Veszélyes vizeken - A magyar tenger mint elhárítási terület

Telefon: 
+36 30 280-1025
E-mail: 

Ha nyár, akkor Balaton. Napfény, romantika, fürdés, lángos és palacsinta. Talán ez a néhány szó jellemzi leginkább, hogy mit is jelentett az államszocializmus idején egy hamisítatlan balatoni nyár. De vajon mindenki üdülni ment a magyar tengerhez, vagy esetleg nyaralónak álcázva valami egyéb feladatot látott el? Ki gondolta volna, hogy a szomszéd villát kibérlők nem is igazi turisták, hanem az állambiztonság emberei, vagy éppen a SZOT-üdülő barátságos alkalmazottját sem csak a segítőkészség motiválta?
Az előadásban azt a láthatatlan tevékenységet szeretnénk bemutatni, ahogy az egykori magyar állambiztonság megfigyelte a tónál élőket/nyaralókat, akik számára pedig a „Balaton a Riviéra” volt.
Sz. Kovács Éva a Történeti Levéltár munkatársának vetítettképes előadása. Sz. Kovács Éva az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán magyar–történelem–muzeológia szakon végzett. 2001 óta az ÁBTL munkatársa. Kutatási területe az egykori magyar állambiztonság hírszerzése és kémelhárítása. E témában több publikációja is megjelent, így a 2019 tavaszán társszerzőként jegyzett „A teniszbajnok” című kötet.

Rendezvény helyszíne
BUDAPEST, VI.
1067
Budapest
Eötvös u. 7.
Rendezvény(ek) időpontja: 
2019.09.21., szombat - 11:00
2019.09.22., vasárnap - 11:00