Pénzügyminisztérium - Szentháromság tér

BUDAPEST, I.
1014
Budapest
Szentháromság tér 6
E-mail: 
keseru.david@ter6.hu
Figyelem!: 

A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött. Jelentkezni az alábbi linken található űrlap kitöltésével lehet: https://forms.gle/nLF25Tm5TZw8YSb48
A helyszín korlátozott befogadóképessége miatt csak az első 40 fő regisztrációját áll módunkban elfogadni.

Adatok

Leírás

Folyamatban van az egykori Magyar Királyi Pénzügyminisztérium épülettömbjének Fellner Sándor 1903-as tervei alapján történő műemléki homlokzat- és tetőrekonstrukciója, valamint a korszerű irodai munkakörülményeket biztosító épületbelső megvalósítása. A műemlék városképi illeszkedését biztosító eredeti állapot hiteles visszaállításán túl az is fontos cél, hogy a modern irodák kialakítása során az épület reprezentatív terei és más értékei ne sérüljenek, továbbá méltó színvonalú legyen a kivitelezés. Az épületegyüttes rehabilitációját követően itt kerül elhelyezésre a Pénzügyminisztérium. Az 1904-ben átadott épület alagsor, földszint + 3 emeletes épület keretes beépítést követ, három belső udvarral, amelyet a beruházás részét képező, középkori eredetű Fortuna Ház (volt Egyetemi Nyomda) tömbje szakít meg. A Szentháromság téri traktus nagyvonalú kialakítású tereit a Fortuna köz felé jellemzően oldalfolyosós elrendezésű irodai szárnyak követik. A palotáról átfogó képet ad az 1908-as kiadású, reprezentatív Fellner album. A kötetben részletes leírás található az épület korszerű, egyedi műszaki megoldásairól és egyes díszítőművészeti elemekről is, amelyek a palotaépítészet kimagasló alkotásai.

Az érdeklődők az épület építéstörténetével, épületszerkezetével, valamint a folyamatban lévő homlokzati rehabilitációhoz és belső terek rekonstrukciójához kapcsolódó kutatómunkákról hallgathatnak meg előadásokat.

Időpont: 2019.09.21. (szombat) 10.00 - 15.00
Helyszín: 1014 Budapest, Szentháromság tér 6. (ideiglenes bejárat a Hess András tér felől)

Pénzügyminisztérium Szentháromság téri főhomlokzati látványterv
Pénzügyminisztérium főhomlokzati tető és torony látványterv
Csarnok es díszlépcső
Nagycsarnok lépcsőkorlátjának Zsolnay-féle kerámiaelemei
Díszterem
Főhomlokzat részlete