Helyszínek

A szűrési feltételeknek az alábbi találatok felelnek meg:

Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma - Budapest - BUDAPEST, I.

Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma

BUDAPEST, I.
1014
Budapest
Szent György tér 2.
Telefon: 
+36 1 487-8871
E-mail: 
kapcsolat@mail.btm.hu
Figyelem!: 

Az épület részlegesen akadálymentes, a középkori palotaszint nem az.

Adatok

Leírás

A Vármúzeum az egykori királyi palota történelmi hangulatú környezetében található. A látogatók bejárhatják a középkori palota termeit, megismerhetik egyedülálló kincseinket, mint az Anjou selyemkárpit vagy a gótikus szoborgyűjtemény. A Fény és árnyék című kiállítás Budapest 1000 éves történetének meghatározó eseményeit és személyiségeit éppúgy bemutatja, mint az itt élők mindennapi életét. Az újkori palota történetét bemutató kiállításunkon bútorok, használati tárgyak, falrekonstrukciók segítenek elképzelni a II. világháború alatt megsemmisült belső tereket.
Kincsek a város alatt című kiállításunkon pedig bepillanthatnak a föld alá: megismerhetik a régészek munkáját, megnézhetik az elmúlt 10 év során Budapest területén talált legszebb leleteket.

Budavári Palota E épület Budapesti Történeti Múzeum
Központi témák: 
KIEGYEZÉS

Budavári Városháza - Budapest - BUDAPEST, I.

Budavári Városháza

BUDAPEST, I.
1014
Budapest
Kapisztrán tér 1.
Telefon: 
+14583090
E-mail: 
regisztracio@budavar.hu

Adatok

Leírás

A zártsorú, körülépített udvaros, kétemeletes klasszicista épületet feltehetően Kimnach Lajos építőmester építette saját magának 1835-ben, az addig üres, erődítési területen lévő telken. Az épületet az örökösök 1855-ben eladták a Kincstárnak. 1876-ban Ámon József tervei alapján átalakították és kibővítették az államigazgatás és a hadsereg nyomtatványait, illetve értékcikkeket előállító Magyar Királyi Állami Nyomda számára, amely 117 évig, 1993-ig működött itt. Ekkor épült az épület hátsó, északi szárnya, amelyet 1890-ben a nyomda számára vasszerkezetű csarnokká alakítottak át. Az 1930-as években az eredeti klasszicista udvart jórészt beépítették géptermekkel. Az épület második világháborús sérüléseit 1949-ben állították helyre. Az épületegyüttest a nyomda kiköltözése után a Budavári Önkormányzat vásárolta meg városháza céljából. Az átalakítás, illetve helyreállítás az Országos Műemléki Hivatal előírásai szerint történt. Az ipari célú toldalékokat visszabontották, az udvart üvegtetővel fedték be. A földszinti részeken helyreállították az eredeti festéseket, s az épületet szobrokkal, képekkel díszítették.Említésre méltóak a korábban az épületbe épített Eiffel-vasszerkezetek, melyek ma is tökéletes állapotban megtekinthetőek. Kapualjában a pestisjárvány borzalmait ábrázoló féldombormű, az okmányiroda helyiségében a Szentháromság-emlékmű építésének jelenete látható, míg a bejáratot egy relief díszíti. A nagy aulában négy neoklasszicista szobor látható, Bauer Mihály és Uhrl Ferenc alkotásai. Az aula két oldalfalán egy-egy nagyméretű képet helyeztek el: Iványi Grünwald Béla Budavár alapítójának állít emléket a "IV. Béla hazatér" című alkotásával, Vágó Pál az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc előtt tiszteleg "Budavár bevétele 1849. május 21." című képével. A házasságkötő teremben Benczúr Gyula három angyalt ábrázoló mozaikképe látható.
Az épület és szépművészeti kincseinek megtekintése, a Kapisztrán-tér történetének megismerése, séta a téren.

De la Motte-Beer-Palota - Budapest - BUDAPEST, I.

De la Motte-Beer-Palota

BUDAPEST, I.
1014
Budapest
Dísz tér 15.
Telefon: 
+36 1 202 1967
E-mail: 
delamotte-beer@forsterkozpont.hu

Adatok

Leírás

A De la Motte-Beer-palota, a legtöbb budavári lakóházhoz hasonlóan, középkori alapokon nyugszik. 1686-ban, amikor Buda várát visszafoglalták a törököktől, a mai épület helyén két, részben romos középkori ház állt. A középkori telekhatárok leginkább a pinceszinten figyelhetők meg, ahol az egykori konyha alatti boltozatos teremben ma is látható a középkorban használt kút. A mai palota földszintes elődje a 18. század elején épült fel, amelyet 1760-ban a Schulz családtól a francia származású De la Motte des Aulnois Ferenc Károly Jácint császári mérnökkari alezredes vásárolt meg. E korszak emléke a földszint és az emelet dongaboltozata. Sokáig úgy vélték, hogy az emeleti szobák igényes és tehetős tulajdonosra utaló díszítőfestése De la Motte Ferenc Károly idejében készült. Ám a levéltári források áttekintése és a falképek ikonográfiai vizsgálata után egyértelművé vált, hogy a palota kiépítése a következő tulajdonos érdeme. Beer József Kajetán katonai gyógyszerész, Buda egyik leggazdagabb polgára 1773-ban vásárolta meg az épületet. Beernek ekkor már egy évtizede működött a patikája a ház földszintjén. Ő építtette az udvari árkádsoros lodzsát, a barokk kapualjat, valamint a barokk motívumokkal és képi ábrázolásokkal díszített emeleti térsort is, amely ma is egyedülálló.

Felsővízivárosi Szent Anna templom - Budapest - BUDAPEST, I.

Felsővízivárosi Szent Anna templom

BUDAPEST, I.
1011
Budapest
Batthyány tér 7.

Adatok

Leírás

A Szent Anna templom 1740 és 1761 között, Hamon Kristóf, majd Nepauer Máté helyi építészek vezetésével épült, az elődjéül szolgáló kápolna telkén. 1838-ban és 1876-ban az árvíztől, 1849-ben pedig Buda ostromakor szenvedett súlyos károkat. A második világháború után az Országos Műemléki Felügyelőség (OMF) állította helyre külsőleg, belső festése 1980-ra készült el az Egyház és az OMF közös erőfeszítésével. Ismételt külső felújítására 1994-1997 között került sor.

Szent Anna templom
Szent Anna templom belső (Fotó: Thaler Tamás)
Szent Anna templom főoltár
Szent Anna templom orgona

Köztársasági Elnöki Hivatal - Budapest - BUDAPEST, I.

Köztársasági Elnöki Hivatal

BUDAPEST, I.
1014
Budapest
Szent György tér 1.
Telefon: 
+3612245019
E-mail: 
kiraly.monika@keh.hu

Adatok

Leírás

A Sándor-palota Budapest egyik legszebb helyén, a Budai Várban, a Budavári Király Palota tőszomszédságában, a Szent György téren található. Az egykori Sándor grófok magánpalotája (1806), mely az 1867-es kiegyezéstől a második világháború végéig miniszterelnöki rezidencia volt, ma a Köztársasági Elnöki Hivatalnak ad helyet. A Sándor-palota műemlék, amelynek falai évszázadosak, dísztermeinek belső burkolatai a régiek hű másolatai, modern és korhű-másolati berendezései pedig úgy szolgálják a mai használatot, hogy emlékeztetnek a régi időkre is.

Sándor-palota külső
Sándor-palota déli főbejárata
Tükörterem
Kerek szalon
Mária Terézia-szalon
Kék szalon
Kis Empire szalon

Magyar Nemzeti Levéltár - Budapest - BUDAPEST, I.

Magyar Nemzeti Levéltár

BUDAPEST, I.
1014
Budapest
Bécsi kapu tér 2-4.
Telefon: 
+36 1 225-2859
E-mail: 
kozmuvelodes@mnl.gov.hu

Adatok

Leírás

Az 1990-es évek közepétől, immár több évtizedes hagyomány alapján mutatjuk be látogatóinknak a budai várban magasodó épületet, ami a magyar historizmus egyik legfontosabb, s eredetileg is levéltárnak szánt műve. Alkotója, Pecz Samu a kor legmodernebb eszközeit alkalmazva, a szintén az ő nevéhez fűzhető Nagyvásárcsarnokhoz hasonlítható színvonalú házat hozott létre. A történelmi légkört árasztó falakon Dudits Andor festményei közel 1000 év magyar történetét tárják elénk. A lépcsőházat és az emeleti csarnokokat Róth Miksa üvegfestő és mozaikművész műhelyében készült színes ólomüveg ablakok díszítik, amelyeken a történelmi Magyarország városainak címerei láthatók.

Központi témák: 
KIEGYEZÉS

Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet - Budapest - BUDAPEST, I.

Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

BUDAPEST, I.
1013
Budapest
Krisztina krt.57.
Telefon: 
+36 1 375-1184/124
E-mail: 
oszmi@oszmi.hu
Figyelem!: 

Csak vezetéssel, amely regisztrációhoz kötött: oszmi@oszmi.hu. Jelentkezéseket csak korlátozott számban tudunk fogadni.
Az épület csak részben akadálymentesített. 2017. szeptember 14-én az összes vezetett épületbejárásra BETELT a létszám.

Adatok

Leírás

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek harmonikus, klasszicista jellegű épület ad otthont a Krisztina körúton. Az eredetileg földszintes, majd emeletessé átalakított palota Krisztinaváros egyik legjelentősebb történelmi épülete. A 19. század negyvenes éveiben Áldásy Antal kapitány építtette. 1855-1866 között ez az épület volt családi otthona a Lánchíd és az Alagút skóciai születésű angol építészének, a budai Áldásy családba nősült Adam Clarknak.

Az épület  a Krisztina körüt felől
Az épület belső udvara
A könyvtár
Lépcsősor
Az igazgatói iroda

Rudas Gyógyfürdő és Uszoda - Budapest - BUDAPEST, I.

Rudas Gyógyfürdő és Uszoda

BUDAPEST, I.
1013
Budapest
Döbrentei tér 9.
Telefon: 
+36 1 356-1010
E-mail: 
rudas@spabudapest.hu
Figyelem!: 

A vezetésekre valamennyi hely betelt! További jelentkezéseket nem áll módunkban fogadni. Az épület csak vezetéssel látogatható. Megértésüket köszönjük.

Adatok

Leírás

Történelmi séta a Rudas fürdőben - a felújított Rudas Gyógyfürdő és Uszoda idegenvezetéssel egybekötött sétát tart az érdeklődőknek. A körbevezetés során a közel 500 éves múlttal rendelkező termálfürdőben számos jellegzetesen török építészeti vonást lehet megtekinteni, a látogatók egy hangulatos, múzeum jellegű fürdőbe csöppennek a 2005-ös felújítás közben feltárt/meghagyott leleteknek köszönhetően. A medencetér kupolája, az átjárók boltívei, és egyéb részletek megcsodálása és a fő látványosságnak számító termál osztály mellett meg lehet majd szemlélni az újonnan kialakított, többek között Zsolnay porcelánokkal díszített wellness részleget is, illetve a felújított Juventus kádosztályt, és a klasszicista jellegű uszodát is.
Mindkét nap indulnak épületvezetések magyar nyelven, 11, 12 és 13 órakor.
Bejelentkezés: rudas@spabudapest.hu.

Szent Ferenc Sebei templom - Budapest - BUDAPEST, I.

Szent Ferenc Sebei templom

BUDAPEST, I.
1011
Budapest
Fő utca 43.

Adatok

Leírás

Erzsébet-apácák kolostora és temploma (Szent Ferenc sebei templom), a tér északi oldalán. Eredetileg a bosnyák ferencesek kolostora volt, akik közvetlenül Buda visszafoglalása után, már 1686-ban megtelepedtek ezen a helyen. A Szent Ferenc sebei templomot 1731-1757 között építették, barokk stílusban. 1785-ben, miután a ferencesek az országúti ágostonos kolostorba költöztek, az épületegyüttes a betegápoló Erzsébet-apácák használatába került, és a kolostor egy részét kórházzá alakították. A templom északi oldalán épült föl 1805-re korai klasszicista stílusban a Marczibányi-féle menedékház. A rendház dél felé nyúló kertjét és gazdasági épületeit 1891-ben megszüntették, helyükre részben egy új kórházi szárny épült, részben pedig a piactér foglalta el. Az apácákat a kommunista diktatúra 1950-ben kitiltotta épületeikből, templomukat az egyházmegye vette át, kórházukból állami szociális otthon lett, egy részét pedig a Fővárosi Mérnöki Tervező Vállalat (Főmterv) használta. Miután a rendszerváltozást követően a szerzetesrend visszakapta épületeit, a Főmterv az 1990-es évek végén kiköltözött, az idősek otthona működtetését Gondviselés Háza néven a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vette át, a Marczibányi-menházat pedig az apácák rendháza és a budapesti német Szt. Erzsébet katolikus lelkészség számára alakították át.

Szent Ferenc sebei templom

Várkert Bazár - Budapest - BUDAPEST, I.

Várkert Bazár

BUDAPEST, I.
1013
Budapest
Ybl Miklós tér 2-6.
Telefon: 
+36 1 225 0554 / 292
E-mail: 
infopoint@varkertbazar.hu

Adatok

Leírás

A Várkert Bazár területén múlt és jelen, klasszikus és modern, kultúra és szórakozás elragadó harmóniában létezik, így válik alkalmassá arra, hogy a legkülönfélébb programok, koncertek, kiállítások, kezdeményezések befogadó tereként működjön. A területén található kiállítóterek, a multifunkciós rendezvénytér, a neoreneszánsz kert, az éttermek és a kávéház mind azt a célt szolgálják, hogy az ide látogatók az év minden időszakában megtalálják a szórakozás, kulturált kikapcsolódás, találkozás lehetőségét. A komplexum időszaki kiállításoknak, kültéri és beltéri rendezvényeknek is helyet ad.

Központi témák: 
TERMÉSZET ÉS ÖRÖKSÉG

Császárfürdői Szent István kápolna és Irgalmasok Veli bej fürdője - Budapest - BUDAPEST, II.

Császárfürdői Szent István kápolna és Irgalmasok Veli bej fürdője

BUDAPEST, II.
1023
Budapest
Frankel Leó utca 54
E-mail: 
kommunikacio@irgalmas.hu
Figyelem!: 

A kápolna szeptember 16-án 11 és 17 óra között van nyitva.

Adatok

Leírás

Felhévízen már a római korban ismertek voltak azok a gyógyforrások, amelyek kihasználására a török hódoltság idejében fürdőegyüttes, majd a reformkorban egész fürdőváros települt. Üzemeltető tulajdonosa, a Betegápoló Irgalmasrend, 1841-ben a Császárfürdőt újjáépítette, és régi, Nepomuki Szent Jánosról nevezett kápolnáját lebontotta. Hild József (1789-1867) tervei alapján a csatlakozó kórházépülettel együtt 1843-ban kezdték meg a mostani kápolna építési munkálatait, s ez a fürdővel egyidőben, 1844 nyarára el is készült. A kápolnát Szent István király tiszteletére Fechtinger Domonkos belvárosi esperesplébános szentelte fel.

A fürdőt, melyet méltán neveztek a hódoltság legszebben megépített fürdőjének, Szokollu Musztafa, Buda leghíresebb pasája 1574-75-ben fejezte be.
A Duna és a meredek hegyoldal közötti keskeny sávban, közvetlenül a Lukács fürdő és a Komjádi uszoda között, a felhévizi források ölén található a Veli bej fürdő, amely megbújik a „modern” kórházépület és az arányaiban klasszikus vonalú Hild udvar között. Amikor elkészült, a költő a legszebbnek találta, hiszen „párját az ég sem látta”.

Veli bej fürdő
Császárfürdői Szent István kápolna
Császárfürdői Szent István kápolna ablaka

Király Gyógyfürdő - Budapest - BUDAPEST, II.

Király Gyógyfürdő

BUDAPEST, II.
1027
Budapest
Fő u. 84.
Telefon: 
+36 1 202-3688
E-mail: 
kiraly@spabudapest.hu
Figyelem!: 

A vezetésekre valamennyi hely betelt. További jelentkezéseket nem áll módunkban fogadni. Megértésüket köszönjük.

Adatok

Leírás

Történelmi séta a Király fürdőben - a Király Fürdő többszáz éves falai között varázsolódhat el a látogató az idegenvezetéssel egybekötött sétán.
Mindkét nap indulnak épületvezetések 12,14,16 órakor.
A vezetésekre valamennyi hely betelt. További jelentkezéseket nem áll módunkban fogadni. Megértésüket köszönjük.

Központi Statisztikai Hivatal - Budapest - BUDAPEST, II.

Központi Statisztikai Hivatal

BUDAPEST, II.
1024
Budapest
Keleti Károly utca 5-7.
E-mail: 
kommunikacio@ksh.hu

Adatok

Leírás

Az idén 150 éves KSH története az osztrák–magyar kiegyezéssel kezdődik. A hivatal elődje az 1867-ben létrejött Földmívelés-, Ipar- és Kereskedelemügyi Minisztérium hatfős statisztikai szakosztálya volt, amelynek vezetőjévé Gorove István miniszter Keleti Károlyt nevezte ki. Csaknem 120 éves a Czigler Győző által tervezett, historizáló stílusú székház is, amelynek építési munkálatai 1896-ban indultak meg, az átadására pedig 1898-ban került sor. A Központi Statisztikai Hivatal székháza egyike azon keveseknek, amelyeket ma is az eredeti célnak megfelelően használnak – vagyis falai közt jelenleg is statisztikai tevékenység folyik. A folyamatos állagmegóvásoknak köszönhetően a statisztikai palota ma is a régi pompájában várja a látogatókat, akik megismerhetik a kutatószobát és beleshetnek az elnök dolgozószobájába is, a hivatal munkatársai ugyanakkor rövid ismeretterjesztő előadásokkal, valamint játékos vetélkedőkkel és statisztikai fejtörőkkel is készülnek. A KSH épületsétájának utolsó állomása a hivatal könyvtára, amely az ország legelső nyilvános tudományos könyvtárainak egyike.

A Központi Statisztikai Hivatal épülete 1897-ben, az átadás évében

Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár - Budapest - BUDAPEST, II.

Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár

BUDAPEST, II.
1024
Budapest
Keleti Károly u. 5.
Telefon: 
+36 1 345-6034
E-mail: 
kultszervezes@ksh.hu

Adatok

Leírás

A KSH Könyvtár hazánk egyik legnagyobb könyvtára; működésének kezdete a kiegyezés évéig, 1867-ig nyúlik vissza. Könyvtárunk gazdag, túlnyomórészt kölcsönözhető gyűjteményében a statisztika és társtudományai mellett szépirodalmi és szórakoztató kötetek, gyerek-, hobbi- és útikönyvek, térképek, kéziratok és muzeális értékű kiadványok is megtalálhatók. Intézményünk nemcsak tudományos könyvtárként működik: a kölcsönzési lehetőség megnyitásával és változatos programjaival közösségi térként is igyekszünk jelen lenni szűkebb környezetünk, Budapest II. kerülete, illetve a kultúra iránt érdeklődő közönség mindennapjaiban. Nyilvános tereink akadálymentesek. Látogatóink megismerkedhetnek a könyvtár történetével, olvasótermeinkkel, tömörraktárunkkal és a patinás főigazgatói irodával. Valamennyi látogatónknak ingyenes internethasználatot, új beiratkozóinknak négyhónapos ingyenes kölcsönzési lehetőséget biztosítunk. A könyvtár a Kulturális Örökség Napjain a Központi Statisztikai Hivatalban induló épületséta részeként, annak utolsó állomásaként látogatható.

A könyvtár szakolvasója
A könyvtár kölcsönzőterme 1.
A könyvtár kölcsönzőterme 2.
Kollégáink
Központi témák: 
KIEGYEZÉS

Szent Lukács Gyógyfürdő és Uszoda - Budapest - BUDAPEST, II.

Szent Lukács Gyógyfürdő és Uszoda

BUDAPEST, II.
1023
Budapest
Frankel Leó u. 25-29.
Telefon: 
+36 1 326-1695
E-mail: 
lukacs@spabudapest.hu
Figyelem!: 

A vezetés regisztrációhoz kötött: lukacs@spabudapest.hu.
Sétánként 20 főt tudnak fogadni.
Az épület csak vezetéssel látogatható.

Adatok

Leírás

Mesél a Lukács Fürdő - a Szent Lukács Gyógyfürdő és Uszoda idegenvezetéssel egybekötött sétát tart az érdeklődőknek.
A séta alkalmával megtekinthető a fürdő romantikus parkja, termál és uszoda részlege, emellett az érdeklődők betekintést nyerhetnek a díszes kádosztyályra is.
Az érdeklődők izgalmas előadást hallhatnak a fürdő történetéről is, és megismerhetik a felújított részeket.
A vendégek a séta előtt és után is megkóstolhatják a gyógyvizet.
Mindkét nap indulnak épületvezetések 15 és 17 órakor. Sétánként 20 főt tudnak fogadni. Gyülekező az ivócsarnokban.

Flórián tér - Budapest - BUDAPEST, III.

Flórián tér

BUDAPEST, III.
1031
Budapest
Telefon: 
+36 1 430-1081
E-mail: 
aquincum@aquincum.hu

Adatok

Leírás

A Flórián tér füves területén kerül megrendezésre a Római Fesztivál 2017. szeptember 17-én 10 és 18 óra között.

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum - Budapest - BUDAPEST, III.

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

BUDAPEST, III.
1036
Budapest
Korona tér 1.
Telefon: 
+36 1 375-6249
E-mail: 
kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com

Adatok

Leírás

Krúdy Gyula egykori lakóháza, ahol az író élete utolsó három évét töltötte, 2011 óta ad otthont a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumnak a régi Óbuda központjában.

MAVIR ZRt. - Budapest - PEST

MAVIR ZRt.

PEST
1031
Budapest
Anikó utca 4.
E-mail: 
kon_kerepes@mavir.hu
Figyelem!: 

A kerepesi alállomás megtekintése és a MAVIR ZRt székházában lévő programokon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.
Jelentkezni: kon_kerepes@mavir.hu e-mail címen lehet, szeptember 11-ig.
Az e-mailben kérjük adja meg a résztvevők neveit és személyi igazolvány számait!

Adatok

Leírás

A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MAVIR ZRt.) nagy hagyományokkal bíró, jelentős tapasztalattal rendelkező fiatal szervezet. A hagyomány, tapasztalat és a fiatalság ebben az esetben nem mond ellent egymásnak: a MAVIR létrehozását megelőzően – 1949 novemberétől kezdődően – az Országos Villamos Teherelosztó (OVT) látta el a rendszerirányítás műszaki feladatait, amelynek felkészült, szakmáját szerető és azt magas szinten művelő szakembergárdája később része lett a MAVIR-nak.
Ma már a MAVIR jóval több, mint a régi teherelosztó volt, a Társaság ugyanis:
- gondoskodik a magyar villamosenergia-rendszer megbízható, hatékony és biztonságos irányításáról, a szükséges tartalékokról az erőművekben és a hálózaton;
- felügyeli és gyarapítja a hálózati vagyont, elvégzi a megfelelő, üzembiztos ellátáshoz szükséges felújításokat, karbantartásokat és fejlesztéseket;
- biztosítja a villamosenergia-piac és a piacot segítő mérlegkörrendszer zavartalan működését, további bővítését, az egyenlő hozzáférést a rendszerhasználók számára;
- összehangolja a magyar villamosenergia-rendszer működését a szomszédos hálózatokkal;
- koordinálja a nemzetközi szakmai együttműködéseket;
- elkészíti a hálózatfejlesztési stratégiát és javaslatot tesz az erőműpark fejlesztésére.

Programok:
• 11 és 13 órakor a látogatók megismerkedhetnek a MAVIR ZRt. történelmével, feladataival. Bemutatjuk az Országos Diszpécser Szolgálat szimulátor helyiségét, ahol az üzemzavar elhárítását és az éles helyzeteket gyakorolják.
• 13 órakor indulás a MAVIR ZRt. kerepesi alállomására, ahol diagnosztikával, mérőkocsival, hőkamerával, térerősség-mérővel, valamint távvezetékes feszültség alatti munkavégzés (FAM) bemutatóval várjuk az érdeklődőket (utazás: a MAVIR ZRt.székhelyéről, a Társaság által biztosított autóbusszal).
• 15 órakor interaktív előadás a MAVIR ZRt. madárvédelmi tevékenységéről

Feszültség alatti munkavégzés

Óbudai Társaskör - Budapest - BUDAPEST, III.

Óbudai Társaskör

BUDAPEST, III.
1036
Budapest
Kiskorona utca 7.
Telefon: 
+3612500288
E-mail: 
info@obudaitarsaskor.hu

Adatok

Leírás

A klasszicista műemlék ház – melynek múltja a római korig nyúlik vissza – , az Óbudai Társaskör épülete a régi Óbuda központjában, az egykori királyi, később királynői palota szomszédságában található. Ezen a középkorban is lakott helyen a 19. században a Koronához és az Oroszlánhoz címzett fogadó és kávéház állt. A sok évtizedes használat és a funkcióváltások a felismerhetetlenségig átalakították. Az eredeti hangulatot idéző helyreállítása az Ybl-díjjal jutalmazott építész, Korompay Katalin tervei nyomán, 1988-ban fejeződött be. A két évtized alatt nemcsak a szűken vett városrész, hanem Budapest, sőt az ország kulturális és társasági életének is jól ismert intézményévé vált.

Információs pult, előtér
Verkli, kisszalon
Pince
Nagyterem

BKSZC Kozma Lajos Faipari Szakgimnázium - Budapest - BUDAPEST, IV.

BKSZC Kozma Lajos Faipari Szakgimnázium

BUDAPEST, IV.
1041
Budapest
Deák Ferenc utca 40.
Telefon: 
+36 1 369-6655
E-mail: 
kozma@kozmafa.sulinet.hu

Adatok

Leírás

A Középipari Tanoda 1883-ban alapított faipari tagozata 1947-ben költözött Újpestre, és egyesült az itteni községi szakiskolával, amely 1895-től a történelmi Magyarország első Faipari Szakiskolája volt. A múlt század vége óta gyors ütemben növekvő faipar több mint ezer prosperáló vállalkozása építtette fel az iskola akkor impozáns épületét (ma Görgey Artúr út 26.). 1986-ban a régi épülettel szemközt az utca túloldalán felépült új iskolaépület és annak korszerű tanműhelye tette lehetővé a modern faipari képzést.

Az iskola főbejárata

BMSZC Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskolája és Szakiskolája - Budapest - BUDAPEST, IV.

BMSZC Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskolája és Szakiskolája

BUDAPEST, IV.
1041
Budapest
Görgey Artúr utca 26.
Telefon: 
+36 1 369-6755
E-mail: 
umszki@umszki.hu
Figyelem!: 

Csak vezetéssel látogatható!

Adatok

Leírás

Az 1925-27 között, Foerk Ernő tervei szerint épült iskola Újpest egyik emblematikus épülete.
Az épületbejárás során a jellemző tantermeket, tanműhelyeket és az iskolatörténeti múzeumot tekinthetik meg az érdeklődők.
Csak vezetéssel látogatható.

Az iskola főbejárata

Rácz Gyöngyi Közösségi Központ Újpesti Cigány Helytörténeti Gyűjtemény - Budapest - BUDAPEST, IV.

Rácz Gyöngyi Közösségi Központ Újpesti Cigány Helytörténeti Gyűjtemény

BUDAPEST, IV.
1043
Budapest
Tél utca 52.
Telefon: 
+ 36 20 437 4367
E-mail: 
molnaristvangabor1@gmail.com

Adatok

Leírás

Ingyenes tárlatvezetés Magyarország első cigány helytörténeti gyűjteményében, ahol archív fotográfiákon megjelennek a város régmúlt cigánybandái, ősi mesterségükkel foglalatoskodó szegkovácsok, kereskedők és családjaik, azaz a régi Újpest cigányai.
A nyitva tartás idején a szakmai vezetés folyamatos.

Az Újpesti Cigány Közösségi Központ épülete

Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium - Budapest - BUDAPEST, IV.

Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium

BUDAPEST, IV.
1043
Budapest
Tanoda tér 1.
Telefon: 
+36 1 369-3388
E-mail: 
info@kkg.hu

Adatok

Leírás

Az intézmény - Újpest első gimnáziumaként - 1905-ben nyílt meg. A gimnázium mai épülete 1914-ben nyitotta meg kapuit. Csillagvizsgálóját Kulin György vezetésével építették 1955-ben, 2001-ben újították fel, s ekkor nevezték el a csillagászról. 2014-ben új, korszerű kémiai labor létesült az épületben, ami dr. Öveges József nevét viseli. A vezetéssel történő bejárás során mindkét objektumot megtekinthetik az érdeklődők.

A gimnázium homlokzata

Újpesti Lepkemúzeum - Budapest - BUDAPEST, IV.

Újpesti Lepkemúzeum

BUDAPEST, IV.
1041
Budapest
Dessewffy u. 26.
Telefon: 
+ 36 70 312 6162
E-mail: 
ujpestilepkemuzeum@gmail.com

Adatok

Leírás

Egy érdekes és egzotikus gyűjtemény Újpest szívében, amely Juhász György emberöltőt felölelő munkásságát, szenvedélyét tükrözi. Gyűjteményünk régiónként mutatja be a honi lepkefajták példányait, emellett szakszerű tárlatvezetés révén, bepillantást kaphatunk távoli országok egzotikus világába. A lepkéken kívül más ízeltlábú állatcsoportok – skorpiók, pókok, sáskák, kabócák és bogarak – képviselői is kiállításra kerülnek.
Tudja, hogy:
...egyes lepkék szárnyának fesztávolsága elérheti a 26 centimétert?
...melyik pók fonalából készítettek már ruhát?
...milyen a Megalodon, valaha létezett legnagyobb cápa foga?
Jöjjön el, és fedezze fel ezt a csodálatos világot!
Sok szeretettel várjuk!

Újpesti Lepkemúzeum
Galéria
Ásványok
Lepkék
Bogarak

Újpesti Városháza - Budapest - BUDAPEST, IV.

Újpesti Városháza

BUDAPEST, IV.
1041
Budapest
István út 14.
Telefon: 
+36 1 370-0652
E-mail: 
helytorteneti@ujkk.hu

Adatok

Leírás

A városháza 1900 augusztusára épült fel Hegedűs Ármin és Böhm Henrik tervei szerint. Létrehozása újpesti mesterek munkáját dicséri. A valójában eklektikus stílusú, szecessziós motívumokat is hordozó kétemeletes épület kezdettől fogva Újpest jelképe. Ma is eredeti funkcióját tölti be. Az épület vezetővel történő megtekintése során Újpest történetével és jelentős személyiségeivel is megismerkedhetnek a látogatók. A vezetők az épület közösségi részein kívül a dísztermet és házasságkötő termet is megmutatják az érdeklődőknek. Csoportok indulnak: 10, 11, 14 és 16 órakor.

Az Újpesti városháza homlokzata

Alapvető Jogok Biztosának Hivatala - Budapest - BUDAPEST, V.

Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

BUDAPEST, V.
1051
Budapest
Nádor utca 22.
Telefon: 
+36 1 475-7120
E-mail: 
Hodicsek.Attila@ajbh.hu

Adatok

Leírás

A Budapest V. kerület, Nádor utca 22. szám alatt található, 171 éves épületen az idők folyamán sokat alakítottak. Az átalakítások különösen a belső elrendezést érintették, de a létesítmény rendeltetésén is többször változtattak. Ennek ellenére az építmény a mai napig jelentős műemléki, művészi, építéstörténeti, városképi értéket képvisel.
Jelenleg az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala működik a sokat látott falak között, de ezt megelőzően több mint fél évszázadon keresztül ez az épület volt Budapest egyik leghíresebb szállodája, később pedig bankként, majd irodaházként működött.
A romantikus stílusú sarokház műemlékvédelem alatt áll.

Hotel Continental Szálloda
Utcakép anno
Utcakép napjainkban
Homlokzat - részlet
Az épület főbejárata
Lotz-festmények a Díszteremben
A Hivatal könyvtára

Blinken OSA Archívum - Budapest - BUDAPEST, V.

Blinken OSA Archívum

BUDAPEST, V.
1051
Budapest
Arany János u. 32.
Telefon: 
+36-1-327-3250
E-mail: 
bertalan@ceu.edu

Adatok

Leírás

A Blinken OSA Archívum épülete az Arany János utcai Goldberger-ház. A mai Arany János utcát 1885 előtt Országútnak, később Felső útnak, majd Főútnak nevezték. Lipótváros a 19. század első évtizedeiben kezdett sakktábla-szerűen beépülni, így az 1820-as – 30-as évekre a mai Arany János utcán is kétemeletes házak épültek fel, főleg klasszicista stílusban. Ilyen épület volt a Goldberger-ház elődje is, amely az 1830-as években épülhetett. A ház utcai frontján 1892-ben üzleteket alakítottak ki. 1909-ben lebontották az addigi épületet, hogy a helyén egy korszerű irodaház épülhessen a Goldberger Sámuel és Fiai RT. részére. Az építési engedélyt még az előző tulajdonos, Nagy Ágoston Lajosné kérte 1909-ben. Az Óbudán működő textilgyár az új épületben alakította ki központi irodáit és nagykereskedelmi üzlethelyiségeit. A házat premodern stílusban Jónás Dávid (1871 – 1951) és Jónás Zsigmond (1879 – 1936) tervezte. A kivitelezési munkákat a Lipták és Társa Építési és Vasipari Rt. végezte, 1910 – 1911 között. A Jónás-testvérek tervei alapján épült ház homlokzatát függőleges építészeti elemekkel formázták meg. A vertikalitást a homlokzaton főképpen a két emeletet összekötő vékony, magas pilaszterek képviselik, amelyek fejezetei sajátosan keleti ihletésűek. A fríz-szakaszban, a tetőszinten a két szélső pilaszter fölött egy-egy rozetta-díszt helyeztek el, a többi négy pilaszter felett pedig a „Goldberger” feliratot. A ház tervdokumentumai között található egy még szecessziós jegyeket mutató homlokzatterv is, amelyet 1909. március 9-én szignáltak az építészek.
A Goldberger gyár államosítása után 1948-ban az épület a Röviköt (később Centriköt Nagykereskedelmi Vállalat néven) textilipari vállalat raktára lett, majd 1981-ben a Konsumex Vállalat devizáért árusító zártkörű üzletházat alakított ki benne.
A kétezres évek eleje óta az épület tulajdonosa a Közép- európai Egyetem, és a ház 2005 óta a Blinken OSA Archívum épülete.

Blinken OSA Archívum (Goldberger-ház)
A Blinken OSA Archívum belső tere (Goldberger-ház)
Blinken OSA Archívum, Centrális Galéria
Blinken OSA Archívum, raktár (Goldberger-ház)
Blinken OSA Archívum (Goldberger-ház)
Blinken OSA Archívum, üvegtető (Goldberger-ház)
Blinken OSA Archívum, kutatóterem (Goldberger-ház)

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár - Budapest - BUDAPEST, V.

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

BUDAPEST, V.
1053
Budapest
Ferenciek tere 6.
Telefon: 
+ 36 1 415-6500/3415
E-mail: 
titkarsag@lib.elte.hu

Adatok

Leírás

Az Egyetemi Könyvtár jogelődjét, a nagyszombati jezsuita kollégium könyvtárát 1561-ben Oláh Miklós esztergomi érsek alapította. Egyetemi gyűjteménnyé 1635-ben, a Pázmány Péter esztergomi érsek nevéhez köthető nagyszombati egyetem alapítási évében vált. A jezsuita rend 1773-as feloszlatása után a Magyar Királyi Egyetem a könyvtárral együtt 1777-ben Budára, majd 1784-ben II. József utasítására a jelenlegi helyén álló pesti ferencesek épületébe került. Az ország és a főváros első nyilvános könyvtáraként 1876-ban Skalnitzky Antal tervei alapján épült fel a téren ma látható könyvtárpalota, melyben az intézmény azóta is működik. A könyvtár történetéről további információkat a https://konyvtar.elte.hu/hu/konyvtarak/egyetemi-konyvtar-es-leveltar-egy... oldalon talál.
Az ELTE Egyetemi Könyvtár nyilvános szakkönyvtárként küldetésének tekinti kulturális örökségünk megismertetését a társadalom széles rétegeivel, és erősíteni kívánja a polgárokban ezen örökség megóvásának igényét, ezért a Kulturális Örökség Napjai rendezvény keretében évről-évre kitárjuk kapuinkat az érdeklődők előtt.

Központi témák: 
REFORMÁCIÓ EMLÉKÉV
KIEGYEZÉS
ARANY JÁNOS EMLÉKÉV

Földalatti Vasúti Múzeum - Budapest - BUDAPEST, V.

Földalatti Vasúti Múzeum

BUDAPEST, V.
1072
Budapest
Deák téri aluljáró
Telefon: 
+36 1 461 6500/11271
E-mail: 
muzeum@bkv.hu

Adatok

Leírás

A múzeum állandó kiállítása és műemléki épülete az 1896-ban – a kontinensen elsőként – átadott földalatti vasút múltját mutatja be.
Az UNESCO Világörökség részét képező autentikus helyszínen, a földalatti vasút egy eredeti alagútszakaszában, a korszak hangulatát idéző környezetben
(Zsolnay-csempeburkolat, eredeti állomásfelirat) tekinthetik át a földalatti több mint 120 évet felölelő történetét az érdeklődők.

Fővárosi Törvényszék - Budapest - BUDAPEST, V.

Fővárosi Törvényszék

BUDAPEST, V.
1055
Budapest
Markó utca 27.
Telefon: 
+36 1 354-6526
E-mail: 
sajto@fovarosit.birosag.hu
Figyelem!: 

Az épületbe történő belépésnél biztonsági okokból a belépők ruházatát és táskáját átvizsgálják. Ruhatár és értékmegőrzés nem biztosított.
20 fő feletti csoportok részére előzetes regisztráció szükséges a sajto@fovarosit.birosag.hu e-mail címen!

Adatok

Leírás

A Fővárosi Törvényszék 2017. szeptember 16-án szombaton 10:00 és 18:00 óra között óránként induló vezetett séta keretében várja a látogatókat, akik megismerkedhetnek a Hauszmann Alajos tervezte, 1890. augusztus 1-jén átadott igazságügyi palotával. Bemutatjuk a műemlék épületet és történetét, az igazságszolgáltatás egy-egy mozzanatát megörökítő Feszty-képekkel díszített, eredeti pompájában tündöklő esküdtszéki termet és az 1800-as évekbeli könyvritkaságokkal büszkélkedő könyvtárat. A kiállítószekrényben megtekinthető az 1822-ben Werbőczy István neve alatt megjelent magyar törvénytár: Corpus Iuris Hungarici, ami a könyvtár legrégebbi könyve.
Egy különleges kiállítás keretében megtekinthetőek lesznek az igazságszolgáltatási munkához kötődő régi tárgyak, könyvek is.

Gazdasági Versenyhivatal - Budapest - BUDAPEST, V.

Gazdasági Versenyhivatal

BUDAPEST, V.
1054
Budapest
Alkotmány utca 5.
Telefon: 
+36 1 472-8851
E-mail: 
versenykultura@gvh.hu

Adatok

Leírás

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a piaci verseny szabadságán és tisztaságán örködő autonóm államigazgatási szerv, amely az Országgyűlés felügyelete alatt működik. A hivatal a tisztességtelen piaci magatartás tilalmáról szóló 1990. évi LXXXVI. törvény hatályba lépésével egyidejűleg,1991. január 1-jén kezdte meg működését.

A Gazdasági Versenyhivatal külső homlokzata
A Gazdasági Versenyhivatal belső tere
A Gazdasági Versenyhivatal belső tere
A Gazdasági Versenyhivatal belső tere
A Gazdasági Versenyhivatal belső tere
A Gazdasági Versenyhivatal belső tere

Közép-európai Egyetem - Budapest - BUDAPEST, V.

Közép-európai Egyetem

BUDAPEST, V.
1051
Budapest
Nádor utca 9-15.
Telefon: 
+36 1 327-3024
E-mail: 
culther@ceu.edu

Adatok

Leírás

A Közép-európai Egyetem (CEU) belvárosi épülettömbje számos örökségi értékkel bíró épületet foglal magába.
A Nádor utca 9-es szám alatti telek 1813-ban lett Gróf Festetics Antal tulajdona. Az épületet 1826-ban Pollack Mihály tervezte. A Festetics-palota a reformkorban főúri palota volt, a kiegyezés után pénzügyi központ. 1945-ben államosították, 1960-tól külkereskedelmi vállalatok székhelye, 1992-től a CEU-nak ad otthont.
A Nádor utca 11. szám alatt található, 1914-15-ben felépített lakóház Jánszky Béla és Szivessy Tibor tervei alapján készült a Festetics család részére. Az épület homlokzatán található, Moiret Ödön által készített domborművek az első világháború borzalmaira emlékeztetnek. Az épület 1997-ben került a Közép-európai Egyetem tulajdonába, és 2006-ban állították helyre a homlokzatot.
A Nádor utca 13. alatti épület 1841-ben épült Hild József tervei szerint a nagybirtokos Vay József megbízására.
Hild József tervezte a volt Marczibányi palotát is, amely 1830-32 közt épült, és ma szintén (többek közt) a Közép-európai Egyetemnek ad helyet.
A Nádor utca 15. szám alatt épült a CEU legújabb egysége, a díjnyertes ír O'Donnel-Toumey építésziroda munkája.

Központi témák: 
KIEGYEZÉS
ARANY JÁNOS EMLÉKÉV
I. VILÁGHÁBORÚ

Kresz Géza Mentőmúzeum - Budapest - BUDAPEST, V.

Kresz Géza Mentőmúzeum

BUDAPEST, V.
1055
Budapest
Markó u. 22. I. emelet
Telefon: 
+ 36-1 / 350-37-37 / 511 vagy 512 mellék
E-mail: 
mentomuzeum@mentok.hu
Figyelem!: 

Az épületben magasföldszint található, a lift innen közelíthető meg.

Adatok

Leírás

Sok szeretettel várjuk a kedves érdeklődőket az egyedülálló Mentőpalotába, amely 1890 óta ad otthont fővárosunk mentőinek. Az Európában elsőként eredetileg is mentőállomásnak épült patinás épület napjainkban az Országos Mentőszolgálat Főigazgatósága és Központi Mentőállomásaként üzemel. Mindez nem jöhetett volna létre múzeumunk névadója, a magyarországi mentés alapítója, dr. Kresz Géza irányítása nélkül. A Mentőpalota bővítésére az évtized végén került sor. A második épületszárnyban immár a bentlakásos legénység hálószobái is helyet kaptak, de itt voltak a raktárak, és itt kezdte meg működését a Kresz Géza által alapított Mentőmúzeum is. Európában egyedülálló gyűjteménye kizárólag mentéssel kapcsolatos emlékekből, felszerelésekből és járművekből áll, melyek megtekintése során látogatóink megismerhetik az elsősegélynyújtás és mentés gazdag történetét. Továbbá az épületben található Pincekórház állandó kiállításunk is, ahol a palotaépület légoltalmi pincerendszerében az 1956-os forradalom és szabadságharc során sérültek tömegeit látták el a mentők.
Mindkét nap épületvezetéssel, tárlatvezetéssel és előadásokkal várjuk kedves látogatóinkat (ld. Épületvezetés menüpontban)!

Mentőmúzeum folyosó
Vetítő szoba
Gyermek vastüdő
Kiállító terek
Pincekórház, műtő
Pincekórház

Kúria - Budapest - BUDAPEST, V.

Kúria

BUDAPEST, V.
1055
Budapest
Markó utca 16.
Telefon: 
+3612684635
E-mail: 
kurianyiltnap@kuria.birosag.hu
Figyelem!: 

Az épületbe történő belépéshez személyi igazolvány vagy más, személyazonosításra alkalmas dokumentum felmutatása szükséges. Biztonsági okokból a belépők ruházatát és táskáját átvizsgálják. Ruhatár és értékmegőrzés nem biztosított.

Adatok

Leírás

1911-ben született meg a döntés, hogy az igazságügyi tárcának otthont adó épület a Markó utca 16. szám alatt telken épüljön fel. A tervezéssel Fellner Sándort bízták meg, de az építést felügyelő bizottság tagja volt Hauszmann Alajos is. 1913-ban indult meg az építkezés. 1915-től háborús nehézségek a palota építését nagyban megnehezítették, így az igazságügy-minisztérium csak 1918-ban kezdhette meg a költözést. Az igazságügyi tárca 1945-ig használta az épületet. Mellé, majd helyére előbb a Belügyminisztérium, később a Vegyipari, utóbb a Bánya-és Energiaügyi, végül a Nehézipari Minisztérium, az Országos Műszaki és Fejlesztési Bizottság (OMFB) és a Bányaműszaki Felügyelőség költözött.
1980-ban, az ipari minisztériumok átszervezésekor a Legfelsőbb Bíróság akkori elnöke elérte, hogy a Legfelsőbb Bíróság három évtized után visszaköltözzék az igazságügyi negyedbe, ekkor lett otthonává a Markó utca 16. szám alatti épület.
A palota ma három intézménynek is otthont ad: a Kúriának, a Legfőbb Ügyészségnek és a Fővárosi Ítélőtáblának.
A 2011. évi igazságügyi reform eredményeként Magyarország legmagasabb szintű, az ügyeket véglegesen eldöntő bírói fóruma visszakapta régi nevét. A Kúria szó a curia regis-re, azaz a királyi udvarra utal, ahol a legmagasabb szintű ítélkezés folyt. Egy olyan bírói fórumról van szó, amely közel ezer éves múltra tekinthet vissza, s amelynek gyökereit a magyar államiság kezdetén, a király személyes ítélkező tevékenységében kell keresnünk. A Kúria évszázadokon át nemcsak a legfelsőbb ítélkezést gyakorolta, hanem a szokásjog keletkezésének és megszilárdulásának helye, a magyar jogi tradíciók megteremtője volt.

A Kúria épületének bejárata
Justitia
Aula, főlépcsőház
Főlépcsőház festett üvegablakokkal
Az elnöki fogadóterembe vezető lépcsősor
Elnöki fogadóterem
Tárgyalótermi folyosó
Tárgyalóterem
Tárgyalótermi pulpitus
Tomba, az épület legmagasabb pontja

Magyar Tudományos Akadémia Székháza - Budapest - BUDAPEST, V.

Magyar Tudományos Akadémia Székháza

BUDAPEST, V.
1051
Budapest
Széchenyi István tér 9.
Telefon: 
+36 1 411 6321
E-mail: 
info@titkarsag.mta.hu
Figyelem!: 

Az épület mozgáskorlátozottak számára az Akadémia utca felőli bejáraton keresztül látogatható.

Adatok

Leírás

Az MTA Székháza Budapest első neoreneszánsz stílusú palotája. A Friedrich August Stüler tervei alapján készült épületet 1865-ben adták át. Kétszintes, reprezentatív dísztermében Lotz Károly falképei láthatók. Az épület csak meghatározott rendezvények alkalmával látogatható, de a KÖN keretében épületvezetéssel (csoportok indulnak: vasárnap 10-13) bejárható.

Díszterem
Díszterem
Felolvasóterem
Képtár
Kupola terem
MTA Székház

Nemzetgazdasági Minisztérium - Budapest - BUDAPEST, V.

Nemzetgazdasági Minisztérium

BUDAPEST, V.
1051
Budapest
József nádor tér 2-4.
Telefon: 
+36 1 795 1270
E-mail: 
konregisztracio@ngm.gov.hu
Figyelem!: 

Kedves Érdeklődők!
A Nemzetgazdasági Minisztérium látogatói csoportjai megteltek. Akik ezt követően küldik el regisztrációjukat, azokat már nem tudják fogadni. Köszönjük megértésüket!

Adatok

Leírás

Századfordulós időutazásra invitáljuk Önöket Alpár Ignác egykori pénzpalotájába, amely a Magyar Általános Hitelbank székházának épült, ma a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete. A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében a nagyközönség is megcsodálhatja a monumentális, gránitlábazatos homlokzat mögött rejlő építészeti különlegességeket, a historikus magyar építészet és iparművészet remekműveit. Ehhez kapcsolódóan pedig – a kiegyezés évfordulójának központi témájához illeszkedve – felidézzük a magyar pénzügyi igazgatás elmúlt 150 esztendejét.

NGM Főépület
NGM Miniszteri díszfolyosó
NGM Miniszteri tárgyaló
NGM Pénztárterem
NGM Díszlépcső
NGM Miniszteri előtér
Központi témák: 
KIEGYEZÉS

Néprajzi Múzeum - Budapest - BUDAPEST, V.

Néprajzi Múzeum

BUDAPEST, V.
1055
Budapest
Kossuth Lajos tér 12.
Telefon: 
+36 1 473-2442
E-mail: 
info@neprajz.hu
Figyelem!: 

Mozgásukban korlátozott látogatóink kiállításainkat a Szalay utcai bejáraton közelíthetik meg, ahol rámpa vezet a lifthez. A lift hangosított és Braille feliratokkal van ellátva, hívógombját a bal oldalon találják. Speciálisan kialakított mosdó az alagsorban, a földszinten és az első emeleten található. Csoportos látogatásukat kérjük, előzetesen jelezzék az info@neprajz.hu e-mail címen.

Adatok

Leírás

A Néprajzi Múzeum Magyarország egyik legrégibb kulturális intézménye, mely 1872-ben a Magyar Nemzeti Múzeum egyik osztályaként alakult meg. Első gyűjteménye Xántus János kelet-ázsiai kollekciója volt, majd az 1880-as évektől a magyar nép kultúrájának eltűnőben lévő tárgyi világa került a kutatók érdeklődésének homlokterébe, de nem szűnt meg a szomszédaink, a rokon népek és a távoli kontinensek tárgyi világa és életmódja iránti érdeklődés sem. A múzeumban olyan kiváló tudósok és személyiségek dolgoztak mint Jankó János, Vikár Béla, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Lajtha László, Bátky Zsigmond, Györffy István és Viski Károly. Az intézmény 1947 után vált önálló múzeummá. Több átmeneti helyszín után 1924-ben került az egykori tisztviselőtelepi gimnázium épületébe, ahol ötven évig működött. 1973-ban kapta meg a Kossuth téri volt Igazságügyi Palota nagyobb részét, ahova több éven keresztül költöztek át gyűjteményei. Napjainkban a Néprajzi Múzeum a kontinens egyik legjelentősebb néprajzi intézménye, páratlan műtárgyállományával, jelentős archívumával és könyvtárával, a benne őrzött közel negyedmillió műtárgy kétharmada magyar anyag. Az épület 2017. november 30-án bezárja kapuit, ezért a következő hónapokban érdemes a múzeumpalotát, állandó és időszaki tárlatait felkeresni.

aula
Központi témák: 
REFORMÁCIÓ EMLÉKÉV

Országház - Budapest - BUDAPEST, V.

Országház

BUDAPEST, V.
1055
Budapest
Kossuth tér 1-3.
Telefon: 
+36 1 441 4479, +36 1 441 4596
E-mail: 
kozonsegszolgalat@parlament.hu
Figyelem!: 

A sétákon előzetes regisztrációval lehet részt venni. A regisztráció itt érhető el: https://konseta.parlament.hu/web/

Adatok

Leírás

Magyarország parlamentjének épületét – amit magyarul Országháznak hívunk – méltón sorolják a világ legszebb parlamentjeinek sorába. A Duna-parti panoráma egyik legfontosabb elemeként 2011-ben a Világörökség részének választott épület felbecsülhetetlen muzeális érték, a magyar nemzet büszkesége. Az Országház a törvényhozás otthona, a Szent Korona őrzési helye, 199 országgyűlési képviselő, valamint az őket segítő közel 600 ember munkahelye. Az 1885 és 1902 közt épült Országházon Steindl Imre műegyetemi tanár tervei alapján időnként több mint 1000 ember munkálkodott naponta. Az építés ideje az ország gazdaságának egyik legdinamikusabban fejlődő korszaka volt, így az Országház megalkotásában is részt vett a korabeli iparosok és művészek színe java.

Az Országház látványa az Alkotmány utca felől
Az Országgyűlési Könyvtár Nagyolvasója
A Kossuth szobor és az Országház
A gazdagon aranyozott díszlépcsőház
A Kupolacsarnok alulnézetből
A Szent Korona és a koronázási jelvények
Az Országház kupolája a tetőről
Az Országgyűlési Múzeum egyik kiállítótere
Országházi részlet
Az Országház dél felől
Központi témák: 
KIEGYEZÉS

Petőfi Irodalmi Múzeum – Károlyi-palota - Budapest - BUDAPEST, V.

Petőfi Irodalmi Múzeum – Károlyi-palota

BUDAPEST, V.
1053
Budapest
Károlyi utca 16.
Telefon: 
+36 1 317-3611/245
E-mail: 
nagyvarii@pim.hu

Adatok

Leírás

A Petőfi Irodalmi Múzeumnak otthont adó Károlyi-palotát az egyik legismertebb magyar főúri család, a Károlyiak ízlése emelte Budapest egyik legimpozánsabb palotájává. A belváros klasszicista gyöngyszeme sok olyan titkot rejt magában, amelyek mind a fővárosi építészettörténet, mind a magyar történelem és irodalom jelentős mérföldkövei.
A Petőfi Irodalmi Múzeum Önarckép álarcokban. Arany János emlékkiállítás című tárlatának célja, hogy megidézze a magyar irodalom egyik legnagyobb klasszikusáról a köztudatban élő képet és a költő kevésbé ismert arcaival is megismertesse az érdeklődőket. Kiállításunk Arany Jánosa kortárs klasszikus. Életútjának, személyiségének újszerű bemutatása minden generációhoz szól.

Károlyi-palota
Károlyi-palota
Károlyi-palota
Károlyi-palota
Petőfi Irodalmi Múzeum
Központi témák: 
ARANY JÁNOS EMLÉKÉV

Politikatörténeti Intézet - Budapest - BUDAPEST, V.

Politikatörténeti Intézet

BUDAPEST, V.
1054
Budapest
Alkotmány u. 2.
Telefon: 
+36 1 301 20 20
E-mail: 
politikatorteneti@gmail.com
Figyelem!: 

Épületünk szeptember 17-én, vasárnap zárva tart.

Adatok

Leírás

A jelenleg a Magyar Néprajzi Múzeumnak és a Politikatörténeti Intézetnek helyt adó épület eredetileg az Igazságügyi Palota céljaira épült 1893 augusztusa és 1896 májusa között Hauszmann Alajos tervei alapján. A palota központi részét képező nagycsarnok köré teljesen szimmetrikusan komponált két szárny déli emeleti helyiségei a Magyar Királyi Kúria, míg az északi termei a Budapesti Királyi Ítélőtáblának adtak otthont. A földszinti helyiségekben a Koronaügyészség, illetve a Főügyészség is helyt kapott.
2017. szeptember 16-án, szombaton a déli szárnyban ma helyet foglaló Politikatörténeti Intézet megnyitja kapuit a látogatók előtt, akik megtekinthetik a díszes - korábban ítélethirdetésre szolgáló - tanácstermet, az eredeti állapotában helyreállított könyvtári részleget, a könyvkötő és -restauráló műhelyt, valamint az "Ellenségkép az első világháborúban" című kiállítást, amely a Borsszem Jankó c. vicclap karikatúrái segítségével szórakoztató formában mutatja be a háború alatti sztereotípiákat.

A Politikatörténeti Intézet épületszárnya
A korábban ítélethirdetésre szolgáló díszes tanácsterem
A Il. emelet restaurált festése
A Il. emelet restaurált festése
A könyvtár díszes olvasóterme
Kovácsolt vas korlátok a lépcsőházban
Az I. emeleti folyosója
Központi témák: 
I. VILÁGHÁBORÚ

Ráth-ház - Budapest - BUDAPEST, V.

Ráth-ház

BUDAPEST, V.
1053
Budapest
Papnövelde u.2.
Telefon: 
+36 30 964-2179
E-mail: 
attila.jeney@gmail.com

Adatok

Leírás

A Ráth-ház Budapest belvárosában található klasszicista lakóház, melyet 1841-ben, Ráth Károly megbízásából Hild József épített két barokk épület felhasználásával. Az épület természetesen műemlék, melynek további két érdekessége van. A pincében található Magyarország - tudomásunk szerint - legöregebb üzemi pékkemencéje, illetve ebben a házban működött 140 éven keresztül az Arany Oroszlán Patika, melynek felújított biedermeier berendezése ma a Kiscelli Múzeum féltett kincse.

A Ráth-ház
A Ráth-ház homlokzata

Tőzsdepalota - Aula - Budapest - BUDAPEST, V.

Tőzsdepalota - Aula

BUDAPEST, V.
1054
Budapest
Szabadság tér 17
E-mail: 
marketing@tippin.net
Figyelem!: 

A belépés érkezési sorrendben történik, 20 fős csoportokban, amelyek 30 percenként indulnak. Előzetes jelentkezésre nincs lehetőség!

Adatok

Leírás

Az érdeklődők számára bejutást biztosítunk a Tőzsdepalota aulájába. Az aulába, melyben annak idején Gobbi Hilda kortyolgatta kávéját, és ahol az első pesti tőzsdét 1854-ben alapították. Micsoda történelem egyetlen épület számára! A historizáló stílusú palota Alpár Ignác tervei alapján épült 1902-1907 között. Alpár tiszta, világos, szimmetrikus alaprajzot tervezett, a tőzsdetermeket az emeletre téve. A termek, melyekhez karzat is épült a közönség számára, a természetes világítás érdekében az épület két végére kerültek: északra az árutőzsde, délre az értéktőzsde. Mindkettőhöz elegáns oszlopcsarnok vezetett. Középen irodák, tárgyalók, ruhatárak, várótermek, büfék, társalgók és dohányzók, távíró- és telefonhelyiségek létesültek. A 15 méter átmérőjű kupolaterem 18,5 méter magas. A több évtizedes, az értékekre közömbös átépítések mára felismerhetetlenné tették a palota belsejét, melynek helyreállításán jelenleg a világ legjobb építész szakemberei dolgoznak a kanadai tulajdonos, Michael Tippin megbízásából. Az épület műemlékeleminek helyreállítását követően egyedülálló irodatereket alakítanak ki, bárokkal és éttermekkel az alsó szinten - így adva vissza ezt az építészeti műremeket a nagyközönségnek.
(A teljes szöveg a letöltések fülben megtalálható.)

A Tőzsdepalota 2020-ban
A Tőzsdepalota 1909-ben

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára - Budapest - BUDAPEST, VI.

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára

BUDAPEST, VI.
1067
Budapest
Eötvös u. 7.
Telefon: 
+36147876020
E-mail: 
info@abtl.hu

Adatok

Leírás

Az Eötvös utcai ingatlanra 1878-79-ben az akkori tulajdonos, Schneider Vencel építtette a ma is látható épületet, amelynek hat magántulajdonosa volt, míg 1939-ben a Kivándorlási Alap vette meg azzal, hogy a kezelés joga a mindenkori belügyminiszteré, mára az Államkincstáré. 1945 után Péter Gábor itt alapította meg az ÁVO elődjét, a Politikai Rendészeti Osztály budapesti tagozatát, utána itt működött az ÁVO Útlevél Osztálya, majd 1985-től az Újpesti Dózsa Sportegyesület elnöksége. 1999 májusától a Történeti Levéltár székházaként működik.
Az épületet Bobula János építész–építőmester tervezte, akinek tervezői ízlését az itáliai reneszánsz iránti vonzódás határozta meg, amit e ház tervezésében is kifejezésre juttatott: utcai homlokzata a cinquecento palotaépítészetet idézi. Rekonstrukcióját 1998–99-ben végezték el Tolnay Lajos Ybl-díjas építészmérnök tervei alapján.
Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárát, mint a Történeti Hivatal jogutódját a 2003. évi III. törvény hozta létre. Az intézmény 2003. április 1-jétől működik, mint állami szaklevéltár. A levéltár alapvető feladata a kezelésébe került iratok megőrzése, szakszerű kezelése és feldolgozása; az iratokban szereplő személyek betekintési jogának biztosítása; az iratanyagban való kutatás lehetőségének biztosítása; az iratanyag tudományos feltárása és ezen kutatások eredményeinek publikálása.
Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában, mint minden más közlevéltárban, bármely természetes személy ingyenesen kutathat, és a kutatásra kiadott levéltári anyagról saját költségén másolatot készíttethet. A tudományos kutató szabadon tanulmányozhatja a témájával kapcsolatos levéltári anyagot, ezen belül a személyes adatokat tartalmazó iratokat is. A levéltár javarészt papír alapú dokumentumokat őriz, de nagy mennyiségben került ide a vizsgálati valamint operatív dossziékról, illetve a Napi Operatív Információs Jelentésekről (NOIJ) készült egykorú biztonsági mikrofilm-másolat is.

Magyar Gyógyszerészi Kamara Országos Hivatala - Budapest - BUDAPEST, VI.

Magyar Gyógyszerészi Kamara Országos Hivatala

BUDAPEST, VI.
1068
Budapest
Dózsa György út 86/b
Telefon: 
+36 1 351-9483
E-mail: 
hivatal@mgyk.hu
Figyelem!: 

Az épület csak vezetéssel látogatható!

Adatok

Leírás

A terézvárosi nyaralónak tervezett épület az 1930-as években készült el, földszintje jelenleg a Magyar Gyógyszerészi Kamara Hivatalának otthont. A régi télikert ólomüvegablaka, az antik patika belsők a múlt hangulatát hozzák a hivatal jelenébe. Csoportok minden egész órakor indulnak. A vezetés részeként rövidfilmet mutatunk be a Gyógyszerész Kamaráról és a gyógyszerészetről.

Patika belső
Kazetták
Tárgyaló
A régi télikert

Magyar Képzőművészeti Egyetem - Budapest - BUDAPEST, VI.

Magyar Képzőművészeti Egyetem

BUDAPEST, VI.
1062
Budapest
Andrássy út 69-71.
Telefon: 
+36 1 373-0069
E-mail: 
romoda.klara@mke.hu

Adatok

Leírás

Az Andrássy út 69. szám alatti épület a régi Műcsarnok épülete, közadakozásból épült 1875-77 között, Láng Adolf tervei alapján. A palota gazdagon díszített, aranyozott, stukkókkal díszített, oszlopos-boltíves márványozott előcsarnokkal fogadja a látogatókat. Az aulát - mely valaha nyitott udvar volt - övező ólomüveg ablakokat Róth Zsigmond tervezte és készítette. Az épületben a folyosó mennyezet-lunettáit és a nyolcszögletű keretbe foglalt allegorikus figurákat az egykori Mintarajztanoda festészeti osztályának tanára, a kor ünnepelt freskófestője, Lotz Károly festette. Az Andrássy út 71. alatti épület Rauscher Lajos építész tervei szerint készült, neoreneszánsz stílusú, homlokzatán, a párkányszalag medalionjaiban több híres-neves festő, szobrász és építész arcképei láthatók, ezek Székely Bertalan munkái.

Magyar Képzőművészeti Egyetem - Epreskert - Budapest - BUDAPEST, VI.

Magyar Képzőművészeti Egyetem - Epreskert

BUDAPEST, VI.
1063
Budapest
Kmety u. 26-28.
Telefon: 
+36 1 373-0069
E-mail: 
romoda.klara@mke.hu

Adatok

Leírás

1882-től szobrászati és festészeti mesteriskolák működtek itt, jelenleg is festő és szobrász műtermeknek ad otthont. Nevét arról az eperfás ligetről kapta, melyet Stróbl Alajos szobrászművész hozatott rendbe. A kertben található a józsefvárosi Kálvária téren állt régi, pesti, barokk kálváriakápolna épülete (1744-1749). A kálváriát feltehetőleg Mayerhoffer András építette. A Kálvária tér rendezése miatt lebontásra ítélt kálváriát Stróbl Alajos kezdeményezésére kövenként vitték át mai helyére. Az épület felújítása, restaurálása 2006-ban fejeződött be. Az Epreskertben található még a Mátyás-templom 13-14. századi délkeleti kapuzata és több más eredeti köve, valamint a Kolozsvári testvérek Sárkányölő Szent György szobrának bronz másolata.

Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum - Budapest - BUDAPEST, VI.

Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum

BUDAPEST, VI.
1063
Budapest
Munkácsy Mihály u. 19/B
Telefon: 
+36 1 472-6342
E-mail: 
muzeum@nav.gov.hu

Adatok

Leírás

A Városligethez közel, a Munkácsy Mihály utcában rejtőzik Schiffer Miksa mérnök-vállalkozó egykori szecessziós villája. Az 1912-ben Vágó József által tervezett épület eredeti részletei és a család izgalmas története különleges élményt nyújtanak a művészet- és kultúrtörténet iránt érdeklődőknek.

Schiffer-villa 1912

Bélyegmúzeum - Budapest - BUDAPEST, VII.

Bélyegmúzeum

BUDAPEST, VII.
1074
Budapest
Hársfa utca 47.
Telefon: 
1 347-3757
E-mail: 
iroda@belyegmuzeum.hu

Adatok

Leírás

A múzeumnak helyet adó épület 1940-ben készült el Rimanóczy Gyula tervei alapján. Az épület érdekessége, hogy az első középületek közé tartozott fővárosunkban, mely már a Bauhaus utáni építészet letisztult, geometrikus stílusában készült. Homlokzatainak síkjait izgalmasan töri meg a Boda Gábor alkotta szoborcsoport, melynek tömbszerű figurái szervesen illeszkednek az épület egészének látványához. A múzeum speciális igényeit már a tervezés során figyelembe vették. A gyűjtemény darabjainak védelmére az akkor legkorszerűbb automata tűzoltó- és klímaberendezéssel látták el a kiállítóteret és a raktárakat. A kiállítóteremben találkozhatunk a korabeli berendezés egy részével és az eredeti belsőépítészeti tervrajzokkal. A lépcsőház és az előtér falát a Zsolnay-gyár múzeumunk részére készített csempéi és reliefjei díszítik.
Az épület felfedezése után vendégeink egy tárlatvezetés során megismerkedhetnek a bélyegkiadás történetével és a bélyegvilág legérdekesebb darabjaival, valamint megtekinthetik a 150 éves a magyar bélyegkiadás című időszaki kiállításunkat. Ezt követően látogatóink megnézhetik, meghallgathatják a „Az 500 éves reformáció emlékei bélyegeken” című vetítettképes előadást.

Központi témák: 
REFORMÁCIÓ EMLÉKÉV

Fasori református templom - Budapest - BUDAPEST, VII.

Fasori református templom

BUDAPEST, VII.
1071
Budapest
Városligeti fasor 5.
Telefon: 
+36 1 342-7311
E-mail: 
hivatal@fasor.hu

Adatok

Leírás

A Budapest-Fasori Református Egyházközség idén is megnyitja templomának kapuit a látogatók előtt. A templom épületének megálmodója a jeles magyar műépítész, Árkay Aladár, akinek ez volt az első egyházi felkérése. 1911 és 1913 között zajlott az építkezés, és 1913. június 1-én szentelték fel a templomot. Belépve a görögkereszt alaprajzú épületbe, hatalmas tér fogad bennünket, óriási ablakokon árad be a fény. A félköríves tartóelemeken, valamint a szószék fölött gyönyörű, népies, stilizált díszítőmotívumok futnak végig, akárcsak a meredek oromfallal lezárt magas nyeregtetőn kívül. Az ablakokon, a csilláron és a padokon a korszak neves szakemberei dolgoztak (Róth Miksa, Miákits Károly, Kovács Zsigmond), az épület pirogránit díszei pedig a pécsi Zsolnay-gyárban készültek.

„... a templomnál nagyobb van itt” (Máté evangéliuma 12,6b) – ez a felirat olvasható a templom bejáratánál. Jézus Krisztus magára mutató szavaival kívánunk arra emlékeztetni, hogy a mi örökségünk minden képzeletet felülmúl: ezt számunkra Krisztus saját áldozatával szerezte meg, nekünk ajándékozta. A mi örökségünk az örök közösség Istennel. A „nagyobbról” tettek hitvallást elődeink a templom megépítésekor. Szeretettel hívjuk Önt is gyönyörködni kincseiben, sétálni Magyarország egyik legszebb szecessziós épületében. Bízunk benne, hogy mikor kilép a templomkapun, gondolatai rímelnek majd a zsoltár szavaira: „Hatalmasan cselekedett ezekkel az Úr!” (Zsoltárok könyve 126,2).

Fasori református templom
Fasori református templom
Fasori református templom
Fasori református templom
Fasori református templom
Központi témák: 
REFORMÁCIÓ EMLÉKÉV

Seress Rezső-ház - Budapest - BUDAPEST, VII.

Seress Rezső-ház

BUDAPEST, VII.
1072
Budapest
Dob utca 46/b
E-mail: 
nkosajudit@gmail.com

Adatok

Leírás

Egy nagy városátalakítási terv mementója két magányos társasház a Dob utcában, a Klauzál térnél. A látogatók a helyszínen megismerkedhetnek a telek történetével, a Madách sugárút tervével, akárcsak a ház egykori híres lakóival, köztük Seress Rezsővel. Az aulában mindezekről kiállítás látható.
Programok. Vasárnap 11 órakor Szathmáry Lajosné, Seress Rezső emlékének ápolója idézi fel a zeneszerző életét és munkásságát, zenés megemlékezéssel egybekötve. Ugyancsak vasárnap 15 órakor N. Kósa Judit újságíró, várostörténész mesél a ház történetéről, majd az érdeklődők megtekinthetik a tetőről nyíló pompás panorámát.

Itt látható az első erzsébetvárosi tűzfalfestmény is
Kiállítás az aulában

Oldalak