Árpád Fürdő

FEJÉR
8000
Székesfehérvár
Kossuth utca 12.
Telefon: 
+36 22 814 800
E-mail: 
somogyi.ilona@arpadfurdo.eu

Adatok

Leírás

A Székesfehérvár belvárosában található szecessziós műemlék fürdő 1905-ben nyitotta meg kapuit. A Hübner Jenő tervei szerint készült épületet a '20-as években átalakították, ekkor szálloda, színház, étterem, kerthelyiség és nyári mozi épült hozzá.
Ezt követően kezdeményezték az Árpád Fürdő gyógyfürdővé nyilvánítását. Blaha Lujza, a híres énekes színésznő kedvenc gyógyfürdője volt, az 1920-as években több alkalommal is gyógykezeltette magát Székesfehérváron. A gyógyszálló szolgáltatásai közé tartoztak a sós, és fenyőfürdők, az iszappakolások, a vas tartalmú termálfürdők.
A háború jelentős károkat okozott a szálloda épületében, sok szobája használhatatlanná vált. 1948 májusában nyílt meg ismét a gyógyfürdő, de a több mint 100 fő befogadására alkalmas ún. „tisztasági fürdő” már 1946-tól üzemelt, és nagy népszerűségnek örvendett, ugyanis abban az időben a fürdőszoba nem igazán volt a belvárosi lakások természetes kiegészítője, a külvárosiaké pedig még úgy sem. Mivel a várost szinte porig rombolták a harcok során, alig maradt olyan közösségi tér, ahol a városlakók találkozhattak volna. Így a fürdő nem csak a tisztálkodás, de a közösségi élet fő színhelye is lett. Idős polgárok máig nosztalgiával és szeretettel emlegetik az „Árpádot” ahonnét nem csak testileg, de lelkileg is felfrissülve térhettek haza.
A fürdő 1950-ben rövidebb időre a megyei kórház része lett, de az elmaradt felújítások miatt állapota egyre romlott, míg 1989 szeptemberében be kellett zárni.
Ezt követően az épület szálló és fürdő része egyaránt üresen állt, és évről évre jelentősen romlott az állapota. A városlakók egyre nagyobb aggodalommal szemlélték szeretett „Árpádjuk” pusztulását, míg 2005-ben a fürdő magánkézbe került, és ezzel megkezdődött az épület teljes rekonstruálása. Az ország legjobb szakemberei dolgoztak megmentésén, és - a műemléki hatósággal szorosan együttműködve - mindent az eredeti állapotoknak megfelelően restauráltak.

Felújított főbejárat
Központi kupola és török fürdő
Patkó alakú medece a kis kupola alatt
Restaurált faragott kabinsor
Török stílusú "Szeráj" pihenőtér
Rendezvényterem
Masszázs szoba
Mediterrán belső udvar
Központi témák: 
REFORMÁCIÓ EMLÉKÉV
TERMÉSZET ÉS ÖRÖKSÉG