ELTE Egyetemi Könyvtár

BUDAPEST, V.
1053
Budapest
Ferenciek tere 6.
Telefon: 
+36 1 411-6738
E-mail: 
titkarsag@lib.elte.hu

Adatok

Leírás

Az Egyetemi Könyvtár jogelődjét, a nagyszombati jezsuita kollégium könyvtárát 1561-ben Oláh Miklós esztergomi érsek alapította. Egyetemi gyűjteménnyé 1635-ben, a Pázmány Péter esztergomi érsek nevéhez köthető nagyszombati egyetem alapítási évében vált. A jezsuita rend 1773-as feloszlatása után a Magyar Királyi Egyetem a könyvtárral együtt 1777-ben Budára, majd 1784-ben II. József utasítására a jelenlegi helyén álló pesti ferencesek épületébe került. Az ország és a főváros első nyilvános könyvtáraként 1876-ban Skalnitzky Antal tervei alapján épült fel a téren ma látható könyvtárpalota, melyben az intézmény azóta is működik. A könyvtár történetéről további információkat a https://konyvtar.elte.hu/hu/node/1134 oldalon talál.
Az ELTE Egyetemi Könyvtár nyilvános szakkönyvtárként küldetésének tekinti kulturális örökségünk megismertetését a társadalom széles rétegeivel, és erősíteni kívánja a polgárokban ezen örökség megóvásának igényét, ezért a Kulturális Örökség Napjai rendezvény keretében évről-évre kitárjuk kapuinkat az érdeklődők előtt.
Az idei évben különleges programokkal igyekszünk látogatóink számára közelebb hozni hazánk nálunk őrzött kulturális kincseit. Fotókiállítás keretében bemutatjuk a könyvtárpalota egykori és mai arcát, épülettúráinkon pedig a 2015 elején felújított Díszterem páratlan szépségű mennyezetfreskóit és gyűjteményünk néhány különleges darabját. A nap során a látogatócsoportok bepillanthatnak a restauráló műhely rejtelmeibe, a könyvtár munkatársainak előadásain pedig betekintést nyerhetnek digitalizált kódexeinkbe és megismerkedhetnek könyvtári ritkaságokkal.

Díszterem
Díszterem - Lotz Károly mennyezetfreskói (tudományokat és művészeteket szimbolizáló nőalakok)
Aula
Egyetemi Könyvtár - főlépcső
Gyűjteményünk különleges darabjai
Központi témák: 
TERMÉSZET ÉS ÖRÖKSÉG