Benczúr Ház

BUDAPEST, VI.
1068
Budapest
Benczúr u. 27.
Telefon: 
36-1-322-4240
E-mail: 
info@benczurhaz.hu

Adatok

Leírás

A Magyar Posta Zrt. tulajdonában lévő épület a XIX. század végén lakópalotának épült. Az építtető Enyedi család harminc éven át élt itt. A palota háromszintes lakóháznak épült: az alagsorban – a kiszolgáló helyiségek mellett – istálló, az első emeleten lakószobák és fogadóhelyiségek voltak, a második emeleten az irodák kaptak helyet. A Díszterem kupolája alatt télikert állt, az utcai fronton a szalon volt, két oldalán pedig a hölgyszoba (a mai Fehér szalon), illetve az úri szoba (a mai Barna szalon) helyezkedett el. A Vadászterem ebédlőként szolgált.
Az épület tulajdonosa, Egyedi Lajos – amellett, hogy sikeres üzletember volt, és a legtöbb adót fizető polgárok között tartották számon – lótenyésztéssel is foglalkozott. Nagy gondoskodással fenntartott ménesét Magyarország számottevő ménesei közé sorolták. Lovait a magyar lóversenytörténet ma is nyilvántartja – s ha hinni lehet a történetmesélőknek –, a világhírű Kincsem egyik unokáját a Benczúr Ház kertjében temették el. (A kert színpad mögötti részében emlékoszlop áll.)
Egyedi Lajos halálát követően az épület a Magyar-Itáliai Bank tulajdonába került. A banktól az ingatlant 1930-ban vásárolta meg a Magyar Királyi Posta Jóléti Alapja, hogy egyesületeinek otthont teremtsen. Falai között működött a mintegy 100 évet megélt Erkel Ferenc Zeneiskola, és itt kapott otthont a – komolyzenei élet jeles szereplője – Postászenekar is. Az épület ma is kulturális intézményként működik, 4 éve a II. és III. emeleten kapott helyet a Postamúzeum. I. emeleti reprezentatív termei – a hagyományokat visszaidézve – rendszeresen otthont adnak a hazai zenei élet fiatal képviselőinek mind a klasszikus, mind a népzene, mind a jazz-zene területéről.
Kedvelt filmforgatási helyszín, s sokan választják családi, társasági, üzleti eseményeik színhelyéül is. Étterme galériaként is szolgál.