Sárospataki bazilika tornya és harangjátéka

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN
3950
Sárospatak
Szent Erzsébet u. 11.
Telefon: 
+36 47 314-107
E-mail: 
info@rkegy.hu

Adatok

Leírás

Sárospatakon, a Szent Erzsébetről elnevezett utca elején található a nemcsak történelmi emlékei, építészeti értékei, de látványa miatt is meghatározó Vártemplom, sárospataki bazilika. A templom előtti téren találhatók annak a rotundának az alapfalai, amelyben megkeresztelhették Árpád-házi Szent Erzsébetet. A mai gótikus templom kialakítása a 15. században a Pálóczi családnak a sárospataki várat átalakító reprezentációs építkezéseihez köthető. Ennek eredményeként épült meg a kegyúri karzatot magába foglaló, a templom déli bejárathoz kapcsolódó négyszögletes, toronyszerű előcsarnok az un. oratórium is. A 2014-es felújítás után megújult bazilika leglátványosabb része, az eddig torzóban maradt, lapos tetős torony megmagasítása, ami nyeregtetővel csatlakozik a főhajóba, kialakítva a bazilika déli homlokzatának harmonikus látványát. . A megmagasított tetőszerkezet 26 harangból álló harangjátékot rejt. A harangjáték a megnyíló tűzzománc díszítésű ajtókon át hallható és látható. Az oratórium homlokzatának és ajtóinak tűzzománc díszítését Rácz Gábor tűzzománc művész készítette.
A gótikus bazilika oratóriumának színes üvegablaka Bráda Tibor festőművész és üvegtervező munkája. A 7,5 m magas, 2,4 m széles ablak klasszikus ólmozott üvegkép. Erzsébet életének emblematikus jelenetét, a tűz történetet ábrázolja. A sárospataki bazilika Szent Erzsébet tiszteleti helye is. Kis Nagy András bronz reliefje Erzsébet keresztelését és a rózsacsodát ábrázolja. Mellette áll Szent Erzsébet ereklyetartó szekrénye, melyben egy koponyaszilánkot és egy selyembrokát ruhadarabot őriznek. Ajtaját és pártázatát Ozsvári Csaba ötvösművész Szent Erzsébet jótékonyságát ábrázoló jelenetei díszítik.
Az orgonát 1787-ben Zelenák Miklós kassai orgonaépítő kezdte építeni. 1791-1794-ig Komornyik János kassai orgonaépítő folytatta a munkát. Az orgona egy manuálos, 13 regiszteres lett.