Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Könyvtára

BUDAPEST, VI.
1062
Budapest
Andrássy út 103.
Telefon: 
+36 1 469-7759
E-mail: 
hoppmuseum@hoppmuseum.hu
Figyelem!: 

Csak előzetes regisztrációval tekinthető meg a könyvtár.

Adatok

Leírás

Múzeumunkat 1919-ben alapította a cégtulajdonos, világutazó, műgyűjtő és mecénás, Hopp Ferenc (1833‒1919). Hopp Ferenc keleti műtárgyait világkörüli utazásai során és korának nagy világkiállításain vásárolta. A Múzeum megalakulása után a gyűjtemény adományok, vásárlás és más múzeumok keleti anyagainak áthelyezésével gyarapodott. A gyűjtemény ma mintegy 30 000 műtárgyból áll, s kínai, japán, indiai, délkelet-ázsiai, nepáli, tibeti, mongol, koreai és közel-keleti tárgyanyagot ölel fel.
A Hopp Múzeumhoz tartozik az ország egyetlen keleti művészeti szakkönyvtára, valamint az egyetlen ilyen profilú adattár, amely keleti utazókkal, utazásokkal kapcsolatos értékes archív fotó- és dokumentumanyagot is őriz. A könyvtár fő feladata, hogy állományával, valamint szolgáltatásaival megismertesse és népszerűsítse az ázsiai kultúrákat, ezen belül is az ázsiai vizuális művészetet. A könyvtárban több mint 30 ezer kötetes könyv és folyóirat állományt őrzünk.
Szeptember 21-én a regisztrált látogatók betekinthetnek a könyvtár titkos zugaiba és megismerkedhetnek egy-egy ázsiai könyvritkasággal.