Tejfalussy-ház

VESZPRÉM
8200
Veszprém
Vár utca 35.
Telefon: 
+36 88 426-095
E-mail: 
info.boldoggizella@gmail.cim

Adatok

Leírás

A vár barokk újjáépítésének időszakában, 1772-ben a Szentháromság tér közelében emelt barokk kanonoki épület 1985 óta ad otthont a Veszprémi Érsekség egyházművészeti múzeumának, a magyarországi egyházi kincstárak második leggazdagabb, körülbelül 8000 műtárgyból álló gyűjteményének.
Az egyházi kincstár gyűjteményét reneszánsz és barokk liturgikus ötvöstárgyak, faszobrok, grafikák, textilek, osztrák–olasz–francia miseruhák, a lyoni selyemmanufaktúra remekei mellett királynéi koronázási ajándékok, Vetési Albert püspök, Mátyás király vezető diplomatája Velencében készült 15. századi miseruhája, Mindszenty József veszprémi püspök liturgikus tárgyai gazdagítják. A Gyűjtemény a firenzei Andrea del Sarto, a velencei Veronese, a nápolyi Luca Giordano műhelyében készült festményeket, gazdag metszetgyűjteményt, a magyar koronázási palást 19. században Bécsben készült másolatát, az orosz és a szerb ikonművészet és a Herendi Porcelánmanufaktúra remekeit őrzi. Gazdag oszmán-török, közel-keleti és kelet-ázsiai gyűjteménye.
Emeleti előcsarnokában kvalitásos barokk kori falrétegek kerültek elő a közelmúltban végzett feltáró munka eredményeként. A falakat lendületesen festett, plasztikus stukkóelemeket utánzó, illuzionisztikus falfestések, timpanonos díszítések ékesítik. Az oldalfalakon korinthoszi fejezetes oszlopok láthatók.

Tejfalussy-ház; Fotó: Pfitzner Zoltán