Kőbányai víztároló medence

BUDAPEST, X.
1105
Budapest
Ihász utca 29.
Telefon: 
+36 1 247 7777
E-mail: 
vizvonal@vizmuvek.hu
Figyelem!: 

A létesítménybe vezető lépcső áteresztő képessége miatt a bejutás csak szakaszosan lehetséges, de nincs regisztrációhoz kötve. Kérjük, olvassák el, és szíveskedjenek betartani a www.vizmuvek.hu honlapunkon található látogatási szabályzatunkat.
A víztároló megközelítése tömegközlekedéssel ajánlott, mivel a környéken korlátozott a parkolási lehetőség. Az Örs Vezér tere és Kőbánya-Kispest felől a 85-ös, Kőbánya Alsó Vasútállomás felől a 185-ös busszal, míg a Puskás Ferenc Stadiontól a 95-ös, a Kápolna tértől a 217-es busszal közelíthető meg a létesítmény.

Adatok

Leírás

A 2018-ban fennállásának 150. évfordulóját ünneplő Fővárosi Vízművek elsőként épített, víztároló funkcióját mind a mai napig betöltő Kőbányai medencéje az egykor a mai Kossuth téren állt első szivattyúház ellennyomó víztárolója volt. Az Első Pesti Vízmű részeként 1869 és 1871 között épített, kétszer 11.500 köbméter tároló térfogatú víztároló tervezésében és megépítésében a londoni születésű William Lindley kultúrmérnök szerepe volt meghatározó. Az építkezés valódi nemzetközi együttműködés keretében valósult meg: a tatai uradalmi téglagyár tégláiból olasz kőművesek közreműködésével inkább katedrálisra, mintsem ipari létesítményre emlékeztető, kétemeletnyi magas építmény lenyűgöző látványt nyújt, miközben eredeti tároló szerepét ma is maradéktalanul képes betölteni. Az évente mindössze két alkalommal látogatható létesítmény tekintélyparancsoló méreteinek, kivételes esztétikai élményt nyújtó építészeti megoldásainak, misztikus félhomályba vesző boltíveinek köszönhetően az évek során a szeptemberi rendezvénysorozat egyik legnépszerűbb programjává vált. A háromhajós templom hatását keltő hatalmas csarnokok oszlopaikkal, téglaboltozatos födémükkel kínálnak különleges látványt, míg a létesítményeknek helyet adó terület ősfáival, növényritkaságaival hívja fel magára a figyelmet.
A Fővárosi Vízművek szakemberei által biztosított folyamatos vezetés során a látogatók a medence története mellett a főváros vízellátásának kulisszatitkaival is megismerkedhetnek. A programot a Fővárosi Vízművek fegyveres biztonsági őrei és a város alatt húzódó 5000 kilométernyi vízhálózatot üzemeltető kollégáinak és munkagépeinek bemutatója egészíti ki és teszi valódi hétvégi családi kikapcsolódási lehetőséggé.

Ősfák árnyékában a medence bejárata
Lejárat a víztárolóba
A medence bejárata
Minden részlete különleges
A medencébe vezető lépcsősor
Közel másfél évszázad múltán is tökéletes állapotban
Téglalépcsők
Ahonnan a víz érkezik
A víztöltő műtárgy
Teljes szépségében