Fémkeresős kutatások a régészetben. Szakmai és civil együttműködés - kerekasztal beszélgetés

A CEU épületegyüttesében rendezett összes program a Nádor utca 9. főbejáratán át közelíthető meg (Nádor utca és Zrínyi utca sarok).

Telefon: 
+36 1 327 3024

A régészeti kincskeresés sokakat érdekel; ennek egy modern eszköze a fémdetektor. A fémkereső műszerekkel azonban nem dolgozhat bárki. A törvény bünteti a régészeti lelőhelyeken leleteket kereső magánembereket, mert miközben összegyűjtik a tárgyakat, elpusztítják a lelőhelyet. Lelőhelyeken csak régész szakemberek mozdíthatnak el tárgyakat, engedéllyel, megfelelően dokumentálva. A régész szakma is felismerte azonban a fémdetektor és a műszert jól ismerő és kezelő amatőr fémkeresősök lehetséges szerepét a modern kutatásban. Az új jogszabályozás keretet teremtett arra, hogy amatőr fémkeresősök is bekapcsolódjanak a régészeti kutatásba, és már van számos jó példa is ilyen együttműködésre. Olyan régészeket, múzeumvezetőket és fémkeresősöket hívtunk meg beszélgetni, akiknek már van tapasztalatuk és eredményeik ezen a téren, és közös munkájuk példaként szolgálhat a jövőbeni hasonló kezdeményezések számára is.
A beszélgetés kapcsolódik a Pomáz-Nagykovácsi-puszta lelőhelyen rendezett "fémkeresős workshop"-hoz, amely Szeptember 17-én lesz, szintén a Kulturális Örökség Napjainak programjai keretében.

BUDAPEST, V.
1051
Budapest
Nádor utca 9
Épület neve: 
Nádor utca 9., Auditorium
Rendezvény(ek) időpontja: 
2016.09.17., szombat - 16:00 - 17:30
Kapcsolódó helyszín: