Lamberg-kastély Művelődési Központ, Könyvtár és Muzeális Kiállítóhely

FEJÉR
8060
Mór
Szent István tér 5.
Telefon: 
304815784
E-mail: 
viola.andrea@lambergkastely.hu

Adatok

Leírás

A késő barokk kastélyt Fellner Jakab tervei alapján építtette gróf Lamberg Ferenc Antal. Az épület a család nyári rezidenciájául készült 1762-66 között, ennek megfelelően bensőséges tereket, érdekes építészeti megoldásokat alakítottak ki benne.
Ma a Lamberg-kastély Művelődési Központ, Könyvtár és Muzeális Kiállítóhely, a város kulturális intézménye működik az épületben. Az emeleten kapott helyet a Radó Antal Könyvtár, melynek névadója Mór város szülötte, jeles műfordító, irodalomtörténész, költő. Itt található továbbá a művelődésszervező iroda, ahol a városi rendezvényeket koordinálják.
Időszaki kiállítások képző-, ipar- és népművészeti témában rendszeresen láthatók az épületben. Állandó tárlatunk a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás, amelynek részei a sváb tájház (a Mórra telepített német lakosság életéről), a barokk szoba, a helytörténeti kiállítás (régészeti leletekkel, a móri földrengés emlékeivel, a településről készült régi és új képekkel, az 1848. december 30-i móri csata makettjével, bányászatot bemutató tárgyakkal), a Vasarely szoba, a Wekerle Sándor kiállítás és a móri születésű biológus, állatorvos, bölcsészdoktor életét és munkásságát bemutató dr. Zimmerman Ágoston emlékszoba.
További információk: www.lambergkastely.hu

Lamberg-kastély
Barokk szoba
Sváb tájház