Nemzetgazdasági Minisztérium

BUDAPEST, V.
1051
Budapest
József nádor tér 2-4.
Telefon: 
+36 1 896 2851
E-mail: 
konregisztracio@ngm.gov.hu
Figyelem!: 

A programon való részvétel regisztrációhoz kötött: a konregisztracio@ngm.gov.hu címen.

Adatok

Leírás

Épületlátogató hétvége a Nemzetgazdasági Minisztériumban, Alpár Ignác historikus pénzpalotájában
Időutazásra hívjuk az előző századforduló hangulatára fogékony érdeklődőket! Valódi kincsek rejtőznek a Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épületének monumentális, gránitlábazatos homlokzata mögött. Alpár Ignác tervezte a kor egyik legelegánsabb pénzpalotáját, ahová a Magyar Általános Hitelbank 1913-ban költözött be. A Kulturális Örökség Napjai alkalmából 2016. szeptember 3. hétvégéjén megnyílnak az 1947 óta minisztériumként működő épület kapui, látogatóink megcsodálhatják a magyar ipar- és belsőépítészet reprezentatív alkotásait: az erdélyi ruszkicai fehér márvánnyal borított előcsarnokot, az 1910-es évek legszebb pénztártermének lenyűgöző szecessziós üvegtetőjét, különleges formájú lámpáit. Bepillanthatnak a miniszteri dolgozószobába, ahol az első „Államköltségvetés a Magyar Korona országai részére 1868-as évre”, illetve a (magyar) „Közlöny” hivatalos lap 1848. június 8. csütörtöki, első kiadását is megtekinthetik.
Az érdeklődők megtekinthetik a ma miniszteri tárgyalóként működő díszes, egykori közgyűlési termet is, melynek – allegorikus alakokat ábrázoló – üvegablakait Róth Miksa tervezte és készítette. Az épületbejárás során az egykori bank föld alá süllyesztett trezorjai is megnyílnak a látogatók előtt. A kincsvadászat közben megismerhetik az intézmény történetét, titkait, városi legendáit, megnézhetik az 1867-ben készült első magyar költségvetést, és egyéb könyvtári- és levéltári ritkaságokat, emlékeket.
Az izgalmakkal teli túrán alkalmuk lesz sztárfotók készítésére a reprezentatív Pénztárteremben, a minisztérium sajtófala előtt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium épülete
Háromkarú íves márványlépcső
Miniszteri folyosó
Miniszteri tárgyaló
Miniszteri tárgyaló - díszes réz kopogtató
A kereskedelem védőszentjének ábrázolása Róth Miksa üvegablakán
Pénztárterem szecessziós üvegtetővel
Barokkos faragott márványóra a pénztárteremben
Róth Miksa Hermész mozaikja
Kossuth Lajos bronzszobra - Fekete Tamás, 1998