Árpád Fürdő

FEJÉR
8000
Székesfehérvár
Kossuth utca 12
Telefon: 
+36 22 814-400
E-mail: 
somogyi.ilona@arpadfurdo.eu
Figyelem!: 

Azok a kedves látogatók, akik az alagútba is szeretnének lejönni, kérjük, lapos sarkú, lehetőleg sport cipőt és egy vékony pulóvert is hozzanak magukkal.

Adatok

Leírás

A Székesfehérvár belvárosában álló műemlék fürdő szecessziós stílusban épült a századfordulón, a török kori kis fürdő helyén, amely a város visszavétele során megsemmisült (a termálkút szerencsére épségben megmaradt).
A kiegyezést követően fellendült a város gazdasága, és a Külkereskedelmi Bank beruházásában megépítették a jelenlegi épületet, majd egy hotelt és egy kis uszodát is. Ebben az időben vidéken csak Balatonfüreden volt még egy egész évben nyitva tartó meleg vizű fürdő-hotel együttes, így az ország egész területéről, de főleg Budapestről nagyon sokan ellátogattak Fehérvárra kúráltatni magukat a szénsavas gyógyvízben. Blaha Lujza, híres színésznőnk is gyakran tartózkodott itt, összekötve a pihenést a munkával.
Fehérvár mindig is a hadak útjába esett, falai századok óta katonai egységeknek adtak otthont, melyek létszáma a kiegyezést követően megemelkedett, fizetőképes keresletet nyújtva a szolgáltató létesítményeknek. De az általános gazdasági fejlődés minden rétegre kihatott, így a városi polgárság is egyre gyakrabban tudta látogatni a fürdőt, amelynek a közfürdő és a gőz voltak a legnépszerűbb szolgáltatásai, mivel ebben az időben még nagyon kevés lakás rendelkezett saját fürdőszobával.
Az együttes megépítésekor az alatta található alagutat érintetlenül hagyták, így ezeken keresztül továbbra is át lehetett menni a belváros egyik épületéből a másikba.
A fürdő 2005-ben teljes körű restauráláson és bővítésen esett át, és 2010-ben nyitotta meg újra kapuit, kiegészítve egy modern, 3 szintes wellness szárnnyal.
Idén – az erre is kíváncsi látogatóknak – nem csak az épületet, de egyéb, vendégek által nem látogatható területeket is megmutatunk (pl. az épület alatt húzódó alagútba is elvezetjük Önöket, bepillantást engedve a kulisszák mögötti, üzemeltetéssel kapcsolatos élet mindennapjaiba).
Mivel a területet részben csak a fürdőtéren keresztül lehet bejárni, a vezetéseket a reggeli órákra időzítettük. Sajnos ezen nincs lehetőségük változtatni.

Homlokzat a Fő utca irányából napjainkban
Az eredeti homlokzat egy 1910 - ben készült képen
Rózsafából faragott eredeti, restaurált kabinsor
Kupolás, mozaikokkal kirakott törökfürdő az eredeti márványoszlopokkal
Íves medence a kis kupola alatt, az eredeti faragott vízköpővel
"Török" pihenőtér
Belső mediterrán terasz
Gyógymasszázs