermei – az Andrássy út és az Oktogon egykori kávéházai: az Abbázia és a Japán kávéház (Írók boltja) törzsasztala – Jókai tér: emlékezés Pest első gyárára, a Valero Selyemgyárra (1780), a Fabriken Gasse (Gyár utca) iparosaira, gyáraira: köztük a vas- és ércöntő mester Schlick Ignácra (1820-1868), (Gyár utca 41-42.sz. kovácsműhelye, vasöntödéje) – 19. sz.: pesti zsidó kórház (1841, Hild)– Jókai tér 10. (ex-szecessziós ház 1912, Komor-Jakab) Edison filmszínház, Kolibri Színház, Kemény Henrik bábművész emléke – Jókai Mór szobra (1921, Stróbl Alajos) – Andrássy út/Paulay Ede utca: Goldberger textilgyáros Párisi Nagyáruháza (1911, Sziklay, ipari szecesszió) a terézvárosi polgári kaszinó (1885, Petschacher, neoreneszánsz) helyén. A Lotz–terem : Lotz Károly Budapest apotheózisa és Feszty Árpád polgári foglalkozások falképsorozata (elemzés ) ; Jungfer Gyula rézcsillárja, Róth Zsigmond üvegmunkái).

Vezető neve: 
Dr. Szabó Mária idegenvezető
Találkozó helyszíne
1061
Budapest
Liszt Ferenc tér 8.
Zeneakadémia előtt, a téren
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 13:45
Séta időtartama: 
cca. 2 óra
Központi témák: 
FORSTER ÉVFORDULÓ/MŰEMLÉKVÉDELEM
ÖRÖKSÉG ÉS KÖZÖSSÉG
EGYÉB ÉVFORDULÓ

***** Séta a KultUnio területén – a kiskörúttól a nagykörútig - Budapest - BUDAPEST, VII.

Séta a KultUnio területén – a kiskörúttól a nagykörútig

A séta megtelt, sajnos további regisztrációkat nem tudunk fogadni!
Telefon: 
+36 1 488-2075

Orczy-ház „Judenhof ” a Judenplatz környékén- – Madách tér: a pesti magyar színjátszás kezdetei: Hacker-szála (Károly körút 7.) és a Madách tér 6. Örkény István (ex-Madách ) Színház (1940, Gerlóczy G.) – az Erzsébet (Madách) sugárút terve; Madách-házak (1938, Wälder Gyula), az FKT-székház és címere – Rumbach Sebestyén utca – Rumbach Sebestyén utcai /status quo ante/ zsinagóga (kívülről) – Wesselényi u. 7. Magyar Zsidó Levéltár, benne a Goldmark terem (kívülről) - a Dohány utcai /neológ / zsinagóga körzetében – Wesselényi utca- Síp utca-Dob utca sarka, 19. Hive hostel – Gozsdu udvar – Dob u. 15. Spinoza ház – Dob utca. 35. – Kazinczy utcai Ortodox Zsinagóga (udvar, kívülről) – Kazinczy utca 21. Elektrotechnikai Múzeum (ex-Trafóház) (kívülről) – Kazinczy utca/Wesselényi utca: Noé kert, Raj Rachel cukrászdája – 16. Mikve, rituális fürdő (kívülről) – 14. Szimpla kert – Dohány utca 32. interaktív emlékfal (2014, Sugár Péter) –42-44. – ex-Hungária fürdő/Continental Budapest Hotel ****Superior – Klauzál utca – a Klauzál tér és a piac – Dob utca 46/b Seress Rezső lakóháza (Seress-emlékek a Kispipa vendéglőben; Akácfa utca 38.) – 57./Kertész utca 36. FÉSZEK Művészklub (1901 óta) kerthelyisége, La Bodeguita del Medio étterem (belülről) – Dob utca 63. Queen’s Court Hotel (udvar) – Kürt utca: emlékezés a Valero Selyemgyárra és a Kürt utca 13. (Erzsébet körút 56.) lakójára: Korányi Frigyes orvosra – Erzsébet krt. 43-49. Corinthia Grand Hotel Royal (1896, Ray Rezső), és a Royal fürdő (1888, Freund Vilmos)

Vezető neve: 
Bátki János idegenvezető
Találkozó helyszíne
1075
Budapest
Madách tér 6.
a Madách téri Örkény Színház előtt
Séta indulási ideje: 
2016.09.18., vasárnap - 09:45
Séta időtartama: 
cca. 3 óra
Központi témák: 
FORSTER ÉVFORDULÓ/MŰEMLÉKVÉDELEM
ÖRÖKSÉG ÉS KÖZÖSSÉG
EGYÉB ÉVFORDULÓ

Állatorvos-történeti Gyűjtemény Séta egy erzsébetvárosi campuson - Budapest - BUDAPEST, VII.

Séta egy erzsébetvárosi campuson

A sétán csak regisztrációval lehet részt venni.
Telefon: 
+36 1 478-4226

Rendhagyó erzsébetvárosi campus néző túrát szervezünk, melyek célja a nagy múltú állatorvos-képző intézmény több, mint 130 éves parkjának, épületeinek, az ezekben testet öltő kulturális és tudományos értékeknek a felfedezése. Az állatorvosképzés helyszínéül szolgáló, neoreneszánsz stílusban épült, Zsolnay kerámiákkal és Róth Miksa üvegablakokkal díszített pavilonrendszerű épületegyüttest és a körülöttük levő őskertté fejlődött, szobrokkal teli parkot mutatjuk be. A volt főépületet (ma könyvtár) belülről is a nagyközönség elé tárjuk.
Az érdeklődők a séta után az Állatorvos-történeti Gyűjteményben tovább ismerkedhetnek az állatorvosképzés jeles professzoraival, a képzés történetével és az állat-egészségügyi tárgyakkal. Előzetes bejelentkezés szükséges!

Vezető neve: 
Váradi Adél
Találkozó helyszíne
1078
Budapest
István utca 2.
István u. 2., porta
Kapcsolódó helyszín: 
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 15:00
2016.09.17., szombat - 17:00
Séta időtartama: 
1 óra

Magyar Nemzeti Múzeum Mindentudó szobrok a Múzeumkertben - Budapest - BUDAPEST, VIII.

Mindentudó szobrok a Múzeumkertben

Regisztráció: tarlatv@hnm.hu / +36 1 327 7749
Telefon: 
+36 1 327 7749

Múzeumkerti séta Debreczeni-Droppán Béla történész vezetésével

Elgondolkodott már azon, hogy mi mindent mesélne egy több száz éves szobor, vagy éppen egy néhány évtizedes fa, ha beszélni tudna? Aki velünk tart az izgalmas történeteket tartogató múzeumkerti sétán, megtudhatja, hogy nagylelkű adományok révén hogyan népesült be a Múzeumkert a legkülönfélébb szobrokkal sírkövektől a modern alkotásokig.

Magyar Nemzeti Múzeum, előtérben az Arany János szoborral
Vezető neve: 
Debreczeni-Droppán Béla történész
Találkozó helyszíne
1088
Budapest
Múzeum krt 14-16.
Magyar Nemzeti Múzeum
Kapcsolódó helyszín: 
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 15:00
Séta időtartama: 
60 perc
Központi témák: 
FORSTER ÉVFORDULÓ/MŰEMLÉKVÉDELEM
ÖRÖKSÉG ÉS KÖZÖSSÉG
1956-OS FORRADALOM ÉVFORDULÓJA

Magyar Nemzeti Múzeum Palotanegyed egykor és most - Budapest - BUDAPEST, VIII.

Palotanegyed egykor és most

A sétára a regisztráció lezárult, a létszám megtelt! Minden további jelentkezőt szeretettel várunk az azonos időpontban kezdődő programon a Magyar Nemzeti Múzeum Lapidáriumában! Megértésüket köszönjük. Regisztráció: tarlatv@hnm.hu / +36 1 327 7749
Telefon: 
+36 1 327 7749

Séta a Nemzeti Múzeum épülete körül Tolnai-Pálóczy Enikő művészettörténész vezetésével

Kíváncsi, hogyan nőttek ki a földből a kültelki, lovarda melletti gyümölcsösök helyén a szebbnél szebb paloták? Pillantson be a múlt függönye mögé, kik és hogyan éltek ezen a környéken, fedezze fel velünk a Palotanegyed Múzeumot körbeölelő utcáit!

A Múzeum környezete a 19. században
A Bródy Sándor utca a 19. században
Vezető neve: 
Tolnai-Pálóczy Enikő művészettörténész
Találkozó helyszíne
1088
Budapest
Múzeum krt. 14-16.
Magyar Nemzeti Múzeum
Kapcsolódó helyszín: 
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 16:00
Séta időtartama: 
Kb. 60 perc
Központi témák: 
ÖRÖKSÉG ÉS KÖZÖSSÉG
1956-OS FORRADALOM ÉVFORDULÓJA

Rendőrmúzeum Mosonyi utcai lovaskörlet megtekintése - Budapest - BUDAPEST, VIII.

Mosonyi utcai lovaskörlet megtekintése

Az istálló korlátozott kapacitása miatt egyszerre maximálisan 25-30 látogatót tudunk fogadni.
Telefon: 
+36 1 477-2183

A rendőrség által alkalmazott lovak és az istállóépület megtekintése.

Találkozó helyszíne
1087
Budapest
Mosonyi utca 5.
Kapcsolódó helyszín: 
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 16:30
2016.09.17., szombat - 17:30
2016.09.17., szombat - 19:30
2016.09.17., szombat - 20:30
Séta időtartama: 
30 perc

Párbeszéd Háza Séta a „Jezsuita Szigeten” - Budapest - BUDAPEST, VIII.

Séta a „Jezsuita Szigeten”

Telefon: 
+36 1 411-0825

Az épület bemutatását követő séta során Sajgó Szabolcs SJ, a Párbeszéd Háza igazgatója körbevezeti az érdeklődőket az egykori Kis Vatikán mai Jezsuita Szigetén. A résztvevők beléphetnek a Párbeszéd Háza legfontosabb termeibe, és megismerhetik a Jézus Szíve-templom nevezetességeit.
A bemutatás és a séta időtartama együttesen 90 perc.

Párbeszéd Háza, kápolna
Jézus Szíve-templom
Vezető neve: 
Sajgó Szabolcs
Találkozó helyszíne
1085
Budapest
Horánszky utca 20.
Párbeszéd Háza
Kapcsolódó helyszín: 
Séta indulási ideje: 
2016.09.18., vasárnap - 15:00
Séta időtartama: 
90 perc

***** A Színház- és Filmművészeti Egyetem Szentkirályi utcai épülete - Budapest - BUDAPEST, VIII.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Szentkirályi utcai épülete

A programok regisztrációval látogathatók, a létszám 30 fő.
Telefon: 
+36 1 3188111/150

A Szentkirályi utcai palota gróf Károlyi Gyuláné részére épült az 1897-es évben. Idővel – több átalakítás után – ez lett a Károlyiak legkedveltebb lakhelye. A második világháború idején gróf Károlyi Józsefné itt bújtatta Zilahy Lajost és Szentgyörgyi Albertet. A háborút követően az első emeleten a Magyar-Szovjet Baráti Társaság működött.
Az előző századfordulón emelt nagypolgári lakóházat az 1971-1972-es teljes rekonstrukció során alakították át oktatási épületté. A Színház- és Filmművészeti Főiskola (majd Egyetem) filmszakmai képzése 1975-ben települt ide.
A sétát Pünkösti László, az egyetem nyugalmazott főmérnöke vezeti.

az SZFE Film és Média Intézetének bejárata
Vezető neve: 
Pünkösti László, az SZFE nyugalmazott főmérnöke
Találkozó helyszíne
1088
Budapest
Szentkirályi utca 32/a
SZFE Szentkirályi utcai épületének bejárata
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 09:00
2016.09.17., szombat - 10:00
Séta időtartama: 
60 perc

***** A Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épülete - Budapest - BUDAPEST, VIII.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épülete

A programok regisztrációval látogathatók, a létszám 30 fő.
Telefon: 
+36 1 3188111/150

Itt működik az egyetem rektori hivatala, itt dolgozik a gazdasági és a tanulmányi vezetés. A felsőbb emeleteket (IV-VIII.) a kollégium foglalja el. Az épület előcsarnokából nyílik az egyetem legnagyobb saját színházterme, az ÓDRY színpad. A ház Várady-Szabó Lajos építészmérnök tervei alapján 1942-1944 között épült – mint a Keresztyén Ifjúsági Egyesületek Nemzeti Szövetsége székháza –, és itt kapott helyet a Protestáns helyőrségi templom.
Az egyetem elődje, a Színművészeti Főiskola, 1951–ben vette birtokba az épületet. Az Ódry színpadot 1957-1958 között alakították ki a megszűnt helyőrségi templom helyén.

az SZFE Vas utcai épületének homlokzata
Vezető neve: 
Pünkösti László, az SZFE nyugalmazott főmérnöke
Találkozó helyszíne
1088
Budapest
Vas utca 2/c
Az SZFE Vas utcai épületének bejárata
Séta indulási ideje: 
2016.09.17., szombat - 11:00
2016.09.18., vasárnap - 10:00
2016.09.18., vasárnap - 15:00
Séta időtartama: 
60 perc

***** Átszabott sorsok - 1956-os városi séta az Orczy Kultúrkert Egyesület szervezésében - Budapest - BUDAPEST, VIII.

Átszabott sorsok - 1956-os városi séta az Orczy Kultúrkert Egyesület szervezésében

A sétára előzetes jelentkezés szükséges a mienkahaz@gmail.com e-mail címen. A létszám korlátozott!

Sétánkon a kommunista diktatúra hatalmi rendszerének magánéletet befolyásoló tevékenységeiről, az internálásokról, a megfélemlítés eszközeiről, valamint a konkrét forradalmi eseményekről beszélünk, arról, ahogy 1955-56-ra a hatalmi rendszer már a létbizonytalanságig belehatolt az emberek magánszférájába. Sétánk során megemlékezünk a Szabad Nép székházának ostromáról, a Nemzeti Színház, illetve Sinkovits Imre szerepéről és a Köztársaság, ma II. János Pál pápa téri eseményekről.
A séta az "1956-os Emlékbizottság" támogatásával és az „A magyar szabadság éve” elnevezésű programsorozat keretében valósul meg.

Vezető neve: 
Maczó Balázs
Találkozó helyszíne
1072
Budapest
Budapest VII. kerület, Rákóczi út – Akácfa utca sarok
Budapest VII. kerület, Rákóczi út – Akácfa utca sarok (Burger King előtt)
Séta indulási ideje: 
2016.09.18., vasárnap - 15:00
Séta időtartama: 
2 óra
Központi témák: 
1956-OS FORRADALOM ÉVFORDULÓJA

Oldalak