Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület

NÓGRÁD
3138
Ipolytarnóc
Küterület
Telefon: 
+36 32 454 113
E-mail: 
ipolytarnoc@osmaradvanyok.hu

Geolocation is 48.2324046, 19.6500233

Figyelem!: 

Bemutatóhelyünkön a KÖN ideje alatt a sétálójegyes programok ingyenesek, azonban az érkezéskor az Ősfenyő Belépő Látogatóközpontban regisztrációhoz kötöttek.
Ingyenesen megtekinthető: a miocén erdő, a 7 millió éves Bükkábrányi mocsárciprusok, valamint a tanösvény hálózatunk, kivéve a geológiai tanösvényt.
A 4D mozivetítések, a geológiai tanösvény túrák, valamint a lombkorona tanösvény használata a KÖN ideje alatt is díjköteles.

Adatok

Leírás

Budapesttől 140 km-re található kontinensünk egyik legösszetettebb és látványosan kiépített ősmaradvány-lelőhelye. Az 1944-ben védetté nyilvánított világhírű természetvédelmi terület földtani örökségünk gyöngyszeme, egy 20 millió évvel ezelőtti vulkáni katasztrófa által elpusztított ősvilág páratlan gazdagságú lelőhelye. A terület legfontosabb ősmaradványai a cápafogak, kövesedett fák, levéllenyomatok és az ősállati lábnyomok. Kiemelkedő természeti értéke miatt 1995-ben Európa Diplomával tüntették ki, 2000-ben pedig felvették az UNESCO Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékébe.

A programhoz javasoljuk letölteni a GUIDE@HAND BNPI alkalmazást, amely IOS és Android készülékeken működik.
Link: https://www.bnpi.hu/hu/guide-hand-bnpi-mobil-app

Miocén erdő részlet - medvekutya
Bükkábrányi 7 millió éves mocsárciprusok