Budavári Városháza

BUDAPEST, I.
1014
Budapest
Kapisztrán tér 1
Telefon: 
+ 36 1 458 3032
E-mail: 
regisztracio@budavar.hu

Adatok

Leírás

A zártsorú, körülépített udvaros, kétemeletes klasszicista épületet feltehetően Kimnach Lajos építőmester építette saját magának 1835-ben, az addig üres, erődítési területen lévő telken. Az épületet az örökösök 1855-ben eladták a Kincstárnak. 1876-ban átalakították és kibővítették a Magyar Királyi Állami Nyomda számára, amely 117 évig, 1993-ig működött itt. Ekkor épült az épület hátsó, északi szárnya, amelyet 1890-ben a nyomda számára vasszerkezetű csarnokká alakítottak át. Az épületegyüttest a nyomda kiköltözése után a Budavári Önkormányzat vásárolta meg városháza céljából. Az átalakítás, illetve helyreállítás az Országos Műemlékvédelmi Hivatal előírásai szerint történt. Az ipari célú toldalékokat visszabontották, az udvart üvegtetővel fedték be. A földszinti részeken helyreállították az eredeti festéseket, s az épületet szobrokkal, képekkel díszítették.
Kapualjában a pestisjárvány borzalmait ábrázoló féldombormű, a Szentháromság-emlékmű egyik eredeti darabja. Az aula 4 egy-egy erényt ábrázoló neoklasszicista szobra Bauer Mihály és Uhrl Ferenc alkotásai, melyek a régi pesti Városházát díszítették egykor. Az aula két oldalfalán egy-egy nagyméretű képet helyeztek el: Iványi Grünwald Béla (1867-1940) Budavár alapítójának állít emléket a "IV. Béla hazatér" című alkotásával, Vágó Pál (1853-1928) az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc előtt tiszteleg "Budavár bevétele 1849. május 21." című képével.
Az épület bejárása után a séta a Kapisztrán téren folytatódik a Mária Magdolna templom történetével és a szentélyben felállított Koronázási palást bronz dombormű bemutatásával (Rieger Tibor szobrász alkotása). A késő gótikus stílusban épült Magdolna-torony, mára az egyetlen középkori torony Budán. A séta végeztével a regisztrált látogatók kedvezményes áron felmehetnek a toronyba, melynek tetejéről gyönyörű körpanoráma tárul nyílik a városra.