Blinken OSA Archívum

BUDAPEST, V.
1051
Budapest
Arany János u. 32.
Telefon: 
+36-1-327-3250
E-mail: 
bertalan@ceu.edu

Adatok

Leírás

A Blinken OSA Archívum épülete az Arany János utcai Goldberger-ház. A mai Arany János utcát 1885 előtt Országútnak, később Felső útnak, majd Főútnak nevezték. Lipótváros a 19. század első évtizedeiben kezdett sakktábla-szerűen beépülni, így az 1820-as – 30-as évekre a mai Arany János utcán is kétemeletes házak épültek fel, főleg klasszicista stílusban. Ilyen épület volt a Goldberger-ház elődje is, amely az 1830-as években épülhetett. A ház utcai frontján 1892-ben üzleteket alakítottak ki. 1909-ben lebontották az addigi épületet, hogy a helyén egy korszerű irodaház épülhessen a Goldberger Sámuel és Fiai RT. részére. Az építési engedélyt még az előző tulajdonos, Nagy Ágoston Lajosné kérte 1909-ben. Az Óbudán működő textilgyár az új épületben alakította ki központi irodáit és nagykereskedelmi üzlethelyiségeit. A házat premodern stílusban Jónás Dávid (1871 – 1951) és Jónás Zsigmond (1879 – 1936) tervezte. A kivitelezési munkákat a Lipták és Társa Építési és Vasipari Rt. végezte, 1910 – 1911 között. A Jónás-testvérek tervei alapján épült ház homlokzatát függőleges építészeti elemekkel formázták meg. A vertikalitást a homlokzaton főképpen a két emeletet összekötő vékony, magas pilaszterek képviselik, amelyek fejezetei sajátosan keleti ihletésűek. A fríz-szakaszban, a tetőszinten a két szélső pilaszter fölött egy-egy rozetta-díszt helyeztek el, a többi négy pilaszter felett pedig a „Goldberger” feliratot. A ház tervdokumentumai között található egy még szecessziós jegyeket mutató homlokzatterv is, amelyet 1909. március 9-én szignáltak az építészek.
A Goldberger gyár államosítása után 1948-ban az épület a Röviköt (később Centriköt Nagykereskedelmi Vállalat néven) textilipari vállalat raktára lett, majd 1981-ben a Konsumex Vállalat devizáért árusító zártkörű üzletházat alakított ki benne.
A kétezres évek eleje óta az épület tulajdonosa a Közép- európai Egyetem, és a ház 2005 óta a Blinken OSA Archívum épülete.

Blinken OSA Archívum (Goldberger-ház)
A Blinken OSA Archívum belső tere (Goldberger-ház)
Blinken OSA Archívum, Centrális Galéria
Blinken OSA Archívum, raktár (Goldberger-ház)
Blinken OSA Archívum (Goldberger-ház)
Blinken OSA Archívum, üvegtető (Goldberger-ház)
Blinken OSA Archívum, kutatóterem (Goldberger-ház)