Ráth-ház

BUDAPEST, V.
1053
Budapest
Papnövelde u.2.
Telefon: 
+36 30 964-2179
E-mail: 
attila.jeney@gmail.com

Adatok

Leírás

A Ráth-ház tervezője Hild József, építtetője Ráth Károly pékmester (és nem a hasonló nevű főpolgármester) volt. A szép, klasszicista lakóház - mint sok másik hasonló épület - barokk magra épült. A pincében található az ország - feltehetően - legöregebb ipari pékkemencéje, kitűnő állapotban. Az épületben 140 éven keresztül működő Arany Oroszlán Gyógyszertár 2012-ben feltárt és restaurált berendezése a Kiscelli Múzeumban található...
Szarvasházi Judit: A korabeli patikákat egyfajta misztikum övezte. A cél az volt, hogy a berendezés lenyűgözze, csodálatba, ámulatba ejtse a betérőt, akik a város legszebb enteriőrjeivel találkozhattak a patikákban és a cukrászdákban. Nem csak a gyógyászatról, a társadalmi élet színteréről is szó volt... Talán ezen a vonalon kapcsolódunk a KÖN 2019. évi vezérfonalához.
A korabeli gyógyszerészeten, az épületünkben valaha dolgozó híres patikusokon kívül természetesen beszélni szeretnénk az épületről, sőt - ha a tisztelt látogatókat nem untatja - a közvetlen közelünkben fellelhető sok-sok érdekességről is... A további részletekről az épületben működő klub honlapján (www.oroszlanklub.com) olvashatnak.

A Ráth-ház Papnövelde utcai (déli) homlokzata
Fabábos korlát a lépcsőházban
Körfolyosó pálcarács korláttal
A pékműhely (Ráday Mihály fotója)
Az officina (Kiscelli Múzeum)