Iratbemutatás a Levéltárban

Telefon: 
+361 225 2859

A központi témához kapcsolódik a tervtár anyagából készült kiállítás, amely a műemléki védelem alatt álló épületek terveit sorakoztatja fel. A sokszínű anyagban nevezetes kastélyaink, hídjaink, különböző felekezetű templomaink egyaránt helyet kaptak. Igazi különlegességnek ígérkeznek a védett faluszerkezettel büszkélkedő Saroltavár, valamint a kör alaprajzú balassagyarmati megyei börtön tervrajzai.
A Dudits Andor Emlékév alkalmából a neves festő alkotásaiból válogattunk. Ezúttal Dudits Andor – akinek idén ünnepeljük születésének 150. évfordulóját – olyan ritkán látható munkái kerülnek bemutatásra, mint az Országos Levéltár Bécsi kapu téri palotájának történelmi falképciklusához készített rajzai.
Az „Örökség és közösség” tematikához kapcsolódnak a különböző ipari és műemléki épületek látványtervei és fényképei, így látogatóink többek között megtekinthetik a Vadásztöltény-, Gyutacs- és Fémárugyár (= a mai Videoton), a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank székházának épület-, vagy éppen a Paksi Atomerőmű építésének eseményfotóit.
Emellett bemutatásra kerülnek az I. világháború centenáriumának és a Szabadalmi Hivatal 120. évfordulójának alkalmából a 20. század olyan nagy jelentőségű szabadalmai, mint a Ganz gyár Nyílttengeri torpedónaszádjának tervrajza, vagy Stella István találmánya, a magnetofon. Látogatóink megtekinthetik továbbá Bíró László József, a golyóstoll feltalálójának amerikai vízumigényét is.
A kutatóteremben kiállított gazdag anyagot kollégáink szakszerű iratbemutatással egészítik ki, amely során látogatóink további érdekességeket tudhatnak meg a kiválasztott dokumentumokról.

BUDAPEST, I.
1014
Budapest
Bécsi kapu tér 2-4.
Rendezvény(ek) időpontja: 
2016.09.17., szombat - 10:00 - 17:00