Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum

BUDAPEST, VI.
1063
Budapest
Munkácsy Mihály u. 19/B
Telefon: 
+36 1 472-6342
E-mail: 
muzeum@nav.gov.hu

Adatok

Leírás

A villát Schiffer Miksa vasútmérnök, gazdag vállalkozó és mecénás építtette családjának, 1910-1912 között, késő-szecessziós stílusban, Vágó József tervei alapján. Kívánsága az volt, hogy olyan otthon épüljön, amelyben minden mindennel harmonizál.
Az épület külső része az utcáról alig észrevehető. A ház belsejében úgy alakították a teret, hogy jól érvényesüljenek benne a felkért képzőművészek munkái és a magyar népművészet motívumai. A műtárgyakat és a szőnyegeket leszámítva a villa teljes berendezését Vágó tervezte. A ház több pontján visszaköszön a magyar szecesszió jellegzetes anyaga, a Zsolnay-kerámia.
A földszintet a társasági érintkezés céljára, az emeleti részt a családi élethez igazodva alakították ki. Az alagsorban volt a házmesterlakás, konyha, kazánház, játékterem. A villa légfűtéses rendszere és az étellift nem maradt fenn.
Az eredeti állapotot leginkább a hall őrizte meg, Kernstok Károly ólomüveg ablakával. Csodával határos módon megmaradt a fehér márvány, ülő férfiakt a bejárati lépcső mellett, Ligeti Miklós szobrászművész alkotása.
Ma is láthatóak az ajtókon a gyöngyház intarzia berakások és az SM monogrammal díszített kulcspajzsok, egyes termekben az eredeti falburkolat, a lépcsőház ornamentális üvegablakai és korlátai, a kovácsoltvas erkélyrácsok, valamint a hallban a díszített márványpadló. A bútorok közül mindössze az egyedi készítésű tálalószekrény maradt meg.
A Schiffer-család 1945-ig lakta a villát. A második világháború után államosították, és a kétszintes villára még egy emeletet ráépítettek. 1958-tól a rendszerváltásig a Hungarofruct (Zöldség-Gyümölcs Szövetkezeti Export) vállalat székhelyeként működött.
Az 1970-es években új szárnyat csatoltak hozzá, az egykori szobákból irodahelyiségeket alakítottak ki.
1994-ben került a Vám-és Pénzügyőrséghez. A 2011-es VP és APEH integrációt követően a Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum állandó és időszaki kiállításainak, programjainak és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyes szerveinek ad otthont.

Központi témák: 
TERMÉSZET ÉS ÖRÖKSÉG
OMF MEGALAKÍTÁSA