Fasori Református Templom

BUDAPEST, VII.
1071
Budapest
Városligeti fasor 5.
Telefon: 
+36 1 342-7311
E-mail: 
hivatal@fasor.hu

Adatok

Leírás

A Városligeti fasoron sétálva a legtöbb arra járó szeme megakad egy impozáns épületen. Ahogy közeledünk, először a terméskőből készült elemek tűnnek fel, az óriási, bástyaszerű torony. A kapun belépők aztán meghökkennek: a nyers külső mögött a hazai szecesszió egyik leggyönyörűbb alkotása, egy gazdagon díszített enteriőr – az egyik legszebb magyarországi templombelső fogadja őket. A „tovább merészkedők” gyorsan szembesülhetnek azzal is, hogy a gyönyörű templom élő, eleven és folyamatosan növekvő keresztyén közösség otthona.
A templom épületének megálmodója a jeles magyar műépítész, Árkay Aladár, akinek ez volt az első egyházi felkérése. 1911 és 1913 között zajlott az építkezés, és 1913. június 1-jén szentelték fel a templomot. Belépve a görögkereszt alaprajzú épületbe, hatalmas tér fogad bennünket, óriási ablakokon árad be a fény. A félköríves tartóelemeken valamint a szószék fölött gyönyörű, népies, stilizált díszítőmotívumok futnak végig, akárcsak a meredek oromfallal lezárt magas nyeregtetőn, kívül. Az ablakokon, a csilláron és a padokon a korszak neves szakemberei dolgoztak (Róth Miksa, Miákits Károly, Kovács Zsigmond), az épület pirogránit díszei pedig a pécsi Zsolnay-gyárban készültek.
„... a templomnál nagyobb van itt” (Máté evangéliuma 12,6b) – ez a felirat olvasható a templom bejáratánál. Jézus Krisztus magára mutató szavaival kívánunk arra emlékeztetni, hogy a mi örökségünk minden képzeletet felülmúl. A „nagyobbról” tettek hitvallást elődeink a templom megépítésekor. Szeretettel hívjuk Önt is gyönyörködni kincseiben, sétálni Magyarország egyik legszebb szecessziós épületében. Bízunk benne, hogy mikor kilép a templomkapun, gondolatai rímelnek majd a zsoltár szavaira: „Hatalmasan cselekedett ezekkel az Úr!” (Zsoltárok könyve 126,2).

Budapest-Fasori Református Templom
Budapest-Fasori Református Templom
Budapest-Fasori Református Templom
Budapest-Fasori Református Templom
Budapest-Fasori Református Templom