De la Motte - Beer-palota

BUDAPEST, I.
1014
Budapest
Dísz tér 15.
Telefon: 
+36 1 202-1967
E-mail: 
delamotte-beer@forsterkozpont.hu

Adatok

Leírás

A palota, miként a legtöbb budavári lakóház, középkori alapokon nyugszik. 1760-ban a francia származású De la Motte des Aulnois Ferenc Károly Jácint császári mérnökkari alezredes vásárolta meg, e korszak emléke a ház legkorábbi része, a földszint és az emelet dongaboltozata. Beer József Kajetán katonai gyógyszerész 1773-ban vásárolta meg a házat, aki akkor már egy évtizede üzemeltette patikáját annak földszintjén. 1784-ben az épületet kibővítette, az ő nevéhez köthető az udvari árkádsoros loggia, a barokk kapualj és a gazdagon díszített emeleti térsor.
A második világháborúban a Dísz téri szárny komoly károkat szenvedett. Az ötvenes években a barokk terekben lakásokat alakítottak ki, az utcai homlokzat megújult. Az épület hosszú ideig rejtőzködő kincse volt a közel 250 négyzetméter festett falfelület, amely példa nélküli a budavári polgári építészetben. A palota teljes műemléki rekonstrukciója 1963-ra fejeződött be, a legutolsó tisztító restaurálásra 1987-ben került sor.
A palota izgalmas múltidézéssel várja kedves látogatóit: az épület terein túl megismerhetjük a herbárium-alapító Beer János Nepomuk budai orvos szülőházát és gyógynövényes világát.