Helyszínek

A szűrési feltételeknek az alábbi találatok felelnek meg:

Budavári Városháza - Budapest - BUDAPEST, I.

Budavári Városháza

BUDAPEST, I.
1014
Budapest
Kapisztrán tér 1
Telefon: 
+ 36 1 458 3032
E-mail: 
regisztracio@budavar.hu

Adatok

Leírás

A zártsorú, körülépített udvaros, kétemeletes klasszicista épületet feltehetően Kimnach Lajos építőmester építette saját magának 1835-ben, az addig üres, erődítési területen lévő telken. Az épületet az örökösök 1855-ben eladták a Kincstárnak. 1876-ban átalakították és kibővítették a Magyar Királyi Állami Nyomda számára, amely 117 évig, 1993-ig működött itt. Ekkor épült az épület hátsó, északi szárnya, amelyet 1890-ben a nyomda számára vasszerkezetű csarnokká alakítottak át. Az épületegyüttest a nyomda kiköltözése után a Budavári Önkormányzat vásárolta meg városháza céljából. Az átalakítás, illetve helyreállítás az Országos Műemlékvédelmi Hivatal előírásai szerint történt. Az ipari célú toldalékokat visszabontották, az udvart üvegtetővel fedték be. A földszinti részeken helyreállították az eredeti festéseket, s az épületet szobrokkal, képekkel díszítették.
Kapualjában a pestisjárvány borzalmait ábrázoló féldombormű, a Szentháromság-emlékmű egyik eredeti darabja. Az aula 4 egy-egy erényt ábrázoló neoklasszicista szobra Bauer Mihály és Uhrl Ferenc alkotásai, melyek a régi pesti Városházát díszítették egykor. Az aula két oldalfalán egy-egy nagyméretű képet helyeztek el: Iványi Grünwald Béla (1867-1940) Budavár alapítójának állít emléket a "IV. Béla hazatér" című alkotásával, Vágó Pál (1853-1928) az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc előtt tiszteleg "Budavár bevétele 1849. május 21." című képével.
Az épület bejárása után a séta a Kapisztrán téren folytatódik a Mária Magdolna templom történetével és a szentélyben felállított Koronázási palást bronz dombormű bemutatásával (Rieger Tibor szobrász alkotása). A késő gótikus stílusban épült Magdolna-torony, mára az egyetlen középkori torony Budán. A séta végeztével a regisztrált látogatók kedvezményes áron felmehetnek a toronyba, melynek tetejéről gyönyörű körpanoráma tárul nyílik a városra.

Felsővízivárosi Szent Anna templom - Budapest - BUDAPEST, I.

Felsővízivárosi Szent Anna templom

BUDAPEST, I.
1011
Budapest
Batthyány tér 7.

Adatok

Leírás

A templom 1740 és 1761 között, Hamon Kristóf, majd Nepauer Máté helyi építészek vezetésével épült föl az elődjéül szolgáló kápolna telkén. 1838-ban és 1876-ban az árvíztől, 1849-ben pedig Buda ostromakor szenvedett súlyos károkat. A második világháború után az Országos Műemléki Felügyelőség (OMF) állította helyre külsőleg, belső festése 1980-ra készült el az Egyház és az OMF közös erőfeszítésével. Ismételt külső felújítására 1994-1997 között került sor.

Szent Anna templom

Köztársasági Elnöki Hivatal - Budapest - BUDAPEST, I.

Köztársasági Elnöki Hivatal

BUDAPEST, I.
1014
Budapest
Szent György tér 1.
Telefon: 
+3612245019
E-mail: 
kiraly.monika@keh.hu
Figyelem!: 

A Sándor-palota csak a KÖN keretein belül látogatható! Nincs szükség regisztrációra.

Adatok

Leírás

A Sándor-palota Budapest egyik legszebb helyén, a Budai Várban, a Budavári Király Palota tőszomszédságában, a Szent György téren található. Az egykori Sándor grófok magánpalotája (1806), mely az 1867-es kiegyezéstől a második világháború végéig miniszterelnöki rezidencia volt, ma a Köztársasági Elnöki Hivatalnak ad helyet. A Sándor-palota műemlék, amelynek falai évszázadosak, dísztermeinek belső burkolatai a régiek hű másolatai, modern és korhű-másolati berendezései pedig úgy szolgálják a mai használatot, hogy emlékeztetnek a régi időkre is.

Sándor-palota külső
Mária Terézia Szalon
Goblein terem
Tükör terem
Kör Szalon

Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára - Budapest - BUDAPEST, I.

Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára

BUDAPEST, I.
1014
Budapest
Bécsi kapu tér 2-4
Telefon: 
+3612252859
E-mail: 
kozmuvelodes@mnl.gov.hu

Adatok

Leírás

A budai Vár északi oldalán magasodó épület a magyar historizmus egyik legfontosabb, s eredetileg is levéltárnak szánt műve. Alkotója, Pecz Samu a kor legmodernebb eszközeit alkalmazta. A falakon Dudits Andor festményei közel 1000 év magyar történetét tárják elénk. A lépcsőházat és emeleti csarnokokat Róth Miksa ólomüveg ablakai díszítik, amelyeken a történeti Magyarország városainak címerei láthatók.

Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár - Budapest - BUDAPEST, II.

Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár

BUDAPEST, II.
1024
Budapest
Keleti Károly utca 5.
Telefon: 
+36 1 345-6949
E-mail: 
kultszervezes@ksh.hu
Figyelem!: 

A könyvtár a Központi Statisztikai Hivatalban tett épületséta utolsó állomásaként látogatható!

Adatok

Leírás

A Czigler Győző által tervezett "Statisztikai palota" eklektikus épületének alagsori szintjén 1897 óta működik a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár. Látogatóink megismerkedhetnek a könyvtár történetével, olvasótermeinkkel, tömörraktárunkkal és a patinás főigazgatói irodával. A nagyjából 1 órás könyvtárbemutató részletes betekintést enged a könyvtár, valamint a már több mint egy évszázadra visszatekintő és azóta gyümölcsöző nemzetközi kapcsolatok működésébe is. Számos további érdekességet is megtudhatnak a hallgatók, sőt a KÖN alkalmából az állományunkban található régi és ritka könyvek közül is bemutatunk néhányat. Valamennyi látogatónknak ingyenes internethasználatot és ingyenes beiratkozási lehetőséget is biztosítunk.

A KSH Könyvtár bejárata
A KSH Könyvtár folyosója
A könyvtár Bibó István olvasóterme
A Bibó István terem szépirodalmi gyűjteménye
A KSH Könyvtár társadalomtudományi szakolvasója
A KSH Könyvtár társadalomtudományi szakolvasója
A KSH Könyvtár nemzetközi szakolvasója

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum - Budapest - BUDAPEST, III.

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

BUDAPEST, III.
1036
Budapest
Korona tér 1.
Telefon: 
+36 1 375-6249
E-mail: 
kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com
Figyelem!: 

A vezetéseken a részvétel ingyenes, a megjelölt időhatáron kívül az épület múzeumi jeggyel látogatható.
Regisztráció Kiss Hajnalkánál a kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com címen, vagy a +36 1 375-6249-es telefonszámon.

Adatok

Leírás

A a régi Óbuda központjában található, Korona tér 1. szám alatti épületegyüttes mozgalmas évszázadokat élt meg. Lakott itt fűszer-csemege árus, vendéglős, elítélt bűnözőből lett Mikulás, híres író és sokan mások. 2011 őszétől a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumnak ad otthont. Az országos szakmúzeum gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem (kis- és nagykereskedelem, áruvásárok, a nemzetközi kereskedelem, pénzügyi kereskedelem, biztosítás és szerencsejáték), a vendéglátóipar (szállodaipar, kávéházak, cukrászdák, éttermek, vendéglők, és egyéb vendéglátóipari helyek), valamint a turizmus, idegenforgalom történetének kulturális javaira. Az intézmény esténként sem zár be, a Kultea színpada rendszeresen ad otthont különféle kulturális programoknak: színházi előadások, koncertek, könyvbemutatók és borestek mellett tematikus családi napok várják a látogatókat.
A Kulturális Örökség Napjai keretében szervezett vezetésen a résztvevők megismerhetik a múzeum olyan részeit, melyet a nagyközönség máskor nem láthat. Az épület zegzugos szobái között a múzeum igazgatója, Kiss Imre kalauzolja az érdeklődőket. Műhelytitkok, jövőbeli tervek és lehetőségek bemutatása a múzeum épületében és udvarán.

Congregatio Jesu Budapest Belvárosi Rendháza - Budapest - BUDAPEST, V.

Congregatio Jesu Budapest Belvárosi Rendháza

BUDAPEST, V.
1056
Budapest
Váci utca 47.
Telefon: 
+36 30 913 0119
E-mail: 
maliga.eniko@cj.hu
Figyelem!: 

A helyszíni adottságok miatt a csoportok létszáma korlátozott, ezért az épületlátogatás előzetes regisztrációhoz kötött. A jelentkezési sorrend alapján küldünk visszajelzést. Regisztráció: maliga.eniko@cj.hu e-mailcímen.
Kérjük, a vezetésre pontosan érkezzenek, mert a későn érkezőket már nem tudjuk fogadni!

Adatok

Leírás

Kulturális és történelmi kalandozások a Congregatio Jesu Budapest belvárosi rendházában. Az 1720-as években kezdték építeni a ma látható kolostorépület együttest. 1787-ben II. József az „angolkisasszonyoknak” adta a megüresedett kolostort zárda és iskola céljára. Később leégett, majd Pucher József és Diescher József tervei alapján újjáépítették, kibővítették. Így alakult ki a mai egyhajós, egytornyú barokk templom északi oldalához csatlakozó, egyemeletes barokk magból kiépített udvaros, háromemeletes, eklektikus épület, amihez szervesen kapcsolódik több épületrész: a CJ Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnázium, valamint a CJ Belvárosi Szent Mihály templom blokkja. A vezetés során megismerhetik a több évszázados műemlékegyüttes történetét, hallhatnak a helyszín híres látogatóiról, és megtekinthetik – többek közt – a Szabó Magda Abigél című regényéből készült filmből ismertté vált csigalépcsőt is. Az épület jelenleg is otthont ad a CJ nővérek budapesti közösségnek, emellett itt működik a CJ magyar központja is.

Congregatio Jesu Bp. Belvárosi Rendháza - Szent Mihály Templom
Congregatio Jesu Bp. Belvárosi Rendháza - belső kerengő
Congregatio Jesu Bp. Belvárosi Rendháza - házi kápolna freskórészlet
Congregatio Jesu Bp. Belvárosi Rendháza - belso udvar
Congregatio Jesu Bp. Belvárosi Rendháza

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár - Budapest - BUDAPEST, V.

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

BUDAPEST, V.
1053
Budapest
Ferenciek tere 6.
Telefon: 
+36 1 411 6500/3417
E-mail: 
info@lib.elte.hu

Adatok

Leírás

Az Egyetemi Könyvtár jogelődjét, a nagyszombati jezsuita kollégium könyvtárát 1561-ben Oláh Miklós esztergomi érsek alapította. Egyetemi gyűjteménnyé 1635-ben, a Pázmány Péter esztergomi érsek nevéhez köthető nagyszombati egyetem alapítási évében vált. A jezsuita rend 1773-as feloszlatása után a Magyar Királyi Egyetem a könyvtárral együtt 1777-ben Budára, majd 1784-ben II. József utasítására a jelenlegi helyén álló pesti ferencesek épületébe került. Az ország és a főváros első nyilvános könyvtáraként 1876-ban Skalnitzky Antal tervei alapján épült fel a téren ma látható könyvtárpalota, melyben az intézmény azóta is működik. A könyvtár történetéről további információkat a https://konyvtar.elte.hu/hu/konyvtarak/egyetemi-konyvtar-es-leveltar-egy... oldalon talál.
Az ELTE Egyetemi Könyvtár nyilvános szakkönyvtárként küldetésének tekinti kulturális örökségünk megismertetését a társadalom széles rétegeivel, és erősíteni kívánja a polgárokban ezen örökség megóvásának igényét, ezért a Kulturális Örökség Napjai rendezvény keretében évről-évre kitárjuk kapuinkat az érdeklődők előtt.

Pénzügyminisztérium - Budapest - BUDAPEST, V.

Pénzügyminisztérium

BUDAPEST, V.
1051
Budapest
József nádor tér 2-4.
Telefon: 
+3617951270
E-mail: 
konregisztracio@pm.gov.hu
Figyelem!: 

Regisztráció kizárólag e-mailben: konregisztracio@pm.gov.hu (teljes név és személyi igazolvány/útlevél szám megadása kötelező).
Az épületbe folyadékot, élelmiszert behozni tilos! A belépéskor minden látogatónak biztonsági átvilágításon kell átesnie!
Bővebb információ: http://oroksegnapokngm.kormany.hu/regisztracio

Adatok

Leírás

Századfordulós időutazásra invitáljuk Önöket Alpár Ignác egykori pénzpalotájába, amely a Magyar Általános Hitelbank székházának épült, napjainkban pedig a Pénzügyminisztériumnak ad otthont. A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében a nagyközönség is megcsodálhatja a monumentális, gránitlábazatos homlokzat mögött rejlő építészeti különlegességeket, a historikus magyar építészet és iparművészet remekműveit, felidézve egyúttal a magyar pénzügyi igazgatás elmúlt 150 esztendejét.

Pénzügyminisztérium épülete
Miniszteri folyosó
Miniszteri tárgyaló
Pénztárterem
Miniszteri előtér, Kossuth szobor
Patinás márványlépcső

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára - Budapest - BUDAPEST, VI.

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára

BUDAPEST, VI.
1067
Budapest
Eötvös u. 7.
Telefon: 
+36 1 478-6026
E-mail: 
info@abtl.hu

Adatok

Leírás

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára a volt állambiztonsági és államvédelmi szervek 1944 után keletkezett iratanyagát őrzi, kezeli és dolgozza fel. A 2003. évi III. tv. értelmében a szaklevéltár biztosítja az érintett állampolgárok számára a róluk nyilvántartott adatok megismeréséhez való jogának gyakorlását, azaz az információs kárpótlást, illetve a törvényben foglalt feltételek mellett biztosítja a kutatási tevékenység folytatását, valamint ellátja A köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló 1995. évi LXVI. törvényben meghatározott egyéb feladatokat.

Evangélikus Országos Gyűjtemény - Budapest - BUDAPEST, VIII.

Evangélikus Országos Gyűjtemény

BUDAPEST, VIII.
1085
Budapest
Üllői út 24.
Telefon: 
+36 1 550-7017
E-mail: 
eogy@lutheran.hu

Adatok

Leírás

A frissen megújult evangélikus székházban új terek látogathatók értékes, régi tartalommal. A levéltár gazdag egyháztörténeti gyűjteménye olyan ritkaságokat őriz, mint Melanchthon levelei és Luther autográf végrendelete, amelyet Jankovich Miklós műgyűjtő adományaként kapott meg az egyház mintegy kétszáz évvel ezelőtt, és még Hitlernek sem sikerült megkaparintania. A levéltárból majd száz évvel ezelőtt kinőtt könyvtár pedig részben úgy épült, hogy elhelyezhető legyen benne a kiskartali Podmaniczky-Degenfeld kastély gyönyörű könyvtárszobájának berendezése és húszezernyi kötete. A mintegy 120.000 címet számláló könyvtárban többszáz éves könyvek, Radvánszky Béla sajókazai könyvtára, a fasori gimnázium könyvtártöredéke és sok más érdekesség található. Az utca felől bérháznak tűnő épületben bújik meg a józsefvárosi evangélikusok gyönyörű temploma is.

Luther és Melanchthon mellképe - kortárs grafikus, Mezei Ildikó művei.
A 20. század elején készült, aranyozott faragással ellátott könyvszekrény részlete régi kötetekkel és éggömbbel.
Levéltár részlete
A józsefvárosi evangélikus templom megbújik a bérház tömbjében.

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtár - Budapest - BUDAPEST, VIII.

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtár

BUDAPEST, VIII.
1088
Budapest
Szabó Ervin tér 1.
Telefon: 
+36 1 411-5054
E-mail: 
csoportvezetes@fszek.hu
Figyelem!: 

Mivel a csoportok maximális létszáma 25 fő, a programon való részvételhez regisztráció kötelező! Regisztrálni a csoportvezetes@fszek.hu e-mail címen lehet.

Adatok

Leírás

A pesti "mágnásfertály" egyik legszebb épülete, az eredetileg főúri magánrezidenciaként szolgáló Wenckheim-palota több mint 80 éve ad otthont a főváros könyvtárának. Az 1889-ben Meinig Artúr tervei alapján épült neobarokk palotát az ezredfordulón teljes egészében restaurálták. A régi fényében tündöklő könyvtárpalotához további két épületet is hozzákapcsoltak, így a Központi Könyvtár alapterülete a sokszorosára nőtt. Az Europa Nostra-díjjal, Építészeti Nívódíjjal kitüntetett épületegyüttes a régi és az új összhangjának különleges példája. A csoportvezetések szombaton, 10 és 14 óra között indulnak minden egész órakor.

Egykori dohányzó, ma Bölcseleti olvasóterem
Főhomlokzat
Lépcsőház
Ezüst szalon

Martsa Műterem és Művészkert - Budapest - BUDAPEST, VIII.

Martsa Műterem és Művészkert

BUDAPEST, VIII.
1084
Budapest
József utca 37.
Telefon: 
+36 30 436-8389
E-mail: 
martsamuterem@gmail.com
Figyelem!: 

Mivel a terület kissé ódon, néhol omlásveszélyes,ezért gyermekek csak állandó szülői felügyelettel látogathatják. Kutyát csak pórázon hozhatnak. A kert kerekesszékkel látogatható, bár a téglaösvény kissé egyenetlen felületű.
Kérjük, az emeletre ne menjenek fel!

Adatok

Leírás

A Martsa Műterem és Művészkert a hajdani Seenger kőfaragóműhely helyiségeiben működik közel 70 éve. Már a kőfaragók idejében sok jelentős épület - mint pl. a Parlament, az Állami Operaház stb. - díszei és faragványai készültek itt. A 20.század elejétől szobrászok vették bérbe a területet. 1949-től a Martsa művészcsalád él és dolgozik itt, s ad lehetőséget kortárs alkotóknak is a munkálkodásra. Az idei KÖN alkalmával (csak szept. 16-án, vasárnap vagyunk nyitva!) a vetített képes előadások mellett a bodajki barokk oltárszobrok éppen most tartó restaurálási munkálataiba is bepillanthat a tisztelt látogató.
10.00, 12.30, 15.00 és 17.30 órakor vetítettképes előadásokat tartunk. (Pontosan kezdünk!)
A műtermek a földszinten, a kapufolyosóval szemben, a belső udvarban találhatók. - Kapucsengő: 20 (Martsa Odú), vagy 21 (Martsa Szobrász)
A Műteremben kiadványainkból, emléktárgyakból, kortárs alkotásokból és műtárgymásolatokból vásárolhatnak, mellyel a műterem fenntartását támogathatják.

A Martsa Műterem kertje
Oltárszobrok restaurálásra várva

Nyugdíjbiztosítási Székház - Budapest - BUDAPEST, VIII.

Nyugdíjbiztosítási Székház

BUDAPEST, VIII.
1081
Budapest
Fiumei út 19/a
Telefon: 
+36 1 323-6392; +36 20 916 2033
E-mail: 
tbpalota100@gmail.com
Figyelem!: 

Csak vezetéssel látogatható, a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött a tbpalota100@gmail.com címen.
Az épület hivatali funkciója miatt az érdeklődőknek a belépésnél biztonsági kapun kell áthaladniuk!

Adatok

Leírás

A Nyugdíjbiztosítási Székház első szárnyát 1913-ban építették az akkori Budapest Kerületi Munkásbiztosító Pénztár épületének, a második szárnyát és tornyát pedig az ekkor már Országos Társadalombiztosító Intézet (OTI) számára 1931-ben adták át. Az épület tervezői a korszak méltán híres építészei: Komor Marcell és Jakab Dezső. A késő-szecessziós stílusú épület számos érdekességgel rendelkezik: ez volt annak idején az első budapesti felhőkarcoló, több új építészeti technológiát itt alkalmaztak elsőként, és kezdetektől fogva a társadalombiztosítás hivatali szerveinek szolgált székházául. Jelenleg is a nyugdíjbiztosítási ágazat intézményei működnek itt. Idén ünnepeljük Komor Marcell születésének 150. évfordulóját is!
A székház történetét rövid előadással és az épületben vezetett sétával mutatjuk be a látogatóink számára. Az épület befogadóképessége miatt a részvételt előzetes jelentkezéshez kötjük a tbpalota100@gmail.com címen.

Nyugdíjbiztosítási Székház
Az OTI épülete
Az OTI alulája, 1942

Károlyi-Almásy bérpalota - Budapest - BUDAPEST, IX.

Károlyi-Almásy bérpalota

BUDAPEST, IX.
1092
Budapest
Erkel utca 15.
Telefon: 
+36 209136717
E-mail: 
ferencvarosiseta@gmail.com

Adatok

Leírás

A bérpalotát Ybl Miklós tervezte gróf Károlyi György megrendelésére 1874-ben. A ház 3 belső udvar köré szerveződő épület, az egykori bérlakásokat a Ráday utcai fronton, a grófi rezidenciát az Erkel utca felőli traktusban alakították ki. A látogatáskor a lakóház leglátványosabb elemeit lehet megtekinteni.

Az egykori bérpalota Erkel utcai homlokzata
Az épület díszudvara
az épület főlépcsőháza

Sas-hegyi Látogatóközpont (Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület) - Budapest - BUDAPEST, XI.

Sas-hegyi Látogatóközpont (Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület)

BUDAPEST, XI.
1112
Budapest
Tájék u. 26.
Telefon: 
+36 30 408-4370
E-mail: 
sashegy@dinpi.hu

Adatok

Leírás

A látogatóközpontban a Menedék a betontengerben c. játékos természetismereti kiállítás, panorámaterasz fogadja a vendégeket. A szabadtéri terráriumunkban pedig a hegy egyik jellegzetes faját, a zöld gyíkot is megfigyelhetjük. A tanösvény csak szakvezetéssel látogatható, amelyhez gyerekcsoportoknak választható tematikát kínálnak. A legkisebbeket babakocsival is jól járható meseösvény várja. Hétvégenként tematikus túrák várják a látogatókat, 2018-ban a természetvédelmi terület 60 éves évfordulója alkalmából havonta ingyenes előadásokkal jelentkezünk.

Jókai-kert Természetvédelmi Terület - Budapest - BUDAPEST, XII.

Jókai-kert Természetvédelmi Terület

BUDAPEST, XII.
1121
Budapest
Költő u. 21.
Telefon: 
+36 30 663-4670 (munkaidőben)
E-mail: 
kovaria@dinpi.hu

Adatok

Leírás

Jókai Mór egykori svábhegyi rezidenciája ma természetvédelmi terület, történeti kert, ahol a múlt emlékei között jelenleg a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság irodaépülete (Zöld Bolt, Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtár), a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a PIM Jókai Emlékszobája, valamint Magyarország madárvilágát bemutató kiállítás található.
A kert egész évben szabadon látogatható. Bejelentkezett csoportjaink jó hangulatú – korosztálynak megfelelő játékokkal tarkított – séta keretében ismerhetik meg a kert emlékeit, természeti kincseit.

Lipták Villa - Budapest - BUDAPEST, XIV.

Lipták Villa

BUDAPEST, XIV.
1146
Budapest
Hermina út 3.
Telefon: 
+36 70 675 8393
E-mail: 
szervezo.liptakvilla@cserepeskft.hu
Figyelem!: 

Előzetes jelentkezés: +36 70 675-8393; +36 1 220 6777

Adatok

Leírás

A bejárható Lipták hagyaték (45 perc) Az épület bejárása során az érdeklődők megismerhetik az épület jelenleg kultúrházként funkcionáló termeit, felidézve az építtető által használt terveket és funkciókat, alagsortól az emeleti erkélyig. Kilátogathatnak az északi nagyteraszra, amely 90 éve oly sok fogadás és vacsora színtere volt, s megtekinthetik a villa padlását, átlátva ezzel az épület alapterületét és nagyságát. Az épületlátogatást vezeti: Harrach Péter tagintézmény vezető. Előzetes jelentkezés: +36 70 675-8393; +36 1 220 6777.

A Villa kívülről
Nagyterem
Faburkolat, falépcső
A Lipták Család nappalija
Bejárat, terasz
Az északi nagyterasz

Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, EGYMI és Kollégium - Budapest - BUDAPEST, XIV.

Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, EGYMI és Kollégium

BUDAPEST, XIV.
1145
Budapest
Mexikói út 60.
Telefon: 
+36 1 251-6900
E-mail: 
suhajda.peter@mozgasjavito.com
Figyelem!: 

Főbejárat a Korong utca felől.
Kérjük, hogy részvételi szándékát jelezze a suhajda.peter@mozgasjavito.com címen.

Adatok

Leírás

A Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, EGYMI és Kollégium 2018-ban ünnepli fennállásának 115. évfordulóját. Két hatalmas szecessziós palota (Lajta Béla és Medgyes Alajos tervezésében), valamint egy kortárs posztmodern épület. Izgalmas történelem, titkos terek, akadálymentes, korszerű környezet. 1903 óta a mozgássérült gyermekek szolgálatában.

A Lajta Béla által tervezett épület.
A Medgyes Alajos által tervezett épület.
Az új szárny, főbejárat.

MÁV Telep Ősrákosi református templom - Budapest - BUDAPEST, XV.

MÁV Telep Ősrákosi református templom

BUDAPEST, XV.
1155
Budapest
Széchenyi út 18.
Telefon: 
+36 20 946 -7358
E-mail: 
mavtelepkhe@gmail.com

Adatok

Leírás

A MÁV telep, amelyen a templom is található, 2018 eleje óta műemléki jelentőségű terület.
A MÁV még 1926-ban felajánlott az egyháznak az akkor még épülő telepen egy kb. 550 négyszögöles telket, amelyre a későbbiek folyamán kultuszhely és gyülekezeti ház épülhet. Ez a telek a mai Ozmán utca és Mozdonyvezető utca határolta területre esett. Id. Dr.Gyökössy Endre közbenjárására a MÁV Istvántelki főműhely (később Landler Járműjavító) főnöksége 1938-ban a telket a jelenlegi Széchenyi utca 18. szám alatti ingatlanra cserélte.
Az épület-komplexum templomból, és a hozzácsatlakozó lelkészlakásból illetve gyülekezeti házból állt volna eredetileg. A tervrajzokat Csaba Rezső építészmérnök-tervező elkészítette. A templom alapkő letétele 1939. május 18-án volt. Az ősrákosi református gyülekezetrész egyháztagjai példásan adakoztak, s az építésben is segítettek, hogy legalább a templom felépülhessen. Az építkezést az akkori Kultuszminisztérium és a MÁV is támogatta.
A templom 1944-re készült el, és Dr. Ravasz László püspök valamint Benkő István esperes részvételével illetve szolgálatával 1944.április 16-án szentelték fel. A kétszintes épület egy nagy és egy kis harangtoronnyal épült meg. Nagytornya 26 méter magas. Az alsó szinten gyülekezeti terem illetve színpadterem épült, míg a templomszintet két szimmetrikusan épített lépcsősorral lehet elérni. Maga a templomtér 100 négyzetméteres.

Bácsalmási kékfestő műhely - Bácsalmás - BÁCS-KISKUN

Bácsalmási kékfestő műhely

BÁCS-KISKUN
6430
Bácsalmás
Kossuth u. 49.
E-mail: 
bacsalmas@kekfesto.hu
Figyelem!: 

A helyiségek befogadóképessége korlátozott, ezért a torlódások elkerülése érdekében a vezetésekre előzetes regisztrációt javasolunk. Regisztráció és további információ: bacsalmas@kekfesto.hu

Adatok

Leírás

A Skorutyák család 1879-ben alapított kékfestő műhelye Bácsalmás nevezetes ipari öröksége. A máig működő, apáról fiúra szálló műhelyben a látogatók e kihalófélben lévő mesterséggel és a kékfestő dinasztia történetével ismerkedhetnek meg. Minden muzeális gép még a 19. században készült. A szekrényes mángorló és az 1868-ban készült perrotin mintázógép működés közben is megtekinthető.
A műhelyben az alapító ükunokája tart tárlatvezetést és mesterség bemutatót. Nyitott kapukkal, szeretettel várjuk a látogatókat!

Udvari homlokzat
Kézi mintafák
Perrotin mintázógép – 1879.
Indigófestő
Indigófestő
Vasalógép (kalander) – 20. század eleje
Mángorló helyiség
Szekrényes mángorló – 19. század közepe
Családtörténeti kiállítás
Kiállítás

Batthyány–Montenuovo-mauzóleum - Bóly - BARANYA

Batthyány–Montenuovo-mauzóleum

BARANYA
7754
Bóly
Temető utca 1.
Telefon: 
+36 20 980-7523
E-mail: 
info@erzsebetvigado.hu

Adatok

Leírás

A mauzóleum építését Montenuovo Vilmos felesége, Batthyány Julianna grófnő rendelte el 1879-ben. A neoromán-neogót stílusú épület művészi kiképzésével a maga nemében országos viszonylatban is párját ritkítja. A mauzóleum épületébe egy nyolc fokból álló széles lépcsősor vezet. A bejárati ajtó két oldalán négy-négy oszlop áll mélyvörös illetve hófehér márványból. Az oszlopok egy-egy reliefcsoportot tartanak. A bejárati kapu bélletíveit, az ablakkereteket, a vízköpőket, a falakat díszítő kultikus formákat puhább homokkőből faragták. Az épület belsejében, a bejárattal szemben látható a szentély, közepén a vörös márványból készült oltár. Mögötte az apszis falán hatalmas fakereszt, rajta ember nagyságú faragott Krisztus-test, amely Bach Márton németbólyi fafaragó-művész munkáját dicséri. Az előtérben egyetlen gránitoszlop tartja a kórust, a karzatot és a kupolát. Az épület falaiban kialakított, vörösmárvány táblával lezárt sírhelyekben a Montenuovo család következő tagjai nyugszanak: bal oldalról Wilhelm Albrecht von Montenuovo, felesége Batthyány Julianna és három kiskorában meghalt lánygyermek. A jobb oldalon Alfred von Montenuovo, felesége Kinsky Franziska és Montenuovo Nándor.

Batthyány–Montenuovo-mauzóleum
Batthyány–Montenuovo-mauzóleum
Batthyány–Montenuovo-mauzóleum

Kárász Községi Faluház - Kárász - BARANYA

Kárász Községi Faluház

BARANYA
7333
Kárász
Fürdő utca 10.
Telefon: 
+36 72 671 304
E-mail: 
karaszifaluhaz@gmail.com

Adatok

Leírás

Kárász Baranya megye északi részén, a Kelet-Mecsek lábánál, 220 méteren fekszik a Völgységi-patak és egy kis mecseki ér (Sörösi-csörge vagy Csörge) egybefolyásánál. A Völgységi-patak egy gyors folyású hegyi patak, ami a Mecsek hegyei között fakad, a Hármas-hegy oldalában (Takanyó-völgy). A falut kettészelve folytatja 53 kilométeres útját, Sióagárdnál ömlik a Sióba.
A falu ősi magja ennek a kis pataknak a hordalékkúpján létesült, központja a Szent Erzsébet plébániatemplom.
A Faluház a templom szomszédságában, az egykori iskola épületében kapott helyet. Az iskola 1783-1975 között működött. Az iskola bezárása után művelődési házként, nagyobb mulatságok helyszíneként üzemelt. Később kibővült egy pajta-jellegű épülettel, ahol a nagyobb létszámú rendezvényeket is megtarthattuk.
2009-ben vidékfejlesztési beruházás során IKSZT (Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér) címet kapott, megújult az épületegyüttes és új eszközökre tehettünk szert. 2012-ben ide költöztettük az 1995 óta működő Tourinform irodát. Ekkor már Teleházként is működött az épület. Ma is szolgáltató térként funkcionál. Itt kapott helyet a Posta és a DJP pont is. Számos kisebb-nagyobb egyesületi rendezvény és találkozó helyszíne, klubfoglalkozásokkal, gyerekprogramokkal. Hagyományőrzőink is itt gyűlnek össze, a nagyterem kiállítótérként is funkcionál.
Állandó kiállításként a pajtaépületben megtekinthető a Péterfay József emlékének szentelt erdészeti kiállítóhely és az "amit a kutak rejtenek" kiállítás, Pónya Péter jóvoltából.

Kárász címere
Kárász a magasból
Télen is gyönyörű
Faluház, Teleház, Tourinform iroda, DJP pont, Posta, Rendezvényterem, Kiállító tér
Fészekodú Gyár emlék
Plébánia hivatal
Faluház a Fürdő utca felől
Szent Erzsébet tiszteletére emelt templom

Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára - Pécs - BARANYA

Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára

BARANYA
7621
Pécs
Király utca 11.
Telefon: 
+36 72 518-680
E-mail: 
baml@mnl.gov.hu

Adatok

Leírás

Az MNL Baranya Megyei Levéltára a város sétálóutcájának frekventált helyén, a Pécsi Nemzeti Színházzal szemben helyezkedik el. A rendezvény során megtekinthető lesz a levéltár műemlék jellegű épülete, ennek belső udvara, illetve raktárrendszere. A volt Pénzügyigazgatóság épülete 1871-1872 között Ivánkovits István építész tervei szerint, a késő romantika és az érett historizmus közötti átmeneti stílusban épült, mely az 1950-es államosítás után a város tulajdonába ill. a Baranya Megyei Levéltár használatába került.

Az MNL Baranya Megyei Levéltára Király utcai főépülete

Munkácsy Emlékház - Békéscsaba - BÉKÉS

Munkácsy Emlékház

BÉKÉS
5600
Békéscsaba
Gyulai út 5.
Telefon: 
0666/442-080
E-mail: 
munkacsyhaz@gmail.com

Adatok

Leírás

A Munkácsy Emlékházat 1994-ben, Munkácsy Mihály születésének 150. évfordulója tiszteletére nyitotta meg Békéscsaba városa. Négy teremben 21 eredeti Munkácsy festmény – a Magyar Nemzeti Galéria letétje – mutatja be a mester korai képeitől a realista népi életképein, a párizsi enteriőrjein, portréin, a vallásos képeihez készült vázlatain keresztül alkotói korszakait.
A kis klasszicista kastély az 1840-es években Steiner Jakab és felesége – Munkácsy édesanyjának testvére – otthonának épült. Náluk vendégeskedett 1852-ben a városba került árva fiú, eredeti nevén Lieb Mihály, aki itt töltötte utolsó, boldog önfeledt gyermekéveit.

Szerb ortodox templom - Székesfehérvár - FEJÉR

Szerb ortodox templom

FEJÉR
8000
Székesfehérvár
Rácz utca 16.sz.
Telefon: 
+36 06 70 337-2363
E-mail: 
laszlosandorovits@gmail.com

Adatok

Leírás

A Szerb Ortodox Egyházmegye és Szerb Ortodox Egyházközség tulajdonában lévő templom Székesfehérvár belvárosában, a Skanzen területén, a Palotavárosban áll. Érdekessége, hogy ezen a helyen, a Rác utcában ez már a harmadik templom. Az első az 1600-as években már állt, a másodikat 1733-ban kezdték építeni. A mai templom építőmestere Kerschoffer József volt, 1771-1780-között épült, a székesfehérvári Szerb Egyházközség híveinek adományaiból.
Külső megjelenésben a „barokk” stílust képviseli, belső megjelenésben azonban a „bizánci” stílus jelenik meg. A külső az akkoriban érvényes rendeletek miatt lett barokk, a betelepülő nemzetiségek ugyanis, csak „típusterv” alapján emelhettek új templomot. Az épület – természetesen – kelet-nyugati tájolású. A freskókat Teodor Siemenov Gruntovity freskófestő művész, szerb származású mester készítette, aki akkoriban Pomázon élt a családjával. (Ő festette a Ráckevei szerb ortodox templom freskóit is.) Ikonosztázunk vázát Horváth Ferenc veszprémi képfaragó mester készítette, ikonjait pedig két szabadkai mester, Gregorie Popov és Javán Grabován. Templomunkat 1780-ban szentelték fel Keresztelő Szent János születése napján, így védőszentje Keresztelő Szent János.
A csodálatos ikonosztázion eredeti szépségben látható.

Szerb Ortodox Templom Ikonosztáza
Szerb Ortodox Templom látképe.

Höveji Csipkemúzeum - Hövej - GYŐR-MOSON-SOPRON

Höveji Csipkemúzeum

GYŐR-MOSON-SOPRON
9361
Hövej
Fő u.54.
Telefon: 
+36 30 354-6623
E-mail: 
onkormanyzat@hovej.hu
Figyelem!: 

Adatok

Leírás

Hövej Község Önkormányzata falunk értékmegőrző örökségét, a höveji csipkét szeretné a látogatók, érdeklődők figyelmébe ajánlani. Győr-Moson-Sopron megye első „megyerikuma”, kiemelkedő nemzeti érték. A Höveji Csipkevarrók Köre tagjai által életben tartott höveji csipkevarrás az UNESCO Egyezmény nyomán létrehozott Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékének eleme.
A Csipkemúzeumban bepillantást nyerhetnek vendégeink a csipkék csodálatos világába, korszakokat átívelő alkotásokban gyönyörködhetnek a Hövejre látogatók.
A Rábaköz gyöngyszeme a höveji csipke, amely 1930-ban meghódította Európát az antwerpeni világkiállításon, majd 1958-ban a brüsszeli világkiállításon. 1936-ban a párizsi nagyközönség ismerhette meg a - Párizsi Magyar Katolikus Misszió – által rendezett bemutatón. Elődeink számos hazai kiállításon szerepeltek eredményesen, amelyről oklevelek tanúskodnak. Európán kívül Japánban, Tokióban három éven át tartó tárlaton nyerte el az ott élők tetszését, Amerikában számos magángyűjtő és templom őrzi a höveji asszonyok keze munkáját. A höveji csipke életéből e néhány kiemelt mérföldkő mellett még számos sikeres bemutatkozás szerepel öregbítve Hövej hírnevét és hazánk imázsát.

Szentháromság templom - Hövej - GYŐR-MOSON-SOPRON

Szentháromság templom

GYŐR-MOSON-SOPRON
9361
Hövej
Fő utca
Telefon: 
+36 30 354-6623
E-mail: 
ancsa.ivankovics@gmail.com

Adatok

Leírás

Az 1761-ben épült római katolikus templom a falu központjában található. Csodás barokk oltára a Szentháromságot ábrázolja, melyet szebbnél szebb höveji csipke oltárterítők ékesítenek. Készítői a csipkevarró asszonyok, akik Isten dicsőségére és a Szűzanya iránt érzett tiszteletből, hálából készítették a csodás alkotásokat.
A Fájdalmas kápolna közvetlen a templom mellett található. Hövej fogadalmi ünnepe fájdalmas péntek, melynek eredete a XVIII. századra nyúlik vissza. A fogadalom tárgyi emléke, az ember nagyságú, festett kő Piéta szobor. A legenda szerint a követ a víz hozta a faluba. A Fő utcában található felújított Lourdes-i kápolnát szintén látogatóink figyelmébe ajánljuk. Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

Légoltalmi óvóhely - MÁV - Szolnok - JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK

Légoltalmi óvóhely - MÁV

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK
5000
Szolnok
Jubileum tér
Telefon: 
+36703459203
E-mail: 
info@jnszmpvsz.hu
Figyelem!: 

A parkolóhelyek száma korlátozott, célszerű a Pályaudvar előtti parkolót használni, ahonnan 2 perces sétával elérhető a múzeum, a MÁV Csomóponti Művelődési Ház mögött!

Adatok

Leírás

A kiállítás a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség által létrehozott gyűjtemény segítségével mutatja be a polgári lakosság háborúk és más katasztrófák elleni védekezését, a védekezés érdekében létrehozott szervezeteket, valamint azok fejlődését az 1900-as évek elejétől napjainkig.
A kiállítás egy, az 50-es évek végén épült háromszintes vasúti óvóhelyen várja a látogatókat. Maga az épület, az emberi létfenntartást biztosító berendezéseivel is „kiállítási tárgy”. A látogatók számára ez valódi időutazás, korabeli berendezések, eszközök idézik fel a rettegett háborús légicsapások időszakát. Megszólalnak a szirénák, felölthető a menekülőkámzsa, gázálarc, és a látogatókra boruló sötétségben, a két és félméteres falak közé zárva, életre kel az elvarázsolt labirintus.

Épület
Tábla

Helytörténeti Múzeum - Kisbér - KOMÁROM-ESZTERGOM

Helytörténeti Múzeum

KOMÁROM-ESZTERGOM
2870
Kisbér
Angol kert
Telefon: 
34/222-891
E-mail: 
wamuvk@gmail.com

Adatok

Leírás

Az egykori Ménesparancsnokság épületében látható tárlatot előkészítettsége, szakszerűsége és tudományos igényessége miatt városi múzeumnak is nevezhetjük. Ehhez az itt látható anyag jó alapul szolgál. A kiállítás a régészeti leletektől a középkori okleveleken és más írott források fotómásolatain, térképeken, az egykori Batthyány Kastélyból származó tárgyakon, pl. a híres ménes egykori verhetetlen lovának, Buccanernek a csontvázán, az általa és utódai által elnyert serlegeken át kellő részletezettséggel és változatossággal, mégis sűrítve tárja látogatója elé Kisbér történetét.

Prónay kastély - Acsa - PEST

Prónay kastély

PEST
2683
Acsa
Honvéd u
Telefon: 
+36306094965
E-mail: 
alfoldi.attila@acsa.hu

Adatok

Leírás

A téglány alaprajzú, négysaroktornyos, kétszintes barokk kastélyt – a bejárati kapu fölötti címeres kronosztikon szerint – Prónay Gábor és felesége építtette 1735-40 között, egyes feltevések szerint Giovanni Battista Carlone (a közeli Szirákon, Egerben és környékén működő) itáliai építész közreműködésével. A kastély minden lakószobáját és közlekedő tereit értékes barokk és klasszicista falképek díszítették, emeleti dísztermének mennyezetét gazdag stukkódíszítés is borítja. Prónay Gábor a 18. század második felében a kastély és a templom között egy földszintes könyvtár épületet emeltetett. A 19. század végén és a kastélyhoz toldalékot építettek, majd ezt a 20. század elején megtoldották. Parkjának jellegzetessége a számos kerti építményen kívül egy műrom.

Ócsai Tájház - Ócsa - PEST

Ócsai Tájház

PEST
2364
Ócsa
Dr. Békési Panyik Andor u. 4-6.
Telefon: 
+36 30 494-3368
E-mail: 
ocsaitajhaz@dinpi.hu

Adatok

Leírás

Az ócsai Öregfaluban, közvetlenül az Árpád-kori templom mellett állnak a Tájház nádfedeles épületei, melyekben néprajzi és népviseleti gyűjtemény, valamint iskolatörténeti-, tojás-, gyöngy-és ásványkiállítás látható. A régi épületek és tárgyak azonban Ócsán nem sokat pihennek, a rendezvényeken újra és újra életre kelnek. Hagyományőrző programokkal, vezetett túrákkal várják a családokat, óvodásokat, iskolásokat.
Az Ócsai Madárvárta Egyesület szakemberei kérésre madárgyűrűzési bemutatót tartanak: www.omve.hu

Vác Város Levéltára - Vác - PEST

Vác Város Levéltára

PEST
2600
Vác
Múzeum utca 4.
Telefon: 
+36 27 305-444
E-mail: 
info@vacarchivum.hu

Adatok

Leírás

Vác Város Levéltára 2004-ben alakult, célja Vác város írásos történeti emlékeinek megőrzése és feldolgozása. Átveszi és gyűjti a Vác városban működő vagy működött közigazgatási szervek, intézmények, gazdálkodó szervezetek, testületek, egyesületek, családok és személyek történeti értékű iratait, és ezekben biztosítja a kutatást. A levéltár a városi múzeum korábbi épületét kapta meg, amelyet - teljes átalakítás után - 2006-ban vehetett birtokba. A régi épületszárny földszintjén a kutatóterem és az ügyfélszolgálat, emeleten az irodák kaptak helyet. A hátsó épületrészben a mai igényeknek megfelelő, klimatizált iratraktárak találhatók. Az épület különleges értékei a középkori és kora újkori pincék, valamint a megye és a város címereit bemutató üvegajtó.

A levéltár épülete
A levéltár udvara
Címeres üvegajtó

Döröskei Szent Jakab templom - Döröske - VAS

Döröskei Szent Jakab templom

VAS
9913
Döröske
Szentegyház-hegy
Telefon: 
+36 70 536-1399
E-mail: 
polgarmester@doroske.hu

Geolocation is 47.017758, 16.699097

Adatok

Leírás

Árpád-kori templom, első írásos említése IV. Béla királyunk oklevelében található, ami 1244-ből való.
A templombelsőben a Szent Jakab megdicsőülését ábrázoló oltárkép az 1700-as évekből való, a Szent Mártont ábrázoló dombormű pedig 2016-ban volt 100 éves.

Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény − Tejfalussy-ház - Veszprém - VESZPRÉM

Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény − Tejfalussy-ház

VESZPRÉM
8200
Veszprém
Vár u. 35.
Telefon: 
+36 88 426-095
E-mail: 
info.boldoggizella@gmail.com

Adatok

Leírás

A vár barokk újjáépítésének időszakában, 1772-ben, a Tejfalussy éneklőkanonok által építtetett palota 1985 óta ad otthont a Veszprémi Érsekség egyházművészeti múzeumának, a magyarországi egyházi kincstárak második leggazdagabb, körülbelül 7000 műtárgyból álló gyűjteményének. A gyűjteményt reneszánsz és barokk liturgikus ötvöstárgyak, faszobrok, grafikák, textilek mellett Vetési Albert püspök 15. századi, Velencében készült miseruhája, királynéi koronázási ajándékok, Mindszenty József veszprémi püspök műtárgyai gazdagítják. A Gyűjtemény a firenzei Andrea del Sarto és a velencei Veronese műhelyében készült festményeket, gazdag metszetgyűjteményt, a magyar koronázási palást 1867-ben Bécsben készült másolatát, az orosz és a szerb ikonművészet és a Herendi Porcelánmanufaktúra remekeit őrzi. Gazdag kelet-ázsiai, oszmán-török és arab gyűjteménye. A Veszprémi Főegyházmegye történetét, a veszprémi vár építészettörténetét, épített környezetét, a román kori, gótikus, reneszánsz és barokk veszprémi egyházi építészetet a Kőtár, Kőtöredékek a veszprémi várban című kiállítása reprezentálja.

Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény − Tejfaussy-ház, 18. század. Fotó: Nagy Lajos
Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény − Tejfaussy-ház, 18. század. Fotó: Nagy Lajos
Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény − Tejfaussy-ház, 18. század. Fotó: Nagy Lajos
Fájdalmas Krisztus, 15. század. Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény. Fotó: Kövesdi Róka Lajos
Vetési kazula, 15. század. Fotó: Kövesdi Róka Lajos

Gizella-kápolna - Veszprém - VESZPRÉM

Gizella-kápolna

VESZPRÉM
8200
Veszprém
Vár u. 16.
Telefon: 
+36 88 426-095
E-mail: 
info.boldoggizella@gmail.com

Adatok

Leírás

A Robertus püspök által építtetett legkorábbi gótikus magyar püspöki vagy királyi magánkápolna 13. századi bizánci stílusú apostolfreskói Magyarországon a legrégebbiek közé tartoznak, boltozati zárókövei is egyedülállóak. Az alsó kápolna a késő Árpád-kori egyházi művészet legkiemelkedőbb alkotása. Itt végezték az egyik legkorábbi magyarországi műemléki helyreállítást.

Gizella-kápolna, apostolfreskók. 13. század. Fotó: Kövesdi Róka Lajos
Gizella-kápolna, apostolfreskók. 13. század. Fotó: Kövesdi Róka Lajos
Gizella-kápolna, "Isten báránya", zárókő. 13. század. Fotó: Kövesdi Róka Lajos

Szent György-kápolna - Veszprém - VESZPRÉM

Szent György-kápolna

VESZPRÉM
8200
Veszprém
Vár u. 20.
Telefon: 
+36 88 426-095
E-mail: 
info.boldoggizella@gmail.com

Adatok

Leírás

Az 1109–1112 között írt Szent Imre-legenda emlékezik meg Szent Imre szüzességi fogadalmának helyszínéről, a 10–11. századi eredetű körkápolnáról. Itt őrizték Szent György fejereklyéjét, amelyet Szent István a bizánci császártól kapott. A román stílusú, 10–11. századi eredetű körkápolnát (rotundát) a székesegyház mellett tárták fel 1957-ben. A félköríves szentélyű körkápolnát a 13. században gótikus stílusban átalakították. Ekkor nyerte el nyolcszögletű alakját. Az ásatások során találták meg Vetési Albert püspök sírját és vörös márvány sírkőtöredékeit. A kápolna káptalanterem is volt, sőt egy 1417-ben kiadott oklevél szerint püspököt is választottak itt. Búcsújáróhely volt, Luxemburgi Zsigmond is megfordult itt 1401-ben.

Szent György-kápolna, 10–11. század. Fotó: Kövesdi Róka Lajos
Szent György-kápolna, 10–11. század. Fotó: Kövesdi Róka Lajos

Szent Imre piarista és helyőrségi templom - Veszprém - VESZPRÉM

Szent Imre piarista és helyőrségi templom

VESZPRÉM
8200
Veszprém
Vár u. 12−14.
Telefon: 
+36 88 426-095
E-mail: 
info.boldoggizella@gmail.com

Adatok

Leírás

A mai Szent Imre római katolikus templom 1823 és 1836 között épült klasszicista stílusban. A késő barokk belső terű templomépület falán MMT feliratot olvashatunk, mely a következő görög szöveg rövidítése: „Mária, Isten szülőanyja." A klasszicista stílusú, Szűz Mária és Szent Imre tiszteletére szentelt templom szentélyének falait Bucher Ferenc, a mennyezeti freskókat Szirmai Antal, az oltárképeket Rudolf Steiner készítette. A főoltáron látható kép Szent Imre, a templom védőszentjének tiszteletére készült. A templomot az 1711-ben Veszprémbe települt piaristák korszerű oktatási és szellemi központja, a Piarista Gimnázium és Rendház mellé építették. Kiállítóterében a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény egyházművészeti és történelmi témájú kiállításokat rendez. A piarista és helyőrségi templom a Magyar Honvédség temploma.

Szent Imre piarista és helyőrségi templom, 1823−1836 között. Fotó: Kövesdi Róka Lajos