"Ez a sugárzás nem ismer határokat - Dokumentumok a csernobili katasztrófa magyarországi következményeiről

Telefon: 
+ 36 30 280-1025
E-mail: 

Könyvbemutató beszélgetés Haász Réka és Cseh Gergő Bendegúz szerzőkkel
1986. április 26-án történt az atomenergia felhasználásának mindezidáig legsúlyosabb balesete. A csernobili 4-es blokkban történt robbanás következtében a környezetbe került plutónium még sok száz évig veszélyt fog jelenteni ránk, ezért a katasztrófa emlékezete sem múlik egykönnyen. Ennek ékes bizonyítéka a napjainkban zajló energiavita és a világszerte elképesztő sikert aratott Csernobil című filmsorozat is.
Azonban a szerencsétlenség nemcsak környezetvédelmi, de világpolitikai szempontból is kiemelkedő jelentőségű esemény volt. Végzetes csapást mért a szovjet illúzió utolsó morzsáira: nyilvánvalóvá tette és krízishelyzetben tárta fel a tömb gazdasági, katonai, társadalmi és politikai fogyatékosságait. A határokon átívelő katasztrófa természetesen Magyarországra nézve is súlyos következményekkel járt.
Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának és a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának munkatársai a korabeli magyar hivatalos szervek vonatkozó iratait gyűjtötték egy kötetbe.
Moderátor: Pócs Nándor, a Történeti Levéltár történésze.

Rendezvény helyszíne
BUDAPEST, VI.
1067
Budapest
Eötvös u 7.
Rendezvény(ek) időpontja: 
2019.09.22., vasárnap - 14:00