Helyszínek

A szűrési feltételeknek az alábbi találatok felelnek meg:

Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet - Budapest - BUDAPEST, I.

Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

BUDAPEST, I.
1013
Budapest
Krisztina krt.57
Telefon: 
+36 1 375-1184
E-mail: 
v.kovacs.annamaria@oszmi.hu
Figyelem!: 

Az épület önállóan nem bejárható.

Adatok

Leírás

A magyar színművészet hagyományainak felkutatására és tudományos feldolgozására 1952 decemberében alapították meg az Országos Színháztörténeti Múzeumot, melynek igazgatójává Hont Ferencet nevezték ki. A múzeum célkitűzését a következőképpen határozták meg: a kortárs színművészetet segíteni a magyar színjátszás múltjának megismertetésével, másrészt a színház iránt érdeklődő közönségnek bemutatni a régmúlt idők színjátékát. A gyűjteményt szinte a semmiből kellett létrehozni, de az itt dolgozó szakemberek (Cenner Mihály, Staud Géza, Dömötör Tekla) ismertsége illetve az akkor már megnyílt Bajor Gizi Színészmúzeum „ide vonzotta” a magyar színháztörténet becses emlékeit és dokumentumait. A gyűjteményépítést segítette Gobbi Hilda kiterjedt kapcsolatrendszere is. Az Országos Színháztörténeti Múzeum egyedüliként kezdte el gyűjteni, és egyedüliként gyűjti ma is a magyar színháztörténet tárgyi emlékeit, hiszen a többi muzeális intézményben, közgyűjteményben vagy marginálisan jelent meg a színházművészet vagy csak a papíralapú dokumentumokra terjedt ki a gyűjtőkör. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek harmonikus, klasszicista jellegű épület ad otthont a Krisztina körúton. Az eredetileg földszintes, majd emeletessé átalakított palota Krisztinaváros egyik legjelentősebb történelmi épülete, a 19. század negyvenes éveiben építtette Áldásy Antal kapitány. 1855-1866 között ez az épület volt családi otthona a Lánchíd és az Alagút skóciai születésű építészének, a budai Áldásy családba nősült Adam Clarknak.

Belső udvar
Bejárat  a Krisztina körút felől
A könyvtár
A lépcsőház

Sándor-palota - Budapest - BUDAPEST, I.

Sándor-palota

BUDAPEST, I.
1014
Budapest
Szent György tér 1.
Telefon: 
+36 30 4205266
E-mail: 
kiraly.monika@keh.hu
Figyelem!: 

Nem szükséges előzetes regisztráció, a KÖN alatt a palota 10-18 óra között látogatható.

Adatok

Leírás

Az 1806-ban a névadó Sándor Vince gróf által építtetett klasszicista palota a második világháborúban szinte teljesen megsemmisült. Néhány állagmegóvó intézkedésen kívül hosszú ideig nem nyúltak hozzá. Külső arculatát csupán 1989-90-ben javították ki, de teljes (külső, belső) helyreállítását csak 2000–2002 között végezték el, újjáélesztve ezzel a palotát. A belső reprezentatív terek megidézik a közel két évszázados történet valamennyi fontos időszakát, mégis egységes arculatot és a feladatához méltó karaktert adnak a palotának. 1867-től a második világháború végéig – mint a mindenkori miniszterelnök rezidenciája – 19 magyar miniszterelnök élt és dolgozott itt. 2003 óta Magyarország mindenkori köztársasági elnökének és hivatalának, a Köztársasági Elnöki Hivatalnak a székhelye.

Nyugati homlokzat
Esti kép
Tükör terem
Empire szalon
Goblein-terem
Kerek-szalon
Mária Terézia-szalon
Elnöki tárgyaló

Dohnányi villa kertje - Budapest - BUDAPEST, II.

Dohnányi villa kertje

BUDAPEST, II.
1021
Budapest
Széher út 24/a
Telefon: 
+36 1 200 1305
E-mail: 
info@dohnanyikert.org
Figyelem!: 

A kertben sok a lépcső és kissé nomádak a viszonyok, ami mozgáskorlátozottak számára gondot jelenthet.

Adatok

Leírás

Dohnányi Ernő zeneszerző és zongoraművész, legendás zeneakadémiai tanár 1929-ben építtette meg villáját, és terveztetett köré a kor neves tájépítészével angolpark-szerű kertet, melyet aztán maga is gyarapított növényekkel. A műemléki védettségű épület és a kert még ma is varázslatos, melyet évente néhány alkalommal egy-egy kerti koncert apropóján lehet meglátogatni.

Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár - Budapest - BUDAPEST, II.

Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár

BUDAPEST, II.
1024
Budapest
Keleti Károly utca 5.
Telefon: 
+36 1 345-6949
E-mail: 
kultszervezes@ksh.hu

Adatok

Leírás

A Czigler Győző által tervezett "Statisztikai palota" eklektikus épületének alagsori szintjén 1897 óta működik a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár. Látogatóink megismerkedhetnek a könyvtár történetével, olvasótermeinkkel, tömörraktárunkkal és a patinás főigazgatói irodával. A nagyjából 1 órás könyvtárbemutató részletes betekintést enged a könyvtár, valamint a már több mint egy évszázadra visszatekintő és azóta gyümölcsöző nemzetközi kapcsolatok működésébe is. Számos további érdekességet is megtudhatnak a hallgatók, sőt a KÖN alkalmából az állományunkban található régi és ritka könyvek közül is bemutatunk néhányat. Valamennyi látogatónknak ingyenes internethasználatot és ingyenes beiratkozási lehetőséget is biztosítunk.

A KSH Könyvtár bejárata
A KSH Könyvtár folyosója
A könyvtár Bibó István olvasóterme
A Bibó István terem szépirodalmi gyűjteménye
A könyvtár társadalomtudományi szakolvasója
A könyvtár társadalomtudományi szakolvasója
A könyvtár nemzetközi szakolvasója

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum - Budapest - BUDAPEST, III.

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

BUDAPEST, III.
1036
Budapest
Korona tér 1.
E-mail: 
mkvmuzeum@gmail.com

Adatok

Leírás

A régi Óbuda központjában található épületegyüttes mozgalmas évszázadokat élt meg. Lakott itt fűszer-csemege árus, vendéglős, elítélt bűnözőből lett Mikulás, híres író és sokan mások. 2011 őszétől a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumnak ad otthont.

Óbudai Társaskör - Budapest - BUDAPEST, III.

Óbudai Társaskör

BUDAPEST, III.
1036
Budapest
Kiskorona utca 7.
Telefon: 
+36 1 250-0288
E-mail: 
info@obudaitarsaskor.hu
Figyelem!: 

Az épületvezetésen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött!

Adatok

Leírás

Az Árpád híd tövében régi óbudai hangulatot idéz a Korona tér, Kiskorona utca, Mókus utca által határolt tömb. Három oldalra tekint az Óbudai Társaskör épülete, melynek múltja, mint Óbudáé, a római korig nyúlik vissza. Ezen a középkorban is lakott helyen a 19. században a Koronához és az Oroszlánhoz címzett fogadó és kávéház nyílt. A sok évtizedes használat és funkcióváltások azonban a felismerhetetlenségig átalakították az épületet, de az 1980-as években értő szemmel és szívvel Korompay Katalin építész feltárta, rekonstruálta, újjáteremtette azt. Korompay Katalin ezért a munkájáért Ybl Miklós-díjban részesült.
Az 1988-as átadás óta az Óbudai Társaskör épülete, kertje, minden szeglete kínálja a lehetőséget, hogy életteli események: koncertek, zenés irodalmi estek, kiállítások teremtsenek alkalmat a társas összejövetelre. Akik hozzánk járnak, már sokan ismerik egymást, ismerik és várják az élményt, amelyet ez a hely ad.
2018. október elsején az épület 200., az Óbudai Társaskör 30. évfordulóján nagytermünk ünnepélyesen felvette Till Ottó nevét.
Az Óbudai Társaskör Galériát a főváros ismert, progresszív kiállítóhelyei között tartják számon a kortárs képzőművészet iránt érdeklődők. A tárlatokat műfaji és generációbeli sokszínűség jellemzi.
Az Óbudai Társaskör fenntartója Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata.

Előtér
A TIill Ottó-terem bejárata
Kert
Till Ottó-terem

Újpesti Lepkemúzeum - Budapest - BUDAPEST, IV.

Újpesti Lepkemúzeum

BUDAPEST, IV.
1041
Budapest
Dessewffy utca 26.
Telefon: 
06703126162
E-mail: 
ujpestilepkemuzeum@gmail.com
Figyelem!: 

A bejárat lépcsőn keresztül közelíthető meg

Adatok

Leírás

Egy érdekes és egzotikus gyűjtemény Újpest szívében, amely Juhász György emberöltőt felölelő munkásságát, szenvedélyét tükrözi. Gyűjteményünk régiónként mutatja be a honi lepkefajták példányait, emellett, szakszerű tárlatvezetés révén bepillantást kaphatunk távoli országok egzotikus világába. A lepkéken kívül más ízeltlábú állatcsoportok – skorpiók, pókok, sáskák, kabócák és bogarak – képviselői is láthatók.
A rendezvénysorozat egyik különleges állomásaként az Újpesti Lepkemúzeum is várja a látogatókat, a megannyi érdekes és sokszor meghökkentő rovarcsodák mellett egy hatalmas, élő Chalcosoma caucasus XXL is látható lesz. (kb 12 cm hosszú orrszarvú bogár).

Újpesti Lepkemúzeum

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár - Budapest - BUDAPEST, V.

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

BUDAPEST, V.
1053
Budapest
Ferenciek tere 6.
Telefon: 
+36 30 202 3382
E-mail: 
titkarsag@lib.elte.hu

Adatok

Leírás

A 2018-ban Magyar Örökség Díjjal kitüntetett ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktató, nevelő és kutató munkáját segítő tudományos intézmény, nyilvános szakkönyvtár, s egyben az Egyetem keretei között működő valamennyi könyvtár hálózati központja, és könyvtári informatikai rendszerének irányítója. A tagkönyvtárak számára koordinálja a közös katalógus- és adatbázis-építést, az online szolgáltatásfejlesztést, illetve szaktanácsadással, belső képzésekkel segíti az együttműködést.
Az Egyetemi Könyvtárt a nagyszombati jezsuita kollégium bibliotékájaként alapította Oláh Miklós esztergomi érsek 1561-ben, majd 1635-ben egyetemi gyűjteménnyé vált, amikor Pázmány Péter esztergomi érsek megalapította a nagyszombati egyetemet. A jezsuita rend 1773-as feloszlatása után az egyetem és vele együtt a könyvtár állami intézménnyé lett, majd 1777-ben Budára, a királyi várba költözött. Az Egyetemi Könyvtár 1780-tól, Mária Terézia utasítása alapján már kötelespéldány joggal rendelkezett, és ettől kezdve jó ideig a nemzeti könyvtár szerepét is betöltötte. 1784-ben II. József utasítására Pestre költözött az egyetem. A kiegyezés utáni Magyarország egyik első nagy felsőoktatási beruházásaként 1876-ban az ország és a főváros első nyilvános könyvtáraként felépült a Ferenciek terén álló könyvtárpalota, melyben az intézmény azóta is működik.

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár, Díszterem
ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár, Aula
ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár, Műemlékraktár

Földalatti Vasúti Múzeum - Budapest - BUDAPEST, V.

Földalatti Vasúti Múzeum

BUDAPEST, V.
1052
Budapest
Deák téri aluljáró
Telefon: 
+ 36 1 461 6500/41103
E-mail: 
muzeum@bkv.hu

Adatok

Leírás

A múzeum állandó kiállítása és műemléki épülete az 1896-ban átadott földalatti vasút múltját mutatja be. Autentikus helyszínen, a földalatti vasút egy eredeti alagútszakaszában, a korszak hangulatát idéző környezetben (Zsolnay-csempeburkolat, eredeti állomásfelirat) tekinthetik át a földalatti történetét az érdeklődők.
A program során a látogatók megtekinthetik A BKV arcai című új időszaki kiállítást is, amely a fővárosi közlekedési eszközök személyzetének, a BKV és a jogelőd társaságok járművezetőinek, kalauzainak, ellenőreinek tevékenységébe, munkaeszközeibe, oktatásába enged bepillantást.

Gazdasági Versenyhivatal - Budapest - BUDAPEST, V.

Gazdasági Versenyhivatal

BUDAPEST, V.
1054
Budapest
Alkotmány u. 5.
Telefon: 
+36 1 472-8985
E-mail: 
versenykultura@gvh.hu

Adatok

Leírás

1869-ben Fürst Mór megrendelésére, Gaál Bertalan tervei alapján készült a bérpalota céljára emelt Alkotmány utca 5 sz. alatti ingatlan, a belváros kiemelt területén. Jelenleg a Gazdasági Versenyhivatal intézményének ad otthont. A Gazdasági Versenyhivatalt (GVH) az Országgyűlés hozta létre a tisztességtelen piaci magatartás tilalmáról szóló 1990. évi LXXXVI. törvény elfogadásával. A hivatal a törvény hatályba lépésével egyidejűleg, 1991. január 1-jén kezdte meg működését. A versenyellenes magatartások tilalmának törvénybe iktatását és a szabályok betartása felett őrködő GVH létrehozását a gazdasági hatékonyságot kikényszerítő piaci verseny szabadságának és tisztaságának védelme motiválta.

Gazdasági Versenyhivatal épülete
A Hivatal bejárata
Versenytanácsi tárgyaló előtere
Aula
Aula fenti nézetből
Az épület III. emelete
Belső tér
Belső tér fenti nézetből
Kijárat az épületből

Közép-európai Egyetem - Budapest - BUDAPEST, V.

Közép-európai Egyetem

BUDAPEST, V.
1051
Budapest
Nádor 9.
Telefon: 
+36 1 327-3000
E-mail: 
benkok@ceu.edu
Figyelem!: 

Belépés a Nádor utca 15. bejáratán, regisztráció a belső recepciós asztalnál.

Adatok

Leírás

A Közép-Európai Egyetem (CEU) belvárosi épülettömbje számos örökségi értékkel bíró épületet foglal magába. A Nádor utca 9-es szám alatti telek 1813-ban lett Gróf Festetics Antal tulajdona. Az épületet 1826-ban Pollack Mihály tervezte. A Festetics-palota a reformkorban főúri palota volt, a kiegyezés után pénzügyi központ. 1945-ben államosították, 1960-tól külkereskedelmi vállalatok székhelye, 1992-től a CEU-nak ad otthont. A Nádor utca 11. szám alatt található, 1914-15-ben felépített lakóház Jánszky Béla és Szivessy Tibor tervei alapján készült a Festetics család részére. Az épület homlokzatán található, Moiret Ödön által készített domborművek az első világháború borzalmaira emlékeztetnek. Az épület 1997-ben került a Közép-európai Egyetem tulajdonába, és 2006-ban állították helyre a homlokzatot. A Nádor utca 13. alatti épület 1841-ben épült Hild József tervei szerint a nagybirtokos Vay József megbízására. Hild József tervezte a volt Marczibányi palotát is, amely 1830-32 közt épült, és ma szintén (többek közt) a Közép-európai Egyetemnek ad helyet. A Nádor utca 15. szám alatt épült a CEU legújabb egysége, a díjnyertes ír O'Donnel-Toumey építésziroda munkája.

Országház - Budapest - BUDAPEST, V.

Országház

BUDAPEST, V.
1055
Budapest
Kossuth Lajos tér 1-3.
Telefon: 
+36 1 441 4479
E-mail: 
kozonsegszolgalat@parlament.hu
Figyelem!: 

A legtöbb programunk regisztrációhoz kötött, regisztrálni honlapunkon lehet: konseta.parlament.hu

Adatok

Leírás

Magyarország parlamentjének épületét – amit magyarul Országháznak hívunk – méltón sorolják a világ legszebb parlamentjeinek sorába. A Duna-parti panoráma egyik legfontosabb elemeként 2011-ben a Világörökség részének választott épület felbecsülhetetlen muzeális érték, a magyar nemzet büszkesége. Az Országház a törvényhozás otthona, a Szent Korona őrzési helye, 199 országgyűlési képviselő, valamint az őket segítő közel 600 ember munkahelye.

Pénzügyminisztérium - Budapest - BUDAPEST, V.

Pénzügyminisztérium

BUDAPEST, V.
1051
Budapest
József nádor tér 2-4.
Telefon: 
+36 1 795 1270
E-mail: 
konregisztracio@pm.gov.hu
Figyelem!: 

Kötelező regisztráció név és születési dátum megadásával, valamint a tervezett indulási időpont megjelölésével a konregisztracio@pm.gov.hu e-mail címre legkésőbb 2019. szeptember 19. (csütörtök) 15 óráig! (Ezt követően nincs mód látogatói regisztrációs igények fogadására!) Az épületbe folyadékot, élelmiszert behozni tilos! A belépéskor minden látogatónak biztonsági átvilágításon kell átesnie! Bővebb információ: https://oroksegnapokngm.kormany.hu/regisztracio

Adatok

Leírás

Századfordulós időutazásra invitáljuk Önöket Alpár Ignác egykori pénzpalotájába, amely a Magyar Általános Hitelbank székházának épült, napjainkban a Pénzügyminisztériumnak ad otthont. A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében a nagyközönség is megcsodálhatja a monumentális, gránitlábazatos homlokzat mögött rejlő építészeti különlegességeket, a historikus magyar építészet és iparművészet remekműveit. A csoportosan vezetett túrák betekintést nyújtanak a József nádor téri épület építészeti sajátosságaiba, valamint felidézik a magyar pénzügyi igazgatás elmúlt 150 esztendejét.

Pénzügyminisztérium (József nádor tér)
Miniszteri folyosó
Miniszteri tárgyaló
Miniszteri előtér Kossuth Lajos szobrával
Márvány főlépcső
Pénztárterem

Petőfi Irodalmi Múzeum – Károlyi-palota - Budapest - BUDAPEST, V.

Petőfi Irodalmi Múzeum – Károlyi-palota

BUDAPEST, V.
1053
Budapest
Károlyi utca 16.
Telefon: 
+36 1 317-3611/245
E-mail: 
nagyvari.ildiko@pim.hu

Adatok

Leírás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Több, mint Petőfi; több, mint irodalom; több, mint múzeum. Az irodalom múzeuma mára olyan eleven színtérré változott, ahol a múlt és a jelen irodalma szorosan összekapcsolódik.
A Petőfi Irodalmi Múzeumnak otthont adó Károlyi-palotát az egyik legismertebb magyar főúri család, a Károlyiak ízlése emelte Budapest egyik legimpozánsabb palotájává. A belváros klasszicista gyöngyszeme sok olyan titkot rejt magában, amelyek mind a fővárosi építészettörténet, mind a magyar történelem és irodalom jelentős mérföldkövei. A századok során falai között királyok és miniszterek, művészek és politikusok vendégeskedtek.

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Károlyi-palota Díszterme
A Petőfi Irodalmi Múzeum – Károlyi-palota Lotz-terme
A Petőfi Irodalmi Múzeum – Károlyi-palota belső hangulat
Magukra maradt bútorok – kiállítás enteriőr
Magukra maradt bútorok – kiállítás enteriőr
Magukra maradt bútorok – kiállítás enteriőr

Ráth-ház - Budapest - BUDAPEST, V.

Ráth-ház

BUDAPEST, V.
1053
Budapest
Papnövelde u.2.
Telefon: 
+36 30 964-2179
E-mail: 
attila.jeney@gmail.com

Adatok

Leírás

A Ráth-ház tervezője Hild József, építtetője Ráth Károly pékmester (és nem a hasonló nevű főpolgármester) volt. A szép, klasszicista lakóház - mint sok másik hasonló épület - barokk magra épült. A pincében található az ország - feltehetően - legöregebb ipari pékkemencéje, kitűnő állapotban. Az épületben 140 éven keresztül működő Arany Oroszlán Gyógyszertár 2012-ben feltárt és restaurált berendezése a Kiscelli Múzeumban található...
Szarvasházi Judit: A korabeli patikákat egyfajta misztikum övezte. A cél az volt, hogy a berendezés lenyűgözze, csodálatba, ámulatba ejtse a betérőt, akik a város legszebb enteriőrjeivel találkozhattak a patikákban és a cukrászdákban. Nem csak a gyógyászatról, a társadalmi élet színteréről is szó volt... Talán ezen a vonalon kapcsolódunk a KÖN 2019. évi vezérfonalához.
A korabeli gyógyszerészeten, az épületünkben valaha dolgozó híres patikusokon kívül természetesen beszélni szeretnénk az épületről, sőt - ha a tisztelt látogatókat nem untatja - a közvetlen közelünkben fellelhető sok-sok érdekességről is... A további részletekről az épületben működő klub honlapján (www.oroszlanklub.com) olvashatnak.

A Ráth-ház Papnövelde utcai (déli) homlokzata
Fabábos korlát a lépcsőházban
Körfolyosó pálcarács korláttal
A pékműhely (Ráday Mihály fotója)
Az officina (Kiscelli Múzeum)

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára - Budapest - BUDAPEST, VI.

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára

BUDAPEST, VI.
1067
Budapest
Eötvös u. 7.
Telefon: 
+36302801025
E-mail: 
info@abtl.hu

Adatok

Leírás

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára az 1945 utáni titkosszolgálati iratok állami közgyűjteménye. A levéltár biztosítja, hogy bárki megismerhesse a magára vagy családjára vonatkozó állambiztonsági iratokat, valamint a tudományos kutatásai és közművelődési programjai révén közvetlenül is hozzájárul a korszak elemző bemutatásához. Székhelye, az egykori Schneider-ház, eredeti formájában helyreállított neobarokk belvárosi bérpalota, mely méltó környezetet nyújt a tudományos és kulturális rendezvényeknek.
„Vagyok, mint minden ember: fenség / Észak-fok, titok, idegenség” – írta csodálatos versében Ady Endre. A politikai rendőrség történetét aligha lehetne pontosabban jellemezni, mint ezzel a két szóval: titok és idegenség. Ám levéltárunk ezen a hétvégén éppen nyíltságával és emberközelségével tűnik ki. Kedves látogatóink megismerhetik épületünk kevéssé ismert szép zugait, az állambiztonság iratainak furcsa és különös históriáit, s közben gondolatban végigjárjuk az elmúlt 140 év magyar történelmét. E fenséges élményben részesüljenek minél többen!

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Könyvtára - Budapest - BUDAPEST, VI.

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Könyvtára

BUDAPEST, VI.
1062
Budapest
Andrássy út 103.
Telefon: 
+36 1 469-7759
E-mail: 
hoppmuseum@hoppmuseum.hu
Figyelem!: 

Csak előzetes regisztrációval tekinthető meg a könyvtár.

Adatok

Leírás

Múzeumunkat 1919-ben alapította a cégtulajdonos, világutazó, műgyűjtő és mecénás, Hopp Ferenc (1833‒1919). Hopp Ferenc keleti műtárgyait világkörüli utazásai során és korának nagy világkiállításain vásárolta. A Múzeum megalakulása után a gyűjtemény adományok, vásárlás és más múzeumok keleti anyagainak áthelyezésével gyarapodott. A gyűjtemény ma mintegy 30 000 műtárgyból áll, s kínai, japán, indiai, délkelet-ázsiai, nepáli, tibeti, mongol, koreai és közel-keleti tárgyanyagot ölel fel.
A Hopp Múzeumhoz tartozik az ország egyetlen keleti művészeti szakkönyvtára, valamint az egyetlen ilyen profilú adattár, amely keleti utazókkal, utazásokkal kapcsolatos értékes archív fotó- és dokumentumanyagot is őriz. A könyvtár fő feladata, hogy állományával, valamint szolgáltatásaival megismertesse és népszerűsítse az ázsiai kultúrákat, ezen belül is az ázsiai vizuális művészetet. A könyvtárban több mint 30 ezer kötetes könyv és folyóirat állományt őrzünk.
Szeptember 21-én a regisztrált látogatók betekinthetnek a könyvtár titkos zugaiba és megismerkedhetnek egy-egy ázsiai könyvritkasággal.

Seress Rezső ház - Budapest - BUDAPEST, VII.

Seress Rezső ház

BUDAPEST, VII.
1072
Budapest
Dob utca 46/b
E-mail: 
nkosajudit@gmail.com

Adatok

Leírás

Egy nagy városátalakítási terv mementója két magányos társasház a Dob utcában, a Klauzál térnél. A látogatók a helyszínen megismerkedhetnek a telek történetével, a Madách sugárút tervével, akárcsak a ház egykori híres lakóival, köztük Seress Rezsővel. Az aulában mindezekről kiállítás látható.
Programok: Vasárnap 11 órakor Szathmáry Lajosné, Seress Rezső emlékének ápolója idézi fel a zeneszerző életét és munkásságát, zenés megemlékezéssel egybekötve. Ugyancsak vasárnap 17 órakor N. Kósa Judit újságíró, várostörténész mesél a ház történetéről, majd az érdeklődők megtekinthetik a tetőről nyíló pompás panorámát.

Az úgynevezett Seress Rezső-ház, a Dob utca 46/b.

Magyar Építőművészek Szövetsége székháza - Budapest - BUDAPEST, VIII.

Magyar Építőművészek Szövetsége székháza

BUDAPEST, VIII.
1088
Budapest
Ötpacsirta u. 2.
Telefon: 
+36 70 614 9485
E-mail: 
epitomuveszek@gmail.com

Adatok

Leírás

A kisméretű palota az Ötpacsirta utca és a Múzeum utca sarkán foglal helyet. Átellenben található a Nemzeti Múzeum parkja, a parkkal szemben pedig Károlyi Alajos palotája (Ybl Miklós 1863), valamint Károlyi István palotája (Puchner József 1869) épült meg. Az Építészek Házát, Almássy Kálmán számára Gottgeb Antal tervezte, 1877-ben. Almássy a nagy épületekkel körülvett, exponált saroktelken kisméretű palotát kívánt építtetni, ez pedig komoly feladat elé állította az építészt. A saroktelken háromtraktusos beépítésben a magasföldszinten helyezte el a lakórészt, míg a kiszolgáló helyiségeket a telek belső határain, a tűzfalakat takaróan, egy kisméretű belső udvar köré csoportosította, ezáltal az épület tömege látszólag megnőtt, nem nyomták agyon a szomszédos házak. Az udvar az utca felőli tömör fakerítésével, növényeivel, kútjával, szobrával, mintás kőkocka burkolatával és íves lépcsőjével nagyvonalú, egyben bensőséges érzetet kelt. A lakóhelyiségekbe vezető lépcsőt vasszerkezetes üvegtető fedi, oldalai nyitottak, így az udvar terét nem csökkenti. Az épület homlokzata egyszerű, az alagsor szintjét kváderezés, a magasföldszintet sávozás díszíti, a főpárkányt konzolok támasztják alá, a sarkokon armírozás található, a nagy összefüggő falfelületeken, egymástól távol pedig reprezentatív helyiségeket sejtető, egyszerű keretezésű „T” osztású, nagy felületű ablakok helyezkednek el. Maga a lakóterület kicsi, a beépített területnek körülbelül a háromnegyede. Egy előszobából, öt utcai szobából, egy felülvilágítós ebédlőből, egy légudvarra néző – feltehetőleg – öltözködő szobából és egy fürdőszobából állt az eredeti elosztás szerint. 1948 elején az Építéstudományi Központ kapta meg az épületet, majd később ennek jogutódja, az első állami tervezői szerv, az állami Építéstudományi és Tervező Intézet működött itt. Az épület 1954 őszétől a Magyar Építőművészek Szövetségének székháza.

MÉSZ székház udvar
Színes üvegablak
MÉSZ székház lépcső

Magyar Nemzeti Múzeum - Budapest - BUDAPEST, VIII.

Magyar Nemzeti Múzeum

BUDAPEST, VIII.
1088
Budapest
Múzeum krt. 14-16
Telefon: 
+36 1 327-7700/450
E-mail: 
kon@hnm.hu

Adatok

Leírás

1000 év magyar történelme, 3 500 000 műtárgy őrzője, több mint 400 000 év lelete, Magyarország első múzeuma Széchényi Ferenc alapításában – ez a Magyar Nemzeti Múzeum. A Kárpát-medence és a magyarság történetét egy régészeti- és két történeti tárlaton, valamint számos további időszakos kiállításon keresztül ismerheti meg a látogató. Megnézheti régészeti kincseinket, a római kori kőtárt, az 1000 éves magyar koronázási palástot, a bizánci Monomakhosz-koronát, Erzsébet királyné – Sissi – utolsó napi viseletét, a 20. század diktatúráinak emblematikus tárgyait vagy akár a Varsói Szerződés megszűnéséről szóló dokumentumot.
A Magyar Nemzeti Múzeum több mint 200 éves klasszicista épületében minden korosztály elmélyülhet Európa és a magyarok történelmében tárlatvezetéseinken keresztül. A Magyar Nemzeti Múzeum mind épületével, gyűjteménye gazdagságával, és annak prezentálási színvonalával büszke megőrzője és ismertetője az európai kultúrának, amivel méltóképpen emelkedik a többi nagy európai múzeum közé.

Bakoss Bence - Múzeumkert
Muszka Aliz - Múzeumkert
lépcsőház
kupola

Martsa Műterem és Művészkert - Budapest - BUDAPEST, VIII.

Martsa Műterem és Művészkert

BUDAPEST, VIII.
1084
Budapest
József utca 37. fszt.4.
Telefon: 
+36 30 436-8389
E-mail: 
martsamuterem@gmail.com
Figyelem!: 

Mivel a terület csak a kijelölt úton biztonságos (az ódon kerítésfalak és a gipszszobrok omlékonyak lehetnek), ezért gyerekek csak állandó felnőtt felügyelettel tartózkodhatnak a kertben! Állatot, kérünk, ne hozzanak!
A kapucsengőn a 20-as gombbal csengessenek (Martsa-odú). A Művészkert a földszinten, a kapualjjal szemben, a sárga keramitos udvar mögött, a hátsó udvarban található!
Kérjük, az első udvari Társasház emeletére ne menjenek fel!

Adatok

Leírás

A hajdani Seenger kőfaragótelep helyiségeiben a 20. század elejétől képzőművészek dolgoztak. A magas bérházak között megbúvó kis udvarban, hatalmas fák és ódon téglafalak között, ma is aktív művészélet zajlik. A Martsa művészek számos kitűnő alkotása látható itt, a műtermekben és a zöldellő kertben egyaránt. A KÖN vasárnapja alkalmával vetítettképes előadásokon, valamint személyes beszélgetések során ismerkedhetnek meg a hely izgalmas és érdekes történetével az ide látogatók. A műhelyekben jelenleg a bodajki római katolikus zarándoktemplom 250 éves, fából faragott szobrainak, templomi díszeinek restaurálása zajlik, melyet ez alkalommal szintén megtekinthetnek a vendégek. A műteremben kiadványaink, saját készítésű emléktárgyaink és műalkotásaink is megvásárolhatók.
A cca. 80 perces, vetítettképes előadások - melyek során a kőfaragó időktől kezdve a 20. századi művészek életén át a jelen alkotóit mutatjuk be-, PONTOS kezdései ideje: 10 óra, 12.30 óra, 15 óra és 17.30 óra. Előadó: Martsa Piroska szobrászrestaurátor, műteremvezető. Az előadások műtermi körülmények között zajlanak.
A hely kerekesszékkel is megközelíthető, de a téglaösvény kissé egyenetlen. A műteremlátogatáshoz és az előadásokon való részvételhez nem szükséges regisztráció.

Rendőrmúzeum - Budapest - BUDAPEST, VIII.

Rendőrmúzeum

BUDAPEST, VIII.
1087
Budapest
Mosonyi utca 5.
Telefon: 
+36 1 477-2183
E-mail: 
titkarsag@rendormuzeum.com
Figyelem!: 

A Rendőrmúzeum kerekesszékkel is látogatható, azonban a lovaskörlet (istálló) csak gyalogosan közelíthető meg.
A kriminalisztikai állandó kiállítás egyes részeinek megtekintése 16 éves kor alatt nem ajánlott.

Adatok

Leírás

A Mosonyi utcai rendőrlaktanya Pucher József tervei alapján 1886 novemberére készült el, amely összesen 500 rendőr és 120 ló befogadására volt alkalmas. Az épületegyüttest - mely otthont adott az egykori rendőr-főkapitányságnak is - kifejezetten rendőrségi célok kiszolgálására tervezték és építették. Noha az ellátott feladatok köre napjainkra jelentősen kibővült, az épület ma is hasonló funkciókat lát el, mint megépítésekor. 1999-től a Rendőrmúzeum is a Mosonyi utca 5. szám alatt fogadja a rendőrség története és a kriminalisztikai iránt érdeklődőket.

Történeti állandó kiállítás
Kriminalisztikai állandó kiállítás
Kántor és Tuskó

Ferenc áramátalakító - Budapest - BUDAPEST, IX.

Ferenc áramátalakító

BUDAPEST, IX.
1097
Budapest
Könyves Kálmán krt. 7.
Telefon: 
+36 1 461 6500 |
E-mail: 
muzeum@bkv.hu

Adatok

Leírás

A városi közúti villamosközlekedés áramellátását biztosító áramátalakítás egyedülálló ipari emlékét, az elmúlt több mint 100 év főbb gépegységeit tekinthetik meg az érdeklődők az 1908-ban épült Ferenc áramátalakítóban.

Károlyi-Almásy bérpalota - Budapest - BUDAPEST, IX.

Károlyi-Almásy bérpalota

BUDAPEST, IX.
1092
Budapest
Erkel utca 15.
Telefon: 
+36 209136717
E-mail: 
ferencvarosiseta@gmail.com

Adatok

Leírás

A gróf Károlyi György megrendelésére Ybl Miklós által tervezett bérpalota 1875-ben készült el. A háromudvaros épületet szeptember 21-én tekinthetik meg a kedves érdeklődők, óránként induló vezetett látogatás keretében. A vezetés az Erkel utca 15. alatti palota udvaráról indul.

díszlépcsőház
Az egykori grófi rezidencia lépcsőháza
Az egykori bérpalota a Ráday utca - Erkel utca sarkán

Kőbányai víztároló medence - Budapest - BUDAPEST, X.

Kőbányai víztároló medence

BUDAPEST, X.
1105
Budapest
Ihász utca 29.
Telefon: 
+36 1 247 7777
E-mail: 
vizvonal@vizmuvek.hu
Figyelem!: 

A létesítménybe vezető lépcső áteresztő képessége miatt a bejutás csak szakaszosan lehetséges, de nincs regisztrációhoz kötve. Kérjük, olvassák el, és szíveskedjenek betartani a www.vizmuvek.hu honlapunkon található látogatási szabályzatunkat.
A víztároló megközelítése tömegközlekedéssel ajánlott, mivel a környéken korlátozott a parkolási lehetőség. Az Örs Vezér tere és Kőbánya-Kispest felől a 85-ös, Kőbánya Alsó Vasútállomás felől a 185-ös busszal, míg a Puskás Ferenc Stadiontól a 95-ös, a Kápolna tértől a 217-es busszal közelíthető meg a létesítmény.

Adatok

Leírás

A 2018-ban fennállásának 150. évfordulóját ünneplő Fővárosi Vízművek elsőként épített, víztároló funkcióját mind a mai napig betöltő Kőbányai medencéje az egykor a mai Kossuth téren állt első szivattyúház ellennyomó víztárolója volt. Az Első Pesti Vízmű részeként 1869 és 1871 között épített, kétszer 11.500 köbméter tároló térfogatú víztároló tervezésében és megépítésében a londoni születésű William Lindley kultúrmérnök szerepe volt meghatározó. Az építkezés valódi nemzetközi együttműködés keretében valósult meg: a tatai uradalmi téglagyár tégláiból olasz kőművesek közreműködésével inkább katedrálisra, mintsem ipari létesítményre emlékeztető, kétemeletnyi magas építmény lenyűgöző látványt nyújt, miközben eredeti tároló szerepét ma is maradéktalanul képes betölteni. Az évente mindössze két alkalommal látogatható létesítmény tekintélyparancsoló méreteinek, kivételes esztétikai élményt nyújtó építészeti megoldásainak, misztikus félhomályba vesző boltíveinek köszönhetően az évek során a szeptemberi rendezvénysorozat egyik legnépszerűbb programjává vált. A háromhajós templom hatását keltő hatalmas csarnokok oszlopaikkal, téglaboltozatos födémükkel kínálnak különleges látványt, míg a létesítményeknek helyet adó terület ősfáival, növényritkaságaival hívja fel magára a figyelmet.
A Fővárosi Vízművek szakemberei által biztosított folyamatos vezetés során a látogatók a medence története mellett a főváros vízellátásának kulisszatitkaival is megismerkedhetnek. A programot a Fővárosi Vízművek fegyveres biztonsági őrei és a város alatt húzódó 5000 kilométernyi vízhálózatot üzemeltető kollégáinak és munkagépeinek bemutatója egészíti ki és teszi valódi hétvégi családi kikapcsolódási lehetőséggé.

Ősfák árnyékában a medence bejárata
Lejárat a víztárolóba
A medence bejárata
Minden részlete különleges
A medencébe vezető lépcsősor
Közel másfél évszázad múltán is tökéletes állapotban
Téglalépcsők
Ahonnan a víz érkezik
A víztöltő műtárgy
Teljes szépségében

ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola - Budapest - BUDAPEST, XIV.

ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola

BUDAPEST, XIV.
1146
Budapest
Cházár András utca 10.
E-mail: 
radnoti.jubileum@gmail.com

Adatok

Leírás

A zuglói épület már sok mindent megért. Falai között volt zsidó gimnázium, hadikórház, tábori posta, munkaszolgálatos központ, egyszerre több iskola, majd pedig (éppen 60 éve) felvette Radnóti Miklós nevét.
Lajta Béla 1912-ben kapott megbízása alapján már a mai, Cházár András és Abonyi utca sarkán álló telekre készítette el terveit. Bár az Egyenlőség című zsidó hetilap az építkezés elkezdésének évében még 1915-öt jelölte meg mint átadási időpontot, a szomorú valóság az, hogy bár a tanítás korábban (1923-ban) megindult, véglegesen csak 1931-ben fejezték be az épületet. Lajta Béla azonban időközben meghalt. Hegedűs Ármin és Böhm Henrik irodáját bízták meg, hogy az iskolaépületet befejezzék. Bár Hegedűs és Böhm együtt dolgoztak, a zsidó gimnázium munkálatai sokkal inkább kötődnek Hegedűs Árminhoz.
Az épület története a város, az ország története kicsiben; az iskola pedig a magyar oktatásügy egy ritka, sikeres példája.
A következő években talán átfogó felújításra is sor kerül - először az épület történetében.

Az aula az átalakítás látványképén.
Az eredeti aula.
Lajta Béla eredeti látványterve
Lépcsőház, díszeterm ma

Budapest XVI. Kerületi Szerb Antal Gimnázium - Budapest - BUDAPEST, XVI.

Budapest XVI. Kerületi Szerb Antal Gimnázium

BUDAPEST, XVI.
1164
Budapest
Batthány I. u. 12.
Telefon: 
+36 1 400-1814
E-mail: 
szag@szag.hu

Adatok

Leírás

Budapest XVI. kerületében, Cinkotán, a domb tetején álló patinás, vöröstéglás épület magasan kiemelkedik a körülötte elterülő dimbes-dombos vidékből. 1906-ban – több mint 100 éve – nyitotta meg kapuit iskolánk, mint leánynevelő intézet. Létesítéséhez szükséges telket özv. Beniczky Gáborné sz. Batthyány Ilona biztosított cinkotai kastélyának parkja mellett. Az árvaház és nevelőintézet 1906-tól 1919-ig működött. Az I. világháború idején, az iskola működését csak úgy lehetett folytatni, hogy a Pozsonyi Tanítóképző Intézet költözött az épületbe. A Tanítóképző 1919-ben kezdte meg működését. A II. világháború idején, 1944-ben az iskolaévet áprilisban be kellett fejezni, az épület katonai objektum lett. 1947-ben helyreállították az épületet. 1952-től 1959-ig 4 évfolyamos tanítóképzőként Teleki Blanka nevét vette fel. Az 1958/59-es tanévben végzett az utolsó tanítói évfolyam. Párhuzamosan megindult a gimnázium megszervezése is, és a 60-as évek végétől 4 osztályos gimnáziummá alakult át (addig 12 évfolyamos iskola volt). Az 1969. évben az iskolát Szerb Antalról, a neves íróról és irodalomtörténészről nevezték el. Az évtizedek alatt a gimnáziumban az oktatási formák többször átalakultak, de mind a mai napig kiemelkedő színvonalú oktatási intézmény.

A gimnázium

Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ - Helytörténeti Gyűjtemény - Budapest - BUDAPEST, XVI.

Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ - Helytörténeti Gyűjtemény

BUDAPEST, XVI.
1165
Budapest
Veres Péter út 157.
Telefon: 
+36 1 604-8342
E-mail: 
szervezo@helytortenet16.hu

Adatok

Leírás

Budapest XVI. kerületében egy ómátyásföldi villaépületben kapott helyet 2010-ben a kerület helytörténeti gyűjteménye. Az épületben található állandó kiállítás a terület öt elődtelepülésének (Sashalom, Rákosszentmihály, Mátyásföld, Árpádföld és Cinkota) múltjával kapcsolatos emlékeket mutatja be.

A helytörténeti gyűjtemény épülete 1970 körül
A helytörténeti gyűjtemény épülete

Rákoshegyi víztorony - Budapest - BUDAPEST, XVII.

Rákoshegyi víztorony

BUDAPEST, XVII.
1174
Budapest
Kép u. 7.
Figyelem!: 

Mozgáskorlátozottak nem tudnak feljutni a keskeny csigalépcsőn a toronyba.

Adatok

Leírás

Rákoshegy víztornya 1912-ben épült. Az építményt 2019-ben felújították. Teraszáról Rákosmente határain túlra is kiterjedő, látványos körpanoráma látható.
A Kulturális Örökség Napjain a víztorony mellett látható lesz a Rákoshegy múltját és jelenkorát bemutató film, és kaphatóak lesznek a településről szóló kiadványok is. A torony történetéről és a látnivalókról önkéntes vezetők tájékoztatják az érdeklődőket.

Víztorony
Víztorony
Látkép
tört

Távírómúzeum - Podmaniczky-Vigyázó kastély - Budapest - BUDAPEST, XVII.

Távírómúzeum - Podmaniczky-Vigyázó kastély

BUDAPEST, XVII.
1173
Budapest
Pesti út 115.
Telefon: 
+36 70 264-6005
E-mail: 
info@taviromuzeum.hu

Adatok

Leírás

A kastély építtetője Bojanovszky Sándor tábornok volt, Podmaniczky Erzsébet férje. Az épület a második világháborúban katonák, majd a lakosság fosztogatásának áldozata lett. A háború után államosították, belső tereit durván átalakították. Előbb gimnáziumot majd nevelőotthont létesítettek benne. A rendszerváltás idején már gazdátlanul állt, majd 1996-ban vandálok felgyújtották. Évekig lepusztult állapotban várt, míg végül 2012-re felújították. Ma rendezvényközpontként működik.
A Kulturális Örökség Napjai keretében a Távírótörténeti Állandó Tárlat magyar nyelvű tárlatvezetéseket tart a kastély oldalszárnyában. A látogatók megismerkedhetnek magyarországi vezetékes távírózás történetével, a korai távírózással, a Morse távírókkal, a távgépírókkal és a magyar távíróhálózatokkal. Megtekinthető lesz az Intődi Adolf emlékszoba és a különleges szabadtéri távírósétány is, a kastély parkjában. A látogatók kipróbálhatják a Morse távírót és a távgépírót.
Szintén a Kulturális Örökség Napjai keretében megnyílik a látogatók előtt a kastély főépülete is. Rövid tárlatvezetéssel, meglepő látnivalókkal bejárható lesz a ritka szépségű, mai funkciójában rendezvénykastély.

Podmaniczky-Vigyázó kastély
Podmaniczky-Vigyázó kastély
Podmaniczky-Vigyázó kastély
Podmaniczky-Vigyázó kastély
Távírótörténeti kiállítás
Távírótörténeti kiállítás

Klimo Könyvtár - Pécs - BARANYA

Klimo Könyvtár

BARANYA
7621
Pécs
Szepesy u. 3.
Telefon: 
+36 72 501-600/22651
E-mail: 
tgyo@lib.pte.hu

Adatok

Leírás

A hajdani püspöki könyvtárat 1774-ben alapította Klimo György pécsi püspök (1751–1777). Ez a gyűjtemény volt Magyarország első nagy nyilvános bibliotékája, amely közel 35.000 kötetben több mint 17.000 művel büszkélkedhet. Az egyes termekben állandó, valamint időről időre megújuló, időszaki kiállítások keretében a látogatók képet kaphatnak a nyomdászat és a könyvkultúra 15–20. századi fejlődéséről, és a Klimo Könyvtár gyűjteményének nyelvi és tematikai sokszínűségéről. Vezetés keretében megtekinthető két időszaki kiállításunk, az Öttorony, Pécs irodalmi műveltsége a kezdetektől a 20. századig, valamint a Somogyi Ferenc emlékkiállítás is.

A Klimo Könyvtár épülete
Szepesy terem
Aranyterem

Pécsi Egyetemtörténeti Gyűjtemény - Pécs - BARANYA

Pécsi Egyetemtörténeti Gyűjtemény

BARANYA
7621
Pécs
Szepesy u. 3.
Telefon: 
+ 36 72 501-600 / 22651
E-mail: 
tgyo@lib.pte.hu

Adatok

Leírás

Pécs, az egyetemváros története. Az első magyarországi egyetem története az alapítástól egészen napjainkig. Az 5 teremből álló tárlat reprezentálja az egyetemi szerveződésben fontos, egymást követő korszakokat, ugyanakkor az egyetemiség, az európai egyetemi kultúra szemléletmódja is tükröződik a kiállítási koncepcióban.

Studiolo, a reneszánsz tanulószoba
Középkori egyetem
Rektori szoba
Montázs az egyetemtörténeti kiállításról

Szászvári Várkastély - Szászvár - BARANYA

Szászvári Várkastély

BARANYA
7349
Szászvár
Templom tér 2.
Telefon: 
+36308207468
E-mail: 
szaszvarivar@gmail.com

Adatok

Leírás

A vár a XIV. század második felében püspöki uradalmi udvarházként jött létre, eredetileg alápincézett, emeletes, igényesen kialakított kőépület volt, bejáratát egy lépcsőtoronyban helyezték el. Ez az egyik legkorábbi fennmaradt példája annak a középkori udvarháztípusnak, amely a XV-XVII. században széles körben elterjedt egész Európában.
Többszöri kibővítést követően 1439-ben már várként említi egy oklevél az épületet. A fényes püspöki rezidencia 1543-ban került a törökök kezére, akik közigazgatási székhelyet rendeztek be benne. A XVII. század második felében történt keresztény támadások során, 1680-ban az ostromlók felrobbantották a keleti palotaszárnyat. 1776-ig állt romosan a vár a falu közepén, míg Klimó György püspök rendbe nem hozta plébániaház céljára a nyugati szárnyat. Ebben az időben épült fel a vár külső udvara helyén a ma is álló barokk plébániatemplom is. 1821-ben a plébániaházzá alakított középkori palotaszárnyat jelentősen átépítették. A ház ebben a formában érte meg a XX. századot, míg 1980-ban Gerő Győző és Sándor Mária vezetésével megindult a régészeti kutatás. Az ásatásokból előkerült gazdag kőfaragvány anyag sok fontos elpusztult középkori részlet elméleti rekonstrukcióját tette lehetővé, amelyeket Szíjjártó Kálmán készített el. A 2000-es évekre a teljes műemléki helyreállítás tervei is készen álltak, ám csak 2012-ben indulhattak meg a restaurálás előkészületei. A kivitelezés 2015 tavaszán indult meg, majd a vár hivatalos megnyitójára 2016. június 14-én került sor.
A Szászvári Várkastély kellemes időtöltést kínál minden korosztály számára, különös figyelmet fordítva a gyermekekre. Interaktív kiállításunkon megismerhetik a vár és a falu történetét, ízelítőt kapnak a középkor uradalmának mindennapi életéből.

Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár - Szeged - CSONGRÁD

Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár

CSONGRÁD
6720
Szeged
Dóm tér 1-4.
Telefon: 
+36 62 425 525
E-mail: 
library@sk-szeged.hu

Adatok

Leírás

Somogyi Károly esztergomi kanonok az árvízben rommá lett város szellemi értelemben vett újjáépítéséhez kívánt hozzájárulni, amikor 1881-ben Szegednek ajándékozta az egész életén át gyűjtött, felbecsülhetetlen értékű könyvgyűjteményét. A tudományos, vallási, szépirodalmi és nyelvkönyveket tartalmazó enciklopédikus könyvtár 43 701 kötetből tevődött össze. Ideiglenes elhelyezések után a gyűjtemény a Közművelődési Palotában lelt tartós otthonra, majd 1984-ben költözött át a Dóm téren emelt új épületébe.
Az alapítás óta eltelt 138 év alatt a könyvtári állomány jelentősen gyarapodott, meghaladja az egymillió dokumentumot. Legértékesebb része a Somogyi Károly gyűjteményét őrző Emlékkönyvtár, amelynek legrégebbről származó darabja egy kódex, az úgynevezett Prágai Missale 1492-ből.
A könyvtár rendhagyó városi sétákkal és épületbemutató túrával kapcsolódik az eseményhez. A Kulturális Örökség Napjai rendezvény alkalmából az épület egyébként zárt részeit is megnyitjuk az érdeklődők előtt.

Somogyi-könyvtár
Olvasóterem
Régi könyvek

Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala - Szeged - CSONGRÁD

Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala

CSONGRÁD
6720
Szeged
Széchenyi tér 10.

Adatok

Leírás

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából szeptember 22-én (vasárnap) megnyitja kapuit Szeged történelmi belvárosában a Széchenyi tér legszebb műemléképülete az eklektikus, neobarokk stílusú városháza. A Nagyárvízben megrongálódott régebbi városháza épületét 1882-ben Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján építették újjá. Az épület ma Szeged közigazgatási központja, a Polgármesteri Hivatal otthona.
Az idegenvezetéssel kísért épületbemutató séták fél óránként indulnak, gyülekező a városháza előcsarnokában.

Szegedi városháza

Lamberg-kastély Művelődési Központ, Könyvtár és Muzeális Kiállítóhely - Mór - FEJÉR

Lamberg-kastély Művelődési Központ, Könyvtár és Muzeális Kiállítóhely

FEJÉR
8060
Mór
Szent István tér 5.
Telefon: 
304815784
E-mail: 
viola.andrea@lambergkastely.hu

Adatok

Leírás

A késő barokk kastélyt Fellner Jakab tervei alapján építtette gróf Lamberg Ferenc Antal. Az épület a család nyári rezidenciájául készült 1762-66 között, ennek megfelelően bensőséges tereket, érdekes építészeti megoldásokat alakítottak ki benne.
Ma a Lamberg-kastély Művelődési Központ, Könyvtár és Muzeális Kiállítóhely, a város kulturális intézménye működik az épületben. Az emeleten kapott helyet a Radó Antal Könyvtár, melynek névadója Mór város szülötte, jeles műfordító, irodalomtörténész, költő. Itt található továbbá a művelődésszervező iroda, ahol a városi rendezvényeket koordinálják.
Időszaki kiállítások képző-, ipar- és népművészeti témában rendszeresen láthatók az épületben. Állandó tárlatunk a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás, amelynek részei a sváb tájház (a Mórra telepített német lakosság életéről), a barokk szoba, a helytörténeti kiállítás (régészeti leletekkel, a móri földrengés emlékeivel, a településről készült régi és új képekkel, az 1848. december 30-i móri csata makettjével, bányászatot bemutató tárgyakkal), a Vasarely szoba, a Wekerle Sándor kiállítás és a móri születésű biológus, állatorvos, bölcsészdoktor életét és munkásságát bemutató dr. Zimmerman Ágoston emlékszoba.
További információk: www.lambergkastely.hu

Lamberg-kastély
Barokk szoba
Sváb tájház

DMK Belvárosi Alkotóműhely - Debrecen - HAJDÚ-BIHAR

DMK Belvárosi Alkotóműhely

HAJDÚ-BIHAR
4024
Debrecen
Szent Anna u. 18.
Telefon: 
+36 20 338-3029
E-mail: 
czarne.szilvi@debrecenimuvkozpont.hu

Adatok

Leírás

Az épület a Szent Anna utca 16-18. számmal együtt Reviczky-házak néven ismert, mivel ezen házak egyikében lakott Reviczky Menyhért, aki Debrecen polgármestere volt 1843-1847. között. A ház a '70-es években egy darabig a Megyei Művelődési Központ próbatermeként is funkcionált. A Thuróczy György vezetésével működő Alföld Színpad tartotta itt foglalkozásait. 1984-ben nyitotta meg kapuit a Városi Könyvtár Olvasóterme. Megszűnése után a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar megyei irodája működött itt, 2013–2015 között.
2016-tól két egyesület, a Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesülete és a Debreceni Fotóklub székhelyeként működik a Debreceni Művelődési Központ üzemeltetésében.
A BAM (Belvárosi Alkotó Műhely) 2017-ben indított Nyitott Műhely sorozatának workshopjára szeretettel várjuk a grafika és a fotográfia iránt érdeklődőket 2019. szeptember 21-én este. Ez alkalommal a műhely muzeális értékű nyomdagépeit is kipróbálhatják a látogatók.

DMK Belvárosi Alkotóműhely

DMK Belvárosi Közösségi Háza - egykori takarékpénztár - Debrecen - HAJDÚ-BIHAR

DMK Belvárosi Közösségi Háza - egykori takarékpénztár

HAJDÚ-BIHAR
4024
Debrecen
Kossuth u. 1.
Telefon: 
+36 52 413-939
E-mail: 
dmk@debrecenimuvkozpont.hu

Adatok

Leírás

Debrecen főutcáján, a régi városháza szomszédságában épült a város legrégibb pénzintézete, a Debreceni Első Takarékpénztár palotája, szecessziós stílusban. 2005-től a Debreceni Művelődési Központ székhelye, közösségi, kulturális események, kiállítások otthona a pódiumtermet és a kiállító termet (Belvárosi Galériát) is magába foglaló épületrész. Régmúltja azonban sokaknak idegen, s izgalmas újdonságokkal szolgálhat. A kulturális funkció már a 19. században megjelent, ugyanis a mai épület helyén álló ház vargaszínjében 1809 és 1835 között színházi előadásokat tartottak. A város 1843-ban adta el a házat, az új tulajdonos mindjárt ezután felépített a helyére egy kétemeletes bérházat, mely igazi szenzáció volt a korabeli városban, s funkcióját tekintve is igen kalandos időket ért meg. Az épületben a század közepén helyet kapott többek között a polgári kaszinó, volt benne elsőrendű kávéház, sőt a vesztes debreceni csata után az emeletet az orosz hadsereg kórháznak is használta.
A saroképület ma ismert formáját az évszázad második évtizedének elejére érte el. Elegáns külsejét elsősorban annak köszönhette, hogy a Takarékpénztár elhatározta, a bérbe adható boltok és lakások mellett bővíthető banki tér jöjjön létre, és a kaszinónak is kényelmesebb helyet akartak. Az új takarékpénztár gazdagon díszített, háromemeletes székházát, ifjabb Rimanóczy Kálmán nagyváradi műépítész tervei alapján 1911-12-re építették fel.

DMK Belvárosi Közösségi Ház - az egykori Takarékpénztár szecessziós palotája

DMK Honvédtemető és Mauzóleum Emlékhely - Debrecen - HAJDÚ-BIHAR

DMK Honvédtemető és Mauzóleum Emlékhely

HAJDÚ-BIHAR
4032
Debrecen
Honvédtemető u. 36.
Telefon: 
+36 52 342-668
E-mail: 
dmk@debrecenimuvkozpont.hu

Adatok

Leírás

A Hősök Mauzóleuma 1932-ben készült el. Megjelenésében egyaránt méltó az 1849-es debreceni csata és a világháború hőseinek emlékéhez, de méltó a város áldozatkészségéhez és polgárainak kegyeletes érzéséhez is. A Honvédtemető fái alatt száztizenkét '48-as honvéd, kétszázhúsz német és azok a magyar katonák nyugszanak, akik az első és második világháborúban a környéken vesztették életüket. Összesen 4500-an alusszák itt örök álmukat. Ennek az árnyas, hangulatos temetőnek a legmagasabb dombján a '49-es csata emlékét megörökítő haldokló oroszlánt ábrázoló kőemlékmű áll, amelyet Marschalkó János szobrászművész – a Lánchíd oroszlánjainak alkotója - készített. A szobor eredetileg (1867-től) a Református Kollégium előtti Emlékkertben állt, 1899-ben állították fel a Hősök temetőjében. A Honvédtemető mauzóleuma ünnepélyek megtartására alkalmas. Az emlékmű tervét pályázat útján készíttette el a város, Lechner Jenő és Szontagh Pál tervezte. Belső terében a Hadtörténeti Múzeum I. és II. világháborús kiállítási tárgyai tekinthetők meg. Az emlékhely gondozása 1986 óta tartozik a DMK-hoz.
Az 1990-es évek óta a Német Hadisírgondozók Szövetsége önkéntes munkavégzéssel patronálja a Honvédtemető fenntartását. Az utóbbi években a magyar középiskolások, a debreceni lakosok és a honvédség katonái is kiveszik részüket a parkfenntartási munkákból.

Honvédtemető és Mauzóleum Emlékhely

Légoltalmi Óvóhely - a JNSZ Megyei Polgári Védelmi Szövetség kiállítása - Szolnok - JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK

Légoltalmi Óvóhely - a JNSZ Megyei Polgári Védelmi Szövetség kiállítása

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK
5000
Szolnok
Jubileum tér 6.
Telefon: 
+36703459203
E-mail: 
info@jnszmpvsz.hu
Figyelem!: 

Az óvóhely épülete a MÁV Csomóponti Művelődési ház mögött található.

Adatok

Leírás

A kiállítás a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség által létrehozott gyűjtemény segítségével mutatja be a polgári lakosság háborúk és más katasztrófák elleni védekezését, a védekezés érdekében létrehozott szervezeteket, valamint azok fejlődését az 1900-as évek elejétől napjainkig.
A kiállítás egy, az 50-es évek végén épült háromszintes vasúti óvóhelyen várja a látogatókat. Maga az épület, az emberi létfenntartást biztosító berendezéseivel is „kiállítási tárgy”. A látogatók számára ez valódi időutazás, korabeli berendezések, eszközök idézik fel a rettegett háborús légicsapások időszakát. Megszólalnak a szirénák, felölthető a menekülőkámzsa, gázálarc, és a látogatókra boruló sötétségben, a két és félméteres falak közé zárva, életre kel az elvarázsolt labirintus.

Tabáni Tájház - Szolnok - JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK

Tabáni Tájház

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK
5000
Szolnok
Tabán 24.
Telefon: 
+36 20 422-4473
E-mail: 
tabanitajhaz@gmail.com

Adatok

Leírás

A tájház, a Damjanich János Múzeum kiállítóhelye, a Zagyva folyó partján áll, a gyaloghíd lábánál. Állandó néprajzi kiállításával várjuk az érdeklődőket.

szobabelső
mesterségbemutató

Tereskei római katolikus templom - Tereske - NÓGRÁD

Tereskei római katolikus templom

NÓGRÁD
2652
Tereske
Petőfi u.
Telefon: 
+36 30 592-6928

Adatok

Leírás

A látogatók megismerhetik a középkori apátsági templom történetét, megcsodálhatják a mai Magyarország kiemelkedő jelentőségű Szent László freskó-ciklusát és bepillantást nyerhetnek Pálos Frigyes atya álmának megvalósulásába: egy gótikus boltozat újjászületésébe.

Tereskei római katolikus templom
Pastoforium
Szent László legenda freskó

Városi Tömegközlekedési Múzeum - Szentendre - PEST

Városi Tömegközlekedési Múzeum

PEST
2000
Szentendre
Dózsa György út 3.
Telefon: 
+ 36 1 461 6500/53225
E-mail: 
muzeum@bkv.hu

Adatok

Leírás

A BKV Zrt. mintegy 70 felújított járművet és számos egyéb tárgyi emléket bemutató szentendrei gyűjteményének egy több mint 100 éves műemléki épület, a Zielinsky Szilárd által tervezett egykori HÉV kocsiszín ad otthont.
A múzeum öt kiállítótermében – köztük a kocsiszín eredeti helyén megtekinthető hajdani kovácsműhelyben – és a szabadtéri kiállítóterületen a városi közösségi közlekedés történetével ismerkedhetnek meg a látogatók.

Tragor Ignác Múzeum - Vác - PEST

Tragor Ignác Múzeum

PEST
2600
Vác
Zrínyi utca 41/a
Telefon: 
+36 27 200-868
E-mail: 
info@muzeumvac.hu

Adatok

Leírás

A Tragor Ignác Múzeum 2013 óta Vác Város Önkormányzatának fenntartásában működő területi múzeum, melynek feladata a város és környéke szellemi és anyagi örökségének megőrzése. Múzeumunk régészeti, helytörténeti, néprajzi és művészettörténeti gyűjtőkörrel védi, gyűjti, őrzi, feldolgozza és bemutatja az emberi múlt tárgyi emlékeit, dokumentumait és szellemi örökségét. Kiállítóhelyeinket a város centrumában találják, több helyen és épületben. Leglátogatottabb kiállításunk a méltán nemzetközi hírű “Memento Mori”, mely a váci domonkos kripta 18. századi leleteit mutatja be.

Goszthony Kúria - Bárdudvarnok - SOMOGY

Goszthony Kúria

SOMOGY
7478
Bárdudvarnok
Bárdibükk 12.
Telefon: 
+36 70 3844307
E-mail: 
bardibukkglass@glassart.hu

Adatok

Leírás

Bárdudvarnok község Bárdibükk nevű településrésze volt a Goszthony család birtokának uradalmi központja. Itt található a kastély, a kápolna és a kúria.
A kúriában – Goszthony Mária festő- és keramikusművész akarata szerint – 1989-es halála óta is művészeti alkotómunka folyik, és kiállítás látogatható.
2019-ban emlékezünk Goszthony Mária halálának 30. évfordulójára!
1990 óta működik a Nemzetközi Üveg Alkotótelep, melynek kiemelkedő programja az augusztus 20-i héten megrendezésre kerülő Nemzetközi Üveg Szimpozion. Az alkotótelep területéről az egész községre kiterjedő művészeti események – hatodik éve – a Bárdudvarnoki Kulturális Hét/Zselic Lelke Fesztivál rendezvénnyé bővültek ki.
Év közben telefonos bejelentkezés alapján látogatható a Goszthony Mária Emlékkiállítás és a Nemzetközi Üveg Szimpozionok gyűjteményéből rendezett kiállítás, de időszakos kiállítások is vannak.
Az alkotótelep kemencéit alkalmanként művészek, művészeti iskolák bérlik, ilyenkor a szerencsések üvegfúvást is láthatnak. Vagy a saját programok alkalmával, mint az Üveges Majális, a Nemzetközi Üveg Szimpozion, Üveges Mikulás.
A kúria parkjában megtekinthető a 300-400 éves öreg tölgy is.
Rendes múzeumi nyitva tartás: 10 órától – 18 óráig, előzetes telefonos bejelentkezés alapján. December 24-től január 2-áig zárva.

Goszthony Kúria

Kálmán Imre Emlékház - Siófok - SOMOGY

Kálmán Imre Emlékház

SOMOGY
8600
Siófok
Kálmán Imre sétány 5
Telefon: 
+36 84 506-598 8-as mellék
E-mail: 
emlekhaz.kalman.imre@gmail.com
Figyelem!: 

Szeptember 22-én vasárnap a múzeum csak előzetesen bejelentkezett csoportokat fogad. Az jelentkezéseket szeptember 13-ig várjuk az Emlékház email címére. emlekhaz.kalman.imre@gmail.com

Adatok

Leírás

Az Emlékház a világhírű zeneszerző, Kálmán Imre szülőháza, melyben gyermekkorát töltötte 9 éves koráig. Az állandó kiállítás a zeneszerző életét és munkásságát mutatja saját tárgyain (itt látható többek első saját zongorája) valamint dokumentumokon és fényképeken keresztül. A kiállításban találhatók kiadványok, kották, valamint Kálmán Imre elismerései, kitüntetései.

Az Emlékház első kiállítóterme, benne a zeneszerző íróasztala és zongorája.
Kálmán Imre zongorája
Kálmán Imre frakkja
Kálmán Veráról szóló terem
Kálmán Imre kezének gipszlenyomata

Szent Jakab templom - Döröske - VAS

Szent Jakab templom

VAS
9913
Döröske
Szentegyház-hegy, 1012 hrsz.
Telefon: 
+36 70 536-1399
E-mail: 
polgarmester@doroske.hu

Adatok

Leírás

Árpád-kori templom. A templombelsőben látható a Szent Jakab megdicsőülését ábrázoló oltárkép az 1700-as évek elejéről.

Sgraffitós-ház - Kőszeg - VAS

Sgraffitós-ház

VAS
9730
Kőszeg
Jurisics tér 7.
Telefon: 
+36 94 200 545
E-mail: 
library@iask.hu

Adatok

Leírás

A reneszánsz eredetű ún. Sgraffitós-ház Kőszeg egyik legszebb épülete. 1560 körül építették emeletessé, és nevét a különleges sgrafittó díszítésről kapta. A Sgraffitós-ház története szorosan kapcsolódik Kőszeg történetéhez. A 2015-től itt működő, gyönyörűen berendezett Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete Könyvtára Kőszeg város polgárainak is rendelkezésére áll. A könyvtár munkájával hozzájárul az intézetben keletkezett tudásvagyon és kulturális értékek disszeminációjához és az új kutatási eredmények eljuttatásához Kőszeg lakossághoz.

Sgraffitós-ház homlokzata

Zwinger - Kőszeg - VAS

Zwinger

VAS
9730
Kőszeg
Chernel u. 16.
Telefon: 
+36 94 200 524

Adatok

Leírás

A kilencszögletű bástya – a vár mellett – a város védelmi rendszerének legkorábbinak tartott része. A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete műemléki felújítása során oktatótermeket és kisebb konferenciák megtartására is alkalmas tereket hozott létre benne. A Zwinger koncertek, kiállítások és kulturális rendezvények helyszínéül is szolgál.

Zwinger - Öregtorony
Zwinger

Helytörténeti gyűjtemény - Szergény - VAS

Helytörténeti gyűjtemény

VAS
9523
Szergény
Kolozsvári utca 59.
Telefon: 
+36 20 434 7222
E-mail: 
betel56@freemail.hu

Adatok

Leírás

A bejáratnál eredeti beépített kemence és tűzhely fogadja a látogatókat. A további hat teremben pedig a hajdani paraszti élet használati tárgyai, bútorai láthatók.
Vannak falusi életképek bábukkal és egy berendezett iskolasarok is. A fényképek az elmúlt száz év helyi kulturális, sport és hitéleti eseményeit örökítik meg. Régi gyermekjátékokból összeállított időszaki kiállítást is megtekinthetnek a hozzánk betérők.

Oldalak