Blinken OSA Archívum

BUDAPEST, V.
1051
Budapest
1051
Telefon: 
+36-1-327-3250
E-mail: 
Bertalan@ceu.edu

Adatok

Leírás

A Kulturális Örökség Napjai a Blinken OSA Archívum épületében, az Arany János utcai Goldberger-házban

2018-ban a Blinken OSA Archívum ismét részt vesz a Kulturális Örökség Napjai programsorozatban, és megnyitja az 1911-ben épült Goldberger-ház kapuit a látogatók előtt.

Szeptember 15-én és 16-án, szombaton és vasárnap, 10:00 és 16:00 órakor vezetett séta indul az épületben.

Szombaton 17:00 órakor Mélyi József művészettörténész Fényes Szelek ’68 címmel tart előadást. Citerán közreműködik Hevesi László, a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatója.
A hétvégén zár Blinken OSA Centrális Galériájának jelenlegi kiállítása, az BÚCSÚ A TAVASZTÓL Forradalmi ifjúsági lapok, 1968. 2. szám. ,vasárnap délután 17:00 órakor a zárórendezvény részeként a kiállítás kurátora vezet sétát az érdeklődők számára

Helyszín: 1051 Budapest, Arany János u. 32.

2018. szeptember 15-16.
"Diplomata Áruház - mond még valakinek ez a név valamit? Arra az Arany János utcai épületre gondolok, ahol a bomló szocializmus legabszurdabb kereskedése folyt. Emlékeznek? Az ember külföldi útján megvonta szájától a falatot, csak hogy a megspórolt valutát befizethesse egy itthoni számlára, amelynek birtokában aztán nyugati javakra tehetett szert az Arany János utca 32. alatt." írta néhány évvel ezelőtt a Népszabadság az épületről, mely az 1930-as években a Goldberger textilipari vállalat irodáinak adott otthont. A kétezres évek eleje óta az épület tulajdonosa a Közép-európai Egyetem, és 2005 óta működik itt a Blinken OSA Archívum.
Az épület alagsorában található irattárban többek között a Szabad Európa Rádió kutatóintézetének dokumentumait is őrzik, melyek háttéranyagként szolgáltak a hidegháború idején sugárzott adásokhoz.

Goldberger - ház
Goldberger - ház
Goldberger-ház
Goldberger ház  - alagsor
Goldberger - ház