Helyszínek

A szűrési feltételeknek az alábbi találatok felelnek meg:

De la Motte - Beer-palota - Budapest - BUDAPEST, I.

De la Motte - Beer-palota

BUDAPEST, I.
1014
Budapest
Dísz tér 15.
Telefon: 
+36 1 202-1967
E-mail: 
delamotte-beer@forsterkozpont.hu

Adatok

Leírás

A palota, miként a legtöbb budavári lakóház, középkori alapokon nyugszik. 1760-ban a francia származású De la Motte des Aulnois Ferenc Károly Jácint császári mérnökkari alezredes vásárolta meg, e korszak emléke a ház legkorábbi része, a földszint és az emelet dongaboltozata. Beer József Kajetán katonai gyógyszerész 1773-ban vásárolta meg a házat, aki akkor már egy évtizede üzemeltette patikáját annak földszintjén. 1784-ben az épületet kibővítette, az ő nevéhez köthető az udvari árkádsoros loggia, a barokk kapualj és a gazdagon díszített emeleti térsor.
A második világháborúban a Dísz téri szárny komoly károkat szenvedett. Az ötvenes években a barokk terekben lakásokat alakítottak ki, az utcai homlokzat megújult. Az épület hosszú ideig rejtőzködő kincse volt a közel 250 négyzetméter festett falfelület, amely példa nélküli a budavári polgári építészetben. A palota teljes műemléki rekonstrukciója 1963-ra fejeződött be, a legutolsó tisztító restaurálásra 1987-ben került sor.
A palota izgalmas múltidézéssel várja kedves látogatóit: az épület terein túl megismerhetjük a herbárium-alapító Beer János Nepomuk budai orvos szülőházát és gyógynövényes világát.

Felsővízivárosi Szent Anna templom - Budapest - BUDAPEST, I.

Felsővízivárosi Szent Anna templom

BUDAPEST, I.
1011
Budapest
Batthyány tér 7.
Telefon: 
+3612016364

Adatok

Leírás

A Szent Anna templom 1740 és 1761 között, Hamon Kristóf, majd Nepauer Máté helyi építészek vezetésével épült föl az elődjéül szolgáló kápolna telkén. 1838-ban és 1876-ban az árvíztől, 1849-ben pedig Buda ostromakor szenvedett súlyos károkat a templom. A második világháború után az Országos Műemléki Felügyelőség (OMF) állította helyre külsőleg, belső festése 1980-ra készült el az Egyház és az OMF közös erőfeszítésével. Ismételt külső felújítására 1994-1997 között került sor. A templom az 1997. évi LIV. törvény alapján 15108. törzsszám alatt, a plébánia 15109. törzsszám alatt I. kategóriába sorolt műemlék.
Kosáríves főkapuját a Hit, Remény és Szeretet allegorikus szobrai díszítik. A kaput a második világháborúban szétlőtték, jelenleg az eredetinek Grandtner Jenő által készült hű másolata látható. A kapu felett a homlokzaton a kórus kronosztikonnal ékes ablaka (Hanc aedem pii clientes Annae posuere – Ezt az épületet Anna jámbor hívei emelték – a kronosztikon az 1758-as évszámot adja) és a Máriát bemutató Szent Anna szobra látható, míg a timpanon mezejének Buda címere ad hangsúlyt. A homlokzat középső mezejét két angyaltól imádott, háromszögbe szerkesztett istenszem zárja. Mindegyik szobor Eberhardt Antal alkotása. „Batthyány tér, Szent Anna temploma. A választottak édes öröme. Elmegyünk mellette és cinkosan összemosolygunk: mi tudjuk, hogy ez a legszebb épület a Városban… Pár év múlva már mindenki tudni fogja a titkot…” (Szerb Antal) Tovább: http://felsovizivaros.plebania.hu

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum - Budapest - BUDAPEST, I.

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

BUDAPEST, I.
1014
Budapest
Kapisztrán tér 2-4.
Telefon: 
+36 1 325-1618
E-mail: 
webmaster@mail.militaria.hu

Adatok

Leírás

Budapest egyik legfrekventáltabb helyén, a külföldi és hazai turisták által sűrűn látogatott Budai Vár északnyugati sarkán található a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum impozáns épülete.
A Hadtörténeti Intézet és Múzeum alaprendeleteséből fakadó feladata a magyar és a kapcsolódó egyetemes hadtörténelem tárgyi emlékeinek kutatása, feltérképezése, feltárása, rendszerezése itthon és külföldön egyaránt, szoros együttműködésben a helyi múzeumokkal, szervekkel.
Részegységei közül egyre többen keresik fel a zárt anyagból látogathatóvá és kutathatóvá tett könyvtárat, térképtárat, levéltárat is, de természetesen vendégeink zöme a Hadtörténeti Múzeum felbecsülhetetlen értékű relikviái miatt tér be hozzánk. Az évi százezret jóval meghaladó látogatói létszám is arra kötelez minket, hogy mindent megtegyünk múzeumi kiállítóhelyeink látogatóbarátabbá tétele érdekében.
Az épület díszudvarán kegyeleti- és szoborparkot találunk, ahol tavasztól őszig kellemes „zöld” környezetben pihenhetik ki a tárlatlátogatás fáradalmait kedves látogatóink.
Nem maradunk meg az épület négy fala között, a bemutatásra szánt anyagokat és témát „kivisszük az utcára”. Múzeumpedagógiai foglalkozásaink, viselet- és fegyverbemutatóink szerte az országban népszerűek az oktatási intézmények és a kulturális intézmények körében.
Fontos feladatunknak tartjuk a közreműködést a nemzettudat és a hazafiságra nevelésben, valamint a helyes, objektív történelemszemlélet kialakításában, megtartásában és erősítésében.

Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára - Budapest - BUDAPEST, I.

Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára

BUDAPEST, I.
1014
Budapest
Bécsi kapu tér 2-4.
Telefon: 
+361 225 2859
E-mail: 
kozmuvelodes@mnl.gov.hu

Adatok

Leírás

Az 1990-es évek közepétől, immár több évtizedes hagyomány alapján mutatjuk be látogatóinknak a budai vár egyik legszebb terén magasodó épületet, ami a magyar historizmus egyik legfontosabb, s eredetileg is levéltárnak szánt műve. Alkotója, Pecz Samu a kor legmodernebb eszközeit alkalmazva, a szintén az ő nevéhez fűzhető Nagyvásárcsarnokhoz hasonlítható színvonalú Házat hozott létre. A történelmi légkört árasztó falakon látható festmények közel 1000 év magyar történetét tárják elénk. A Széna tér felől gyalog vagy a 16-os busszal könnyen megközelíthető épület az első eleme lehet egy budavári kulturális sétának. Ám, ha valaki a királyi palota, illetőleg a Dísz tér felől közelít a vár másik vége felé, akkor bizton ajánljuk utolsó állomásnak, a Levéltár magasba szökő tömbjét.

Épületbelső
Épületbelső
A levéltár főépülete
Levéltári raktár
Ólomüveg ablakok
Gyerekfoglalkozások
Nyomot hagytak kiállítás
Nyomot hagytak kiállítás plakát
Levéltár: folyosó
Dudits Andor secco-ja
Központi témák: 
FORSTER ÉVFORDULÓ/MŰEMLÉKVÉDELEM
ÖRÖKSÉG ÉS KÖZÖSSÉG
I. VILÁGHÁBORÚ ÉVFORDULÓJA
EGYÉB ÉVFORDULÓ

Országos Széchényi Könyvtár - Budapest - BUDAPEST, I.

Országos Széchényi Könyvtár

BUDAPEST, I.
1014
Budapest
Szent György tér 3-5-6.
Telefon: 
+36 1 224-3745
E-mail: 
mag.katalin@oszk.hu

Adatok

Leírás

A Magyar Nemzeti Könyvtár gyűjti, feldolgozza, megőrzi és szolgáltatja a magyar írott kulturális örökség dokumentumait. A könyvtár 1985 óta fogadja olvasóit a Budavári Palota főhercegi lakosztályokból átalakított krisztinavárosi szárnyában.

A Budavári Palota krisztinavárosi szárnya, jelenleg az OSZK épülete
Az oroszlános kapu esti kivilágításban
Az Országos Széchényi Könyvtár főbejárata az oroszlános udvarról

Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet - Budapest - BUDAPEST, I.

Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

BUDAPEST, I.
1013
Budapest
Krisztina körút 57
Telefon: 
+36 1375-1184/124
E-mail: 
oszmi@oszmi.hu
Figyelem!: 

Az épületbejáráson csak előzetes regisztrációval lehet részt venni! (e-mail: oszmi@oszmi.hu)

Adatok

Leírás

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek harmonikus, klasszicista jellegű épület ad otthont a Krisztina körúton. Az eredetileg földszintes, majd emeletessé átalakított palota Krisztinaváros egyik legjelentősebb történelmi épülete. A 19. század negyvenes éveiben Áldásy Antal kapitány építtette. 1855-1866 között ez az épület volt családi otthona a Lánchíd és az Alagút skóciai születésű angol építészének, a budai Áldásy családba nősült Adam Clarknak.
A szakmai vezetők által tartott séta során nemcsak az épület történetével, hanem az itt található színháztörténeti gyűjteményekbe is bepillantást nyerhetnek az érdeklődők.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Krisztina körúti homlokzata
Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet belső udvara
Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet könyvtára
Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet lépcsősora
A könyvtár
A belső udvar

Rudas Gyógyfürdő és Uszoda - Budapest - BUDAPEST, I.

Rudas Gyógyfürdő és Uszoda

BUDAPEST, I.
1013
Budapest
Döbrentei tér 9.
Telefon: 
+ 36 1 356-1010, +36 1 356-1322
E-mail: 
rudas@spabudapest.hu
Figyelem!: 

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy a vezetésekre minden hely betelt. Sajnos nem áll módunkban több jelentkezést fogadni. Megértésüket köszönjük!

Adatok

Leírás

A felújított Rudas Gyógyfürdő és Uszoda idegenvezetéssel egybekötött sétát tart az érdeklődőknek, amely során több száz éves falak között sétálhatnak a látogatók. A körbevezetés során a közel 500 éves múlttal rendelkező termálfürdőben számos jellegzetesen török építészeti vonást lehet majd megtekinteni, köszönhetően a 2005-ös felújítás közben feltárt/meghagyott leleteknek, így a látogatók egy hangulatos, múzeum jellegű fürdőbe csöppennek. A medencetér kupolája, az átjárók boltívei és egyéb apróságok megcsodálása és a fő látványosságnak számító termál osztály mellett természetesen meg lehet majd szemlélni az újonnan kialakított, többek között Zsolnay porcelánokkal díszített wellness részleget is, illetve a felújított Juventus kádosztályt és a klasszicista jellegű uszodát is!

Sándor-palota - Budapest - BUDAPEST, I.

Sándor-palota

BUDAPEST, I.
1014
Budapest
Szent György tér 1
Telefon: 
+36 1 224-5056
E-mail: 
lipcsey.csaba@keh.hu

Adatok

Leírás

Az 1806-os építésű palotát Sándor Vince gróf rendelte meg. Máig vitatott, hogy tervezője a bécsi Johann Aman volt-e, vagy a Nemzeti Múzeum, a Pesti Vigadó és a Deák téri evangélikus templom híres tervezője, Pollack Mihály. Az épület eredetileg a Miniszterelnökségnek adott helyet, a II. világháború végéig. A háborúban súlyos károkat szenvedett, majd a rendszerváltás után történt meg a helyreállítása. Az épület 2002-ben épült újjá, azóta a Köztársasági Elnöki Hivatalnak ad otthont.

Panoráma az erkélyről
Sándor-palota külső homlokzata
Sándor-palota déli kapu
Sándor-palota tükörterem
Sándor-palota kerek szalon
Sándor-palota vörös szalon
Sándor-palota kék szalon
Sándor-palota dolgozószoba

Várkert Bazár - Budapest - BUDAPEST, I.

Várkert Bazár

BUDAPEST, I.
1013
Budapest
Ybl Miklós tér 5.
Telefon: 
+36 1 225 0310
E-mail: 
info@varkertbazar.hu
Figyelem!: 

A vezetésen az egyes csoportok maximum létszáma 30 fő!

Adatok

Leírás

Az 1875-1883 között, Ybl Miklós tervei alapján épült neoreneszánsz Várkert Bazár a Világörökség része, ugyanakkor 1996 óta a világ száz legveszélyeztetettebb műemlékének egyike volt. Eredetileg kereskedelmi funkciót töltött be, majd később műtermek, kiállítások, különböző iskolák helyszínéül szolgált. A második világháborúban súlyos károkat szenvedett Várkert Bazár területén 1961-től a budai Ifjúsági Park működött, az életveszélyessé vált épületegyüttes 1984-es bezárásáig. Ezt követően, bár számos elképzelés született hasznosításáról, a Várkert Bazár közel harminc éven át kihasználatlanul állt. A kormány 2011. október 19-én döntött a Várkert Bazár teljes rekonstrukciójának megkezdéséről. A felújítás első ütemében megújult az Ybl tervezte épületegyüttes, amelyet 2014. április 3-án adtak át a nagyközönségnek. A második ütemben, 2014. augusztus 28-ig készült el a multifunkcionális rendezvényterem, alatta a mélygarázs, valamint a budavári királyi kertek. Megújult az épületegyüttes előtt a Lánchíd utca, továbbá kishajó kikötőt létesítettek. Az Ybl Miklós által megálmodott Várkert Bazár legfőbb feladata a Duna-part és a Budai Vár közötti összeköttetés megteremtése volt. Ennek korszerű megvalósítása érdekében a vízhordó lépcső mellé mozgó lépcsőt építettek, amely összekapcsolja a Várkert Bazárt a várral. A rekonstrukció folyamán elsődleges szempont volt, hogy az eredeti épület legapróbb részleteit is megőrizzék, amelyhez korabeli fotók, levéltári dokumentumok illetve a helyszínen begyűjtött maradványok nyújtottak segítséget. Helyreállították a Várkert Bazárban az összes eredeti vas korlátot, kapukat, kerítéseket. A járóburkolatokat eredeti színeikben és mintázatukban újították fel, olyan minőségben, hogy az épület új funkcióinak is megfeleljen.

Várkert Bazár
Központi témák: 
FORSTER ÉVFORDULÓ/MŰEMLÉKVÉDELEM

Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény - Budapest - BUDAPEST, II.

Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény

BUDAPEST, II.
1027
Budapest
Bem József u. 20.
Telefon: 
+36 1 201-4370
E-mail: 
ontode@mmkm.hu

Adatok

Leírás

Az MMKM Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteménye egy fűrészfogas tetőszerkezetű, 19. századi, tipikus gyárépületben található, a Margit-híd budai hídfőjénél.
Az épület eredetileg Ganz Ábrahám vasöntödéje volt, ahol világhírű kéregöntésű vasúti kerekeket gyártottak a svájci Ganz szabadalma alapján. Itt dolgozott a bajor Mechwart András mérnök is, kinek nevéhez a Ganz ipari birodalom kiépítése fűződik.
Az épületben 1964-ig folyt a termelés, ekkor a gyárat leállították, és Buda első ipari műemlékévé nyilvánították. A helyreállítás után, 1969-ben nyitotta meg kapuit újra, mint múzeum.

Ganz Ábrahrám öntödéje a város közepén
Központi témák: 
FORSTER ÉVFORDULÓ/MŰEMLÉKVÉDELEM

Irgalmasrendi Szent István kápolna és Irgalmasok Veli bej Fürdője - Budapest - BUDAPEST, II.

Irgalmasrendi Szent István kápolna és Irgalmasok Veli bej Fürdője

BUDAPEST, II.
1023
Budapest
Frankel Leó út 54.
Telefon: 
+36 30 570-1138
E-mail: 
pal.csilla@irgalmas.hu
Figyelem!: 

A török fürdő látogatása csak a vezetés keretében lehetséges.

Adatok

Leírás

Izgalmas kulturális, történelmi és építészeti helyszínre hívjuk az érdeklődőket! A Kulturális Örökség Napjai alkalmából bemutatjuk a Betegápoló Irgalmasrendhez tartozó Szent István kápolna történetét és kincseit, valamint bepillantást nyújtunk az eredeti állapotában újjáépített, törökkorabeli Veli bej fürdőbe. A fürdő az Irgalmasrend által működtetett Budai Irgalmasrendi Kórház területén fekszik. A kápolna egész nap látogatható. A fürdőt bemutató vezetésre két alkalommal kerül sor: 11 órakor és 14 órakor. A 11 órakor kezdődő alkalom keretében bemutatkozik az Ars Renata szólóénekegyüttes. A vezetést tartja: Palotás Eszter. Gyülekező a kápolnában.

Szent István kápolna

Király Gyógyfürdő - Budapest - BUDAPEST, II.

Király Gyógyfürdő

BUDAPEST, II.
1027
Budapest
Fő u. 84.
Telefon: 
+36 1-202-3688
E-mail: 
kiraly@spabudapest.hu
Figyelem!: 

A látogatás regisztrációhoz kötött, sétánként maximum 20 főt tudunk fogadni. Bejelentkezés: kiraly@spabudapest.hu. További információk a www.budapestgyogyfurdoi.hu weboldalon.

Adatok

Leírás

Történelmi séta a Király fürdőben
A Király Fürdő több száz éves falai között varázsolódhat el a látogató az idegenvezetéssel egybekötött sétán.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Központi Statisztikai Hivatal - Budapest - BUDAPEST, II.

Központi Statisztikai Hivatal

BUDAPEST, II.
1024
Budapest
Keleti Károly u. 5-7.
Telefon: 
+36 1 345 6099
E-mail: 
kommunikacio@ksh.hu

Adatok

Leírás

Az épület egyike azon keveseknek, amelyet ma is arra a célra használnak, amelyre tervezték: végleges otthont adjon az 1867-es megalakulása óta addigra már tíz helyszínen tevékenykedő Központi Statisztikai Hivatalnak. A historizáló stílusú székház Czigler Győző tervei alapján készült. Az építkezési munkálatok 1896-ban kezdődtek meg, az átadásra 1898-ban került sor. A folyamatos állagmegóvásoknak köszönhetően a statisztikai palota ma is a régi pompájában várja a látogatókat, akik a bejárás során számos érdekességet megtudhatnak az épület történetéről. Egyebek között meglátogathatják az elnök dolgozószobáját, és betekintést nyerhetnek a sajtószoba mindennapjaiba, így például az utolsó pillanatig szigorúan titkos GDP adatok közzétételébe is. Az intézmény több mint 900 ezer kiadványt őrző könyvtára is szélesre tárja kapuit.

Központi Statisztikai Hivatal

Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár - Budapest - BUDAPEST, II.

Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár

BUDAPEST, II.
1024
Budapest
Keleti Károly u. 5.
Telefon: 
+36 1 345-6406
E-mail: 
david.rozsa@ksh.hu

Adatok

Leírás

A Központi Statisztikai Hivatal épülete egyike azon keveseknek, amelyeket ma is arra a célra használnak, amelyre tervezték: hogy végleges otthont adjon az 1867-es megalakulása óta addigra már tíz helyszínen tevékenykedő intézménynek. A historizáló stílusú székház Czigler Győző tervei alapján készült, az építkezési munkálatok 1896-ban kezdődtek, az átadásra 1898-ban került sor. A folyamatos állagmegóvásoknak köszönhetően a statisztikai palota ma is a régi pompájában várja a látogatókat, akik a bejárás során számos érdekességet megtudhatnak az épület történetéről. A több mint 900 ezer kiadványt őrző KSH Könyvtár az épületséta utolsó állomásaként fogadja a látogatókat, akik megismerkedhetnek a könyvtár történetével, olvasótermeivel, tömörraktárával, óriási és egészen apró könyveivel, érdekesebb kézirataival, térképeivel, valamint a patinás könyvtári főigazgatói irodával.

A könyvtár Bibó István-terme 1.
A könyvtár Bibó István-terme 2.
A könyvtár Bibó István-terme 3.
A könyvtár magyar nyelvű szakolvasója

Magyar Szentföld, Megváltás temploma - Budapest - BUDAPEST, II.

Magyar Szentföld, Megváltás temploma

BUDAPEST, II.
1021
Budapest
Heinrich István út 3.
Telefon: 
+36 1 200-4385 mobil: 20/8234590
E-mail: 
cseh.gizi@gmail.com

Adatok

Leírás

Majsai Mór szentföldi biztos elgondolása és Molnár Farkas építész tervei alapján 1940-ben kezdték építeni a szentföldi helyeket bemutató hatalmas Megváltás templomát a Hűvösvölgyben. A 2-3 ezer ember befogadására tervezett, jeruzsálemi szent helyek áhítatát elhozó óriási bazilika szerkezetileg felépült. A 21 szentélyből 7 kápolnát fel is szenteltek, és miséztek is benne. A háború, majd az egyházüldözések miatt befejezetlen maradt. A Nyék-Kurucles Egyesület a bemutatással szeretné felhívni a figyelmet erre a különleges szakrális helyre.

Szt. Lukács Gyógyfürdő és Uszoda - Frankel Leó u. 25-29. - BUDAPEST, II.

Szt. Lukács Gyógyfürdő és Uszoda

BUDAPEST, II.
1023
Frankel Leó u. 25-29.
Budapest
Telefon: 
+36 1 326-1695
E-mail: 
lukacs@spabudapest.hu

Adatok

Leírás

Mesél a Szent Lukács Fürdő
A Lukács Gyógyfürdő és Uszoda idegenvezetéssel egybekötött sétát tart az érdeklődőknek mindkét napon.
A séta alkalmával megtekinthető a fürdő romantikus parkja, termál és uszoda részlege és szaunavilága, emellett betekintést nyerhetnek az érdeklődők a díszes kádosztályra is. Az érdeklődők izgalmas előadást hallhatnak a fürdő történetéről is, és megismerhetik a felújított részeket.
A vendégek a séta előtt és után is megkóstolhatják a gyógyvizet.
Információ: lukacs@spabudapest.hu, www.budapestgyogyfurdoi.hu.

Aquincumi Múzeum - Budapest - BUDAPEST, III.

Aquincumi Múzeum

BUDAPEST, III.
1031
Budapest
Szentendrei út 135.
Telefon: 
+36 1 250-1650
E-mail: 
aquincum@aquincum.hu

Adatok

Leírás

Az Aquincumi Múzeum és Régészeti Park az ókori római polgárváros kb. egyharmadán helyezkedik el. A Róma Aquincumban állandó kiállítás az egyedülálló aquincumi orgonát és a helytartói palota emlékeit mutatja be. Az időszaki kiállításokon a római fürdőkultúrával valamint a klímaváltozással ismerkedhetnek meg a látogatók. Az utóbbi évek fejlesztései nagy változásokat hoztak a múzeum életében, amelyek során felépült egy római mintára berendezett lakóház, a gyermekek számára pedig mitológiai játszótér és virtuális élménytér kialakítására került sor.

Kiscelli Múzeum - Budapest - BUDAPEST, III.

Kiscelli Múzeum

BUDAPEST, III.
1037
Budapest
Kiscelli u. 108.
Telefon: 
+36 1 250-0304
E-mail: 
sziray.zsofia@kiscellimuzeum.hu
Figyelem!: 

A kriptalátogatással egybekötött épülettörténeti séta előzetes regisztrációhoz kötött. Maximális létszám sétánként 40 fő. Regisztráció: sziray.zsofia@kiscellimuzeum.hu

Adatok

Leírás

A Kiscelli Múzeum Óbudán, egy zöld parkkal körülvett barokk kolostor és templom hangulatos épületegyüttesében várja a főváros újkori története és képzőművészete iránt érdeklődőket. Állandó várostörténeti kiállításainkon többek között patinás bútorokat, cégéreket, tervrajzokat, ezüsttárgyakat és korabeli fotókat mutatunk be.
Aktuális időszaki kiállításunk a #moszkvater - A Széll Kálmán tér története címmel a tér múltját és jelenét dolgozza fel, személyes visszaemlékezéseket és tárgyakat is felvonultatva a kiállítás központi eleme, az egykor a téren álló és jelenleg a múzeum Templomterében bemutatott óra körül. A múzeum képzőművészeti gyűjteményét gondozó Fővárosi Képtár aktuális időszaki kiállítása Őrzők címmel Gádor Magda és Nagy Sándor szobrászművészek munkáit mutatja be emeleti kiállítóterünkben.
A múzeum és környéke kirándulási célpontként is ideális. Az épület melletti parkerdőn turistaút vezet át, amelyen végigsétálva megtekinthetik a kiscelli kálváriát, a Golgota szoborcsoportot, valamint a Szent vér-kápolnát.
A múzeum megközelíthető a Széll Kálmán tértől a 17-es villamossal, a Batthyány tértől a 19-es villamossal a Szent Margit Kórház megállóig utazva, rövid sétát megtéve a Bécsi úton visszafelé, majd meredeken felfelé a Kiscelli utcán. Kényelmesebb megközelítési lehetőség a Kolosy tértől a 165-ös autóbusszal a Remetehegyi út végállomásig utazva, majd rövid sétát megtéve a Kolostor utcán lefelé.

Légifotó a Kiscelli Múzeumról
A Kiscelli Múzeum bejárata
A Kiscelli Múzeum belső kertje
A múzeum főbejárata
A Kiscelli Múzeum egykori Templomtere (ma kiállítótér)
A #moszkvater - A Széll Kálmán tér története című időszaki kiállítás
Gádor Magda és Nagy Sándor szobrászművészek kiállítása
Állandó cégérkiállításunk
Az Arany Oroszlán patika eredeti belső berendezése
Az állandó várostörténeti kiállítás szecessziós terme

MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zártkörűen Működő Részvénytársaság - Budapest - BUDAPEST, III.

MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zártkörűen Működő Részvénytársaság

BUDAPEST, III.
1031
Budapest
Anikó utca 4.
Telefon: 
+36 20/219-0137
E-mail: 
info@mavir.hu
Figyelem!: 

Az irodaépület óránként induló csoportokban látogatható, személyi igazolvány bemutatása kötelező.
A MAVIR ZRt. Vezénylőtermének és a gödi alállomás megtekintéséhez előzetes regisztráció szükséges: god.szombat@mavir.hu ill. god.vasarnap@mavir.hu, a résztvevők nevének és személyi igazolvány számának megadásával. Minden esetben visszaigazoló e-mailt küldünk!

Adatok

Leírás

A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zártkörűen Működő Részvénytársaság gondoskodik a magyar villamosenergia-rendszer megbízható, hatékony és biztonságos irányításáról. Bemutatjuk a magyar villamosenergia-rendszer szívét, a Vezénylőt, az Országos Diszpécser Szolgálat szimulátor helyiségét, ahol az üzemzavar elhárítását és az éles helyzeteket gyakorolják. A látogatók megismerkedhetnek a MAVIR ZRt. feladataival, eszközeivel és történelmével. Interaktív előadások a hálózati madárvédelmi tevékenységről. Mindkét napon, 11:00 órakor szervezett utazás a MAVIR ZRt. gödi alállomására, ahol diagnosztikával, mérőkocsival, hőkamerával és térerősségmérővel, valamint távvezetékes Feszültség Alatti Munkavégzés bemutatóval várjuk az érdeklődőket.
szombaton és vasárnap, induló buszokkal. A program kb. 2,5 - 3 órás.

Gödi alállomás látogatás
Feszültség alatti munkavégzés
Interaktív madárvédelmi előadás
A MAVIR ZRt. főbb tevékenységeinek bemutatása

Óbudai Társaskör - Budapest - BUDAPEST, III.

Óbudai Társaskör

BUDAPEST, III.
1036
Budapest
Kiskorona utca 7.
Telefon: 
+36 1 250-0288
E-mail: 
informacio@obudaitarsaskor.hu
Figyelem!: 

A vezetés előzetes regisztrációhoz kötött: informacio@obudaitarsaskor.hu vagy a 250-0288 telefonszámon.

Adatok

Leírás

Az Árpád híd tövében régi óbudai hangulatot idéz a Korona tér, Kiskorona utca, Mókus utca által határolt tömb. Három oldalra tekint az Óbudai Társaskör épülete, melynek múltja, mint Óbudáé, a római korig nyúlik vissza. Ezen a középkorban is lakott helyen a 19. században a Koronához és az Oroszlánhoz címzett fogadó és kávéház nyílt. Ezek a falak állnak ma is, amelyeket az 1980-as években, értő szemmel és szívvel, Korompay Katalin építész feltárt, rekonstruált, újjáteremtett.
Az 1988-as átadás óta az Óbudai Társaskör épülete, kertje, minden szeglete kínálja a lehetőséget, hogy életteli események: koncertek, zenés irodalmi estek, kiállítások teremtsenek alkalmat a társas összejövetelre. Akik hozzánk járnak, már sokan ismerik egymást, ismerik és várják az élményt, amelyet ez a hely ad.

Óbudai Társaskör
Óbudai Társaskör
Óbudai Társaskör
Óbudai Társaskör
Óbudai Társaskör
Óbudai Társaskör

BMSZC Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola - Budapest - BUDAPEST, IV.

BMSZC Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola

BUDAPEST, IV.
1041
Budapest
Görgey Artúr u. 26.
Telefon: 
+36 1 369-6755
E-mail: 
umszki@umszki.hu

Adatok

Leírás

Az Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola Újpest egyik emblematikus épülete. 1925-27 között épült Foerk Ernő tervei nyomán, az Újpest város vezetői által biztosított telken. A város önkormányzata a költségek felét is biztosította. Az iskola létrejöttétől a magyar szakképzés meghatározó intézménye, Újpest egyik sikertörténete. Az épület vezetéssel tekinthető meg, melynek során az iskola története, oktatótermei, laborjai mellett, házi múzeumuk is látogatható.

Az Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola homlokzata
Az iskola főlépcsőháza

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Városháza - Budapest - BUDAPEST, IV.

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Városháza

BUDAPEST, IV.
1042
Budapest
István út 14.
Telefon: 
+36 1 370-0652
E-mail: 
helytorteneti@ujkk.hu

Adatok

Leírás

A városháza 1900 októberében nyílt meg, eklektikus stílusban épült. Tervezői: Böhm Henrik és Hegedűs Ármin. Létrehozása újpesti mesterek munkáját dicséri. Az épület vezetővel történt megtekintése során Újpest történetével és jelentős személyiségeivel is megismerkedhetnek a látogatók. A vezetők az épület közösségi részein kívül a dísztermet és házasságkötő termet is megmutatják az érdeklődőknek.

Újpesti Városháza
Az Újpesti Városháza főlépcsőháza - részlet

Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium - Budapest - BUDAPEST, IV.

Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium

BUDAPEST, IV.
1043
Budapest
Tanoda tér 1.
Telefon: 
+36 1 369-3388
E-mail: 
info@kkg.hu

Adatok

Leírás

Újpest első gimnáziumaként 1905-ben nyílt meg az intézmény. 1914-ben nyitotta meg kapuit az iskola mai épülete. A tervező műépítészek, Tory Emil és Pogány Móric az épület klasszicizáló jellegével a belül folyó művelődési munka klasszikus tartalmát és szellemét akarták kifejezésre juttatni. A homlokzat timpanonszerűen kiképzett felső részére csillogó mozaik kövekből kirakva felkerült a történelmi magyar címer.
A gimnázium csillagvizsgálóját Kulin György vezetésével építették, melyet 2001-ben korszerűsítettek, s felvette a csillagász nevét. Épületük az elmúlt években külső és belső felújításban részesült, korszerűsödtek a könyvtár, a szaktantermek, előadók, sportudvar létesült. Az iskolában a közelmúltban európai uniós támogatással korszerű természettudományos labor is létesült, melyet Öveges Józsefről neveztek el.. A rendezvény keretében az új labor és a csillagvizsgáló is látogatható lesz.

A gimnázium homlokzata
Kulin György csillagvizsgáló

Alapvető Jogok Biztosának Hivatala - Budapest - BUDAPEST, V.

Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

BUDAPEST, V.
1051
Budapest
Nádor utca 22.
Telefon: 
+36 1 475-7120
E-mail: 
Hodicsek.Attila@ajbh.hu

Adatok

Leírás

A 170 éves épületen az idők folyamán sokat alakítottak. Az átalakítások különösen a belső elrendezést érintették, de a létesítmény rendeltetésén is többször változtattak. Ennek ellenére az építmény a mai napig jelentős műemléki, művészi, építéstörténeti, városképi értéket képvisel.
Jelenleg az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala működik a sokat látott falak között, de ezt megelőzően több mint fél évszázadon keresztül ez az épület volt Budapest egyik leghíresebb szállodája, később pedig bankként, majd irodaházként működött.
A romantikus stílusú sarokház műemlékvédelem alatt áll.
Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk ingyenes vezetéseinkre!

AJBH épülete régen
AJBH épülete régen 2.
AJBH épülete napjainkban
Erkély díszítéssel
Főbejárat
Díszterem Lotz festményekkel
Könyvtár

ELTE Egyetemi Könyvtár - Budapest - BUDAPEST, V.

ELTE Egyetemi Könyvtár

BUDAPEST, V.
1053
Budapest
Ferenciek tere 6.
Telefon: 
+36 1 411-6738
E-mail: 
titkarsag@lib.elte.hu

Adatok

Leírás

Az Egyetemi Könyvtár jogelődjét, a nagyszombati jezsuita kollégium könyvtárát 1561-ben Oláh Miklós esztergomi érsek alapította. Egyetemi gyűjteménnyé 1635-ben, a Pázmány Péter esztergomi érsek nevéhez köthető nagyszombati egyetem alapítási évében vált. A jezsuita rend 1773-as feloszlatása után a Magyar Királyi Egyetem a könyvtárral együtt 1777-ben Budára, majd 1784-ben II. József utasítására a jelenlegi helyén álló pesti ferencesek épületébe került. Az ország és a főváros első nyilvános könyvtáraként 1876-ban Skalnitzky Antal tervei alapján épült fel a téren ma látható könyvtárpalota, melyben az intézmény azóta is működik. A könyvtár történetéről további információkat a https://konyvtar.elte.hu/hu/node/1134 oldalon talál.
Az ELTE Egyetemi Könyvtár nyilvános szakkönyvtárként küldetésének tekinti kulturális örökségünk megismertetését a társadalom széles rétegeivel, és erősíteni kívánja a polgárokban ezen örökség megóvásának igényét, ezért a Kulturális Örökség Napjai rendezvény keretében évről-évre kitárjuk kapuinkat az érdeklődők előtt.
Az idei évben különleges programokkal igyekszünk látogatóink számára közelebb hozni hazánk nálunk őrzött kulturális kincseit. Fotókiállítás keretében bemutatjuk a könyvtárpalota egykori és mai arcát, épülettúráinkon pedig a 2015 elején felújított Díszterem páratlan szépségű mennyezetfreskóit és gyűjteményünk néhány különleges darabját. A nap során a látogatócsoportok bepillanthatnak a restauráló műhely rejtelmeibe, a könyvtár munkatársainak előadásain pedig betekintést nyerhetnek digitalizált kódexeinkbe és megismerkedhetnek könyvtári ritkaságokkal.

Díszterem
Díszterem - Lotz Károly mennyezetfreskói (tudományokat és művészeteket szimbolizáló nőalakok)
Aula
Egyetemi Könyvtár - főlépcső
Gyűjteményünk különleges darabjai
Központi témák: 
ÖRÖKSÉG ÉS KÖZÖSSÉG

Földalatti Vasúti Múzeum - Budapest - BUDAPEST, V.

Földalatti Vasúti Múzeum

BUDAPEST, V.
1052
Budapest
Deák téri aluljáró
Telefon: 
+36 1 461 6500 /41103
E-mail: 
muzeum@bkv.hu

Adatok

Leírás

A múzeum állandó kiállítása és műemléki épülete az 1896-ban – a kontinensen elsőként – átadott földalatti vasút múltját mutatja be. Autentikus helyszínen, a földalatti vasút egy eredeti alagútszakaszában, a korszak hangulatát idéző környezetben (Zsolnay-csempeburkolat, eredeti állomásfelirat) tekinthetik át a földalatti 120 évet felölelő történetét az érdeklődők. Az idén 120. születésnapját ünneplő földalattiról időszaki fotókiállítással is megemlékezünk.

Földalatti Vasúti Múzeum
Földalatti Vasúti Múzeum
Földalatti Vasúti Múzeum

Fővárosi Törvényszék - Budapest - BUDAPEST, V.

Fővárosi Törvényszék

BUDAPEST, V.
1055
Budapest
Markó utca 27.
Telefon: 
+36 1 354-6796
E-mail: 
sajto@fovarosit.birosag.hu

Adatok

Leírás

Az 1890. augusztus 1-jén átadott, Hauszmann Alajos tervezte igazságügyi palota máig méltán őrzi tekintélyét.
Bemutatjuk a műemléképületet és történetét, az igazságszolgáltatás egy-egy mozzanatát megörökítő Feszty-képekkel díszített, eredeti pompájában tündöklő esküdtszéki termet és az 1800-as évekbeli könyvritkaságokkal büszkélkedő könyvtárat. A kiállítószekrényben megtekinthető az 1822-ben Werbőczy István neve alatt megjelent magyar törvénytár: Corpus Iuris Hungarici, ami a könyvtár legrégebbi könyve.

Fővárosi Törvényszék

Gazdasági Versenyhivatal - Budapest - BUDAPEST, V.

Gazdasági Versenyhivatal

BUDAPEST, V.
1054
Budapest
Alkotmány utca, 5.
E-mail: 
versenykultura@gvh.hu

Adatok

Leírás

„Ezer arcú műemlék” - „Nyitott GVH”
A Gazdaság Versenyhivatal a „Kulturális Örökség Napjai” program keretében megnyitja épületét a nagyközönség számára.
A „Nyitott GVH” című rendezvény keretében jogtörténeti kiállítást tekinthetnek meg a látogatók, mellyel a GVH tisztelegni kíván a magyar versenyjog és versenyjogi jogalkalmazás előtt. A kiállítás tematikusan mutatja be a gazdasági versenyt szabályozó megállapodásokról szóló 1931. évi XX. törvénycikk létrejöttének körülményeit, hazai és nemzetközi hátterét, a Kartellbizottság szervezetét és működését, továbbá válogat a korabeli kartell ügyekből, elvi mondásokból.
A kiállítás megtekintése mellett a látogatók épülettörténeti előadást hallhatnak arról, hogy miként lehet egy közel 150 éves épületet a mai kor követelményeinek, design irányzatainak megfelelően kialakítani és funkcionalitásában összhangba hozni egy hivatal működésével.
Az épülettörténeti érdekességeken túl a GVH fogyasztóvédelmi kampányát önálló előadás keretében, interaktív módon kívánjunk bemutatni az érdeklődőknek.
A „Nyitott GVH” program keretében a GVH 2016. szeptember 17-én 10 és 15 óra között várja az érdeklődőket jogtörténeti kiállítással és a következő előadásokkal:
10.30 - 11.15 Előadás az épület történetéről, egykori és mai funkcióiról, a belsőépítészeti tervezés szempontjairól; Kéry Balázs - építész
11.15 – 11.45 A GVH fogyasztóvédelmi kampányának interaktív bemutatása; Basa Andrea - sajtószóvivő
11.45 - 12.00 Kérdések- válaszok
13.00 - 13.45 Előadás az épület történetéről, egykori és mai funkcióiról, a belsőépítészeti tervezés szempontjairól; Kéry Balázs - építész
13.45 – 14.15 Előadás a GVH munkájáról, tevékenységéről, küldetéséről; Basa Andrea - sajtószóvivő
14.15 – 14.30 Kérdések – válaszok
A GVH munkatársai a program teljes időtartama alatt a látogatók rendelkezésére állnak.
Várjuk Önöket!

Közép-európai Egyetem - Budapest - BUDAPEST, V.

Közép-európai Egyetem

BUDAPEST, V.
1051
Budapest
Nádor utca 9-15
Telefon: 
+36 1 327 3024
E-mail: 
culther@ceu.edu

Adatok

Leírás

A Közép-Európai Egyetem (CEU) belvárosi épülettömbje számos örökségi értékkel bíró épületet foglal magába. A Nádor utca 9-es szám alatti telek 1813-ban lett Gróf Festetics Antal tulajdona. Az épületet 1826-ban Pollack Mihály tervezte. A Festetics-palota a reformkorban főúri palota volt, a kiegyezés után pénzügyi központ. 1945-ben államosították, 1960-tól külkereskedelmi vállalatok székhelye, 1992-től a CEU-nak ad otthont. A Nádor utca 11. szám alatt található, 1914-15-ben felépített lakóház Jánszky Béla és Szivessy Tibor tervei alapján készült a Festetics család részére. Az épület homlokzatán található, Moiret Ödön által készített domborművek az első világháború borzalmaira emlékeztetnek. Az épület 1997-ben került a Közép-európai Egyetem tulajdonába, és 2006-ban állították helyre a homlokzatot. A Nádor utca 13. alatti épület 1841-ben épült Hild József tervei szerint a nagybirtokos Vay József megbízására. Hild József tervezte a volt Marczibányi palotát is, amely 1830-32 közt épült, és ma szintén (többek közt) a Közép-európai Egyetemnek ad helyet. A Nádor utca 15. szám alatt épült a CEU legújabb egysége, a díjnyertes ír O'Donnel-Toumey építésziroda munkája.

Nádor utca 9.
Központi témák: 
ÖRÖKSÉG ÉS KÖZÖSSÉG
I. VILÁGHÁBORÚ ÉVFORDULÓJA

Magyar Tudományos Akadémia székháza - Budapest - BUDAPEST, V.

Magyar Tudományos Akadémia székháza

BUDAPEST, V.
1051
Budapest
Széchenyi István tér 9.
Telefon: 
+361 411 6321
E-mail: 
info@titkarsag.mta.hu
Figyelem!: 

Az épületvezetéseken a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött! Regisztrálni az mta.hu/esemenynaptar oldalon lehet.

Adatok

Leírás

A Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi István téren álló székháza Budapest egyik reprezentatív középülete, a magyar tudományosság jelképpé nemesült foglalata. Az épület 150 éve nyílt meg. Bár magát az intézményt 1825-ben alapította gróf Széchenyi István, palotáját csak 1862–65-ben emelték August Friedrich Stüler berlini építész tervei szerint. Az Akadémia székháza a maga korában a neoreneszánsz stílustörekvés úttörő és nagyszabású alkotása volt, amely a magyar főváros építészeti fejlődésére is hatást gyakorolt. Belsejének elegáns architektúrája, főbb termeinek festészeti és szobrászati díszítése méltó az épület kiemelt rendeltetéséhez. Megtalálhatók benne az intézmény legmagasabb vezetőinek irodái, különböző dísz- és tanácskozótermek, valamint a harmadik emeleten a nagyközönség által is látogatható Művészeti Gyűjtemény (Képtár). A palotához hátulról csatlakozik az Akadémia egykori bérháza, amely ma – átalakított formában – az MTA Könyvtár és Információs Központnak ad otthont.

Lépcsőforduló az MTA Székházban
Díszterem
A Székház homlokzata
Aula
Művészeti Gyűjtemény
Kupolaterem
Felolvasóterem

Nemzetgazdasági Minisztérium - Budapest - BUDAPEST, V.

Nemzetgazdasági Minisztérium

BUDAPEST, V.
1051
Budapest
József nádor tér 2-4.
Telefon: 
+36 1 896 2851
E-mail: 
konregisztracio@ngm.gov.hu
Figyelem!: 

A programon való részvétel regisztrációhoz kötött: a konregisztracio@ngm.gov.hu címen.

Adatok

Leírás

Épületlátogató hétvége a Nemzetgazdasági Minisztériumban, Alpár Ignác historikus pénzpalotájában
Időutazásra hívjuk az előző századforduló hangulatára fogékony érdeklődőket! Valódi kincsek rejtőznek a Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épületének monumentális, gránitlábazatos homlokzata mögött. Alpár Ignác tervezte a kor egyik legelegánsabb pénzpalotáját, ahová a Magyar Általános Hitelbank 1913-ban költözött be. A Kulturális Örökség Napjai alkalmából 2016. szeptember 3. hétvégéjén megnyílnak az 1947 óta minisztériumként működő épület kapui, látogatóink megcsodálhatják a magyar ipar- és belsőépítészet reprezentatív alkotásait: az erdélyi ruszkicai fehér márvánnyal borított előcsarnokot, az 1910-es évek legszebb pénztártermének lenyűgöző szecessziós üvegtetőjét, különleges formájú lámpáit. Bepillanthatnak a miniszteri dolgozószobába, ahol az első „Államköltségvetés a Magyar Korona országai részére 1868-as évre”, illetve a (magyar) „Közlöny” hivatalos lap 1848. június 8. csütörtöki, első kiadását is megtekinthetik.
Az érdeklődők megtekinthetik a ma miniszteri tárgyalóként működő díszes, egykori közgyűlési termet is, melynek – allegorikus alakokat ábrázoló – üvegablakait Róth Miksa tervezte és készítette. Az épületbejárás során az egykori bank föld alá süllyesztett trezorjai is megnyílnak a látogatók előtt. A kincsvadászat közben megismerhetik az intézmény történetét, titkait, városi legendáit, megnézhetik az 1867-ben készült első magyar költségvetést, és egyéb könyvtári- és levéltári ritkaságokat, emlékeket.
Az izgalmakkal teli túrán alkalmuk lesz sztárfotók készítésére a reprezentatív Pénztárteremben, a minisztérium sajtófala előtt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium épülete
Háromkarú íves márványlépcső
Miniszteri folyosó
Miniszteri tárgyaló
Miniszteri tárgyaló - díszes réz kopogtató
A kereskedelem védőszentjének ábrázolása Róth Miksa üvegablakán
Pénztárterem szecessziós üvegtetővel
Barokkos faragott márványóra a pénztárteremben
Róth Miksa Hermész mozaikja
Kossuth Lajos bronzszobra - Fekete Tamás, 1998

Országház - Budapest - BUDAPEST, V.

Országház

BUDAPEST, V.
1055
Budapest
Kossuth Lajos tér 1-3.
Telefon: 
+36 1 441-4479
E-mail: 
kozonsegszolgalat@parlament.hu
Figyelem!: 

Az Országház sétáinak nagy része előzetes regisztrációhoz kötött, kérjük jelentkezzen a konseta.parlament.hu oldalon!

Adatok

Leírás

Magyarország parlamentjének épületét méltán sorolják a világ legszebb parlamentjeinek sorába. A Duna-parti panoráma egyik legfontosabb elemeként 2011-ben a Világörökség részének választott épület felbecsülhetetlen muzeális érték, a magyar nemzet büszkesége. Az Országház a törvényhozás otthona, a Szent Korona őrzési helye, 199 országgyűlési képviselő, valamint az őket segítő közel 600 ember munkahelye.

Központi témák: 
ÖRÖKSÉG ÉS KÖZÖSSÉG
1956-OS FORRADALOM ÉVFORDULÓJA

Petőfi Irodalmi Múzeum – Károlyi-palota - Budapest - BUDAPEST, V.

Petőfi Irodalmi Múzeum – Károlyi-palota

BUDAPEST, V.
1053
Budapest
Károlyi utca 16.
Telefon: 
+36 1 317-3611/245
E-mail: 
nagyvarii@pim.hu

Adatok

Leírás

A Petőfi Irodalmi Múzeumnak otthont adó Károlyi-palotát az egyik legismertebb magyar főúri család, a Károlyiak ízlése emelte Budapest egyik legimpozánsabb palotájává. A belváros klasszicista gyöngyszeme sok olyan titkot rejt magában, amelyek mind a fővárosi építészettörténet, mind a magyar történelem és irodalom jelentős mérföldkövei. "Nézzétek a falait kegyelettel: az épület története a nemzeti történelem minden viszontagságából kivette részét, együtt gyászolt a nemzet gyászával s együtt ünnepelt a nemzet jobb sorsával."

Károlyi-palota – Díszterem, XIX. század
Károlyi-palota – Díszterem
Károlyi-palota – Vörös Szalon, XIX. század
Károlyi-palota – Lotz-terem
Károlyi-palota – Kápolna, XIX. század
Károlyi-palota – Kápolna
Károlyi-palota
Károlyi-palota

Politikatörténeti Intézet - Budapest - BUDAPEST, V.

Politikatörténeti Intézet

BUDAPEST, V.
1054
Budapest
Alkotmány u. 2.
Telefon: 
+36 1 301-2020
E-mail: 
info@phistory.hu

Adatok

Leírás

A jelenleg a Magyar Néprajzi Múzeumnak és a Politikatörténeti Intézetnek helyt adó épület eredetileg az Igazságügyi Palota céljaira épült 1893 augusztusa és 1896 májusa között, Hauszmann Alajos tervei alapján. A palota központi részét képező nagycsarnok köré teljesen szimmetrikusan komponált két szárny déli emeleti helyiségei a Magyar Királyi Kúria, míg az északi termei a Budapesti Királyi Ítélőtáblának adtak otthont. A Politikatörténeti Intézet a déli szárnyban működik, az itt található, korábban ítélethirdetésre használt, díszes III. emeleti tanácstermet és II. emeleti könyvtári olvasótermet, a könyvtár és levéltár gyűjteményeit, valamint a kötészetet tekinthetik meg az épület látogatói.

A Politikatörténeti Intézet épületszárnya
A Politikatörténeti Intézet homlokzata
Tanácsterem
Folyosó az eredeti restaurált falfestéssel
Az eredeti falfestés restaurált részlete
A könyvtár olvasóterme
A könyvtár olvasóterme
A lépcsőház az eredeti lifttel
A lépcsőház kovácsoltvas korlátja
Az első emeleti folyosó részlete

Ráth-ház - Budapest - BUDAPEST, V.

Ráth-ház

BUDAPEST, V.
1053
Budapest
Papnövelde u.2.
Telefon: 
+36 30 9-642-179
E-mail: 
attila.jeney@gmail.com

Adatok

Leírás

A Papnövelde utca 2. számú társasházban székelő Arany Oroszlán Kulturális Egyesület, a korábbi évekhez hasonló lelkesedéssel várja az értékeink iránt érdeklődőket. Bemutatjuk az épületet, beszélünk a hajdan itt működő Arany Oroszlán Gyógyszertárról, és a régi idők hangulatát idézve a gyertyákkal kivilágított pincében mesélünk a műemlék kemencéről, elmondunk néhány hozzá kapcsolódó igazolt és kevésbé valós történetet.
További érdekessége lesz a hétvégének, hogy a Kulturális Örökség Napjaival egy időben, a társasház közösségi helyiségében ikon kiállítást rendezünk az Ars Sacra fesztivál keretében. Itt kétóránként szakrális verseket, énekeket hallgathatnak a vendégeink, és természetesen néhány szót arról, hogy mire tanítanak bennünket az ikonok.

A rendezvény helyszíne, a Ráth-ház
A helyreállított patikaberendezés a Kiscelli Múzeumban
Így jutunk a kemencéhez
Előadás a kmencetérben
Szent György
Pantokrátor

Történelmi Városfal Bemutatóhely - Budapest - BUDAPEST, V.

Történelmi Városfal Bemutatóhely

BUDAPEST, V.
1053
Budapest
Királyi Pál utca 13/b
Telefon: 
+36204186062
E-mail: 
info@budapestpont.hu

Adatok

Leírás

A különleges kiállítóhelyen a középkori Pest egykori városfalának egy hosszabb részletét lehet megtekinteni. A tablók és korabeli illusztrációk mellett a látogatók helyet is foglalhatnak a kiállítótér foteljeiben, hogy elidőzzenek a hatalmas fal alatt, amely évszázadokig jelentette városunk határát.

Történelmi Városfal Bemutatóhely
Történelmi Városfal Bemutatóhely
Központi témák: 
FORSTER ÉVFORDULÓ/MŰEMLÉKVÉDELEM
ÖRÖKSÉG ÉS KÖZÖSSÉG

Benczúr Ház - Budapest - BUDAPEST, VI.

Benczúr Ház

BUDAPEST, VI.
1068
Budapest
Benczúr u. 27.
Telefon: 
36-1-322-4240
E-mail: 
info@benczurhaz.hu

Adatok

Leírás

A Magyar Posta Zrt. tulajdonában lévő épület a XIX. század végén lakópalotának épült. Az építtető Enyedi család harminc éven át élt itt. A palota háromszintes lakóháznak épült: az alagsorban – a kiszolgáló helyiségek mellett – istálló, az első emeleten lakószobák és fogadóhelyiségek voltak, a második emeleten az irodák kaptak helyet. A Díszterem kupolája alatt télikert állt, az utcai fronton a szalon volt, két oldalán pedig a hölgyszoba (a mai Fehér szalon), illetve az úri szoba (a mai Barna szalon) helyezkedett el. A Vadászterem ebédlőként szolgált.
Az épület tulajdonosa, Egyedi Lajos – amellett, hogy sikeres üzletember volt, és a legtöbb adót fizető polgárok között tartották számon – lótenyésztéssel is foglalkozott. Nagy gondoskodással fenntartott ménesét Magyarország számottevő ménesei közé sorolták. Lovait a magyar lóversenytörténet ma is nyilvántartja – s ha hinni lehet a történetmesélőknek –, a világhírű Kincsem egyik unokáját a Benczúr Ház kertjében temették el. (A kert színpad mögötti részében emlékoszlop áll.)
Egyedi Lajos halálát követően az épület a Magyar-Itáliai Bank tulajdonába került. A banktól az ingatlant 1930-ban vásárolta meg a Magyar Királyi Posta Jóléti Alapja, hogy egyesületeinek otthont teremtsen. Falai között működött a mintegy 100 évet megélt Erkel Ferenc Zeneiskola, és itt kapott otthont a – komolyzenei élet jeles szereplője – Postászenekar is. Az épület ma is kulturális intézményként működik, 4 éve a II. és III. emeleten kapott helyet a Postamúzeum. I. emeleti reprezentatív termei – a hagyományokat visszaidézve – rendszeresen otthont adnak a hazai zenei élet fiatal képviselőinek mind a klasszikus, mind a népzene, mind a jazz-zene területéről.
Kedvelt filmforgatási helyszín, s sokan választják családi, társasági, üzleti eseményeik színhelyéül is. Étterme galériaként is szolgál.

Cseh Centrum - Budapest - BUDAPEST, VI.

Cseh Centrum

BUDAPEST, VI.
1063
Budapest
Szegfű u. 4.
Telefon: 
+36 1 462 50 66
E-mail: 
ccbudapest@czech.cz

Adatok

Leírás

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából újra megnyitja kapuit a Cseh Centrumnak és Cseh Nagykövetségnek otthont adó Zichy-palota, ahol érdekes programokkal várjuk a látogatókat.
Egy kiállítás keretében kihirdetésre kerül a IV. Károly cseh király és német-római császár születésének 700. évfordulója alkalmából meghirdetett fotópályázatunk győztese is.

17:00 vezetett épületlátogatás
17:30 IV. Károly és kora – Mászáros Andor történész (ELTE) előadása
18:00 IV. Károly nyomában – fotópályázat eredményhirdetése
19:00 Karlstejni éjszaka (Noc na Karlštejně, r: Zdeněk Podskalský, 1973) című zenés film vetítése (cseh nyelven, angol felirattal)

Zichy-palota külső
Zichy-palota belső
Zichy-palota belső

Magyar Gyógyszerészi Kamara székháza - Budapest - BUDAPEST, VI.

Magyar Gyógyszerészi Kamara székháza

BUDAPEST, VI.
1068
Budapest
Dózsa Gy út 86/B
Telefon: 
+36 1 351-9483
E-mail: 
hivatal@mgyk.hu

Adatok

Leírás

A terézvárosi nyaralónak tervezett épület az 1920-as években készült el, földszintje jelenleg a Magyar Gyógyszerészi Kamara Hivatalának otthont, a régi télikert ólomüveg ablaka, az antik patikabelső a múlt hangulatát hozzák a hivatal jelenébe.

Magyar Képzőművészeti Egyetem - Budapest - BUDAPEST, VI.

Magyar Képzőművészeti Egyetem

BUDAPEST, VI.
1062
Budapest
Andrássy út 69-71.
Telefon: 
+36 1 3730069
E-mail: 
romoda.klara@mke.hu

Adatok

Leírás

Az Andrássy út 69. szám alatti épület, a régi Műcsarnok épülete, közadakozásból épült 1875-77 között, Láng Adolf tervei alapján. A palota gazdagon díszített, aranyozott, stukkókkal díszített, oszlopos-boltíves márványozott előcsarnokkal fogadja a látogatókat. Az aulát - mely valaha nyitott udvar volt - övező ólomüveg ablakokat Róth Zsigmond tervezte és készítette. Az épületben a folyosó mennyezet-lunettáit és a nyolcszögletű keretbe foglalt allegorikus figurákat az egykori Mintarajztanoda festészeti osztályának tanára, a kor ünnepelt freskófestője, Lotz Károly festette. Az Andrássy út 71. alatti épület Rauscher Lajos építész tervei szerint készült, neoreneszánsz stílusú, homlokzatán, a párkányszalag medalionjaiban több híres-neves festő, szobrász és építész arcképei láthatók, ezek Székely Bertalan munkái.

Magyar Képzőművészeti Egyetem - Epreskert - Budapest - BUDAPEST, VI.

Magyar Képzőművészeti Egyetem - Epreskert

BUDAPEST, VI.
1063
Budapest
Kmety u. 26-28.
Telefon: 
+36 1 3730069
E-mail: 
romoda.klara@mke.hu

Adatok

Leírás

1882-től szobrászati és festészeti mesteriskolák működtek itt, jelenleg is festő és szobrász műtermeknek ad otthont. Nevét arról az eperfás ligetről kapta, melyet Stróbl Alajos szobrászművész hozatott rendbe. A kertben található a józsefvárosi Kálvária téren állt régi, pesti, barokk kálváriakápolna épülete (1744-1749). A kálváriát feltehetőleg Mayerhoffer András építette. A Kálvária tér rendezése miatt lebontásra ítélt kálváriát Stróbl Alajos kezdeményezésére kövenként vitték át mai helyére. Az épület felújítása, restaurálása 2006-ban fejeződött be. Az Epreskertben található még a Mátyás-templom 13-14. századi délkeleti kapuzata és több más eredeti köve, valamint a Kolozsvári testvérek Sárkányölő Szent György szobrának bronz másolata.

Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum - Budapest - BUDAPEST, VI.

Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum

BUDAPEST, VI.
1063
Budapest
Munkácsy Mihály u. 19/B
Telefon: 
+36 1 472-6342
E-mail: 
muzeum@nav.gov.hu

Adatok

Leírás

A villát Schiffer Miksa vasútmérnök, gazdag vállalkozó és mecénás építtette családjának, 1910-1912 között, késő-szecessziós stílusban, Vágó József tervei alapján. Kívánsága az volt, hogy olyan otthon épüljön, amelyben minden mindennel harmonizál.
Az épület külső része az utcáról alig észrevehető. A ház belsejében úgy alakították a teret, hogy jól érvényesüljenek benne a felkért képzőművészek munkái és a magyar népművészet motívumai. A műtárgyakat és a szőnyegeket leszámítva a villa teljes berendezését Vágó tervezte. A ház több pontján visszaköszön a magyar szecesszió jellegzetes anyaga, a Zsolnay-kerámia.
A földszintet a társasági érintkezés céljára, az emeleti részt a családi élethez igazodva alakították ki. Az alagsorban volt a házmesterlakás, konyha, kazánház, játékterem. A villa légfűtéses rendszere és az étellift nem maradt fenn.
Az eredeti állapotot leginkább a hall őrizte meg, Kernstok Károly ólomüveg ablakával. Csodával határos módon megmaradt a fehér márvány, ülő férfiakt a bejárati lépcső mellett, Ligeti Miklós szobrászművész alkotása.
Ma is láthatóak az ajtókon a gyöngyház intarzia berakások és az SM monogrammal díszített kulcspajzsok, egyes termekben az eredeti falburkolat, a lépcsőház ornamentális üvegablakai és korlátai, a kovácsoltvas erkélyrácsok, valamint a hallban a díszített márványpadló. A bútorok közül mindössze az egyedi készítésű tálalószekrény maradt meg.
A Schiffer-család 1945-ig lakta a villát. A második világháború után államosították, és a kétszintes villára még egy emeletet ráépítettek. 1958-tól a rendszerváltásig a Hungarofruct (Zöldség-Gyümölcs Szövetkezeti Export) vállalat székhelyeként működött.
Az 1970-es években új szárnyat csatoltak hozzá, az egykori szobákból irodahelyiségeket alakítottak ki.
1994-ben került a Vám-és Pénzügyőrséghez. A 2011-es VP és APEH integrációt követően a Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum állandó és időszaki kiállításainak, programjainak és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyes szerveinek ad otthont.

Központi témák: 
ÖRÖKSÉG ÉS KÖZÖSSÉG
EGYÉB ÉVFORDULÓ

Állatorvos-történeti Gyűjtemény - Budapest - BUDAPEST, VII.

Állatorvos-történeti Gyűjtemény

BUDAPEST, VII.
1078
Budapest
István u. 2.
Telefon: 
+36 1 478-4226
E-mail: 
varadi.adel@univet.hu

Adatok

Leírás

Az állatorvosképzés helyszínéül szolgáló, pavilonrendszerű épületegyüttes neoreneszánsz stílusban épült, Zsolnay kerámiákkal és Róth Miksa üvegablakokkal díszített. A körülöttük lévő, szobrokkal teli park mára őskertté fejlődött.
Az Állatorvostudományi Egyetem campusán található hazánkban az egyetlen állatorvos-történettel, állatgyógyászattal és állat-egészségüggyel foglalkozó állandó kiállítás. Az országosan is egyedülálló Állatorvos-történeti Gyűjtemény anyagából rendezett tárlat fő egységei: az állatgyógyászat eszközei és azok fejlődése, az állatorvosképzés története, ifj. Vastagh György 19-20. század fordulóján készített, eredetileg demonstrációs célra szánt művészi értékű állatszobrai, a patkógyűjtemény és a Kincsem-sarok.

Bélyegmúzeum - Budapest - BUDAPEST, VII.

Bélyegmúzeum

BUDAPEST, VII.
1074
Budapest
Hársfa utca 47.
Telefon: 
+36 1 342 3757
E-mail: 
iroda@belyegmuzeum.hu

Adatok

Leírás

A Bélyegmúzeum épülete Rimanóczy Gyula tervei alapján 1940-ben készült el, a Bauhaus utáni építészet letisztult, geometrikus stílusában. Már a tervezés során figyelembe vették a múzeum speciális igényeit.
A kiállítóteremben találkozhatunk az eredeti berendezés egyes részleteivel és az eredeti belsőépítészeti tervrajzokkal. Egyedi a múzeum lépcsőházának és előtérének falburkolata is, a Zsolnay-gyár külön a múzeum részére készített csempéi és reliefjei díszítik azokat.
A tárlatvezetés során vendégeink megismerkedhetnek a bélyegkiadás történetével és a bélyegvilág legérdekesebb darabjaival. Utána látogatóink megnézhetik, meghallgathatják az „Épített, kulturális és természeti örökségünk a magyar bélyegeken” című vetítettképes előadást. A Nagy Háború jelentős szereplőire és eseményeire emlékezhetünk az infópultban megtekinthető külföldi és magyar bélyegek segítségével.

Budapest - Fasori Református Egyházközség temploma - Budapest - BUDAPEST, VII.

Budapest - Fasori Református Egyházközség temploma

BUDAPEST, VII.
1071
Budapest
Városligeti fasor 5.
Telefon: 
+36 1 342-7311
E-mail: 
hivatal@fasor.hu

Adatok

Leírás

A Városligeti fasoron sétálva a legtöbb arra járó szeme megakad egy impozáns épületen. Ahogy közeledünk, először a terméskőből készült elemek tűnnek fel, az óriási bástyaszerű torony. A kapun belépők aztán meghökkennek: a nyers külső mögött a hazai szecesszió egyik leggyönyörűbb alkotása, egy gazdagon díszített enteriőr – az egyik legszebb magyarországi templombelső fogadja őket. A „tovább merészkedők” gyorsan szembesülhetnek azzal is, hogy a gyönyörű templom élő, eleven és folyamatosan növekvő keresztyén közösség otthona.
A templom épületének megálmodója a jeles magyar műépítész, Árkay Aladár, akinek ez volt az első egyházi felkérése. 1911 és 1913 között zajlott az építkezés, és 1913. június 1-jén szentelték fel a templomot. Belépve a görögkereszt alaprajzú épületbe, hatalmas tér fogad bennünket, óriási ablakokon árad be a fény. A félköríves tartóelemeken valamint a szószék fölött gyönyörű, népies, stilizált díszítőmotívumok futnak végig, akárcsak a meredek oromfallal lezárt magas nyeregtetőn, kívül. Az ablakokon, a csilláron és a padokon a korszak neves szakemberei dolgoztak (Róth Miksa, Miákits Károly, Kovács Zsigmond), az épület pirogránit díszei pedig a pécsi Zsolnay-gyárban készültek.
„... a templomnál nagyobb van itt” (Máté evangéliuma 12,6b) – ez a felirat olvasható a templom bejáratánál. Jézus Krisztus magára mutató szavaival kívánunk arra emlékeztetni, hogy a mi örökségünk minden képzeletet felülmúl: ezt számunkra Krisztus saját áldozatával szerezte meg, nekünk ajándékozta. A mi örökségünk az örök közösség Istennel. A „nagyobbról” tettek hitvallást elődeink a templom megépítésekor. Szeretettel hívjuk Önt is gyönyörködni kincseiben, sétálni Magyarország egyik legszebb szecessziós épületében. Bízunk benne, hogy mikor kilép a templomkapun, gondolatai rímelnek majd a zsoltár szavaira: „Hatalmasan cselekedett ezekkel az Úr!” (Zsoltárok könyve 126,2).

Budapest-fasori református templom
Budapest-fasori református templom
Budapest-fasori református templom
Budapest-fasori református templom
Budapest-fasori református templom

Seress Rezső-ház - Budapest - BUDAPEST, VII.

Seress Rezső-ház

BUDAPEST, VII.
1072
Budapest
Dob utca 46/b
E-mail: 
judit.kosa@nepszabadsag.hu

Adatok

Leírás

Egy nagy városátalakítási terv mementója két magányos társasház a Dob utcában, a Klauzál térnél. A látogatók a helyszínen megismerkedhetnek a telek történetével, a Madách sugárút tervével, akárcsak a ház egykori híres lakóival, köztük Seress Rezsővel. Az aulában mindezekről kiállítás látható.
Programok. Vasárnap 11 órakor Szathmáry Lajosné, Seress Rezső emlékének ápolója idézi fel a zeneszerző életét és munkásságát, zenés megemlékezéssel egybekötve. Ugyancsak vasárnap 15 órakor N. Kósa Judit újságíró, várostörténész mesél a ház történetéről, majd az érdeklődők megtekinthetik a tetőről nyíló pompás panorámát.

A Seress Rezső-ház

ELTE Füvészkert - Budapest - BUDAPEST, VIII.

ELTE Füvészkert

BUDAPEST, VIII.
1083
Budapest
Illés u. 25.
Telefon: 
3140535
E-mail: 
botanikuskert@yahoo.com

Adatok

Leírás

Az 1771-ben alapított első magyarországi botanikus kertben az 1800-as évek elején Pollack tervei alapján klasszicista stílusban átépített kastély ma a Füvészkert könyvtárának és igazgatóságának ad helyet. Emeletén a Kulturális Örökség Napok idején fotó-és képzőművészeti kiállítás nyílik a Kertről.

Madárbarátunk
150 éves ginkgo fa
Pálmaház
Ázsiai kert

Festetics Palota - Budapest - BUDAPEST, VIII.

Festetics Palota

BUDAPEST, VIII.
1088
Budapest
Pollack Mihály tér 3.
Telefon: 
+36 1 815-8134
E-mail: 
info@festeticspalota.hu

Adatok

Leírás

Az Ybl Miklós tervezte épület jelenleg kettős funkcióval rendelkezik, egyrészt tökéletesen restaurált történeti terei és udvara egyedülálló szépségű rendezvényhelyszínként működnek, másrészt az újonnan kialakított modern oktatási termekben egyetemi oktatás folyik. A Festetics Palota célja, hogy építtető-névadója előtt tisztelegve a főváros egyik közismert, és közkedvelt intézményévé váljon, igazi „közkinccsé” tegye az épület csodálatos építészeti értékeit és egyúttal közvetítse az egykori magyar arisztokrácia és a német kultúra legnemesebb szellemi hagyományait is. Rendezvényhelyszínként különleges díszítésű termekkel és magas színvonalú szolgáltatásokkal szeretnénk hozzájárulni a palota falai között megtartott események emelkedett hangulatához, hogy mindazoknak, akik ellátogatnak hozzánk, valóban különleges, egyedi élményben lehessen részük. A palota kiváló „hátteret” biztosít koncertekhez, bálokhoz, esküvőkhöz, fogadásokhoz, minden eseményhez, amely igényli a klasszikus szépségű, finom eleganciájú környezetet. A szakmai rendezvények magas színvonalú lebonyolításához pedig a termek a legmodernebb technikával és tolmácsfülkével vannak felszerelve. Az épület Budapest volt mágnás-negyedében található, amely városrész többek közt olyan patinás épületeknek, illetve intézményeknek ad helyet, mint a Nemzeti Múzeum, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár vagy az Olasz Kulturális Intézet. Ehhez illeszkedve a Festetics Palota is önálló kulturális arculat kialakítására, szerepvállalásra törekszik, így kiemelt fontosságúnak tarjuk a kulturális, közéleti, tudományos események szervezését, az ezekben való közreműködést, valamint az olyan intézményekkel és társadalmi szervezetekkel a kapcsolat kialakítását, amelyek az épület történelmi hagyományaihoz és az egyetemi oktatáshoz hasonló szellemiséget képviselnek. Célunk, hogy a magasrendű szellemi és kulturális értékek számára azokat megillető klasszikus szépségű környezetet, megfelelő otthont biztosítsunk, hozzájárulva ezek megőrzéséhez.

Fiumei úti sírkert és Kegyeleti Múzeum - Budapest - BUDAPEST, VIII.

Fiumei úti sírkert és Kegyeleti Múzeum

BUDAPEST, VIII.
1086
Budapest
Fiumei út 16.
Telefon: 
+36 30 3936389, +36 70 642 5021
E-mail: 
gabriella.jenei@nori.gov.hu

Adatok

Leírás

Az arborétumnak is beillő hatalmas temetőkert 1849 óta őrzi az egymást váltó történelmi korszakok lenyomatát, sírépítményei és szobrai miatt pedig a síremlékművészet szabadtéri kiállítóhelyének is tekinthető. A mauzóleumok és a Kegyeleti Múzeum 10–18 óráig folyamatosan látogathatók.

Fiumei úti sírkert

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtár - Budapest - BUDAPEST, VIII.

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtár

BUDAPEST, VIII.
1088
Budapest
Szabó Ervin tér 1.
Telefon: 
+36 1 411-5019
E-mail: 
csoportvezetes@fszek.hu
Figyelem!: 

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött: jelentkezni szeptember 15-ig lehet a csoportvezetes@fszek.hu címen vagy a 411-5019-es telefonszámon (a regisztráció csak visszaigazolással érvényes)!

Adatok

Leírás

A pesti "mágnásfertály" egyik legszebb épülete, az eredetileg főúri magánrezidenciaként szolgáló Wenckheim-palota több mint 80 éve ad otthont a főváros könyvtárának. Az 1889-ben Meinig Artúr tervei alapján épült neobarokk palotát az ezredfordulón restaurálták, dísztermei, lépcsőháza visszakapták régi pompájukat, hirdetve az egykori tulajdonos, Wenckheim Frigyes gróf és családja előkelőségét, gazdagságát. A felújítás során a könyvtárpalotához két másik épületet is hozzákapcsoltak, melyek építészetileg további érdekességekkel szolgálnak. Az Europa Nostra-díjjal, építészeti nívódíjjal kitüntetett, 13.000 nm alapterületű épületegyüttes a régi és az új összhangjának különleges példája.

FSZEK Központi Könyvtár
Nagy olvasóterem
Bölcseleti olvasóterem

Oldalak