Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum

BUDAPEST, VIII.
1087
Budapest
Könyves Kálmán krt. 40.
Telefon: 
+36 1 323 55 13
E-mail: 
muzeum@opkm.hu

Adatok

Leírás

Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeumnak otthont adó épület 1911-ben nyitotta meg kapuit mint tisztviselőtelepi főgimnázium, 1921-től Széchenyi István Gimnázium, majd 1924-től hosszú évtizedekre Néprajzi Múzeum.
A Kőrössy Albert által tervezett, kétemeletes, szimmetrikus, rizalitos elrendezésű épület főhomlokzata a Könyves Kálmán körútra nyílik, és a Győrffy István, a Villám és az Elnök u. által körülhatárolt területen fekszik. Alaprajza szélesen elnyújtott H-alak. Az épületen belül az intézmény első igazgatója, Gaál Mózes elképzelésének és az iskola szellemiségének megfelelően mind az első, mind a második emeleten hatalmas közösségi tereket találhatunk (díszterem, zsibongó). Eredeti, festett díszítése ma már csak nyomokban látható. Az 1977-től városképi jelentősége miatt műemléki védelem alatt álló épület 2016 tavaszára energiahatékonysági felújításon esett át, és külseje megújult.
Az épület történetét híres emberek alakították. Az építész, Kőrössy és az első igazgató, Gaál Mózes, az iskolacsalád alapítója, európai tanulmányutat követően, együtt gondolták ki a korszak egyik legmodernebb iskolaépületének terveit. Dienes Pál tanár később Nagy-Britanniában élt ismert matematika professzorként. A tanári kar talán legismertebb tagját, Babits Mihályt viszont az első világháború idején egy szerelmes versének egyetlen sora miatt hazafiatlansággal vádolták, és meghurcolták. Az ő sorsuk mellett, természetesen az itt családtagnak számító diákok élete is fontos. A növendékek között találjuk Novotny Zoltán, Hofi Géza vagy Illés Lajos nevét is. A volt széchenyisták ma is szívesen járnak vissza az alma materba.
A 20. század végétől működik itt az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum, amelynek nagy könyvgyűjteményébe is betekintést nyerhetünk. Itt őrzik az ország régi iskolai értesítőit, tankönyveit. A szemléltetés történetét mutatja be a múzeum „Orbis Pictus” című kiállítása, melyet kurátori vezetéssel tekinthetnek meg az érdeklődők az épületben tett felfedező út végén.

Günther Schreiber felvétele: Tündérkastély a Népliget felől, 2017
Günther Schreiber felvétele: Tündérkastély a Györffy István utca felől, 2017