Helyszínek

A szűrési feltételeknek az alábbi találatok felelnek meg:

Köztársasági Elnöki Hivatal - Budapest - BUDAPEST, I.

Köztársasági Elnöki Hivatal

BUDAPEST, I.
1014
Budapest
Szent György tér 1.
Telefon: 
+3612245019
E-mail: 
kiraly.monika@keh.hu

Adatok

Leírás

A Sándor-palota Budapest egyik legszebb helyén, a Budai Várban, a Budavári Király Palota tőszomszédságában, a Szent György téren található. Az egykori Sándor grófok magánpalotája (1806), mely az 1867-es kiegyezéstől a második világháború végéig miniszterelnöki rezidencia volt, ma a Köztársasági Elnöki Hivatalnak ad helyet. A Sándor-palota műemlék, amelynek falai évszázadosak, dísztermeinek belső burkolatai a régiek hű másolatai, modern és korhű-másolati berendezései pedig úgy szolgálják a mai használatot, hogy emlékeztetnek a régi időkre is.

Sándor-palota külső
Sándor-palota déli főbejárata
Tükörterem
Kerek szalon
Mária Terézia-szalon
Kék szalon
Kis Empire szalon

Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet - Budapest - BUDAPEST, I.

Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

BUDAPEST, I.
1013
Budapest
Krisztina krt.57.
Telefon: 
+36 1 375-1184/124
E-mail: 
oszmi@oszmi.hu
Figyelem!: 

A részvétel regisztrációhoz kötött: oszmi@oszmi.hu. Jelentkezéseket csak korlátozott számban tudunk fogadni.
Az épület csak részben akadálymentesített.

Adatok

Leírás

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek harmonikus, klasszicista jellegű épület ad otthont a Krisztina körúton. Az eredetileg földszintes, majd emeletessé átalakított palota Krisztinaváros egyik legjelentősebb történelmi épülete. A 19. század negyvenes éveiben Áldásy Antal kapitány építtette. 1855-1866 között ez az épület volt családi otthona a Lánchíd és az Alagút skóciai születésű angol építészének, a budai Áldásy családba nősült Adam Clarknak.

Az épület  a Krisztina körüt felől
Az épület belső udvara
A könyvtár
Lépcsősor
Az igazgatói iroda

Óbudai Társaskör - Budapest - BUDAPEST, III.

Óbudai Társaskör

BUDAPEST, III.
1036
Budapest
Kiskorona utca 7.
Telefon: 
+3612500288
E-mail: 
info@obudaitarsaskor.hu

Adatok

Leírás

Az Óbudai Társaskör épülete a régi Óbuda központjában, az egykori királyi, később királynői palota szomszédságában található. A klasszicista műemlék ház – melynek múltja a római korig nyúlik vissza – eredeti hangulatot idéző helyreállítása az Ybl-díjjal jutalmazott építész, Korompay Katalin tervei nyomán 1988-ban fejeződött be. A két évtized alatt nemcsak a szűken vett városrész, hanem Budapest, sőt az ország kulturális és társasági életének is jól ismert intézményévé vált.

Információs pult, előtér
Verkli, kisszalon
Pince
Nagyterem

Tőzsdepalota - Aula - Budapest - BUDAPEST, V.

Tőzsdepalota - Aula

BUDAPEST, V.
1054
Budapest
Szabadság tér 17
Telefon: 
+ 36 1 413 2045
E-mail: 
marketing@tippin.net
Figyelem!: 

Maximum 20 fő beengedésére lesz egyidejűleg lehetőség, 30 perces turnusokban!

Adatok

Leírás

Az érdeklődők számára bejutást biztosítunk a Tőzsdepalota aulájába. Az aulába, melyben annak idején Gobbi Hilda kortyolgatta kávéját, és ahol az első pesti tőzsdét 1854-ben alapították. Micsoda történelem egyetlen épület számára! A historizáló stílusú palota Alpár Ignác tervei alapján épült 1902-1907 között. Alpár tiszta, világos, szimmetrikus alaprajzot tervezett, a tőzsdetermeket az emeletre téve. A termek, melyekhez karzat is épült a közönség számára, a természetes világítás érdekében az épület két végére kerültek: északra az árutőzsde, délre az értéktőzsde. Mindkettőhöz elegáns oszlopcsarnok vezetett. Középen irodák, tárgyalók, ruhatárak, várótermek, büfék, társalgók és dohányzók, távíró- és telefonhelyiségek létesültek. A 15 méter átmérőjű kupolaterem 18,5 méter magas. A több évtizedes, az értékekre közömbös átépítések mára felismerhetetlenné tették a palota belsejét, melynek helyreállításán jelenleg a világ legjobb építész szakemberei dolgoznak a kanadai tulajdonos, Michael Tippin megbízásából. Az épület műemlékeleminek helyreállítását követően egyedülálló irodatereket alakítanak ki, bárokkal és éttermekkel az alsó szinten - így adva vissza ezt az építészeti műremeket a nagyközönségnek.
(A teljes szöveg a letöltések fülben megtalálható.)

A Tőzsdepalota 2020-ban
A Tőzsdepalota 1909-ben

Magyar Gyógyszerészi Kamara Országos Hivatala - Budapest - BUDAPEST, VI.

Magyar Gyógyszerészi Kamara Országos Hivatala

BUDAPEST, VI.
1068
Budapest
Dózsa György út 86/b
Telefon: 
+36 1 351-9483
E-mail: 
hivatal@mgyk.hu
Figyelem!: 

Az épület csak vezetéssel látogatható!

Adatok

Leírás

A terézvárosi nyaralónak tervezett épület az 1930-as években készült el, földszintje jelenleg a Magyar Gyógyszerészi Kamara Hivatalának otthont. A régi télikert ólomüvegablaka, az antik patika belsők a múlt hangulatát hozzák a hivatal jelenébe. Csoportok minden egész órakor indulnak. A vezetés részeként rövidfilmet mutatunk be a Gyógyszerész Kamaráról és a gyógyszerészetről.

Patika belső
Kazetták
Tárgyaló
A régi télikert

FM KASzK - Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola, Kollégium - Budapest - BUDAPEST, XIV.

FM KASzK - Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola, Kollégium

BUDAPEST, XIV.
1149
Budapest
Mogyoródi út 56-60.
Telefon: 
+36 1 273-2741
E-mail: 
titkarsag@vmszki.hu

Adatok

Leírás

Iskolánk, az FM KASZK Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola 1926 óta folytat középfokú kertészképzést, ami 1972-ben földmérési, 1994-ben pedig térképész szakkal egészült ki. Zuglói Intézményünk kiemelkedő látványossága a japánkert és a kb. 1,5 hektáros botanikus kert. Gyűjteményünkben nagyon sok különleges növény található: fenyők; törpe örökzöldek; hamisciprus – Ginko biloba – fajtabemutató; gazdag kaktuszgyűjtemény stb.
Büszkeségünk a hazánkban elsőként megépült japánkert. A japán ember művészi igényességgel fordul környezetéhez, minden tevékenységét igyekszik tökéletesen végezni. Mivel a természettel való szoros kapcsolat a japán lélek legmélyebb igénye, a japán kerttervezés és -építés művészi tökélyre emelkedett. A kertet a kertművész a természet törvényeinek teljes tiszteletben tartásával, a természet lényegét, szépségét átérezve alakítja ki. A természetet sűrítve, szimbólumokkal kifejezve ábrázolja.
Japánkertünk alkotója, Varga Márton – intézményünk alapítója – a fentiek szellemében, mély szakmai alázattal tervezte és építette meg művét 1928-ban. Szándékát és hozzáállását jól jellemzi a tőle vett idézet: „hogyha már külföldi és művészettörténeti jelentőségű kerteket kell utánoznunk, akkor azt ne egyéni és önkényes változtatásokkal, hanem alapos tanulmányok alapján, művészi utánzással, a kerttípus szabályainak szigorú betartásával tegyük!”
A japán császári család tagja, Takamacu herceg és felesége 1931-ben felkeresték a kertet. Látogatásuk alkalmával tetszésüket növények ajándékozásával fejezték ki. Ezek közül még ma is látható az Orixa japonica, a Prunus serrulata ’Kansan’ utódja, továbbá a Wisteria sinensis, az Acer ginnala, a Hibiscus syriacus (teltvirágú alak) és a Prunus nana.

Központi témák: 
TERMÉSZET ÉS ÖRÖKSÉG

Görögkatolikus templom - Boldogkőváralja - BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN

Görögkatolikus templom

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN
3885
Boldogkőváralja
Béke u. 101.
Telefon: 
06 46 387704
E-mail: 
hornyak55@freemail.hu

Adatok

Leírás

Az 1600-as évek közepén épült fatemplom többször leégett. A ruszin őslakosú falu kultúrájának, hagyományainak emlékhelye, aktív hitéleti és kulturális felüdülést jelent.

Görögkatolikus templom - Vizsoly - BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN

Görögkatolikus templom

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN
3888
Vizsoly
Szent János utca 78
Telefon: 
06 46 387704
E-mail: 
hornyak55@freemail.hu

Adatok

Leírás

A 100 éves templom a keleti hagyományoknak megfelelően ikonosztázionnal berendezett. Az ökumenizmus jó példája: a templomban található Károli Gáspár (1590) és Káldy György (1607) bibliafordítók együttes ábrázolása, ami Európában egyedül itt látható.

Nagyboldogasszony templom - Pitvaros - CSONGRÁD

Nagyboldogasszony templom

CSONGRÁD
6914
Pitvaros
Arany János utca 5.
Telefon: 
+36 20 823-3794; +36 62 650 - 528
E-mail: 
plebaniapitvaros@gmail.com

Adatok

Leírás

A település Makótól 25 km-re, Csongrád megyében, Békés megye határán fekszik. A csehszlovák-magyar lakosságcsere idején, 1947-ben telepítették be a felvidéki magyar katolikusokat, akiket – még ebben az évben – Mindszenty József bíboros is meglátogatott. A 30 méter hosszú, 10 méter széles, egyszerű kialakítású templomot, amely teljes egészében a hívek munkájából épült, 1950. április 4-én szentelte fel Hamvas Endre csanádi püspök. Legnagyobb értéke talán a hazájukat vesztett, áttelepített magyarok a katolikus hitben gyökerező mély vallásossága, amely lakásuk berendezése és megélhetésük biztosítása elé helyezte a templom építését és saját lelkipásztor biztosítását. A templomban több neves szegedi képzőművész alkotása is megtalálható, többek között Vágó Gábor szobrász és ötvösművész örökmécsese és a Lakatos Klára intarziaművész által készített keresztúti állomások. Az orgonát Moser Alajos készítette 1879-ben.

A templom homlokzata
A templom a búcsú ünnepén

Árpád Fürdő - Székesfehérvár - FEJÉR

Árpád Fürdő

FEJÉR
8000
Székesfehérvár
Kossuth utca 12
Telefon: 
+36 22 814-400
E-mail: 
somogyi.ilona@arpadfurdo.eu
Figyelem!: 

Azok a kedves látogatók, akik az alagútba is szeretnének lejönni, kérjük, lapos sarkú, lehetőleg sport cipőt és egy vékony pulóvert is hozzanak magukkal.

Adatok

Leírás

A Székesfehérvár belvárosában álló műemlék fürdő szecessziós stílusban épült a századfordulón, a török kori kis fürdő helyén, amely a város visszavétele során megsemmisült (a termálkút szerencsére épségben megmaradt).
A kiegyezést követően fellendült a város gazdasága, és a Külkereskedelmi Bank beruházásában megépítették a jelenlegi épületet, majd egy hotelt és egy kis uszodát is. Ebben az időben vidéken csak Balatonfüreden volt még egy egész évben nyitva tartó meleg vizű fürdő-hotel együttes, így az ország egész területéről, de főleg Budapestről nagyon sokan ellátogattak Fehérvárra kúráltatni magukat a szénsavas gyógyvízben. Blaha Lujza, híres színésznőnk is gyakran tartózkodott itt, összekötve a pihenést a munkával.
Fehérvár mindig is a hadak útjába esett, falai századok óta katonai egységeknek adtak otthont, melyek létszáma a kiegyezést követően megemelkedett, fizetőképes keresletet nyújtva a szolgáltató létesítményeknek. De az általános gazdasági fejlődés minden rétegre kihatott, így a városi polgárság is egyre gyakrabban tudta látogatni a fürdőt, amelynek a közfürdő és a gőz voltak a legnépszerűbb szolgáltatásai, mivel ebben az időben még nagyon kevés lakás rendelkezett saját fürdőszobával.
Az együttes megépítésekor az alatta található alagutat érintetlenül hagyták, így ezeken keresztül továbbra is át lehetett menni a belváros egyik épületéből a másikba.
A fürdő 2005-ben teljes körű restauráláson és bővítésen esett át, és 2010-ben nyitotta meg újra kapuit, kiegészítve egy modern, 3 szintes wellness szárnnyal.
Idén – az erre is kíváncsi látogatóknak – nem csak az épületet, de egyéb, vendégek által nem látogatható területeket is megmutatunk (pl. az épület alatt húzódó alagútba is elvezetjük Önöket, bepillantást engedve a kulisszák mögötti, üzemeltetéssel kapcsolatos élet mindennapjaiba).
Mivel a területet részben csak a fürdőtéren keresztül lehet bejárni, a vezetéseket a reggeli órákra időzítettük. Sajnos ezen nincs lehetőségük változtatni.

Homlokzat a Fő utca irányából napjainkban
Az eredeti homlokzat egy 1910 - ben készült képen
Rózsafából faragott eredeti, restaurált kabinsor
Kupolás, mozaikokkal kirakott törökfürdő az eredeti márványoszlopokkal
Íves medence a kis kupola alatt, az eredeti faragott vízköpővel
"Török" pihenőtér
Belső mediterrán terasz
Gyógymasszázs

Prónay Kastély Acsa - Acsa - PEST

Prónay Kastély Acsa

PEST
2683
Acsa
Telefon: 
+36-30-609-4965
E-mail: 
alfoldi.attila@acsa.hu

Adatok

Leírás

Egyemeletes, barokk külsejű kastély a falu közepén emelkedő dombon.

Központi témák: 
REFORMÁCIÓ EMLÉKÉV

Katona Lajos Városi Könyvtár - Vác - PEST

Katona Lajos Városi Könyvtár

PEST
2600
Vác
Budapesti főút 37.
Telefon: 
+36 27 311 335
E-mail: 
helytortenet@konyvtar.vac.hu

Adatok

Leírás

Vác a fővárostól 45 km-re, a Duna bal partján fekszik. A Dunakanyar központjaként ismert település, Pest megye negyedik legnagyobb lélekszámú városa, egyúttal vonzó idegenforgalmi célpont – egyrészt történelme, másrészt gazdag kulturális élete miatt. Katolikus püspöki székhely, a Váci egyházmegye központja.
A város egyik kiemelkedő kulturális intézménye a Katona Lajos Városi Könyvtár. A környezetéből kiemelkedő, a város két központi terén található emeletes barokk és copf stílusú épületekhez illő építmény 1980 óta ad otthont a városi könyvtárnak. Az izgalmas múlttal rendelkező egykori huszárlaktanya története az 1800-as évekre nyúlik vissza.
A Kulturális Örökség Napjai keretén belül a látogató olyan helyekre is beléphet, ahova eddig olvasóként nem juthatott el. Hogyan nézett ki az egykor "kétemeletes palotaként" emlegetett épület? Mire használták? Mekkora volt a tényleges területe? És mire emlékeznek mindebből a közelben lakók? Nem csak ezekre a kérdésekre kaphat választ, ha ellátogat hozzánk, hanem információt szerezhet a könyvtár történetéről, névadónkról, munkánkról és egyéb érdekességekről is.

Katona Lajos Városi Könyvtár
A könyvtár kertje
M.kir. honvéd huszárlaktanya

Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló - Bátaapáti - TOLNA

Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló

TOLNA
7164
Bátaapáti
Mórágyi-völgy 4.
Telefon: 
+36 75 519-567
E-mail: 
latogatas@rhk.hu
Figyelem!: 

A rendezvényre csak eőzetes regisztrációval, 16. életévét betöltött látogatók jelentkezhetnek a latogatas@rhk.hu e-mail címen. Részletekért az következő telefonszámon érdeklődhetnek: 06-75/519-567

Adatok

Leírás

A Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló az atomerőmű kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékát fogadja végleges tárolásra. Vendégeink megtekinthetik a felszíni Látogatóközpontot, mely modern építészeti megvalósításokkal, interaktív tudásanyaggal várja az érdeklődőket. A látogatás második részeként lehetőség nyílik a 250 méteres mélységbe vezető, keleti lejtősakna első keresztvágatáig (250 méter) lesétálni a résztvevőknek, ahol testközelből tekinthetik meg a 340 millió éves gránitformációban a látogatók részére kialakított látogatókamrát. A teljes program körülbelül 2 órás, mely idő alatt megismertetjük az érdeklődökkel a radioaktívhulladék-kezelés generációkon átívelő feladatát.

NRHT központi épület
Felszíni látogatótér
Felszíni látogatótér
Felszíni látogatótér
A keleti lejtősakna bejárata
A keresztvágatból a nyugati lejtősakna is látható
Látogatócsoport a keleti lejtősaknában
Látogatócsport az első keresztvágatban
Látogatócsport az első keresztvágatban
Látogatócsport az első keresztvágatban

VASIVÍZ ZRt. Vízműtörténeti Múzeum - Szombathely - VAS

VASIVÍZ ZRt. Vízműtörténeti Múzeum

VAS
9700
Szombathely
Váci Mihály u. 30.
Telefon: 
+36 94516272
E-mail: 
vasiviz@vasiviz.hu

Adatok

Leírás

A Vízműtörténeti Múzeum 1998. óta tekinthető meg a VASIVÍZ ZRt. Északi Gépházában.
A több mint száztíz éves épületben az érdeklődők hiteles információkat és érdekes tapasztalatokat szerezhetnek a római kori víznyeréstől kezdve a mai vízi-közmű szolgáltatásig, korabeli eszközök, illetve dokumentumok segítségével.

Klebelsberg iskola - Balatonfűzfő, Fűzfőfürdő - VESZPRÉM

Klebelsberg iskola

VESZPRÉM
8175
Balatonfűzfő, Fűzfőfürdő
Jókai utca 19.
Telefon: 
+36 30 748 5764
E-mail: 
makradr2@gmail.com

Adatok

Leírás

Bemutatjuk az 1930-ban épült, szépen megőrzött, 2007-ben bezárt, 2011-ben "közszíntérként" megnyílt hajdani Klebelsberg iskolát, mely az 5000-es népiskolaprogram (1926-30) képviselője, gróf Klebelsberg Kuno kultuszminiszter kultúrpolitikájának egyik balatoni gyöngyszeme.

A Balatonfűzfői Klebelsberg-iskola szemből
Központi témák: 
TERMÉSZET ÉS ÖRÖKSÉG
ARANY JÁNOS EMLÉKÉV
I. VILÁGHÁBORÚ