Tűztorony

VESZPRÉM
8200
Veszprém
Vár utca 9.
Telefon: 
+36205486325
E-mail: 
hajdufranciska@ldm.hu

Adatok

Leírás

A veszprémi vár délnyugati végén emelkedik a vár egyetlen tornya, a 48 méter magas, úgynevezett Tűztorony. A torony törtkőből falazott, hengeres része feltehetően középkori, de pontos építési idejét nem ismerjük. A torony alapozása a Várhegy előtti tér szintjén nyugszik, bejárata viszont az alapozástól több méter magasan, a vár belseje felől nyílik. A torony alaprajza legkorábban Giulio Turco császári hadmérnök 1570 táján készült felmérési rajzain látható. A 17. századi vármetszetek a Tűztorony helyén egy zömök tornyot ábrázolnak. A Tűztorony mellett épült meg 1660 táján a vár jókora délnyugati sarokbástyája. A legkorábbi olyan látkép, amelyen jól azonosítható a torony napjainkban is álló hengeres alsó része, Friedrich Bernhardt Werner 1730 körüli rézmetszete.
A veszprémi Tűztorony napjainkban minden órában Csermák Antal Verbunkosát játssza. A torony körerkélyéről csodás kilátás nyílik Veszprém városrészeire.
A torony – belépődíj megfizetésével – március 15. és október 30. között naponta, október 30. és március 15. között külön kérésre, időpont egyeztetéssel is látogatható.