Erdős Renée Ház

BUDAPEST, XVII.
1174
Budapest
Báthory u. 31.
Telefon: 
+36 1 256 6062
E-mail: 
erh@erdosreneehaz.hu

Adatok

Leírás

Az Erdős Renée Ház Rákosmente egyik legszebb épülete, fővárosi védettséget élvez. Bejárata fölött dombormű hirdeti, hogy 1895-ben emelték, Szűz Mária és Szent György lovag segedelmével. 1927-ben Erdős Renée, a kor neves írónője vásárolta meg, aki 1944-ig itt lakott. A villa 1990-től helytörténeti gyűjteménynek és galériának ad helyet.
Állandó kiállítások:
Elágazások – A XVII. kerület elődközségeinek helytörténete
A Rákosmente helytörténetét bemutató kiállítás rendező eleme a települések közlekedése. A központi helyen fekvő Rákoskeresztúr településről fellelhető, 1930 körül készült fotográfia tanúsága szerint, a két legfontosabb főútvonal, a Pesti és a Ferihegyi út kereszteződésében egy útjelző tábla mutatta a környező települések továbbá Budapest irányát. Ennek az iránymutatónak az átértelmezett makettje áll a terem közepén, ez határozza meg, hogy a kiállítóterem egyes részein melyik elődközség (Rákoscsaba, Rákoskeresztúr, Rákosliget vagy Rákoshegy) története látható, fotók, térképek, dokumentumok illetve néhány tárgy segítségével, monitorokon pedig kisfilmek mutatják a helytörténetet.
Néprajzi kiállítás
A néprajzi bemutatótermben három “metszet” látható. A mindössze 35 m2-es térben, a terem adottságai által meghatározottan, a szoba derékszögeitől eltérve egy szlovák konyharészlet és egy német szobarészlet berendezve, bútorokkal, épített tűzhelyekkel, ezközökkel, bábukon a népviselet rekonstrukciójával. Mindezek fölött egy padlásmetszet látható, aljzatán egy szekérrel.
A Merzse-mocsár világa
A négy évszak állatvilágát bemutató dioráma-kiállítás
Erdős Renée emlékszoba
Mivel az írónő itteni életéből tárgyi anyag nem maradt fenn, az emlékszoba inkább csak jelképes tisztelgés a személye előtt, könyveivel, képekkel az életéből.

Erdős Renée Ház
Néprajzi kiállítás