Fáy András lakóháza, Gomba

PEST
2217
Gomba
Kossuth Lajos tér 21.
Telefon: 
+3629433927
E-mail: 
orokseg@gomba.hu

Adatok

Leírás

A ház a XVIII. század közepén, a Fáy család kúriájának épült, majd jó ideig gazdasági épület volt. Előrészét ebben az időben istállónak használták, hátul pedig a személyzeti lakások voltak.
Az épületben saját tervei alapján alakította ki lakhelyét Fáy András, miután a család udvarházát bátyja örökölte. 1818–20 között itt élt, pezsgő szellemi életet alakított ki, és hosszú időn keresztül itt tartották az András-napi mulatságokat is.
Zárt sorú, téglalap alaprajzú, földszintes épület. XVIII. századi formájára már csak egyes helyiségei emlékeztetnek. Ezeket széles, fiókos dongaboltozat fedi. Korábban mindegyik helyiség boltozatos volt, de rogyadozni kezdtek. Némelyiket vonóvasazással meg lehetett menteni, másokat statikai okok miatt el kellett bontani. Az egyik helyiség közepén kockatalapzaton alacsony oszlop áll, és két oldalán egy-egy félköríves nyílással azt két részre osztja.
Az épület első részét a Fáy András Református Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola használja, hátsó része üresen áll.

Fáy András lakóháza és Rendezvényház
Fáy emléktábla
Fáy András lakóháza