Magyar Táncművészeti Egyetem Campusa

BUDAPEST, XIV.
1145
Budapest
Columbus utca 87-89.
Telefon: 
+36 1 273 3434
E-mail: 
titkarsag@mte.eu
Figyelem!: 

Csak vezetéssel, előzetes regisztráció alapján látogatható! Regisztráció a titkarsag@mte.eu címen.

Adatok

Leírás

Az Állami Balett Intézetet 1950-ben hívta életre a kulturális kormányzat. Kezdetben – nevének megfelelően – csak balettművészek képzésével foglalkozott, amit alkalmanként egy-egy balett-, néptánc- vagy társastánc-pedagógusok számára szervezett csoport egészített ki. Húsz évnek kellett eltelnie, míg a néptánc-képzés is önálló polgárjogot nyert (1971) néptánc tagozatként, és közel ugyanennyi időnek, amíg a koreográfusok és a táncelméleti szakírók főiskolai évfolyamai is kialakultak, valamint rendszeressé vált a táncpedagógusok képzése is (1998). A XXI. század kihívásaira reagálva egyre jelentősebb a moderntánc oktatása (2006-tól önálló művészképzési szakirányként is). 2018-ra a táncos és próbavezető szak mellett a művészképzésen is választható főtárgy lett a színházi tánc. A táncos és próbavezetők további lehetséges specializációi még a modern társastánc vagy a divattánc is.
A táncművész pálya sajátos életkori követelményei miatt köznevelési iskola és kollégium szolgálja az egész országból érkező diákokat, akik a balettművész-képzésben 10 éves kortól, a néptánc és a moderntánc művészképzésében 14 éves kortól vesznek részt. Az elsődleges cél mindig a képzés, a nevelés-oktatás volt, de a növendékek az alapítástól kezdve jelen voltak a színpadon is: akár önálló előadásokkal, akár nagy rendezvények közreműködőiként.
Az előadóművészet és az oktatás mellett az egyetemi munka harmadik jelentős területe az alkotás és a tudományos munka: tulajdonképpen minden táncot oktató pedagógus egyben alkotó is, de fontos helye van a koreográfus évfolyamoknak is. A Tánctudományi Kutatóközpont és a 2007 óta kétévenként megrendezésre kerülő konferenciák a tánctudomány művelőinek biztosítanak fórumot és a konferenciakötetekben megjelenési felületet.
2001 óta folyamatosan fejlődik a Magyar Táncművészeti Egyetem központi campusa Zuglóban, a Columbus utcában. A helyszínt a Columbus utca 87-89. számú főbejáraton lehet megközelíteni.