Császárfürdői Szent István kápolna és Irgalmasok Veli bej fürdője

BUDAPEST, II.
1023
Budapest
Frankel Leó utca 54
E-mail: 
kommunikacio@irgalmas.hu
Figyelem!: 

A kápolna szeptember 16-án 11 és 17 óra között van nyitva.

Adatok

Leírás

Felhévízen már a római korban ismertek voltak azok a gyógyforrások, amelyek kihasználására a török hódoltság idejében fürdőegyüttes, majd a reformkorban egész fürdőváros települt. Üzemeltető tulajdonosa, a Betegápoló Irgalmasrend, 1841-ben a Császárfürdőt újjáépítette, és régi, Nepomuki Szent Jánosról nevezett kápolnáját lebontotta. Hild József (1789-1867) tervei alapján a csatlakozó kórházépülettel együtt 1843-ban kezdték meg a mostani kápolna építési munkálatait, s ez a fürdővel egyidőben, 1844 nyarára el is készült. A kápolnát Szent István király tiszteletére Fechtinger Domonkos belvárosi esperesplébános szentelte fel.

A fürdőt, melyet méltán neveztek a hódoltság legszebben megépített fürdőjének, Szokollu Musztafa, Buda leghíresebb pasája 1574-75-ben fejezte be.
A Duna és a meredek hegyoldal közötti keskeny sávban, közvetlenül a Lukács fürdő és a Komjádi uszoda között, a felhévizi források ölén található a Veli bej fürdő, amely megbújik a „modern” kórházépület és az arányaiban klasszikus vonalú Hild udvar között. Amikor elkészült, a költő a legszebbnek találta, hiszen „párját az ég sem látta”.

Veli bej fürdő
Császárfürdői Szent István kápolna
Császárfürdői Szent István kápolna ablaka