Helyszínek

A szűrési feltételeknek az alábbi találatok felelnek meg:

Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum - Budapest - BUDAPEST, I.

Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum

BUDAPEST, I.
1014
Budapest
Szent György tér 2.
Telefon: 
+36 1 487-8871
E-mail: 
kissg@mail.btm.hu

Adatok

Leírás

A múzeum az egykori királyi palota épületében található. Kiállításain a főváros és a palota történetét mutatja be. Budapest-Fény és Árnyék címmel a főváros 1000 éves történetének fontos pillanataiba, lakóinak életébe kapunk bepillantást. A II. világháború után feltárt, majd rekonstruált középkori palota részek megtekintésére az alagsorban van lehetőség. Az újkori/jelenlegi épület fordulatos története, műtárgyai és berendezési tárgyai a földszinten és az első emeleten kaptak helyet. Külön kiállításon láthatók a feltárások idején igazi szenzációt jelentő gótikus szoborlelet és az Anjou kárpit.

A múzeum épülete a Duna felől
A BTM kapuja az Oroszlános udvarról

Budavári Városháza - Budapest - BUDAPEST, I.

Budavári Városháza

BUDAPEST, I.
1014
Budapest
Kapisztrán tér 1
Telefon: 
+ 36 1 458 3032
E-mail: 
regisztracio@budavar.hu

Adatok

Leírás

A zártsorú, körülépített udvaros, kétemeletes klasszicista épületet feltehetően Kimnach Lajos építőmester építette saját magának 1835-ben, az addig üres, erődítési területen lévő telken. Az épületet az örökösök 1855-ben eladták a Kincstárnak. 1876-ban átalakították és kibővítették a Magyar Királyi Állami Nyomda számára, amely 117 évig, 1993-ig működött itt. Ekkor épült az épület hátsó, északi szárnya, amelyet 1890-ben a nyomda számára vasszerkezetű csarnokká alakítottak át. Az épületegyüttest a nyomda kiköltözése után a Budavári Önkormányzat vásárolta meg városháza céljából. Az átalakítás, illetve helyreállítás az Országos Műemlékvédelmi Hivatal előírásai szerint történt. Az ipari célú toldalékokat visszabontották, az udvart üvegtetővel fedték be. A földszinti részeken helyreállították az eredeti festéseket, s az épületet szobrokkal, képekkel díszítették.
Kapualjában a pestisjárvány borzalmait ábrázoló féldombormű, a Szentháromság-emlékmű egyik eredeti darabja. Az aula 4 egy-egy erényt ábrázoló neoklasszicista szobra Bauer Mihály és Uhrl Ferenc alkotásai, melyek a régi pesti Városházát díszítették egykor. Az aula két oldalfalán egy-egy nagyméretű képet helyeztek el: Iványi Grünwald Béla (1867-1940) Budavár alapítójának állít emléket a "IV. Béla hazatér" című alkotásával, Vágó Pál (1853-1928) az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc előtt tiszteleg "Budavár bevétele 1849. május 21." című képével.
Az épület bejárása után a séta a Kapisztrán téren folytatódik a Mária Magdolna templom történetével és a szentélyben felállított Koronázási palást bronz dombormű bemutatásával (Rieger Tibor szobrász alkotása). A késő gótikus stílusban épült Magdolna-torony, mára az egyetlen középkori torony Budán. A séta végeztével a regisztrált látogatók kedvezményes áron felmehetnek a toronyba, melynek tetejéről gyönyörű körpanoráma tárul nyílik a városra.

De la Motte - Beer-palota - Budapest - BUDAPEST, I.

De la Motte - Beer-palota

BUDAPEST, I.
1014
Budapest
Dísz tér 15.
Telefon: 
+36 1 202 1967
E-mail: 
delamotte-beer@forsterkozpont.hu

Adatok

Leírás

A budavári lakónegyedben, a Dísz téren áll az egyemeletes barokk palota, amely kimagasló művészeti értékkel bír, és barokk-rokokó freskóival, berendezéseivel az egyetlen olyan egykori budavári lakóház, amelynek kapui nyitva állnak a látogatók előtt.

De la Motte - Beer-palota

Felsővízivárosi Szent Anna templom - Budapest - BUDAPEST, I.

Felsővízivárosi Szent Anna templom

BUDAPEST, I.
1011
Budapest
Batthyány tér 7.

Adatok

Leírás

A templom 1740 és 1761 között, Hamon Kristóf, majd Nepauer Máté helyi építészek vezetésével épült föl az elődjéül szolgáló kápolna telkén. 1838-ban és 1876-ban az árvíztől, 1849-ben pedig Buda ostromakor szenvedett súlyos károkat. A második világháború után az Országos Műemléki Felügyelőség (OMF) állította helyre külsőleg, belső festése 1980-ra készült el az Egyház és az OMF közös erőfeszítésével. Ismételt külső felújítására 1994-1997 között került sor.

Szent Anna templom

Köztársasági Elnöki Hivatal - Budapest - BUDAPEST, I.

Köztársasági Elnöki Hivatal

BUDAPEST, I.
1014
Budapest
Szent György tér 1.
Telefon: 
+3612245019
E-mail: 
kiraly.monika@keh.hu
Figyelem!: 

A Sándor-palota csak a KÖN keretein belül látogatható! Nincs szükség regisztrációra.

Adatok

Leírás

A Sándor-palota Budapest egyik legszebb helyén, a Budai Várban, a Budavári Király Palota tőszomszédságában, a Szent György téren található. Az egykori Sándor grófok magánpalotája (1806), mely az 1867-es kiegyezéstől a második világháború végéig miniszterelnöki rezidencia volt, ma a Köztársasági Elnöki Hivatalnak ad helyet. A Sándor-palota műemlék, amelynek falai évszázadosak, dísztermeinek belső burkolatai a régiek hű másolatai, modern és korhű-másolati berendezései pedig úgy szolgálják a mai használatot, hogy emlékeztetnek a régi időkre is.

Sándor-palota külső
Mária Terézia Szalon
Goblein terem
Tükör terem
Kör Szalon

Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára - Budapest - BUDAPEST, I.

Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára

BUDAPEST, I.
1014
Budapest
Bécsi kapu tér 2-4
Telefon: 
+3612252859
E-mail: 
kozmuvelodes@mnl.gov.hu

Adatok

Leírás

A budai Vár északi oldalán magasodó épület a magyar historizmus egyik legfontosabb, s eredetileg is levéltárnak szánt műve, a múlt század ’20-as éveiben építették. Alkotója, Pecz Samu a kor legmodernebb eszközeit alkalmazta. A falakon Dudits Andor festményei közel 1000 év magyar történetét tárják elénk. A lépcsőházat és emeleti csarnokokat Róth Miksa ólomüveg ablakai díszítik, amelyeken a történeti Magyarország városainak címerei láthatók.

Országos Széchényi Könyvtár - Budapest - BUDAPEST, I.

Országos Széchényi Könyvtár

BUDAPEST, I.
1014
Budapest
Szent György tér 4-5-6
Telefon: 
+36 1 224-3745
E-mail: 
szemeredi.agnes@oszk.hu
Figyelem!: 

Regisztáció: pr@oszk.hu

Adatok

Leírás

Az 1802-ben Széchényi Ferenc által alapított Országos Széchényi Könyvtár Magyarország nemzeti könyvtára. A könyvtár 1985 óta a Budavári Királyi Palota Ybl Miklós által tervezett krisztinavárosi szárnyában működik. Feladata a magyar és magyar vonatkozású írott kulturális örökség gyűjtése, feldolgozása, megőrzése és hozzáférhetővé tétele a kéziratos kódexektől a nyomtatott dokumentumokon keresztül az elektronikus kiadványokig.
Regisztáció: pr@oszk.hu

Főbejárat
Az Országos Széchényi Könyvtár Tabán felől

Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet - Budapest - BUDAPEST, I.

Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

BUDAPEST, I.
1013
Budapest
Krisztina krt.57
Telefon: 
+36 1 375-1184
E-mail: 
v.kovacs.annamaria@oszmi.hu
Figyelem!: 

Az épület csak vezetéssel látogatható. Előzetes regisztráció szükséges a v.kovacs.annamaria@oszmi.hu e-mail-címen!
Figyelem! A szombati és a vasárnapi vezetett sétára betelt a létszám, így nem tudunk több látogatót fogadni idén a bejárásra.

Adatok

Leírás

A magyar színművészet hagyományainak felkutatására és tudományos feldolgozására 1952 decemberében alapították meg az Országos Színháztörténeti Múzeumot, melynek igazgatójává Hont Ferencet nevezték ki. A múzeum célkitűzését a következőképpen határozták meg: a kortárs színművészetet segíteni a magyar színjátszás múltjának megismertetésével, másrészt a színház iránt érdeklődő közönségnek bemutatni a régmúlt idők színjátékát. A gyűjteményt szinte a semmiből kellett létrehozni, de az itt dolgozó szakemberek (Cenner Mihály, Staud Géza, Dömötör Tekla) ismertsége, illetve az akkor már megnyílt Bajor Gizi Színészmúzeum „ide vonzotta” a magyar színháztörténet becses emlékeit és dokumentumait. A gyűjteményépítést segítette Gobbi Hilda kiterjedt kapcsolatrendszere is. Az Országos Színháztörténeti Múzeum egyedüliként kezdte el gyűjteni, és egyedüliként gyűjti ma is a magyar színháztörténet tárgyi emlékeit, hiszen a többi muzeális intézményben, közgyűjteményben vagy marginálisan jelent meg a színházművészet, vagy csak a papíralapú dokumentumokra terjedt ki a gyűjtőkör.

Az épület belső udvara
Az Intézet Krisztina kürúti bejárata
Bejárat
Könyvtár
Könyvtár

Várkert Bazár - Budapest - BUDAPEST, I.

Várkert Bazár

BUDAPEST, I.
1013
Budapest
Ybl Miklós tér 6.
Telefon: 
+36 1 225 0554 / 292
E-mail: 
info@varkertbazar.hu

Adatok

Leírás

Az 1875-1883 között, Ybl Miklós tervei alapján épült neoreneszánsz Várkert Bazár a Világörökség része, ugyanakkor 1996 óta a világ száz legveszélyeztetettebb műemlékének egyike volt. Eredetileg kereskedelmi funkciót töltött be, majd később műtermek, kiállítások, különböző iskolák helyszínéül szolgált. A második világháborúban súlyos károkat szenvedett Várkert Bazár területén 1961-től a budai Ifjúsági Park működött, az életveszélyessé vált épületegyüttes 1984-es bezárásáig. Ezt követően, bár számos elképzelés született hasznosításáról, a Várkert Bazár közel harminc éven át kihasználatlanul állt. A kormány 2011. október 19-én döntött a Várkert Bazár teljes rekonstrukciójának megkezdéséről. A felújítás első ütemében megújult az Ybl tervezte épületegyüttes, amelyet 2014 április 3-án adtak át a nagyközönségnek.

Budanyéki Királyi Vadászkastély romterülete - Budapest - BUDAPEST, II.

Budanyéki Királyi Vadászkastély romterülete

BUDAPEST, II.
1021
Budapest
Hűvösvölgyi út 78
Telefon: 
+3630 2692217
E-mail: 
subaine@freemail.hu

Adatok

Leírás

A középkori Nyék településen Luxemburgi Zsigmond, Hunyadi Mátyás és II. Ulászló idején épült és tovább bővített Budanyéki reneszánsz királyi vadászkastély 1930-ban feltárt romterületének bemutatása, történetének és a korabeli élet (vadászat, lakomák, zene) ismertetése és visszaidézése.
A körülkerített terület a Fekete István utca felől közelíthető meg. A lombos fás területen megtörtént a bozótirtás és a feltárt falak megtisztítása, de magának a romterületnek a tereprendezése csak részlegesen, ezért a látogatáskor kényelmes zárt cipő viselete és összecsukható horgász-szék javasolt.
A bemutató programja:
1. A romterület történetének és építészeti jelentőségének ismertetése, a korabeli épület rekonstruált formájának és benne folyó életnek a bemutatása képek segítségével,
2. A reneszánsz kori vadászati élet felidézése,
3. Reneszánsz kori énekek előadása kamarakórus közreműködésével,
4. Reneszánsz kori lakomák ismertetése,
5. Mátyás királyról szóló mesé(k)
6. Solymász bemutató (kb. fél óra)
A romterület megközelítése: A Széll Kálmán térről 9 óra 27 és 9 óra 47 perckor induló 129-es busz Tárogató úti megállójától, vagy az 56-os és 61-es villamos Nagyhídi megállójától, vagy a 29-es busz Szerb Antal utcai megállójától.

Budanyéki vadászkastély feltárt romjai.jpg
Budanyék mulatópalota rekonstrukció

Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény - Budapest - BUDAPEST, II.

Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény

BUDAPEST, II.
1027
Budapest
Bem József utca 20.
E-mail: 
info@kozlekedesimuzeum.hu
Figyelem!: 

A kupolókemencék pinceszintjének látogatása mozgáskorlátozottak számára az épület adottságai miatt nem biztosítható.

Adatok

Leírás

Magyarország első ipari műemléke Ganz Ábrahám egykori európai hírű öntödéjének egyetlen megmaradt épülete. A 19. századi gyárépület jellegzetes, fűrészfogas téglaarchitektúrás homlokzatával szerényen húzódik meg a Bem József utca modern épületei között. Az épület egyszerű külseje fából ácsolt tetőszerkezetű, lenyűgöző belső csarnokot takar, amelyben az öntészet remekeit bemutató állandó kiállítást lehet megtekinteni.
A látogatókat idén több különlegesség is várja: csak ezen a hétvégén megmutatjuk Ganz Ábrahám eredeti bútorait, amelyeket a gyáralapító leszármazottai őriztek meg az utókornak. Vezetett séták keretében a pincétől a padlásig bejárható az egykori üzem, és a két hatalmas, eredeti helyén fennmaradt kupolókemencét is közvetlen közelről szemügyre lehet venni. Mindezek mellett Domonkos Csaba, a budapesti hidak szakavatott ismerője vezet körbe az időszaki kiállításunkon, amely a fővárosi Duna-hidak történetét és a tervezett új Duna-híd nemzetközi tervpályázatára beérkezett pályamunkákat mutatja be.

Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény

Klebelsberg kastély - emlékház - Budapest - BUDAPEST, II.

Klebelsberg kastély - emlékház

BUDAPEST, II.
1028
Budapest
Templom utca 12-14
Telefon: 
+36209803308
E-mail: 
v4@v4fund.archi

Adatok

Leírás

A kastélyt Magyarország öt kultúrtörténetileg legfontosabb épületegyüttese között tartják számon. Gróf Klebelsberg Kuno (1875, Pécska–1932, Budapest), kultuszminiszter itt élt haláláig, s jelentős hazai és külföldi személyiségeket, kultúrpolitikusokat fogadott e helyen. A Klebelsberg emlékhelyként kialakított épületegyüttes rekonstrukciója 2017-re készült el. Az épületegyüttes közel egy hektáros felújított parkban áll, funkcionálisan két részre tagolódik. A főépületben, a kastélyszárnyban a Klebelsberg emlékház kapott helyett. Itt található Klebelsberg helyreállított dolgozó-könyvtárszobája, a szalon és a XXI. századi tanterem. A másik egység a Klebelsberg vendégház, ahol közel 60 fő részére vendégszobák találhatók. A vendégház un. akadémiai-, tanári- és a fiatalos sport szárnyra tagolódik. A rekonstrukció célja volt, hogy az emlékhely az egykori kultuszminiszter életét és korát bemutassa, időutazást hozzon létre a magyar történelem egyik legdrámaiabb korszakában, a múltat összekösse a jelennel, a legmodernebb technikával, a Collegium Hungaricumok hagyományát folytatva. Az épületegyüttes minden egyes szobája és terme a két világháború közötti időszak Klebelsberghez kapcsolódó eseményeiről vagy jeles személyiségeiről van elnevezve és fényképeikkel illusztrálva. A vendégház különböző szintű és funkciójú szárnyai Klebelsberg tevékenysége kiemelkedő területeinek állít emléket. Sport szárny: a középső, fiatalos, galériás, kollégiumi hangulatú épületszárny, amely a sportért, az olimpiáért tett erőfeszítéseket idézi. Tanári szárny: Az utcai épületszárny elsősorban az iskolaépítő, a vallást erősítő és az oktatást fejlesztő Klebelsbergre emlékeztet. Akadémikus szárny: az egyetemi, a közgyűjteményi és az akadémiai tudományosságot támogató politikának, a Collegium Hungaricumok hálózatának állít emléket. Az emlékház középpontjában a korabeli bútorokkal berendezett szalon áll, melyhez közvetlenül kapcsolódik az eredeti állapotban helyreállított könyvtárszoba.

Kastély, főépület
Svájci lak
Szalon
Park
díszkert
könyvtárszoba

Központi Statisztikai Hivatal - Budapest - BUDAPEST, II.

Központi Statisztikai Hivatal

BUDAPEST, II.
1024
Budapest
Keleti Károly utca 5-7.
Telefon: 
+36 1 345 6877
E-mail: 
kommunikacio@ksh.hu

Adatok

Leírás

A 120 éves épületet bemutató, már-már hagyományosnak tekinthető séták mindkét napon óránként indulnak, és körülbelül egy órát vesznek igénybe. Statisztika az európai örökségben - a KSH nemzetközi kapcsolatai a Központi Statisztikai Hivatal idei nyílt napjainak fő témája. Az érdeklődők a hétvége alatt rövid statisztikai témájú ismeretterjesztő előadásokat is hallgathatnak mindkét napon 10:30, 11:30, 12:30 és 13:30-as kezdettel, elsősorban demográfiai és statisztikatörténeti témákban.

Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár - Budapest - BUDAPEST, II.

Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár

BUDAPEST, II.
1024
Budapest
Keleti Károly utca 5.
Telefon: 
+36 1 345-6949
E-mail: 
kultszervezes@ksh.hu
Figyelem!: 

A könyvtár a Központi Statisztikai Hivatalban tett épületséta utolsó állomásaként látogatható!

Adatok

Leírás

A Czigler Győző által tervezett "Statisztikai palota" eklektikus épületének alagsori szintjén 1897 óta működik a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár. Látogatóink megismerkedhetnek a könyvtár történetével, olvasótermeinkkel, tömörraktárunkkal és a patinás főigazgatói irodával. A nagyjából 1 órás könyvtárbemutató részletes betekintést enged a könyvtár, valamint a már több mint egy évszázadra visszatekintő és azóta gyümölcsöző nemzetközi kapcsolatok működésébe is. Számos további érdekességet is megtudhatnak a hallgatók, sőt a KÖN alkalmából az állományunkban található régi és ritka könyvek közül is bemutatunk néhányat. Valamennyi látogatónknak ingyenes internethasználatot és ingyenes beiratkozási lehetőséget is biztosítunk.

A KSH Könyvtár bejárata
A KSH Könyvtár folyosója
A könyvtár Bibó István olvasóterme
A Bibó István terem szépirodalmi gyűjteménye
A KSH Könyvtár társadalomtudományi szakolvasója
A KSH Könyvtár társadalomtudományi szakolvasója
A KSH Könyvtár nemzetközi szakolvasója

Lukács Gyógyfürdő és Uszoda - Budapest - BUDAPEST, II.

Lukács Gyógyfürdő és Uszoda

BUDAPEST, II.
1023
Budapest
Frankel Leó utca 25-29
Telefon: 
+36 1 326-1695
E-mail: 
lukacs@spabudapest.hu
Figyelem!: 

A látogatás regisztrációhoz kötött, minden épületvezetésre maximum 20 főt tudunk fogadni.
Az épületlátogatáson való részvétel fürdőzésre nem jogosít!

Adatok

Leírás

A budapesti Szent Lukács Gyógyfürdő és Uszoda termálmedencékkel, úszó- és élménymedencével, wellness részleggel, szaunákkal és szauna programokkal várja látogatóit. Úgy tartják, hogy itt található Budapest egyik leghatásosabb gyógyvize.

Nagy Imre Emlékház - Budapest - BUDAPEST, II.

Nagy Imre Emlékház

BUDAPEST, II.
1026
Budapest
Orsó utca 43.
Telefon: 
+36 1 392-5011
E-mail: 
nagyimrealapitvany@nagyimrealapitvany.hu

Adatok

Leírás

A villát az 1930-as évek legelején Kozma Lajos, a kor neves építésze tervezte Bauhaus-stílusban, amelyet mint a korszak és a tervező jellegzetes építészeti alkotását tartják számon. Kétszintes épület készült, házmesterlakással és egy külön személyzeti épülettel a kertben.
Nagy Imre (akkor az Országgyűlés elnöke) és felesége, Égető Mária 1949-ben költözött be a házba, amely akkoriban egy alagsori házmesterlakásból, a földszinten nappali, szoba, konyha, télikertből, az emeleten két hálószobából és dolgozószobából állt. Nagy Imre e házban írta jelentős tanulmányait és nevezetes 1953-as reform kormányprogramját, 1955-ös politikai és közéleti eltávolíttatása után pedig a rendszer első és alapvető kritikáit, ellenzéki vitairatait.
Nagy Imre kivégzése után az állami kezelésű ingatlan a diplomáciai testület tagjainak állt rendelkezésére egészen az 1990-es évek elejéig. 1989 júniusában a Párizsban élő '56-os emigráns újságíró, Méray Tibor javasolta a párizsi Irodalmi Újságban, hogy a budapesti Orsó utcai villában jöjjön létre egy Nagy Imre emlékház.
A Nagy Imre Emlékház modern és interaktív kiállításának célja, hogy a legkorszerűbb technikai eszközök segítségével, széleskörűen informálja látogatóit a mártír miniszterelnök életéről és az 1956-os forradalom eseményeiről. A kiállítás kiemelt része Nagy Imre egykori dolgozószobája. Az itt lévő tárgyak közül az 1930-as, 1940-es, 1950-es évekből összeválogatott bútorok híven tükrözik a kor hangulatát. Az Emlékház figyelmet fordít a kiállítás számára keretet adó Bauhaus villa légkörének, egykori berendezésnek bemutatására is.

Nagy Imre Emlékház - kiállítótér
Nagy Imre Emlékház - interaktív asztal
Nagy Imre Emlékház - enteriőr
Nagy Imre Emlékház - bejárat
Nagy Imre Emlékház - interaktív kiállítótér

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum - Budapest - BUDAPEST, III.

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

BUDAPEST, III.
1036
Budapest
Korona tér 1.
Telefon: 
+36 1 375-6249
E-mail: 
kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com
Figyelem!: 

A programra minden férőhely betelt. Több regisztrációt nem áll módunkban fogadni. Megértésüket köszönjük!

Adatok

Leírás

A a régi Óbuda központjában található, Korona tér 1. szám alatti épületegyüttes mozgalmas évszázadokat élt meg. Lakott itt fűszer-csemege árus, vendéglős, elítélt bűnözőből lett Mikulás, híres író és sokan mások. 2011 őszétől a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumnak ad otthont. Az országos szakmúzeum gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem (kis- és nagykereskedelem, áruvásárok, a nemzetközi kereskedelem, pénzügyi kereskedelem, biztosítás és szerencsejáték), a vendéglátóipar (szállodaipar, kávéházak, cukrászdák, éttermek, vendéglők, és egyéb vendéglátóipari helyek), valamint a turizmus, idegenforgalom történetének kulturális javaira. Az intézmény esténként sem zár be, a Kultea színpada rendszeresen ad otthont különféle kulturális programoknak: színházi előadások, koncertek, könyvbemutatók és borestek mellett tematikus családi napok várják a látogatókat.
A Kulturális Örökség Napjai keretében szervezett vezetésen a résztvevők megismerhetik a múzeum olyan részeit, melyet a nagyközönség máskor nem láthat. Az épület zegzugos szobái között a múzeum igazgatója, Kiss Imre kalauzolja az érdeklődőket. Műhelytitkok, jövőbeli tervek és lehetőségek bemutatása a múzeum épületében és udvarán.

Óbudai Zichy kastély - Budapest - BUDAPEST, III.

Óbudai Zichy kastély

BUDAPEST, III.
1033
Budapest
Fő tér 1.
Telefon: 
0612501020
E-mail: 
programok@obudaimuzeum.hu
Figyelem!: 

A 11:00 órás vezetés megtelt, ezért a szervezők 13:30-kor IS INDÍTANAK ÉPÜLETSÉTÁT!!!
Regisztrációt kérünk: programok@obudaimuzeum.hu. Maximális létszám: 30 fő.

Adatok

Leírás

Bercsényi Zsuzsanna, Zichy Péter özvegye 1730 körül építtetett egy szerény, földszintes grófi kastélyt, azonban Zichy Miklós (Zichy Péter fia) földesúrsága alatt nyerte el Óbuda igazi barokk arculatát, amelynek legfontosabb épületei napjainkig fennmaradtak. Miután áthelyezte székhelyét Zsámbékról Óbudára, elkezdte a régi, szerény épületek helyén egy nagyobb szabású rezidencia építtetését. Az új, emeletes kastélyt Bebo Károly szobrász és Jager János Henrik kőfaragómester tervezte és a kivitelezésre is ők kaptak magbízást. A régi grófi épület oldalszárnyai megmaradtak, ezekre merőlegesen épült fel az új kastély és a családi kápolna. Az építtető kitűnő ízlését dicséri, hogy az épületekhez kizárólag minőségi anyagokat használtak: pl. az ajtók és az ablakok keményfából készültek, sárgaréz veretekkel és táblaüvegekkel; a márványkandallókat és a színes cserépkályhákat pedig Bécsből rendelték meg. Az 1750-re felépült kastélyban fogadóterem, grófi és grófnői lakosztály, továbbá fegyverterem, kincseskamra és könyvtár is helyet kapott. A gróf otthonában igazi barokk élet zajlott: színházi előadásokkal (a darabok nagy részét Zichy Miklós maga írta!), fogadott muzsikusok (hegedűsök, brácsások) által előadott zenével, tánccal. 1751-ben Mária Terézia is ellátogatott az Óbuda nevezetességének számító kastélyba. Zichy Miklós nem sokáig élvezhette rezidenciáját és a benne zajló pompás, művészetekben gazdag életet, mert 1758-ban meghalt, éppen mire a kastély kiegészítő munkálatai befejeződtek. Vele szállt sírba a pezsgő barokk Óbuda is! Özvegye, Berényi Erzsébet egy darabig küzdött a kastély megtartásáért, de az 1776-ban végül a kincstár tulajdonába került. Gazdasági és kulturális szerepe megszűnt. Lebontották a külső- és oldalszárnyakat. A 18-19. században már katonai ruharaktárként, dohányraktárként említik a korabeli nyilvántartások. A kastély épületeit a teljes pusztulástól csak nagy erőfeszítéssel sikerült helyreállítani a műemlék-védelemnek az 1970-es években.

Óbudai Zichy kastély - légifelvétel
A Zichy kastély titkai

Rácz Gyöngyi Közösségi Központ - Újpesti Cigány Helytörténeti Gyűjtemény - Budapest - BUDAPEST, IV.

Rácz Gyöngyi Közösségi Központ - Újpesti Cigány Helytörténeti Gyűjtemény

BUDAPEST, IV.
1043
Budapest
Tél utca 52.
Telefon: 
+36 20 437 4367
E-mail: 
molnaristvangabor1@gmail.com

Adatok

Leírás

Ingyenes tárlatvezetés Magyarország első cigány helytörténeti gyűjteményében, ahol archív fotográfiákon megjelennek a város régmúlt cigánybandái, ősi mesterségükkel foglalatoskodó szegkovácsok, kereskedők és családjaik azaz a régi Újpest cigányai.
A gyűjteményhez tartozik a Dilinkó Gábor emlékszoba és a Roma könyvtár is.

A közösségi központ épülete

Rácz Gyöngyi Közösségi Központ-Újpesti Cigány Helytörténeti Gyűjtemény - Budapest - BUDAPEST, IV.

Rácz Gyöngyi Közösségi Központ-Újpesti Cigány Helytörténeti Gyűjtemény

BUDAPEST, IV.
1043
Budapest
Tél utca 52.
Telefon: 
+36 20 437 4367
E-mail: 
molnaristvangabor1@gmail.com

Adatok

Leírás

Ingyenes tárlatvezetés Magyarország első cigány helytörténeti gyűjteményében, ahol archív fotográfiákon megjelennek a város régmúlt cigánybandái, ősi mesterségükkel foglalatoskodó szegkovácsok, kereskedők és családjaik azaz a régi Újpest cigányai.
A gyűjteményhez tartozik a Dilinkó Gábor emlékszoba és a Roma könyvtár is.

a közösségi központ épülete

Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium - Budapest - BUDAPEST, IV.

Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium

BUDAPEST, IV.
1043
Budapest
Tanoda tér 1.
Telefon: 
+36 1 370-0652; +36 1 369-3388
E-mail: 
helytorteneti@ujkk.hu

Adatok

Leírás

Újpest első gimnáziumaként nyílt meg 1905-ben az intézmény.1914-ben nyitotta meg kapuit az iskola mai épülete. A közelmúltban több felújítás valósult meg benne. Az intézmény korszerű könyvtárral, szaktantermekkel, előadó termekkel, sportudvarral rendelkezik. Csillagvizsgálóját Kulin György csillagász vezetésével építették, melyet 2001-ben újítottak fel. Az Európai Unió támogatásával új laboratórium létesült 2014-ben. Épületbejárásra 11:00, 13:00, 15:00 órakor lesz lehetőség vezetéssel, körülbelül másfél óra a program időtartama. Megtekinthető: Fizika szertár, Öveges Labor és Csillagvizsgáló.
Előzetes bejelentkezés nem szükséges.

a gimnázium homlokzata
Csillagvizsgáló

Újpesti Lepkemúzeum - Budapest - BUDAPEST, IV.

Újpesti Lepkemúzeum

BUDAPEST, IV.
1041
Budapest
Dessewffy 26.
Telefon: 
06 70 312 6162
E-mail: 
ujpestilepkemuzeum@gmail.com

Adatok

Leírás

Egy érdekes és egzotikus gyűjtemény Újpest szívében, amely Juhász György emberöltőt felölelő munkásságát, szenvedélyét tükrözi. Gyűjteményünk régiónként mutatja be a honi lepkefajták példányait, emellett - szakszerű tárlatvezetéssel - bepillantást kaphatunk távoli országok egzotikus világába.
A lepkéken kívül más ízeltlábú állatcsoportok – skorpiók, pókok, sáskák, kabócák és bogarak – képviselői is megtekinthetők.
Terveink között szerepel, hogy Újpesten is legyen élő lepke- és bogárház. Ennek első lépéseit mutatjuk be egzotikus ízeltlábúakkal.
Jöjjön el, és fedezze fel ezt a csodálatos világot.

Újpesti Lepkemúzeum
Morpho
Lepkefal
Preparálás

Újpesti Városháza - Budapest - BUDAPEST, IV.

Újpesti Városháza

BUDAPEST, IV.
1041
Budapest
István út 14.
Telefon: 
+36 1 370-0652
E-mail: 
helytorteneti@ujkk.hu

Adatok

Leírás

A városháza 1900 augusztusára épült fel Hegedűs Ármin és Böhm Henrik tervei szerint. Létrehozása újpesti mesterek munkáját dicséri. A valójában eklektikus stílusú, szecessziós motívumokat is hordozó kétemeletes épület kezdettől fogva Újpest jelképe. Ma is eredeti funkcióját tölti be. Az épület vezetővel történt megtekintése során Újpest történetével és jelentős személyiségeivel is megismerkedhetnek a látogatók. A vezetők az épület közösségi részein kívül a dísztermet és házasságkötő termet is megmutatják az érdeklődőknek. Előzetes jelentkezés nem szükséges.

a városháza épülete
a belső udvar részlete

Alapvető Jogok Biztosának Hivatala - Budapest - BUDAPEST, V.

Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

BUDAPEST, V.
1051
Budapest
Nádor utca 22.
Telefon: 
+3614757120
E-mail: 
hodicsek.attila@ajbh.hu

Adatok

Leírás

A Budapest V. kerület, Nádor utca 22. szám alatt található, 172 éves épületen az idők folyamán sokat alakítottak. Az átalakítások különösen a belső elrendezést érintették, de a létesítmény rendeltetésén is többször változtattak. Ennek ellenére az építmény a mai napig jelentős műemléki, művészi, építéstörténeti, városképi értéket képvisel.
Jelenleg az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala működik a sokat látott falak között, de ezt megelőzően több mint fél évszázadon keresztül ez az épület volt Budapest egyik leghíresebb szállodája, később pedig bankként, majd irodaházként működött.
A romantikus stílusú sarokház műemléki védelem alatt áll.

Épület az utcafrontról
Épület anno
Főbejárat
Korczak-tereKorczak-terem - vezetés
Korczak-terem - kiállítás
Könyvtár
Díszudvar
Lépcsőház
Díszterem

Blinken OSA Archívum - Budapest - BUDAPEST, V.

Blinken OSA Archívum

BUDAPEST, V.
1051
Budapest
1051
Telefon: 
+36-1-327-3250
E-mail: 
Bertalan@ceu.edu

Adatok

Leírás

A Kulturális Örökség Napjai a Blinken OSA Archívum épületében, az Arany János utcai Goldberger-házban

2018-ban a Blinken OSA Archívum ismét részt vesz a Kulturális Örökség Napjai programsorozatban, és megnyitja az 1911-ben épült Goldberger-ház kapuit a látogatók előtt.

Szeptember 15-én és 16-án, szombaton és vasárnap, 10:00 és 16:00 órakor vezetett séta indul az épületben.

Szombaton 17:00 órakor Mélyi József művészettörténész Fényes Szelek ’68 címmel tart előadást. Citerán közreműködik Hevesi László, a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatója.
A hétvégén zár Blinken OSA Centrális Galériájának jelenlegi kiállítása, az BÚCSÚ A TAVASZTÓL Forradalmi ifjúsági lapok, 1968. 2. szám. ,vasárnap délután 17:00 órakor a zárórendezvény részeként a kiállítás kurátora vezet sétát az érdeklődők számára

Helyszín: 1051 Budapest, Arany János u. 32.

2018. szeptember 15-16.
"Diplomata Áruház - mond még valakinek ez a név valamit? Arra az Arany János utcai épületre gondolok, ahol a bomló szocializmus legabszurdabb kereskedése folyt. Emlékeznek? Az ember külföldi útján megvonta szájától a falatot, csak hogy a megspórolt valutát befizethesse egy itthoni számlára, amelynek birtokában aztán nyugati javakra tehetett szert az Arany János utca 32. alatt." írta néhány évvel ezelőtt a Népszabadság az épületről, mely az 1930-as években a Goldberger textilipari vállalat irodáinak adott otthont. A kétezres évek eleje óta az épület tulajdonosa a Közép-európai Egyetem, és 2005 óta működik itt a Blinken OSA Archívum.
Az épület alagsorában található irattárban többek között a Szabad Európa Rádió kutatóintézetének dokumentumait is őrzik, melyek háttéranyagként szolgáltak a hidegháború idején sugárzott adásokhoz.

Goldberger - ház
Goldberger - ház
Goldberger-ház
Goldberger ház  - alagsor
Goldberger - ház

Congregatio Jesu Budapest Belvárosi Rendháza - Budapest - BUDAPEST, V.

Congregatio Jesu Budapest Belvárosi Rendháza

BUDAPEST, V.
1056
Budapest
Váci utca 47.
Telefon: 
+36 30 913 0119
E-mail: 
maliga.eniko@cj.hu
Figyelem!: 

A helyszíni adottságok miatt a csoportok létszáma korlátozott, ezért az épületlátogatás előzetes regisztrációhoz kötött. A jelentkezési sorrend alapján küldünk visszajelzést. Regisztráció: maliga.eniko@cj.hu e-mailcímen.
Kérjük, a vezetésre pontosan érkezzenek, mert a későn érkezőket már nem tudjuk fogadni!
Köszönjük a nagyszámú jelentkezést és érdeklődést. Ezúton is jelezzük, hogy MINDEN SÉTA BETELT, további regisztrációt nem tudunk fogadni! Megértésüket köszönjük.

Adatok

Leírás

Kulturális és történelmi kalandozások a Congregatio Jesu Budapest belvárosi rendházában. Az 1720-as években kezdték építeni a ma látható kolostorépület együttest. 1787-ben II. József az „angolkisasszonyoknak” adta a megüresedett kolostort zárda és iskola céljára. Később leégett, majd Pucher József és Diescher József tervei alapján újjáépítették, kibővítették. Így alakult ki a mai egyhajós, egytornyú barokk templom északi oldalához csatlakozó, egyemeletes barokk magból kiépített udvaros, háromemeletes, eklektikus épület, amihez szervesen kapcsolódik több épületrész: a CJ Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnázium, valamint a CJ Belvárosi Szent Mihály templom blokkja. A vezetés során megismerhetik a több évszázados műemlékegyüttes történetét, hallhatnak a helyszín híres látogatóiról, és megtekinthetik – többek közt – a Szabó Magda Abigél című regényéből készült filmből ismertté vált csigalépcsőt is. Az épület jelenleg is otthont ad a CJ nővérek budapesti közösségnek, emellett itt működik a CJ magyar központja is.

Congregatio Jesu Bp. Belvárosi Rendháza - Szent Mihály Templom
Congregatio Jesu Bp. Belvárosi Rendháza - belső kerengő
Congregatio Jesu Bp. Belvárosi Rendháza - házi kápolna freskórészlet
Congregatio Jesu Bp. Belvárosi Rendháza - belso udvar
Congregatio Jesu Bp. Belvárosi Rendháza

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár - Budapest - BUDAPEST, V.

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

BUDAPEST, V.
1053
Budapest
Ferenciek tere 6.
Telefon: 
+36 1 411 6500/3417
E-mail: 
info@lib.elte.hu

Adatok

Leírás

Az Egyetemi Könyvtár jogelődjét, a nagyszombati jezsuita kollégium könyvtárát 1561-ben Oláh Miklós esztergomi érsek alapította. Egyetemi gyűjteménnyé 1635-ben, a Pázmány Péter esztergomi érsek nevéhez köthető nagyszombati egyetem alapítási évében vált. A jezsuita rend 1773-as feloszlatása után a Magyar Királyi Egyetem a könyvtárral együtt 1777-ben Budára, majd 1784-ben II. József utasítására a jelenlegi helyén álló pesti ferencesek épületébe került. Az ország és a főváros első nyilvános könyvtáraként 1876-ban Skalnitzky Antal tervei alapján épült fel a téren ma látható könyvtárpalota, melyben az intézmény azóta is működik. A könyvtár történetéről további információkat a https://konyvtar.elte.hu/hu/konyvtarak/egyetemi-konyvtar-es-leveltar-egy... oldalon talál.
Az ELTE Egyetemi Könyvtár nyilvános szakkönyvtárként küldetésének tekinti kulturális örökségünk megismertetését a társadalom széles rétegeivel, és erősíteni kívánja a polgárokban ezen örökség megóvásának igényét, ezért a Kulturális Örökség Napjai rendezvény keretében évről-évre kitárjuk kapuinkat az érdeklődők előtt.

Földalatti Vasúti Múzeum - Budapest - BUDAPEST, V.

Földalatti Vasúti Múzeum

BUDAPEST, V.
1052
Budapest
Deák téri aluljáró
Telefon: 
+36 1 461-6500/41103
E-mail: 
muzeum@bkv.hu

Adatok

Leírás

A múzeum állandó kiállítása és műemléki épülete az 1896-ban – a kontinensen elsőként – átadott földalatti vasút múltját mutatja be. Autentikus helyszínen, a földalatti vasút egy eredeti alagútszakaszában, a korszak hangulatát idéző környezetben (Zsolnay-csempeburkolat, eredeti állomásfelirat) tekinthetik át a földalatti több mint 120 évet felölelő múltját az érdeklődők. A múzeum új időszaki kiállítása az idén 50. születésnapját ünneplő BKV történetének fontos pillanatait villantja fel.

Állandó kiállítás - a földalatti vasút egykori faburkolatú kocsija
Állandó kiállítás - a földalatti vasút egykori fémurkolatú kocsija
Állandó kiállítás - a földalatti vasút egykori fémurkolatú kocsija
Időszaki kiállítás - 50 éves a BKV
Időszaki kiállítás - 50 éves a BKV

Fővárosi Törvényszék - Budapest - BUDAPEST, V.

Fővárosi Törvényszék

BUDAPEST, V.
1055
Budapest
Markó utca 27.
Telefon: 
+36 1 354-6526
E-mail: 
sajto@fovarosit.birosag.hu
Figyelem!: 

Az épületbe történő belépésnél biztonsági okokból a belépők ruházatát és táskáját átvizsgálják. Ruhatár és értékmegőrzés nem biztosított. 20 fő feletti csoportok részére előzetes regisztráció szükséges a sajto@fovarosit.birosag.hu e-mail címen!

Adatok

Leírás

A Fővárosi Törvényszék 2018. szeptember 15-én szombaton várja a látogatókat, akik 10:00 és 18:00 óra között óránként vezetett séta keretében megismerkedhetnek a Hauszmann Alajos tervezte műemléki épülettel és történetével. Az épületlátogatáson való részvételhez nem szükséges előzetes regisztráció. Az 1890. augusztus 1-jén átadott igazságügyi palota máig méltán őrzi tekintélyét. Bemutatjuk a műemlék épületet és történetét, az igazságszolgáltatás egy-egy mozzanatát megörökítő Feszty-képekkel díszített, eredeti pompájában tündöklő esküdtszéki termet és az 1800-as évekbeli könyvritkaságokkal büszkélkedő könyvtárat. A kiállítószekrényben megtekinthető az 1822-ben Werbőczy István neve alatt megjelent magyar törvénytár: Corpus Iuris Hungarici, ami a könyvtár legrégebbi könyve.

Gazdasági Versenyhivatal - Budapest - BUDAPEST, V.

Gazdasági Versenyhivatal

BUDAPEST, V.
1054
Budapest
Alkotmány u. 5.
Telefon: 
+36 1 472-8985
E-mail: 
versenykultura@gvh.hu

Adatok

Leírás

1869-ben Fürst Mór megrendelésére, Gaál Bertalan tervei alapján készült a bérpalota céljára emelt ház, a belváros kiemelt területén. Az épület jelenleg a Gazdasági Versenyhivatal intézményének ad otthont. A Gazdasági Versenyhivatalt (GVH) az Országgyűlés hozta létre a tisztességtelen piaci magatartás tilalmáról szóló 1990. évi LXXXVI. törvény elfogadásával. A hivatal a törvény hatályba lépésével egyidejűleg, 1991. január 1-jén kezdte meg működését. A versenyellenes magatartások tilalmának törvénybe iktatását és a szabályok betartása felett őrködő GVH létrehozását a gazdasági hatékonyságot kikényszerítő piaci verseny szabadságának és tisztaságának védelme motiválta.

A Gazdasági Versenyhivatal épülete
Az épület bejárata
Földszinti tárgyaló előtere
Aula
Aula a III. emeletről
Épület III. emelete
Lépcsőház
Aula fenti nézetből
Kijárat

Gróf Széchenyi Rendezvényhajó - Budapest - BUDAPEST, V.

Gróf Széchenyi Rendezvényhajó

BUDAPEST, V.
1054
Budapest
Id. Antall József rakpart
Telefon: 
+36 1 270 1040
E-mail: 
kozpont@lajtahajo.hu

Geolocation is 47.501672, 19.044921

Figyelem!: 

A helyszín regisztrációt követően látogatható. A regisztráció a www.lajtahajo.hu weboldal alatt található.

Adatok

Leírás

A Gróf Széchenyi hajó a Duna budapesti szakaszának egyetlen még működő lapátkerekes, kétfedélzetes járműve. Büszkén viseli a magyar kereskedelmi hajózás atyjának, a Pestet és Budát összekapcsoló hazafinak a nevét. Az elektromosan irányított hajók egyike, amelynek 8 hengeres Sulzer főhajtóművei a mai napig dobognak, működő lapátkerekei pedig végigutazták a huszadik század második felét napjainkig. A Gróf Széchenyi visszahozza az igazi folyami hajózás eredeti élményét. A felújított, elegáns, lapátkerekes hajó olyan rendezvényeknek nyújt kiváló helyszínt, ahol fontos a megjelenés. A hajózás egészen különleges élményé adják vissza a vintage stílusú terek, amelyekből a "Széchenyi" terem 400 fős gálavacsorás fogadástól a zenés-táncos bálokig mindennek megfelel.

Közép-európai Egyetem (CEU) - Budapest - BUDAPEST, V.

Közép-európai Egyetem (CEU)

BUDAPEST, V.
1051
Budapest
Nádor u. 9
Telefon: 
+36 1 327 2748
E-mail: 
MeraiD@ceu.edu
Figyelem!: 

Belépés a Nádor utca 15. bejáratán, regisztráció a belső recepciós asztalnál.

Adatok

Leírás

A Közép-Európai Egyetem (CEU) belvárosi épülettömbje számos örökségi értékkel bíró épületet foglal magába. A Nádor utca 9-es szám alatti telek 1813-ban lett Gróf Festetics Antal tulajdona. Az épületet 1826-ban Pollack Mihály tervezte. A Festetics-palota a reformkorban főúri palota volt, a kiegyezés után pénzügyi központ. 1945-ben államosították, 1960-tól külkereskedelmi vállalatok székhelye, 1992-től a CEU-nak ad otthont. A Nádor utca 11. szám alatt található, 1914-15-ben felépített lakóház Jánszky Béla és Szivessy Tibor tervei alapján készült a Festetics család részére. Az épület homlokzatán található, Moiret Ödön által készített domborművek az első világháború borzalmaira emlékeztetnek. Az épület 1997-ben került a Közép-európai Egyetem tulajdonába, és 2006-ban állították helyre a homlokzatot. A Nádor utca 13. alatti épület 1841-ben épült Hild József tervei szerint a nagybirtokos Vay József megbízására. Hild József tervezte a volt Marczibányi palotát is, amely 1830-32 közt épült, és ma szintén (többek közt) a Közép-európai Egyetemnek ad helyet. A Nádor utca 15. szám alatt épült a CEU legújabb egysége, a díjnyertes ír O'Donnel-Toumey építésziroda munkája.

A CEU épületei a Nádor utcában (9., 11., 13. és 15. szám)

Magyar Tudományos Akadémia Székháza - Budapest - BUDAPEST, V.

Magyar Tudományos Akadémia Székháza

BUDAPEST, V.
1051
Budapest
Széchenyi István tér 9.
Telefon: 
+36 1 411-6321
E-mail: 
info@titkarsag.mta.hu
Figyelem!: 

A programokon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az mta.hu/esemenynaptar oldalon lehet.

Adatok

Leírás

A Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi István téren álló székháza Budapest egyik reprezentatív középülete, a magyar tudományosság jelképpé nemesült foglalata. Az épület 150 éve nyílt meg. Bár magát az intézményt 1825-ben alapította gróf Széchenyi István, palotáját csak 1862–65-ben emelték August Friedrich Stüler berlini építész tervei szerint. Az Akadémia székháza a maga korában a neoreneszánsz stílustörekvés úttörő és nagyszabású alkotása volt, amely a magyar főváros építészeti fejlődésére is hatást gyakorolt. Belsejének elegáns architektúrája, főbb termeinek festészeti és szobrászati díszítése méltó az épület kiemelt rendeltetéséhez. Megtalálhatók benne az intézmény legmagasabb vezetőinek irodái, különböző dísz- és tanácskozótermek, valamint a harmadik emeleten a nagyközönség által is látogatható Művészeti Gyűjtemény (Képtár). A palotához hátulról csatlakozik az Akadémia egykori bérháza, amely ma – átalakított formában – az MTA Könyvtár és Információs Központnak ad otthont.

Országház - Budapest - BUDAPEST, V.

Országház

BUDAPEST, V.
1055
Budapest
Kossuth Lajos tér 1-3.
Telefon: 
+36 1 441-4479
E-mail: 
kozonsegszolgalat@parlament.hu
Figyelem!: 

Az Országház látogatása regisztrációhoz kötött! Bővebb információ és jelentkezés itt: https://konseta.parlament.hu/web/

Adatok

Leírás

Magyarország parlamentjének épületét – amit magyarul Országháznak hívunk – méltón sorolják a világ legszebb parlamentjeinek sorába. A Duna-parti panoráma egyik legfontosabb elemeként 2011-ben a Világörökség részének választott épület felbecsülhetetlen muzeális érték, a magyar nemzet büszkesége. Az Országház a törvényhozás otthona, a Szent Korona őrzési helye, 199 országgyűlési képviselő, valamint az őket segítő közel 600 ember munkahelye. Jelenleg az épület ad helyet a miniszterelnöknek és az őt kiszolgáló apparátusnak is.

Pénzügyminisztérium - Budapest - BUDAPEST, V.

Pénzügyminisztérium

BUDAPEST, V.
1051
Budapest
József nádor tér 2-4.
Telefon: 
+3617951270
E-mail: 
konregisztracio@pm.gov.hu
Figyelem!: 

A 2018-as Kulturális Örökség Napjai Pénzügyminisztérium látogatásra a regisztráció szeptember 13-án 12:00 órakor LEZÁRULT!

Adatok

Leírás

Századfordulós időutazásra invitáljuk Önöket Alpár Ignác egykori pénzpalotájába, amely a Magyar Általános Hitelbank székházának épült, napjainkban pedig a Pénzügyminisztériumnak ad otthont. A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében a nagyközönség is megcsodálhatja a monumentális, gránitlábazatos homlokzat mögött rejlő építészeti különlegességeket, a historikus magyar építészet és iparművészet remekműveit, felidézve egyúttal a magyar pénzügyi igazgatás elmúlt 150 esztendejét.

Pénzügyminisztérium épülete
Miniszteri folyosó
Miniszteri tárgyaló
Pénztárterem
Miniszteri előtér, Kossuth szobor
Patinás márványlépcső

Petőfi Irodalmi Múzeum – Károlyi-palota - Budapest - BUDAPEST, V.

Petőfi Irodalmi Múzeum – Károlyi-palota

BUDAPEST, V.
1053
Budapest
Károlyi utca 16.
Telefon: 
+36 1 317-3611/245 m.
E-mail: 
nagyvarii@pim.hu

Adatok

Leírás

A Petőfi Irodalmi Múzeumnak otthont adó Károlyi-palotát az egyik legismertebb magyar főúri család, a Károlyiak ízlése emelte Budapest egyik legimpozánsabb palotájává. A belváros klasszicista gyöngyszeme sok olyan titkot rejt magában, amelyek mind a fővárosi építészettörténet, mind a magyar történelem és irodalom jelentős mérföldkövei.

Károlyi-palota – Díszterem
Károlyi-palota – Lotz-terem
Károlyi-palota – Kápolna
Károlyi-palota – Télikert
Károlyi-palota – őszi hangulat

Politikatörténeti Intézet (volt Kúria) - Budapest - BUDAPEST, V.

Politikatörténeti Intézet (volt Kúria)

BUDAPEST, V.
1054
Budapest
Alkotmány u. 2.
Telefon: 
+36 1 301-2020
E-mail: 
info@phistory.hu
Figyelem!: 

Az épület csak vezetéssel látogatható! Regisztrációjukat erre az email címre várjuk: info@phistory.hu.

Adatok

Leírás

A jelenleg a Magyar Néprajzi Múzeumnak és a Politikatörténeti Intézetnek helyt adó épület eredetileg Igazságügyi Palotának épült 1893 augusztusa és 1896 májusa között, Hauszmann Alajos tervei alapján. A palota központi részét képező nagycsarnok köré teljesen szimmetrikusan komponált két szárny déli emeleti helyiségei a Magyar Királyi Kúriának, míg az északi termei a Budapesti Királyi Ítélőtáblának adtak otthont. A Politikatörténeti Intézet a déli szárnyban működik: szeptember 15-én az itt található, korábban ítélethirdetésre használt, díszes III. emeleti tanácstermet és II. emeleti könyvtári olvasótermet, valamit a földszinten található "A Népszabadság és a szilveszteri Népszabi karikatúrái" című kiállításunkat tekinthetik meg látogatóink. A díszteremben vetítéssel egybekötött előadást hallhatnak arról, hogy az épület homlokzatán látható gyönyörű szobrok milyen szimbolikus jelentéssel bírnak a helyszín eredeti funkcióját illetően.
Az épület csak vezetéssel látogatható. A vezetés útvonala: Gyülekező az épület aulájában; a harmadik emeleti díszes Tanácsterem megtekintése, amely a két világháború között (amikor az épületben a Magyar Kúria működött) bírósági ítélkezés helyszíneként szolgált; a második emeleti Könyvtár korhű megoldásokkal gyönyörűen felújított termeinek megtekintése, majd a Könyvtár és a Levéltár érdekes gyűjteményének ismertetése.

A Politikatörténeti Intézet épülete
Épületünk Parlamentre néző homlokzata
A III. emeleti díszes tanácsterem
Könyvtárunk folyosójának restaurált festése
A könyvtári folyosó részlete
Könyvtárunk díszes olvasóterme
Könyvtárunk díszes olvasóterme
A Politikatörténeti Intézet lépcsőháza
Lépcsőházunk eredeti kovácsoltvas korlátja
Épületünk I. emeleti folyosója

Lajta Monitor múzeumhajó - Budapest, - BUDAPEST, V.

Lajta Monitor múzeumhajó

BUDAPEST, V.
1055
Budapest,
Parlament Látogatóközpont, Duna Part
Telefon: 
+36 20 992-0152
E-mail: 
kozpont@lajtahajo.hu

Geolocation is 47.508567, 19.045053

Figyelem!: 

A helyszín regisztrációt követően látogatható. Regisztrálni a www.lajtahajo.hu-n az Örökségnapok menüpont alatt lehet.

Adatok

Leírás

A Lajta Monitor hadihajó csaknem másfél évszázados hajóteste a szétbontása előtti pillanatban menekült meg a pusztulástól. A néhai hajóhadból az egyetlen, amely eredeti formájában lett visszaállítva.

Kossuth Múzeumhajó - Kossuth Múzeumhajó és Vén Hajó Étterem Budapest - BUDAPEST, V.

Kossuth Múzeumhajó

BUDAPEST, V.
1054
Kossuth Múzeumhajó és Vén Hajó Étterem Budapest
Vigadó 2-es ponton
Telefon: 
+36 1 270 1040
E-mail: 
kozpont@lajtahajo.hu

Geolocation is 47.497642, 19.046632

Figyelem!: 

A helyszín regisztrációt követően látogatható. Regisztráció a www.lajtahajo.hu weboldalon lehetséges.

Adatok

Leírás

A közel 100 esztendős KOSSUTH kiemelkedő muzeális értékkel bír, hiszen mára ez az egyetlen, eredeti formájában fennmaradt személygőzös az egész Dunán. A fedélzeten működő Vénhajó Étterem jelenleg három teremmel áll a vendégek rendelkezésére, egyenként 110, 50, illetve 40 fős befogadóképességgel. A hajó múzeumi hangulatot árasztó belső terei, lépcsőkkel tagolt szintjei vonzóvá teszik nem csak a hazai, hanem a külföldi vendégek számára is. A fedélzeten a hajózás számos érdekes relikviáját bemutató -a Közlekedési Múzeum szakemberei által összeállított- kiállítás is várja a látogatókat. Ezen kívül megtekinthető a teljes egészében megmaradt gőzgép és lapátkerék, a kormányállásban pedig látható a különleges, gőzműködtetési kormányszerkezet is. A sétahajót 1976-ban vonták ki a rendszeres forgalomból, majd hosszú ideig csal lakó- illetve étkezőhajó volt Újpesten a Folyamhajózási Üzemigazgatóságnál. Ezután évekig várt a sorsára, 1984-től megkezdődött a Ganz Danubius Hajó- és Darugyár Óbudai Gyáregységében a felújítása és múzeumhajóvá történő átalakítása. 1986 októberében adták át a Lánchíd pesti hídfőjénél horgonyzó gőzöst a közönségnek. 2000-ben részlegesen a hajótest, 2004-ben pedig a teljes belső rész fiatalodott meg, elnyerve mai, sokak szerint valaha is létezett legszebb alakját.

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára - Budapest - BUDAPEST, VI.

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára

BUDAPEST, VI.
1067
Budapest
Eötvös u. 7.
Telefon: 
+36 1 478-6026
E-mail: 
info@abtl.hu

Adatok

Leírás

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára a volt államvédelmi és állambiztonsági szervek 1944 után keletkezett iratanyagát őrzi, kezeli és dolgozza fel. A 2003. évi III. tv. értelmében a szaklevéltár biztosítja az érintett állampolgárok számára a róluk nyilvántartott adatok megismeréséhez való jogának gyakorlását, azaz az információs kárpótlást, illetve a törvényben foglalt feltételek mellett biztosítja a kutatási tevékenység folytatását, valamint ellátja A köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló 1995. évi LXVI. törvényben meghatározott egyéb feladatokat.

Magyar Képzőművészeti Egyetem - Budapest - BUDAPEST, VI.

Magyar Képzőművészeti Egyetem

BUDAPEST, VI.
1062
Budapest
Andrássy út 69-71.
Telefon: 
+36 1 373 0069
E-mail: 
romoda.klara@mke.hu

Adatok

Leírás

Az Andrássy út 69. szám alatti épület a régi Műcsarnok épülete, közadakozásból épült 1875-77 között, Láng Adolf tervei alapján. A palota gazdagon díszített, aranyozott, stukkókkal díszített, oszlopos-boltíves márványozott előcsarnokkal fogadja a látogatókat. Az aulát - mely valaha nyitott udvar volt - övező ólomüveg ablakokat Róth Zsigmond tervezte és készítette. Az épületben a folyosó mennyezet-lunettáit és a nyolcszögletű keretbe foglalt allegorikus figurákat az egykori Mintarajztanoda festészeti osztályának tanára, a kor ünnepelt freskófestője, Lotz Károly festette. Az Andrássy út 71. alatti épület Rauscher Lajos építész tervei szerint készült, neoreneszánsz stílusú, homlokzatán, a párkányszalag medalionjaiban több híres-neves festő, szobrász és építész arcképei láthatók, ezek Székely Bertalan munkái.

Magyar Képzőművészeti Egyetem - Epreskert - Budapest - BUDAPEST, VI.

Magyar Képzőművészeti Egyetem - Epreskert

BUDAPEST, VI.
1063
Budapest
Kmety u. 26-28.
Telefon: 
+36 1 373 0069
E-mail: 
romoda.klara@mke.hu

Adatok

Leírás

1882-től szobrászati és festészeti mesteriskolák működtek itt, jelenleg is festő és szobrász műtermeknek ad otthont. Nevét arról az eperfás ligetről kapta, melyet Stróbl Alajos szobrászművész hozatott rendbe. A kertben található a józsefvárosi Kálvária téren állt régi, pesti, barokk kálváriakápolna épülete (1744-1749). A kálváriát feltehetőleg Mayerhoffer András építette. A Kálvária tér rendezése miatt lebontásra ítélt kálváriát Stróbl Alajos kezdeményezésére kövenként vitték át mai helyére. Az épület felújítása, restaurálása 2006-ban fejeződött be. Az Epreskertben található még a Mátyás-templom 13-14. századi délkeleti kapuzata és több más eredeti köve, valamint a Kolozsvári testvérek Sárkányölő Szent György szobrának bronz másolata.

Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum - Budapest - BUDAPEST, VI.

Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum

BUDAPEST, VI.
1063
Budapest
Munkácsy Mihály utca 19/B.
Telefon: 
+36 1 472-6342
E-mail: 
muzeum@nav.gov.hu

Adatok

Leírás

A Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeumnak helyet adó Schiffer-villa a Terézváros elegáns negyedében, a Városligettől pár percre, a Munkácsy Mihály utcában található. A villát Schiffer Miksa vasútmérnök, gazdag vállalkozó és mecénás építtette családjának. Kívánsága az volt, hogy olyan otthon épüljön, amelyben minden mindennel harmonizál.
A ház 1910-1912 között épült késő-szecessziós stílusban, Vágó József tervei alapján, aki korának egyik legjelentősebb építésze volt. Nevéhez olyan épületek tervezései kapcsolódnak, mint a Gutenberg-ház, a Gresham-palota, vagy az Árkád Bazár. A Schiffer-villa Vágó egyik legfontosabb műve, tökéletesen egységes alkotás. Vágó a magyar avantgard legkiválóbb alkotóit bízta meg a belső terek kialakításával és díszítésével, melynek eredményeképpen igazi összművészeti alkotás született.

A Schiffer-villa hallja
A Schiffer-villa hallja

Állatorvostudományi Egyetem - Budapest - BUDAPEST, VII.

Állatorvostudományi Egyetem

BUDAPEST, VII.
1078
Budapest
István u. 2.
Telefon: 
+36 1 478 4226
E-mail: 
varadi.adel@univet.hu

Adatok

Leírás

Az Állatorvostudományi Egyetem campusa.

Róth Miksa üvegablakok, párkánytárlat
Könyvtár (hajdani főépület)
Hutÿra Ferenc rektor szobra
Azary Ákos szobra
Kiállításrészlet a tanintézeti időszakról

Bélyegmúzeum - Budapest - BUDAPEST, VII.

Bélyegmúzeum

BUDAPEST, VII.
1074
Budapest
Hársfa utca 47.
Telefon: 
+36 1 342-3757
E-mail: 
iroda@belyegmuzeum.hu

Adatok

Leírás

A Bélyegmúzeumnak helyt adó épület 1940-ben készült el Rimanóczy Gyula tervei alapján. Az épület eredetileg a Budapesti Postaigazgatóság és az Erzsébet Telefonközpont számára készült, de itt kapott helyet többek között a M. Kir. Posta Utalványelszámoló Hivatala, a Nemzetközi Leszámoló Hivatal, a 7. sz. postahivatal, a postakiadói tanfolyam oktatótermei és PSE tornaterme is. Érdekessége, hogy az első középületek közé tartozott fővárosunkban, mely már a Bauhaus utáni építészet letisztult, geometrikus stílusában készült. Homlokzatainak síkjait izgalmasan töri meg a Boda Gábor alkotta szoborcsoport, melynek tömbszerű figurái szervesen illeszkednek az épület egészének látványához. Az ugyancsak ide tervezett Bélyegmúzeum speciális igényeit már a tervezés során figyelembe vették. A gyűjtemény darabjainak védelmére az akkor legkorszerűbb automata tűzoltó- és klímaberendezéssel látták el a kiállítóteret és a raktárakat.
A kiállítóteremben találkozhatunk a korabeli berendezés egy részével és az eredeti belsőépítészeti tervrajzokkal. A lépcsőház és az előtér falát a Zsolnay-gyár külön, a múzeum részére készített csempéi és reliefjei díszítik.

Budapest-Fasori Református Egyházközség temploma - Budapest - BUDAPEST, VII.

Budapest-Fasori Református Egyházközség temploma

BUDAPEST, VII.
1071
Budapest
Városligeti fasor 5.
Telefon: 
+3613427311
E-mail: 
hivatal@fasor.hu

Adatok

Leírás

A Városligeti fasoron sétálva a legtöbb arra járó szeme megakad egy impozáns épületen. Ahogy közeledünk, először a terméskőből készült elemek tűnnek fel, az óriási bástyaszerű torony. A kapun belépők aztán meghökkennek: a nyers külső mögött a hazai szecesszió egyik leggyönyörűbb alkotása, egy gazdagon díszített enteriőr – az egyik legszebb magyarországi templombelső fogadja őket. A „tovább merészkedők” gyorsan szembesülhetnek azzal is, hogy a gyönyörű templom élő, eleven és folyamatosan növekvő keresztyén közösség otthona.
A templom épületének megálmodója a jeles magyar műépítész, Árkay Aladár, akinek ez volt az első egyházi felkérése. 1911 és 1913 között zajlott az építkezés, és 1913. június 1-jén szentelték fel a templomot. Belépve a görögkereszt alaprajzú épületbe, hatalmas tér fogad bennünket, óriási ablakokon árad be a fény. A félköríves tartóelemeken valamint a szószék fölött gyönyörű, népies, stilizált díszítőmotívumok futnak végig, akárcsak a meredek oromfallal lezárt magas nyeregtetőn, kívül. Az ablakokon, a csilláron és a padokon a korszak neves szakemberei dolgoztak (Róth Miksa, Miákits Károly, Kovács Zsigmond), az épület pirogránit díszei pedig a pécsi Zsolnay-gyárban készültek.
„... a templomnál nagyobb van itt” (Máté evangéliuma 12,6b) – ez a felirat olvasható a templom bejáratánál. Jézus Krisztus magára mutató szavaival kívánunk arra emlékeztetni, hogy a mi örökségünk minden képzeletet felülmúl: ezt számunkra Krisztus saját áldozatával szerezte meg, nekünk ajándékozta. A mi örökségünk az örök közösség Istennel. A „nagyobbról” tettek hitvallást elődeink a templom megépítésekor. Szeretettel hívjuk Önt is gyönyörködni kincseiben, sétálni Magyarország egyik legszebb szecessziós épületében. Bízunk benne, hogy mikor kilép a templomkapun, gondolatai rímelnek majd a zsoltár szavaira: „Hatalmasan cselekedett ezekkel az Úr!” (Zsoltárok könyve 126,2).

Budapest-Fasori Református Templom
Budapest-Fasori Református Templom
Budapest-Fasori Református Templom
Budapest-Fasori Református Templom
Budapest-Fasori Református Templom

A tisztelet és az összetartás otthona, Gutenberg Otthon - Budapest - BUDAPEST, VIII.

A tisztelet és az összetartás otthona, Gutenberg Otthon

BUDAPEST, VIII.
1088
Budapest
Gutenberg tér 4.
E-mail: 
info@cape.hu
Figyelem!: 

Csak vezetéssel! Kérjük a pontos érkezést! Max. létszám 20 fő.

Adatok

Leírás

Az épület terveit a Magyarországi Könyvnyomdászok és Betűöntők Segélyező Egylete megbízásából Vágó József és László 1905-ben készítette.
A Civilek a Palotanegyedért Egyesület bejárására regisztrálni az info@cape.hu címen lehet, a nap megjelölésével.

BGSZC Széchenyi István Kereskedelmi Szakgimnáziuma - Budapest - BUDAPEST, VIII.

BGSZC Széchenyi István Kereskedelmi Szakgimnáziuma

BUDAPEST, VIII.
1088
Budapest
Vas utca 9-11.
Telefon: 
+36 1 338 44 80
E-mail: 
iskola@vasutca.hu

Adatok

Leírás

A Palotanegyedben található Lajta Béla és Kozma Lajos premodern iskolaépülete 1912-ben épült. Lajta nemcsak az épületet és az azt színessé varázsoló magyaros szecesszióval díszített motívumokat tervezte, hanem a bútorokat, berendezési tárgyakat, lámpákat is. Ebben az iskolában tanított Szerb Antal, Ancsel Éva és itt rendezték meg hazánk első kosárlabda mérkőzését is. Az épületben szombaton diák-idegenvezetők kalauzolják az érdeklődő látogatókat.

A Vas utcai iskola bejárata

Evangélikus Országos Gyűjtemény - Budapest - BUDAPEST, VIII.

Evangélikus Országos Gyűjtemény

BUDAPEST, VIII.
1085
Budapest
Üllői út 24.
Telefon: 
+36 1 550-7017
E-mail: 
eogy@lutheran.hu

Adatok

Leírás

A frissen megújult evangélikus székházban új terek látogathatók értékes, régi tartalommal. A levéltár gazdag egyháztörténeti gyűjteménye olyan ritkaságokat őriz, mint Melanchthon levelei és Luther autográf végrendelete, amelyet Jankovich Miklós műgyűjtő adományaként kapott meg az egyház mintegy kétszáz évvel ezelőtt, és még Hitlernek sem sikerült megkaparintania. A levéltárból majd száz évvel ezelőtt kinőtt könyvtár pedig részben úgy épült, hogy elhelyezhető legyen benne a kiskartali Podmaniczky-Degenfeld kastély gyönyörű könyvtárszobájának berendezése és húszezernyi kötete. A mintegy 120.000 címet számláló könyvtárban többszáz éves könyvek, Radvánszky Béla sajókazai könyvtára, a fasori gimnázium könyvtártöredéke és sok más érdekesség található. Az utca felől bérháznak tűnő épületben bújik meg a józsefvárosi evangélikusok gyönyörű temploma is.

Luther és Melanchthon mellképe - kortárs grafikus, Mezei Ildikó művei.
A 20. század elején készült, aranyozott faragással ellátott könyvszekrény részlete régi kötetekkel és éggömbbel.
Levéltár részlete
A józsefvárosi evangélikus templom megbújik a bérház tömbjében.

Festetics Palota - Budapest - BUDAPEST, VIII.

Festetics Palota

BUDAPEST, VIII.
1088
Budapest
Pollack Mihály tér 3.
Telefon: 
+36 1 266-3101/134-es vagy 105-ös mellék
E-mail: 
info@festeticspalota.hu

Adatok

Leírás

Az épület a Festetics család városi palotája volt, mely az átalakítások ellenére is megőrizte eredeti képét. Még a világháborút megelőzően állami tulajdonba került, mivel Festetics Tasziló 1933-ban bekövetkezett halála után a magyar állam megvásárolta az épületet. 1941-től itt működött a Teleki Pál Történettudományi Intézet, majd utóda, a Kelet-Európai Tudományos Intézet. Több évtizeden keresztül az Országos Széchényi Könyvtár osztályainak és raktárainak adott otthont, végül az ELTE szociológia tanszékének hallgatói tanulhattak e falak közt. Az épület építészeti, városképi, történeti szempontból is fontos számunkra: a 19. századi magyar építészet egyik legnagyobb formátumú magyar építészének, Ybl Miklósnak az alkotása, alaprajzi elrendezésében, belső dekorációjával tanúja a már eltűnt arisztokrata életformának.
Az épület Budapest volt mágnás-negyedében található, amely városrész olyan patinás épületeknek, intézménynek ad helyet, mint a Nemzeti Múzeum, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár vagy az Olasz Kulturális Intézet. Ehhez illeszkedve a Festetics Palota is önálló kulturális arculat kialakítására, szerepvállalásra törekszik, így kiemelt fontosságúnak tarjuk a kulturális, közéleti, tudományos események szervezését, az ezekben való közreműködést, valamint az olyan intézményekkel és társadalmi szervezetekkel a kapcsolat kialakítását, amelyek az épület történelmi hagyományaihoz és az egyetemi oktatáshoz hasonló szellemiséget képviselnek. Rendezvényhelyszínként különleges díszítésű termekkel és magas színvonalú szolgáltatásokkal szeretnénk hozzájárulni a palota falai között megtartott események emelkedett hangulatához. A palota kiváló „hátteret” biztosít koncertekhez, bálokhoz, esküvőkhöz, fogadásokhoz, minden eseményhez, amely igényli a klasszikus szépségű, finom eleganciájú környezetet.
A Festetics Palota bevételei teljes egészében az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem működését segítik, így minden tevékenységünkkel közösségi célt szolgálunk.

Oldalak