Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény

VESZPRÉM
8200
Veszprém
Vár u. 35.
Telefon: 
+36 88 426-095
E-mail: 
info.boldoggizella@gmail.com
Figyelem!: 

Adatok

Leírás

A vár barokk újjáépítésének időszakában, 1772-ben, a Szentháromság tér közelében emelt barokk kanonoki épület 1985 óta ad otthont a Veszprémi Érsekség egyházművészeti múzeumának, a magyarországi egyházi kincstárak második leggazdagabb, körülbelül 7000 műtárgyból álló gyűjteményének. Az egyházi kincstár gyűjteményét reneszánsz és barokk liturgikus ötvöstárgyak, faszobrok, grafikák, textilek, osztrák–olasz–francia miseruhák, a lyoni selyemmanufaktúra remekei mellett, koronázási ajándékok, Vetési Albert püspök, Mátyás király vezető diplomatája Velencében készült 15. századi miseruhája, Mindszenty József veszprémi püspök liturgikus tárgyai gazdagítják. A Gyűjtemény a firenzei Andrea del Sarto és a velencei Veronese műhelyében készült 16. századi festményeket, gazdag metszetgyűjteményt, a magyar koronázási palást 1867-ben Bécsben készült másolatát, az orosz és a szerb ikonművészet és a Herendi Porcelánmanufaktúra remekeit őrzi. Gazdag kelet-ázsiai, oszmán-török és arab gyűjteménye.
Emeleti előcsarnokában kvalitásos barokk kori falrétegek kerültek elő a közelmúltban végzett falfestési feltáró munka eredményeként. A falakat lendületesen festett, plasztikus stukkóelemeket utánzó, illuzionisztikus falfestések, timpanonos díszítések ékesítik. Az oldalfalakon korinthoszi fejezetes oszlopok láthatók. A Veszprémi Egyházmegye történetét, a veszprémi vár építészettörténetét, a román kori, gótikus, reneszánsz és a barokk veszprémi egyházi építészetet a Kőtár, Kőtöredékek a veszprémi várban című kiállítása reprezentálja.
A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény Test és lélek a Nagy Háborúban – Tábori lelkészet, katonai kórházak és orvoslás az első világháborúban című kiállítása a háború borzalmaiban a lelkeket és a testeket megmenteni próbáló tábori lelkészekre, orvosokra, ápolókra, betegápoló szerzetesekre, a test- és lélekgondozásra irányítja a figyelmet. A kiállítás október 31-ig naponta 10–18 óráig, október 31-től 2017. április 30-ig előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény – Tejfalussy-ház. Fotó: Nagy Lajos
Sebészeti zsebtár. 20. század eleje. Semmelweis Orvostörténeti Múzeum. Fotó: Nagy Lajos
Test és lélek a Nagy Háborúban című kiállítás. Fotó: Nagy Lajos
Test és lélek a Nagy Háborúban című kiállítás. Fotó: Nagy Lajos
Gyászmiseruha. 19. század vége. Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény. Fotó: Nagy Lajos
Központi témák: 
REFORMÁCIÓ EMLÉKÉV
TERMÉSZET ÉS ÖRÖKSÉG
ARANY JÁNOS EMLÉKÉV